Heat Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2013 (edytowane) Tak teraz patrzę, że w morelach jest 250GB 840EVO za 666zł czyli trochę więcej niż chciałem zapłacić za 128GB i nie musiałbym sprzedawać Vertex'a. Czyli lepiej będzie postawić system na tym EVO (z danych wynika, że to szybszy dysk niż mój obecny) a Vertexa zostawić jako dodatkowy ? EDIT: kurcze ten EVO to jakiś ewenement czy czegoś nie wiem? Cena za 250GB jest śmieszna a wydajność na papierze rewelacyjna - gdzie tkwi haczyk ? :D Edytowane 7 Września 2013 przez Heat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2013 (edytowane) Haczyk jest opisany w kilku stronach wczesniej na tym forach - zobacz posty radiergummi. Tzn haczyk, no w specyficznych testach wydajnosc nie jest taka jak na papierze, ale tez nie jest zle. Edytowane 7 Września 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2013 Tak się złożyło, że potrzebuję dwóch dysków ssd, więc na bogatości i proszę o poradę ;) 1) Wybrałem dla mojej dziewczyny laptopa: Samsung 350E5C-S04PL - nie wchodząc w szczegóły (i3, 6gb ramu, jakaś tam grafa po za zintegrowaną) całkiem zgrabny setup jak do kobiecego użytkowania. Jedynym problemem jest dysk twardy, jakaś 5200obrotowa 750, która pracuje tak cygan w radomiu. Windows (niestety w8) muli niemiłosiernie, mimo kombinacji z wyłączaniem odpowiednich usług. Dlatego wybór padł na zakup dysku ssd. Z racji tego, że lapek ma tylko jeden slot na dysk, potrzebujemy czegoś większego 120-240giba. Nie musi być to topowa konstrukcja, nie musi mieć super wykresów. Chodzi o codzienne użytkowanie, typu internety, filmy i inne studenckie sprawy. Chciałem już brać kingstona v300, ale z racji opinii wstrzymałem się z zakupem. Co polecilibyście zakupić? Sprzęt nowy, raczej z niższej półki cenowej. 2) Komp z podpisu, posiadam kingstona 30giba, tego ssd now z pierwszej generacji. Jestem zadowolony z niego, ale zaczyna brakować mi miejsca. Dysk do 120 i przede wszystkim używany. Nie musi to być topowa konstrukcja. Cenowo do 200zł. Myślałem o vertexie 2, dobry strzał? Ewentualnie lepiej dokupić drugą 30 za te 80zł i robić raid? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2013 chyba nie stawiasz za swoje dziewczynie tego lapka ? :) co do SSD to v300 tak, jesli nie chodzi ci o max wydajność, jesli tak to polecam Plextorka M5S, poniżej v300 zasadniczo nic nie warte pieniędzy, lepiej poczekać i dozbierać, z używek samsungi 830 też warto polować, z tym że używki SSD trzymają sie bardzo mocno więc za 200zetków raczej porażka będzie, raid za wiele nie wniesie ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CleaneR Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2013 (edytowane) Jesli ktos mieszka w UK, jest calkiem fajna cena na http://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=HD-008-PLPlextor M5S 256GB za £95.99 przy odbiorze osobistym, albo £103.73 z wysylka - zostalo kilka sztuk tylko. Mozna teraz ten sam dysk zamowic z Amazon.co.uk za £102.44 (darmowa wysylka do PL), czas oczekiwania 1-2 miesiace. http://www.amazon.co.uk/gp/product/B008PO56PM/ref=nosim. Edytowane 9 Września 2013 przez CleaneR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2013 Moja płyta to P5P43TD PRO. Powie ktoś czemu takie wyniki a nie jak producent na opakowaniu pisał 500mb+ w odczycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2013 Masz kontroler SATA II (3 Gb/s), żeby wyciągnąć max potrzebowałbyś płytę z obsługą SATA III (6 Gb/s). Na tej płycie wyciągniesz max. w okolicach 300MB/s (limit standardu SATA II). A po drugie to dysk działa w trybie IDE (kontrole pciide - BAD na czerwono w drugim screnie). Zmiana na AHCI powinna podnieść wyniki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2013 (edytowane) Płyta główna ma kontroler SATA2, a transfery liniowe to nie wszystko :). Widzisz czerwone "pciide"? Włącz AHCI. Co, jak i dlaczego? Tego dowiesz się na pierwszej stronie tematu (rady dot. 'oszczędzania' SSD pomiń ;)). Edit @abes99: Byłeś szybszy i bardziej rzeczowy :D. @Tapatalk Edytowane 8 Września 2013 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fury161 Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2013 @ _KaszpiR_ Dzięki za pomoc. Kupiłem w końcu Kingstona V300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2013 (edytowane) Zmieniłem mobo z GA-EP35-DS3L (S.775) na B75A-G43, zrobiłem upgrade OS do win8pro, odczyściłem SSD, poprawiłem alignment za pomocą PAT bo nie wiedzieć czemu był 9k i teraz mam takie oto wyniki: wyniki sprzed ponad roku: http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page-238?do=findComment&comment=3722057 Zastanawia mnie ten spadek przy 4k-64thrd... Czym to może być spowodowane? @grobel: przemyśl temat zatoki na dysk twardy zamiast napędu dvd. Ewentualnie sprawdź czy masz wolny slot mSata. Edytowane 9 Września 2013 przez Wiedzmin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2013 Rokiem uzywania dysku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2013 Wiedźmin nie przejmowałbym sie tym aż tak bardzo, różnice mogą wynikach bo sterowniki inne, a reszta to błędy pomiarowe, w realnym uzytkowaniu nie sądzę żebyś znaczącą różnicę zauważył ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
links Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2013 Ostatnio Crucial 2.5 128GB M4 bardzo staniał o ok 120zł Do starszych systemów w sam raz i parę giga więcej od V300 http://www.ceneo.pl/15072492 Tak się złożyło, że potrzebuję dwóch dysków ssd, więc na bogatości i proszę o poradę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2013 Zmieniłem mobo z GA-EP35-DS3L (S.775) na B75A-G43, zrobiłem upgrade OS do win8pro, odczyściłem SSD, poprawiłem alignment za pomocą PAT bo nie wiedzieć czemu był 9k i teraz mam takie oto wyniki: Zastanawia mnie ten spadek przy 4k-64thrd... Czym to może być spowodowane? Poza sterownikami (systemowe a Intela) to jeszcze sam win8, widziałem troche przypadków dziwnych wyników przy tym systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Mam jeszcze małe pytanko do starych posiadaczy SSdeczków, dlaczego po włączeniu systemu z 2-4min muszę czekać bo mi się jeszcze nie załaduje antywirus, sterownik od dźwięku i komputer się nie połączy z internetem. Co zrobić żeby odrazu te czynności robił i mógłbym korzystać z komputera bo tak to nic nie mogę robić bo ładuje się i ładuje...tylko menadżer urządzeń dział (ctrl+alt+del). Tutaj wyniki po włączeniu już AHCI EDIT. Nic nie używałem, nowy system na SSD... EDIT.2 Sry. Miałem wirusa "QVO6" czy coś w podobie. Teraz bez wirusa od sygnału w biosie do pełnego funkcjonowania windowsa mija 58-61sec to chyba już niema żadnego wirusa nie? Edytowane 11 Września 2013 przez koniMax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2013 a uzywales jakichs programow do optymalizacji systemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 moze mi ktoś napisać jakie dyski 64 gb byly polecane wczesniej bo potrzebuje taki kupic i nie chce szmelca a w polecanych sa same 128 gb, a ja potrzebuje 64 gb :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) Popatrz na polecane i wybierz model 64GB, jesli jest Edytowane 12 Września 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 patrzylem ale jest tylko kingston v300 64gb oraz vertex 64 w super cenie :P czyli nie ma nic lepszego za normalne pieniadze o pojemnosci 64gb jak ten kingston? bo komus musze zamowic dysk ssd (zamiana w laptopie z 5400), tez powinien byc skok wydajnosci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 Niestety nowe 64 GB są słabo opłacalne. Do lapka jako jedyny (?) dysk 64 na pewno wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 w kieszeni bedzie wolna 320 i 64 na system, to dla starszej osoby wiec przegladanie internetu i obsluga office, wiekszy nie potrzebny :) i budzet ograniczony(250zl) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) patrzylem ale jest tylko kingston v300 64gb oraz vertex 64 w super cenie czyli nie ma nic lepszego za normalne pieniadze o pojemnosci 64gb jak ten kingston?.. "Kingston V300 60GB CENY - najlepszy z budżetowych SSD" pogrubiłem specjalnie dla ciebie Edytowane 12 Września 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 Na popularnym portalu aukcyjnym znalazłem dysk Samsung 256GB o oznaczeniu mmdpe56g5dxp w atrakcyjnej cenie 549zł. Warto się nim zainteresować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 jakis podejrzanie niski ten odczyt i zapis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artsky Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 jakis podejrzanie niski ten odczyt i zapis. Wygląda na to, że działa pod Sata II. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 a rzeczywiscie, w opisie akucji jest napisane ze interfejs SATA II. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 jakis podejrzanie niski ten odczyt i zapis. Przecież to dysk z przed 3 lat (technologia) więc więc więcej niż to mało prawdopodobne. Cena niezła jak na pojemność. Ale jako że to OEM i już nie produkowany więc aktualizacji FW nie ma się co spodziewać. Niby trochę taniej ale z drugiej strony za tylko ok 90zł więcej jest nowiutki Samsung 840 EVO, dużo wydajniejszy (także na Sata II) i z pełnym wsparciem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areczek1987 Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 Marvell 9182 dużo jest gorszy od rozwiązania intela? Kupiłem Vectora za 390 z przesyłką i zastanawiam sie nad sprzedażą trochę nadwyrost mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 marvell to zło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 Dużo. Sata II Intela działa bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...