maSTHa212 Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Dziś/jutro odbieram drugiego lapka i chciałbym tam oczywiście wrzucić SSD. Moim pewniakiem był Samsung 830 128GB, ale gdzieś mi się napatoczyło, że nie jest to najlepszy wybór do laptopów ze względu na duży pobór mocy w porównaniu do konkurencji. Sprzęt jest z kategorii budżetowych, ma robić jako "wyjazdowy", ale niestety posiada małą, nie wymienialną baterię. Co w takim razie można rozważyć w miejsce tego Samsunga? Osiągi nie są priorytetem, chciałbym wydajny dysk, ale energooszczędność stoi oczko wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Weź 840'tkę :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 (edytowane) analizując test 840 dotarło do mnie że coś jest nie tak z raidem postawionym na vertexach o których pisałem na poprzedniej stronie. chodzi mi o wyniki testu 4k: pojedynczy vertex 4: raid 0 2xvertex 4: jest jakiś sposób na to żeby podciągnąć wynik 4k przy raid?? Edytowane 20 Listopada 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Dziś/jutro odbieram drugiego lapka i chciałbym tam oczywiście wrzucić SSD. Moim pewniakiem był Samsung 830 128GB, ale gdzieś mi się napatoczyło, że nie jest to najlepszy wybór do laptopów ze względu na duży pobór mocy w porównaniu do konkurencji. Sprzęt jest z kategorii budżetowych, ma robić jako "wyjazdowy", ale niestety posiada małą, nie wymienialną baterię. Co w takim razie można rozważyć w miejsce tego Samsunga? Osiągi nie są priorytetem, chciałbym wydajny dysk, ale energooszczędność stoi oczko wyżej. alternatywą może być plextor m5s lub m3 (ten drugi w dobrej cenie jest na esc.pl). m3 jest ednym z najbardziej energooszczędnych. Inna sprawa, że w teście na notebookcheck.pl różnica między m5s (najdłużej działał na baterii) a 830 to około 10 minut w czasie działania baterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Fakty i mity nt. SSD: http://www.toshiba.com/taec/news/media_resources/docs/SSDmyths.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 (edytowane) Wrzuciłem Intel Rapid najnowszy jaki się da pod mój chipset czyli 10.8 Trochę lepiej. Tylko widzę, że czas dostępu przy odczycie macie lepszy na SSD 830. Przejmować się tym? Za to mam problem. Pewnie kara, że nie chciało mi się instalować od nowa systemu Jak uśpię Windowsa, to się budzi na kilka minut, potem usypia i tak w kółko. Przed przeniesieniem systemu na SSD było ok. edit: To Samsung Magican - wyleciał z autostartu. Edytowane 20 Listopada 2012 przez Luk@s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 Żywotność 830 O_O http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?271063-SSD-Write-Endurance-25nm-Vs-34nm Posted via Tapatalk @ Evo 3D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 (edytowane) jestem ciekaw czy 840pro będzie tak samo się sprawdzało Edytowane 21 Listopada 2012 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 alternatywą może być plextor m5s lub m3 (ten drugi w dobrej cenie jest na esc.pl). m3 jest ednym z najbardziej energooszczędnych. Inna sprawa, że w teście na notebookcheck.pl różnica między m5s (najdłużej działał na baterii) a 830 to około 10 minut w czasie działania baterii. 10 minut może nie dużo, ale w porównaniu do dysku tradycyjnego to daje pół godziny - gra zdecydowanie warta świeczki. Ale mimo wszystko problem rozwiązał się chyba sam. Dysk w środku musi mieć 7mm więc zostaje Samsung. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 jestem ciekaw czy 840pro będzie tak samo się sprawdzało840 pro podobno padają strasznie. W komentarzach do artykułu Caleba są linki to potwierdzające. Miejmy nadzieję, że to tylko wina FW i to poprawią. Posted via Tapatalk @ Evo 3D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 840 pro podobno padają strasznie. W komentarzach do artykułu Caleba są linki to potwierdzające. Miejmy nadzieję, że to tylko wina FW i to poprawią. Uparcie gniotę naszego sampla testami najróżniejszymi (128 GB), może padnie to będzie do kolekcji, ale na razie nie przejawia takich chęci ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 niestety Lite On E200 już niedostępny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosik Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 E200 80GB nie ma już na esc.pl ale jest na http://www.x-kom.pl/p/116742-dysk-twardy-2,5-sata-lite-on-80gb-2,5-sata-ssd.html wersja 160GB jest nadal na esc, allegro i innych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 E200 80GB nie ma już na esc.pl ale jest na http://www.x-kom.pl/...5-sata-ssd.html wersja 160GB jest nadal na esc, allegro i innych. no właśnie nie ma, bo złożyłem zamówienie x-komie i się nie załapałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosik Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 To już raczej nie dostaniesz wersji 80GB w normnalnej cenie, na esc był za 249 + 20zł kurier. Patrzę na pudełko i nie widzę, żadnego importera ani dystrybutora więc nie mam pojęcia skąd się wzięły w PL - cięzko dostępne i osiercocone w ofgercie loiteona ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
links Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 To już raczej nie dostaniesz wersji 80GB w normnalnej cenie, na esc był za 249 + 20zł kurier. Patrzę na pudełko i nie widzę, żadnego importera ani dystrybutora więc nie mam pojęcia skąd się wzięły w PL - cięzko dostępne i osiercocone w ofgercie loiteona Dystrybutorem jest ab.pl niestety w cenniku na razie jest status na zamówienie. a tanie 160 są z takej promocji " Przy zakupie 5szt Plextor SSD 256MB - 1szt Liteon SSD 160GB za 1zł" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 840 pro podobno padają strasznie. W komentarzach do artykułu Caleba są linki to potwierdzające. Miejmy nadzieję, że to tylko wina FW i to poprawią.Nie "padają strasznie" tylko padło kilka egzemplarzy testowych w dwóch serwisach (anand,HardOCP). Taka jest oficjalna informacja na ten temat: "Samsung is claiming that the issue is a firmware bug and they already have a fix for it (supposedly no retail drive should have shipped with the broken firmware). We'll be getting samples with the new firmware soon." DXM02B0Q - to było fw na którym dyski padły. Użytkownicy co już kupili swoje dyski potwierdzają obecność nowszego DXM03B0Q - 840pro Dla 840 (non pro) testowe było DXT05B0Q a sklepowe wersje mają nowsze również. Także nie ma co panikować, jak na razie nie było żadnych padów więcej i wygląda na to że Samsung ma racje że to problem wyłącznie FW. @Caleb - Twój egzemplarz nie jest oficjalnie testowy więc pewnie jest już nowe, mógłbyś potwierdzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 @up No to super, że to jednak była wina sampli testowych :) BTW wracając do 830 to ten wykres mnie zniszczył: I, że to niby SSD są złe bo umierają. 830 zdaje się nie wiedzieć o co chodzi... :D 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Fajnie jakby na wykresie znajdowały się dyski o zbliżonej pojemności do tego Samsunga. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 @Caleb - Twój egzemplarz nie jest oficjalnie testowy więc pewnie jest już nowe, mógłbyś potwierdzić? Moja sztuka ma wgrane DXM03B0Q Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 (...)BTW wracając do 830 to ten wykres mnie zniszczył: (...)Z wykresu wynika, że m4 radzi sobie zdecydowanie lepiej. Do tego jest czterokrotnie mniejszy pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.k Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 Po nie zbyt udanym połączeniem Kingstona SSD 120GB(SH100S3/120G) z Asusem Crosshair IV Formula od dziś Kingston zostaje wymieniony na Samsunga SSD840 250GB (MZ-7TD250BW) Z zobaczę co teraz będzie się działo.250GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 Jak dasz radę to wklej wyniki z CDM. Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 Test Crucial V4 256GB http://www.anandtech.com/show/6325/crucial-v4-256gb-review Jakby się komuś nie chciało czytać, to w skrócie napiszę że dysk jest po prostu fatalny! Unikać! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 Ja nie wiem czy to jakaś autosugestia, ale mam wrażenie, że Opera mi szybciej chodzi odkąd mam SSD. Co prawda mam zawsze masę zakładek otwartych, ale z drugiej strony wydaje mi się, że przecież podczas przeglądania stron www - wszystko idzie do RAMu. Chodzi mi na przykład o to, jak wpiszę adres strony i się strona ładuje to mam ją wręcz od razu. Na HDD była chyba chwilowa zacinka. A teraz hit sezonu. Przy moim korzystaniu z komputera, dziennie dysk zapisuje 0.3GB :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 No pewnie że przeglądarki lepiej pracują na SSD. Opera ciągle zapisuje bieżącą sesje - dlatego zawsze, nawet mimo zwiechy masz powrót do tego co było wyświetlane ostatnio. Wygląda na to że dysk posłuży ci jeszcze jak będziesz dziadkiem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 Na X-kom.pl promo Samsunga 830 64GB za 279 !!! już jednego kupiłem jeszcze 3 zostały ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 Zapodajcie jakies info czym sprawdzacie stan techniczny duskow SSD uszkodzone komorki itp Dzis musialem ciachnac cala partycje 100GB bo mnie gdzies posialo 20GB :/ po skasowaniu partycji i ponowym zalozeniu/formacie objetosc sie juz zgadza. Ciekawe tylko co bylo przyczyna ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2012 Ja nie wiem czy to jakaś autosugestia, ale mam wrażenie, że Opera mi szybciej chodzi odkąd mam SSD. Co prawda mam zawsze masę zakładek otwartych, ale z drugiej strony wydaje mi się, że przecież podczas przeglądania stron www - wszystko idzie do RAMu. Chodzi mi na przykład o to, jak wpiszę adres strony i się strona ładuje to mam ją wręcz od razu. Na HDD była chyba chwilowa zacinka. A teraz hit sezonu. Przy moim korzystaniu z komputera, dziennie dysk zapisuje 0.3GB Owe przyspieszenie bierze sie wlasnie stad ze nie wszystko leci do ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2012 Ano na to właśnie wygląda. Chrome i na dysku hdd działał natychmiastowo, ale jest dla mnie zbyt prosty. A Opera muliła mi najbardziej z wszystkich przeglądarek, a teraz działa jak szalona. Teraz jeszcze tylko kobiecie do laptopa muszę ssd nabyć :) Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...