kuebk Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2013 @Danio0202 a jednak lezy w laptopie... @charger na plytach z chipsetem AMD moga byc nizsze wyniki, bylo juz o tym - szukaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danio0202 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) W lewą kieszeń włożyłem Seagate Momentus XT 750GB, a w prawą SSD OCZ Vector 256GB na system. Wszystko wyjaśnił poniższy film: Poniżej zdjęcie z BIOSu oraz instalatora: http://img163.imageshack.us/img163/8307/78727465.jpg http://img690.imageshack.us/img690/5449/10437519.jpg - wcześniej było odwrotnie Edit: Wszystko działa! :) Edytowane 14 Marca 2013 przez Danio0202 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2013 charger V300 to kontroler SandForce 2281, niby poprawiony ale jak dla mnie do marvella czy samsunga daleko, testy są własnie dziwnie niepowtarzalne, w samsungu robisz test po 6 miechach i zapełnieniu na 90% i wyniki praktycznie jak na nowiutkim systemie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt3000 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 http://postimage.org/image/ei1vwwt0t/ Chyba słabo coś patrząc na wasze wyniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM_ Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 http://postimage.org/image/ei1vwwt0t/ Chyba słabo coś patrząc na wasze wyniki Tu ewidentnie jest coś nie tak. Mam ten model podpięty do SATA II i w ATTO już przy 64kB próbkach osiągam wynik ponad 200MB/s po stronie zapisu. Niestety SATA II (laptop) i odczyt dochodzi tylko do 290MB/s, ale i tak najważniejszy jest zysk na małych plikach, już na 1kB próbkach mam odczyt 13 MB/s potem gwałtownie w górę, jeśli znajdę chwilę późnym wieczorem, to wrzucę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt3000 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 Wciąż mi nie wykrywa w AHCI mode pewnie ma znaczenie, nie wiem skąd i które stery ściągnąć do asrock m3a770de Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charger Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Dysk w trybie AHCI. Poniżej zamieszczam test z chwili obecnej. Skąd taka rozbieżność wyników? Oczywiście w sumie teraz jest na plus w porównaniu z poprzednim, ale... Wynik z 15 lutego Wynik z dziś Jedyne co się zmieniło od tamtego czasu to procesor - z AII X3 na Phenoma. Edytowane 15 Marca 2013 przez charger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM_ Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Gdzieś czytałem, żeby zrezygnować ze sterowników AMD i zdać się na sam Windows. Ewentualnie w menedżerze urządzeń spróbować wyłączyć cache zapisu Edytowane 15 Marca 2013 przez PiotrM_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt3000 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 http://postimage.org/image/z9f0kglzf/ Jak widać mam już coś z AHCI i coś polepszyło ale nadal nie może wykryć w biosie pod sata mode bo np w boot jest pokazany plextor,pokazuje tez AHCI driver czy device przed odpaleniem się windowsa ale i tak jest problem z instalacja FW. http://postimage.org/image/z8ldorsaf/ Charger, widzę że masz moją płyte i AMD sata jak ja wcześniej. W menadzerze urządzeń/kontroler ide pewnie masz AMD sata i ja klikając na ten kontroler prawym przyciskiem myszy zaaktualizowałem sterownik i wyskoczylo mi AHCI 1.0 tylko nie wiem skąd(windows 7 lub z cd płyty głównej bo miałem w romie) i już wyświetla mi w tym ssd benku jako msahci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charger Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Charger, widzę że masz moją płyte i AMD sata jak ja wcześniej. W menadzerze urządzeń/kontroler ide pewnie masz AMD sata i ja klikając na ten kontroler prawym przyciskiem myszy zaaktualizowałem sterownik i wyskoczylo mi AHCI 1.0 tylko nie wiem skąd(windows 7 lub z cd płyty głównej bo miałem w romie) i już wyświetla mi w tym ssd benku jako msahci. Mam aktualne sterowniki i dalej AMD SATA tzn te od AMD. Jutro spróbuje usunąć je zupełnie i ściągnę nowe z update od MS. Edytowane 15 Marca 2013 przez charger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 W WU nie ma żadnych do ściągnięcia. Systemowe MS są w win 7 i 8 już zawarte. Na Twojej płycie głównej nie spodziewaj się idealnych osiągów dysku! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt3000 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Mam rozumieć że to co mam teraz to teortycznie max ? a co z FW ? Co jest przyczyną wałków z AHCI ? Edytowane 16 Marca 2013 przez sil3nt3000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 @sil3nt - jeśli masz problem z aktualizacją FW w Plextorze pod AHCI, to należy to zrobić przestawiając na IDE. To jest znana "przypadłość" przy aktualizacji FW w Plextorach. Wiem to również z autopsji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Witam przymierzam się i przymierzam do kupna nowego dysku SSD bo obecny Intel 320 80 jest już ciut stary i wolny na ten moment nie zamierzam zmieniać platformy bo czekam na Haswella a na moim Marvelu 6G to wyniki są słabsze jak na kontrolerze SATA2 z ich10r co byście polecili pod SATA2 czyli żeby zapis był max do 250mb/s ew. kupić Samsunga 840pro 128gb i obecny sprzęt będzie go spowalniał ale w czerwcu będzie działał już pełna prędkością z Haswellem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt3000 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Dzięki anton poszło jak po masełku,ale wyników nic nie zmieniło xF pozostało kupić nową płyte ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazex Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Jeśli chcesz kupić coś z Haswellem, to czekaj do czerwca na dyski formatu NGFF- wprawdzie ceny na SSD cały czas rosną, ale za to będzie duży skok prędkości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) @charger - ja na chipsecie AMD z Kingstonem V200 64GB miałem bardzo zbliżone wyniki do Ciebie (znajdzieszje w tym temacie, chyba post z października 2012), pomimo różnych sterowników - chyba faktycznie winny chipset i pewnie niewiele da się zaradzić. Sprawdzę jeszcze pod 880G - może będzie cokolwiek lepiej. Czy ktoś z Was spotkał się z takim ustrojstwem: http://allegro.pl/ssd-sata3-256gb-p5-uthin-i3091183105.html Kusiło mnie przez moment żeby zalicytować, ale ten screen ze statystykami wątpliwy, sprzedawca też niepewny. Edytowane 17 Marca 2013 przez dr.elich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 Mam nadzieje że Cię nie skusiło?..SanDisk U100 badziewie jakich mało. Na pewno nie jest warte 500€ jak gość twierdzi... http://thessdreview.com/our-reviews/asus-zenbook-ssd-review-not-necessarily-sandforce-driven-shows-significant-speed-bump/3/ patrz na zapis 4k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 Dysk kupiony w okolicach czerwca zeszłego roku, czy wszystko z nim w porządku ? Czy 2.8 TB zapisu to dużo ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prown Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 @Piospi ja od kwietnia na tym samym modelu nabiłem 5,2TB, więc nie poszalałeś ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) Ja po tygodniu mialem 1,5 TB zapisu. To duzo ? teraz nawet nie sprawdzam ile mam, jak padnie to sie kupi nowy. Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk Edytowane 18 Marca 2013 przez kaijitsu 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2013 Już się bałem, że mam dużo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2013 Od Grudnia mam nabite...1.5TB, czyli co, ujdzie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss71 Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 Który dysk do 400 zł jest bardziej opłacalny Plextor M5S czy Samsung 840? Nigdy nie miałem styczności z SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 Od 385zł - Plextor M5S 128GB CENY - wydajny dysk na kontrolerze [MARVELL] w rozsądnej cenie, najlepsza relacja ceny do wydajności, Pierwsza strona!!! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Plextor zdecydowanie EDIT Nie zdążyłem Edytowane 20 Marca 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 Od Grudnia mam nabite...1.5TB, czyli co, ujdzie? łoł, to ja mam od listopada 0,4TB, jak wy to robita ? :D instalowałem chyba z 20 gier, testy, plik wymiany na ssd itp. cos czuje że jak będę sprzedawał to chętnych nie zabraknie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2013 U mnie wlaczony swap przez tydzien czasu uzytkowania nabil ponad 1TB. Od tamtego czasu swap wylaczony i chyba sprawdze ile teraz jest nabitego Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2013 Ja też zapomniałem o swapie ze 3 razy :D A przy 8GB, to dowalał ze 4GB plik :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM_ Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2013 Czy Samsung Magician będzie działał z dyskami SSD innych producentów ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...