Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam dylemat i mały brak informacji / wiedzy.

Otóż posiadam 2 dyski twarde o łącznej wielkości 2 TB (2x 1TB) i planuję zakupić SSD Samsung 840 EVO 120 GB który pracowałby jako cache.

Płyta główna Asus Z78-A

I tu pojawiają się wątpliwości...

• Czy takie rozwiązanie (SSD jako cache) będzie działać jeżeli zainstaluję Windows 8.1 x64 w trybie UEFI? Bo faktem jest że wymagane jest włączenie w UEFI trybu RAID zamiast AHCI.
  • Czy przy takich ustawieniach opisanych w pytaniu 1. da się taką instalację systemu w ogóle przeprowadzić?
  • Czy Windows będzie w stanie TRIM-ować dysk SSD w trybie cache?
Edytowane przez Ingvarr100th

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie lepiej kupić 120/128GB i normalnie zainstalować na nim system?

2. Nie ma 840 EVO 60GB.

Faktycznie pomerdało mi się z Kingstonem V300 nad którym jakiś czas temu myślałem. Oczywiście chodziło mi o 120 GB.

Właśnie sęk w tym że system jest tylko jakąś małą składową jeśli chodzi o ładowanie, dlatego nie myślę o instalacji tam systemu.

Edytowane przez Ingvarr100th

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tradycyjnie Seagate i WD a co do reszty poczytaj na stronach www producentów warunki gwarancji najlepiej.

EDIT

Na 1 stronie spore zmiany w polecanych dyskach. Dodałem GoodRamy i M500 ze względu na rewelacyjne ceny. 

Wyleciał V300 ze względu na problemy z FW a le przede wszystkim za podejrzenia o stosowanie asynchronicznych NAND! Sporo użytkowników po zakupie ma bardzo niską wydajność, sporo niższą niż dotychczas znaliśmy z tego modelu.

Edytowane przez rafa
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyleciał V300 ze względu na problemy z FW a le przede wszystkim za podejrzenia o stosowanie asynchronicznych NAND! Sporo użytkowników po zakupie ma bardzo niską wydajność, sporo niższą niż dotychczas znaliśmy z tego modelu.

czyżby te same "chłyty" co w  V200 ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

600TB a te dalej żyją The SSD Endurance Experiment

Kiedyś ktoś krytykował testy z XS za brak momentów odłączania zasilania i że przez to testy są mało miarodajne. Procedura TR uwzględnia to i tym razem po 500TB dyski były wyłączone na 3 tygodnie.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 1 stronie spore zmiany w polecanych dyskach. Dodałem GoodRamy i M500 ze względu na rewelacyjne ceny. 

Tym samym tokiem myślenia podążam = V300 wylatują od marca z polecanych zestawów, a najpewniej zastąpi je Crucial M500, którego właśnie maltretuję i pomimo braku rewelacji, to cenowo zabijają całą konkurencję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

600TB a te dalej żyją The SSD Endurance Experiment

Kiedyś ktoś krytykował testy z XS za brak momentów odłączania zasilania i że przez to testy są mało miarodajne. Procedura TR uwzględnia to i tym razem po 500TB dyski były wyłączone na 3 tygodnie.

600TB?

A ja sie przejmowałem, że od grudnia zrobiłem 2 TB na EVO 500 GB :-D

Nie ma co, trzeba tą kwestię zupełnie olać i używać tak, jak wypadnie w danej chwili.

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy budżetówek są chyba mało atrakcyjne dla redakcji :)

JMF667H czyli kontroler tego Transcend 340 jest cztero-kanałowy więc pewnie będą jakieś ograniczenia w tej technologi. Z pewnością znajdą sie sytuacje w ktorych można go przyprzeć do muru.

Podobnie jak SanDisk Ultra Plus (cztero kanałowy Marvel) ma słabe strony ale ma też trick w firmware w postaci "turbo cache" i na co dzień jest dość wydajny.

Ciekawe czy Jmicron też wykombinował jakąś sztuczkę.

@Caleb dalej nic z tym GoodRamem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy budżetówek są chyba mało atrakcyjne dla redakcji :)

JMF667H czyli kontroler tego Transcend 340 jest cztero-kanałowy więc pewnie będą jakieś ograniczenia w tej technologi. Z pewnością znajdą sie sytuacje w ktorych można go przyprzeć do muru.

Podobnie jak SanDisk Ultra Plus (cztero kanałowy Marvel) ma słabe strony ale ma też trick w firmware w postaci "turbo cache" i na co dzień jest dość wydajny.

Ciekawe czy Jmicron też wykombinował jakąś sztuczkę.

@Caleb dalej nic z tym GoodRamem?

Kombinuję:

GoodRam C-100 120/240 GB

Transcend 340 120240 GB

Sandisk Ultra Plus 120 GB i Extreme II 240 GB

Crucial M500 120/240 GB - Test jutro :> 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściąganie tylko 60/120/240 GB na indywidualny test jest nieopłacalne, więc staram się ogarniać od razu pakiety, albo zbieram materiał na zestawienia. Czasami zostają tylko sklepy, bo: "przykro nam, pojemności mniejszej od 240 GB nie posiadamy w puli samplowej". 

Edytowane przez Caleb
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściąganie tylko 60/120/240 GB na indywidualny test jest nieopłacalne, więc staram się ogarniać od razu pakiety, albo zbieram materiał na zestawienia. Czasami zostają tylko sklepy, bo: "przykro nam, pojemności mniejszej od 240 GB nie posiadamy w puli samplowej". 

test mniejszych od 120gb nie ma sensu, większość posiada obecnie 120gb a nowi nabywcy celują już raczej w 240gb, nowe toshiby z serii Q też miałoby zobaczyć w tym zestawieniu

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Crucial to firma doskonale znana osobom monitorującym rynek pamięci masowych, która zasłynęła świetnymi dyskami SSD sprzedawanymi w bardzo rozsądnych cenach, co pozwoliło producentowi zdobyć rzesze zadowolonych klientów. Swego czasu jednymi z najczęściej polecanych oraz wybieranych nośników były Cruciale M4, chociaż w naszym kraju praktycznie nie uświadczymy reklam z udziałem tych urządzeń - trudno też znaleźć porządne testy bardziej niszowych modeli. Wszystko z powodu braku oficjalnego przedstawiciela marki na lokalnym rynku, pomimo iż nośniki są powszechnie dostępne w sklepowej dystrybucji. Jednak od momentu premiery Crucial M4 sytuacja na arenie dysków SSD bardzo się zmieniła, konkurencja nie próżnowała i wprowadziła urządzenia wydajne oraz stosunkowo niedrogie m.in.: Kingston V300, Samsung SSD 840 i Seagate SSD 600. Crucial również musiał w końcu zareagować, czego efektem było powstanie rodziny M500 dedykowanej osobom poszukującym rozsądnego kompromisu między ceną, wydajnością oraz pojemnością. Czy budżetowy Crucial M500 pokona bezpośrednich rywali i wypadnie lepiej od legendarnego Crucial M4? Wszystkie wątpliwości powinien rozwiać poniższy test...

Edytowane przez Caleb
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam pewne pytanie odnośnie SSD:

Na razie ani razu nie miałem przyjemności pracować nigdzie nawet przez chwilę na ssd i widziałem dawno temu testy typu uruchamianie windosa, etc.

Ogólnie myślę się nad kupnem ssd, zawsze był taki plan, ale ze względu na finanse i ogólnie brak przymusu zawsze odwlekane. Obecnie system przydałoby się już przeinstalować i tak "przy okazji" się zastanawiam nad ssd.

Jednak mam wątpliwości, bo kupować na wyrost nie muszę:

Kompa używam obecnie w 99% do: Internet, P2P, muzyka, filmy, jakieś programy, na gry obecnie czasu nie mam, ale pewnie jeszcze kiedyś w coś zagram. Filmy, muzyka itp oczywiście na HDD trzymane. Na SSD byłby trzymany system, programy, gry...

Czy przy takim użytkowaniu jest sens kupować ssd? HDD na 100% by mi się przydał, też planuję kupić, ale ssd tak pewien nie jestem. 

Powiem jeszcze tylko, że ładowanie systemu ( że niby długo czy coś ), albo restart nie stanowią dla mnie żadnego problemu na hdd, przynajmniej mam czas na kibel, a komp, jak wrócę i tak już czeka ;p Do tego, trochę poważniej dodam, że mógłbym swój komputer, już leciwy na wiele różnych sposobów upgrad'ować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Jak najbardziej warto. Odczujesz zmianę dysku nie tylko w starcie systemu, ale i każdej aplikacji jaka znajdzie się na ssd. Wiedz jednak, że potem będzie niezwykle trudno używać HDD :-)

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi