zbylubeatz Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 Jaka właściwie jest różnica między dyskiem Samsung 840 Series 500 GB MZ-7TD500KW a Samsung 840 Pro Series 512 GB MZ-7PD512? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 Ogromna, zasadnicza...jeden najwydajniejszy na rynku drugi dużo wolniejszy. Gwarancja itd. Wszystko znajdziesz pod linkiem poniżej http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_samsung_ssd_840_120_i_250_gb_tansi_bracia_ssd_840_pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samboo Opublikowano 30 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2013 Jak widzę rozmowa o dyskach SSD. Chciałem się dowiedzieć jakie opinie macie o http://proline.pl/?p=MZ-7PD256BW]Samsung SSD840[/url] bo chcialem kupic ale nie kota w worku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 30 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2013 Laskawie przeczytaj pierwszy post tego tematu oraz 2-3 ostatnie strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artsky Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Samsung 840 128 GB Pro dziąłający pod Asus X53 SK. Chyba nie jest źle. Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Artsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Laptop Asus X73SV i7-2670QM 8GB 500GB i się zastanawiam odnośnie dysku ssd bo chyba nie ma sensu wpychać jakiegoś mocnego skoro i tak nie zostanie wykorzystany? Jaki powinien mi wystarczyć z min 128gb pojemoności? Edytowane 4 Czerwca 2013 przez kamilo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 Nie wykorzystany? A niby czemu nie? Skoro ultrabook to jesteś ograniczony do 7mm dysków. Od najtańszego do najbardziej wydajnego: Samsung 840 120GB Crucial m4 128GB/ m500 - 7mm Samsung 840pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 To nie jest ultrabook, zrobiłem screena z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 Google mi powiedziało że jest. Jak nie, to masz od razu najsensowniejszy wybór Plextor M5S. Na screenie jest HM65 więc w czym problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 Za dużo czytam i już chyba mi się mętlik zrobił, chodzi o to że wybiorę dysk i okaże się, że np chipset ogranicza dysk i nie będzie w 100% wykorzystany. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 Nie wiem co tam czytasz ale na pewno nie konkrety ;) HM65 wspiera do dwóch portów Sata 6Gbps więc laptop ma conajmniej jedno główne złącze w tym standardzie. Zresztą to nie ma większego znaczenia, i tak na dobrym Sata II masz ok 90-95% możliwości i subiektywnych wrażeń. Transfery liniowe to nie wszystko a dobry SSD jest zawsze lepszy od słabego, niezależnie pod jakie złącze wpięty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 No to wszystko jasne. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artsky Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 No to wszystko jasne. Zobacz mój post wyżej. Podobny laptop, tylko z mniejszą matrycą (używam zewnetrzny monitor). Proponuję Plextor 5s, a jak budżet pozwala, to w wersji Pro lub Samsung 840 128GB Pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Test SanDisk Extreme II LINK Marvell’s 88SS9187 (!) - 5 lat gwarancji i 80TB minimalnej żywotności. Na Computex AData zaprezentowała XPG SX920, również na Marvelu. Nareszcie przestali klepać SandForce. I tu dopiero widzę szanse na konkurencje cenową dzięki obu producentom. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2013 Co może być powodem tak słabego wyniku, dysk to Kingston V300 120gb, świeżo zainstalowany windows steroniki itp. dysk podpiety pod sata III, AHCI włączone komp: i3 2120, ASRock P67 pro3, 8gb ram, 7850, WD 500gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Jako że to dysk na SandForce pokaż jeszcze screen z ATTO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Jako że to dysk na SandForce pokaż jeszcze screen z ATTO. W ATTO wygląda to zupełnie inaczej, jednak kopiowanie dużego pliku w obrębie dysku 4,36 gb -> 85 sek co daje średni 52mb/s, moim zdaniem zdecydowanie za wolno Edytowane 9 Czerwca 2013 przez Przemek345 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Teraz ładnie widać że dysk działa prawidłowo na Sata III i jego wydajność jest prawidłowa. Niskie prędkości na plikach trudno kompresowalnych są normalne dla kontrolera SandForce. Zakup jakiegokolwiek innego dysku nie miał by tej wady. Tylko pare złoty drożej miałeś Plextor M5S. SandForce na sam system nie są złe. A nawet przeciwnie. Tylko zabawy z plikami (pewnie jakieś pliki video przerzucałeś) są ich bardzo słabą stroną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Dzięki za wyjaśnienie ;] w takim razie skąd biorą się te slabe wyniki w AS SSD i Crystaldisk w porównaniu do testów innych użytkowników V300 w których to wyniki wychodzą prawidłowo (płyta, procesor ?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 Różne konfiguracje, sterowniki, software...chodź wyniki masz dość niskie. Jakby pod kiepski kontroler było podłączone. Sprawdź jak chodzi pod Sata II Intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2013 Czy odczuję różnicę w szybkości (chodzi o realne "doznania", nie benchmarki ) wymieniając Cruciala M4 128GB na Samsunga 840 256GB? Naszła mnie myśl, żeby wrzucić Cruciala do lapka a w jego miejsce do PC zakupić większego Samsunga. Moje zastosowania dla tego sprzętu to praca z aplikacjami developerskimi (Visual Studio, Eclipse) i gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2013 Z zegarkiem w ręku różnice zauważysz ;) Bez, to już różnie bywa. Na pewno nie będą to różnice jak pomiędzy HDD a SSD. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2013 pacjent: SSD Kingston V300 / 120GB objawy: * czas uruchomienia systemu Win8 wzrósł o 6-7 sekund, w logach systemowych w miarę regularnie pojawia się błąd "The IO operation (...) was retried" (w dolnej części zrzutu ekranu) * w HDTune nie mogę przeprowadzić testu odczytu - komunikat Read Error; inne programy testujące działają bez błędów (CrystalDiskMark, Atto) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2013 Jak są problemy z odczytem to wal na gwarancje. Wadliwa sztuka ci się trafiła i nie ma co czekać aż się pogorszy. Czy odczuję różnicę w szybkości (chodzi o realne "doznania", nie benchmarki ) wymieniając Cruciala M4 128GB na Samsunga 840 256GB? Naszła mnie myśl, żeby wrzucić Cruciala do lapka a w jego miejsce do PC zakupić większego Samsunga. Moje zastosowania dla tego sprzętu to praca z aplikacjami developerskimi (Visual Studio, Eclipse) i gry. Czasy instalacji i wszelkie zapisy - to odczujesz. Odczyty to już raczej subiektywnie takie same. Tak czy siak to dobry pomysł bo laptop dostanie kopa ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2013 Nie ma tego złego, kupiłem Plextora M5S. Przerzucam dane i w poniedziałek trzysetkę oddaję na gwarancję. Zobaczymy co Komputronik wymyśli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firaxis Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2013 jakie sa roznice miedzy dyskami kingstona z serii V200 i V300? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Auguste Rodin Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2013 (edytowane) Ogromne - kontroler, wydajność, kostki, grubość obudowy itd. Ogólnie V200 to stare truchło, którego nie warto brać pod uwagę. V300 bliżej do serii V+200. Porównanie znajdziesz m.in. tu http://pcfoster.pl/artykul/kingston-ssdnow-v200-i-v300-120-gb-–-test-ssd/1051-1.html Edytowane 15 Czerwca 2013 przez Auguste Rodin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firaxis Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2013 waham sie miedzy Kingstonem SKC300S37A/60G a Plextorem M5S otakiej samej pojemnosci, tylko ze Plextor ma mniejsza predkosc zapisu, wiec prawde powiedziawszy, nie wiem co wybrac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2013 Plextor jest szybszy - zdecydowanie! Nie patrz na głupoty pisane przez producentów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2013 Panowie, po oddaniu v200 na serwis po prawie 6 tyg zdecydowali że jednak nic z nim nie zrobią- i teraz problem- brać kasę czy np PQI s522, bo to najtańsze co mają na stanie.Niestety opcja większych dopłat odpada- a właściwie to zastanawiam się nad tą Adatą o ile dadzą jakiś rabat... naprawdę nie mogę teraz dorzucać do dysku. Ma ktoś jakieś testy tego cuda, oprócz tematu na forum? Bo na nim test jest chyba na jakimś kontrolerze zewnętrznym/marvelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...