rafa Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 (edytowane) No i tyle wyciąga w testach a nawet ciut więcej http://www.purepc.pl..._kupic?page=0,3 Wina leży w laptopie najpewniej. Problem może też leżeć w win8. Spotkałem już na forach mniejszą wydajność w benchmarkach przy tym systemie choć nie jest to regułą. Edytowane 9 Lutego 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomF Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 To mój nowy nabytek (Samsung 840 pro 512): Wyniki standardowe jak na ten dysk. Niestety nie zauważam różnicy w pracy systemu (w porównaniu do Intela X25-M 160), natomiast jest zauważalna różnica w loadingach gier (mój faworyt to BF3). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2013 Niedawno Intel 525 a teraz Plextor M5M http://hexus.net/tech/reviews/storage/51157-plextor-m5m-128gb-msata-ssd/ rynek mSata robi sie coraz bardziej ciekawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazex Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 Co nie zmienia faktu, że test z linka jest bardzo słaby- jaki ma sens testowanie dysku obsługującego SATA 3 na SATA 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 jade dzis odebrać 2x256gb samsunga pro, chce zrobić raid0, nic nowego w najbliższym czasie nie wychodzi lepszego żeby warto było poczekać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 Nie, wręcz przeciwnie zapowiadano dyski TLC więc zdecydowanie wolniejsze. O tej porze już pewnie odebrałeś, chwal się wrażeniami po przesiadce. Jakiś copy benchmark tez fajnie byłoby zobaczyć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 Zamowilem przez internet, jutro prawdopodobnie przyjda razem z 3tb green tez mialem pytac bo byl zwykly i jakis av 50zl drozszy kupilem ten tanszy. Jak mam ustawic strip size jak bede robil macierz raid0? Na starych dyskach mialem 128kb i w sumie niewiem czy byla ta wartosc poprawna. Jesli chodzi o dyski to zostaje tak jak w sygnaturce, bede mial porownanie stare ssd i nowe. Aaa i chcialem zapytac czy jakis firmware do samsungow jest nowszy niz ten co fabrycznie jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 Aktualizacja była parę miesięcy wcześniej więc Twoje pewnie będą już zaktualizowane. Strip size dla SSD najlepiej mniejszy od 128kb. Intel zaleca 16k, niektórym najlepiej służy 64k. W wypadku testów xbitlabs wyszło im 32k... Generalnie 128 najlepsze jest tylko w wypadku HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 to ustawie chyba 32kb ,własnie zbieram się za wkładanie ich do kompa i instalajce systemu, jutro napewno wrzuce jakies wykresiki;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) cos takiego, na swiezo zainstalowanej ósemce. 2x samsung 840pro 256gb 32kB alokacja cos te 4k słabo wypadło, tyle ,że tak jak mówiłem nic nie zmieniałem, nie instalowałem, świeży system Edytowane 14 Lutego 2013 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 @Blue wgrałeś tego zmodowanego biosa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 tak wgrałem, trzeba coś tam zmieniać jeszcze w ustawieniach? przed założeniem macierzy wgrałem nowy bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 nie trzeba nic dodatkowo ustawiać, tylko sterownik rapid zainstalować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 w menadżerze urządzeń data sterownika 2010-08-07 i gdy daje aktualizuj sterownik pisze ,że ten jest najlepszy i niema możliwości zmienienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) ale nie masz aktualizować sterownika tylko zainstalować "iata_cd.exe" stąd -> http://downloadcente...® RST)&lang=eng Edytowane 14 Lutego 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) zaktualizowałem , tego iata nie instalowałem ,zaraz zobacze, ale system uruchomił się szybciej:) wynik podobny, może tak ma być? Edytowane 14 Lutego 2013 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) to sprawdź czy działa trim. http://www.anandtech.com/show/6477/trim-raid0-ssd-arrays-work-with-intel-6series-motherboards-too/2 Edytowane 14 Lutego 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) http://pclab.pl/news50729.html tu pisze ,że bedzie działać tylko na z77? sprawdziłem http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Jak_przyspieszyc_dysk_SSD_w_Windows_7-3230/strona/10925.html i wartość jest równa 0 to chyba działa Edytowane 14 Lutego 2013 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) z tym biosem który wgrałeś będzie działać olej pclaba oni są 100 lat za murzynami... a sprawdzić jest to bardzo łatwo patrz link wyżej. Edytowane 14 Lutego 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 martwi mnie wydajnosc drugiej macierzy, zastanawiam się czy może być tak ,że płyta nie daje rady z dwoma macierzami i stąd wyniki nie są takie super Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) myślę że tym dyskom przydałoby się zrobić to: http://howto.cnet.co...e-an-ssd-drive/ zrób sobie pełnego backupa np acronisem true imagem, rozmontuj macierz, przejedź dyski tą metodą powyżej, stwórz macierz, zrób restore danych i sprawdź. mi np ta metoda pomaga z moim crucialem który traci wydajność. poza tym jeżeli dotychczas twoje dyski działały bez trima to możliwe że się mocno zaśmieciły i czyszczenie by im się przydało. całą tą operację jesteś w stanie zrobić w 30min. Edytowane 14 Lutego 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 wcześniej macierz byla 4dyskowa, teraz została stworzona od nowa ale już z 2dysków. Mam to zrobić tak? bo odłaczenie ich nie wpłyneło na wydajność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 zrób jak ci napisałem i moim zdaniem powinno wszystko wrócić do normy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) zrobie tylko muszę poczekać aż wyzeruje mi się wd 2tb a to trochę potrwa bo w crystalmarku w informacjach o dysku miał ten dysk status "uwaga" i wyczytałem żeby go wyzerować a te starsze ssd "dobry" 88%. Edytowane 14 Lutego 2013 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_hetman Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 Panowie bardzo proszę o poradę który dysk kupić http://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-m5-pro-2-5-128gb-sata-iii-read-write-540-340mb-s-etui-adapter-sata-usb-524268/ http://www.morele.net/dysk-ssd-ocz-vertex4-128gb-sata3-2-5-mlc-vtx4-25sat3-128g-464589/ Cena taka sama,czytam już kilka dni i całkiem zgłupiałem.A może jeszcze coś innego w podobnej cenie ? Z góry dzięki za wszystkie sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek9491 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) Witam, Wrzucam benchmarki mojego nowego zakupu - Plextor M5 Pro 128GB. Dysk siedzi w kieszeni w laptopie na SATA3. AS SSD: CrystalDiskMark: Martwi mnie, dlaczego wyniki dla 4K są takie niskie. Co mogę zrobić by to poprawić? Poza tym dysk bez zastrzeżeń Edytowane 14 Lutego 2013 przez Jurek9491 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 hetman ja osobiście brałbym plextora bo jednak 5 lat gwary. Jurek może wina kontrolera w lapku, ale zobacz jeszcze wyniki w ustawieniu pełnej wydajności, to też ma wpływ na wydajność, pamiętaj tez że to tylko smarki w rzeczywistości różnica będzie mała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 Przestac się tym martwic ? I tak jest szybciej niż na klasycznym HDD.. Ludzie przestancie płakać że oj mam troche mniej gdzie ktos pokazał tyle a tyle.. duzo zależy od płyty głownej chipsetu etc ( ty masz lapsa wiec energooszczednosc właczona .. Co niektórzy trzęsą sie jak niewiadomo co ( bo taak kosztował w diabla to trzeba chuchac dmuchac ) bez przesady...i chocby 1mb szybciej i juz czuje sie lepiej... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 Co mogę zrobić by to poprawić? Poza tym dysk bez zastrzeżeń Masz 2 możliwości: 1. Przesiąść się na komputer stacjonarny z lepszym kontrolerem 2. Olać sprawę i cieszyć się nowym szybkim dyskiem Wybór jest chyba oczywisty ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek9491 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 Nie no Panowie, bez przesady. Nie jestem jakimś maniakiem benchmark'ów. Dla mnie najważniejszy jest wielki skok wydajnościowy w porównaniu z HDD i ogólnie komfort pracy. A pytałem dlatego, gdyż widziałem kilka wyników, screen'ów tego dysku i były tam lepsze wyniki (4K), dlatego chciałem się dowiedzieć czy przypadkiem nie jest coś nie tak z dyskiem. Teraz już wiem, że to pewnie wina kontrolera. Jakby co, to mój laptop, to DELL Vostro 3450 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...