rafa Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2014 (edytowane) Warto oddać tego V300 z jeszcze jednego powodu. Będzie kompletnie nie odsprzedawalny a jeśli już, jego wartość będzie dużo niższa. No chyba że trafisz na kompletnego laika. Wiem że dopiero kupujesz i nie myślisz o sprzedawaniu ale co jeśli z jakiegoś powodu np za rok postanowisz go wymienić? Zresztą ten dysk to padlina http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/kingston_ssdnow_v300_fw521a_test_nowej_wersji_tanich_dyskow_ssd?page=0,4 i choćby w ramach protestu za brzydkie zachowanie Kingstona ja bym zwrócił. Edytowane 19 Września 2014 przez rafa 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zerathul Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2014 (edytowane) Zerathul masz dość mocny sprzęt, ja bym odłożył na cos szybszego, ale to moje zdanie tylko ;) Aż taka różnica jest? @rafa , przy m500 120gb vs Sandisk ultra plus 128gb, który jest szybszy/lepszy? Edytowane 19 Września 2014 przez Zerathul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raquntish Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2014 V300 zwrócony. Zastanawiam się nadal co brać w zamian, czy będę odczuwał różnicę pomiędzy SanDisk Ultra Plus 128GB a innymi, tj. Samsung 840 EVO; Cruical MX100; Goodram C100?? I pytanie co sądzicie o Goodram C40 120 GB? W sumie nie zostało on ujęty w FAQ, ale cena ładna. :) Najbardziej napalony jestem na sandiska mimo wszystko :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2014 (edytowane) Jak uruchamiasz system a potem jakieś www a czasem przenosisz pliki muzyczne czy sporadyczne rozpakowanie paru plików (i nie robisz tego wszystkiego regularnie na raz) to różnicy nie zauważysz. C40 nie ma w FAQ i nie będzie, nie zasługuje ;) EDIT 1.5PB zapisane na SSD? Czemu nie ;) http://techreport.com/review/27062/the-ssd-endurance-experiment-only-two-remain-after-1-5pb Edytowane 19 Września 2014 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2014 wprawdzie niby różnicy sie nie odczuje, ale pamiętajmy że dysk nie pracuje w warunkach testowych ale i rok, dwa lub więcej na "zabrudzonym" systemie, progsach, plikach, a wtedy dopiero widać który utrzymuje wydajność i który ma soft pomocny do jego utrzymania, dlatego ja tam wolę samsunga, bo pewna marka i fajny rozbudowany soft Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2014 Okazuje się, o czym już jakiś czas się mówiło na forach, że Samsungowe TLC (840 i Evo) mają jakiś bug pogarszający wydajność: http://www.anandtech.com/show/8550/samsung-acknowledges-the-ssd-840-evo-read-performance-bug-fix-is-on-the-way Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2014 there is a bug in the 840 EVO that causes the read performance of old blocks of data to drop dramatically like the HD Tach graph below illustrates. The odd part is that the bug only seems to affect LBAs that have old data (>1 month) associated with them because freshly written data will read at full speed Ciekawe czy załatwią to aktualizacją firmware. Fajne, żaden test syntetyczny tego nie wykryje, a użytkownik dowie się się o tym najwcześniej po kilku tygodniach używania dysku i to też tylko jeśli sprawdzi transfery przy kopiowaniu jakiś plików leżących na hdd co najmniej miesiąc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2014 pewnie jak w przypadku 830 wystarczy pyknąć raz na kilka tygodni performance optymization w samsung magician i tyle ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2014 (edytowane) HDTach/HDTune wykrywają ale AS SSD/CDM nie bo nie testują całego LBA. Bardziej związane z benchmarkami niż wyczuwalnym podczas używania spadkiem wydajności. To jest to o czym 13 września pisał yoshi89 w poście http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page-372?do=findComment&comment=3907547 Edytowane 20 Września 2014 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buziak Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 SPrawdzalem moje EVO i mimo tego, ze wykres wyglada lepiej niz u yoshiego to i tak jestem zmartwiony. Najnizszy odczyt na poziomie 31 MB/s a srednia 311 MB/s. Porownalem go z stara 830, ktora mimo mniejszych transferow odniosla wyniki na poziomi min 311 MB/s i avg 411MB/s oczywiscie dla odczytu. Sam wykres rowniez wygladal o niebo lepiej, jeden drastyczny spadek transferu do 311 MB/s ... Na EVO mam gry i programy i narazie nie odczulem problemow z transferem ale tez nie mierze czasu odpalania sie gier i programow stoperem. Mam nadzieje, ze samsung cos z tym zrobi bo inaczej bedzie zle. Srednia 311 MB/s w porownaniu ze starsza generacja i do tego 64GB to lekka wtopa .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 Trzeba cierpliwie wytrzymać do aktualizacji firmware. Robienie secure erase jest bez sensu bo to muszą naprawić tak czy inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tester3000 Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 Panowie czy możecie polecić dobry i pewny program do klonowania , mam mały serwer HP (jest tam program do księgowości) i chciałem zrobić backup od razu na ssd (dane się zmieszczą) aby w razie awarii mozna było wpiąć dysk i potem tylko odzyskiwać bazy danych , ale system operacyjny konfiguracja, juz by była Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 Acronis True Image lub bezpłatny EaseUS Todo Backup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshi89 Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2014 i tak jak anandtech, tak i benchmark, z lekkim opóźnieniem, ale również poruszył ten temat ;)http://www.benchmark.pl/aktualnosci/samsung-ssd-840-840-evo-problem-spadek-wydajnosc-odczyt-dysk-ssd.htmlNo nic, musimy czekać na firmware ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) co nie zmienia faktu, ze zadnej widocznej roznicy w pracy dysku nie widac, asssd (bez rapid) tez w normie - tylko hdtune/tach cuda pokazuje Edytowane 25 Września 2014 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2014 Witam, planuje dodanie drugiego dysku do Mac Mini (na system). Wybór padł na Samsung 840 EVO 120GB - i tu pytanie: któryś z Panów miał może taką konfigurację - i jak tak to jak się sprawdzała? ;) - Sprzęt służy jako centrum multimedialne podpięte do TV. - Dysk to mój wymysł może ktoś poleci inny, jedyne wymogi 7mm, 120/128GB i w miarę tani bo tu niema poco szaleć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2014 Jest info, że 15 października będzie firmware rozwiązujący bug w EVO: http://www.anandtech.com/show/8570/firmware-update-to-fix-the-samsung-ssd-840-evo-read-performance-bug-coming-on-october-15th 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2014 (edytowane) Witam, planuje dodanie drugiego dysku do Mac Mini (na system). Wybór padł na Samsung 840 EVO 120GB - i tu pytanie: któryś z Panów miał może taką konfigurację - i jak tak to jak się sprawdzała? ;) - Sprzęt służy jako centrum multimedialne podpięte do TV. - Dysk to mój wymysł może ktoś poleci inny, jedyne wymogi 7mm, 120/128GB i w miarę tani bo tu niema poco szaleć ;) Mam w hakintoszu, jakis tescik moge przeprowadzic jak jestes zainteresowany. Edytowane 27 Września 2014 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2014 Mam w hakintoszu, jakis tescik moge przeprowadzic jak jestes zainteresowany. W sumie to najbardziej mnie interesuje czas startu systemu (najlepie 10.10 choć nie pogardzę najnowszym 10.9) to mi da jakieś pojęcie czego się spodziewać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2014 (edytowane) z hacka to bedzie raczej niemiarodajne, wychodzi jakies 10sek 10.9.5 https://www.dropbox.com/sc/n45jqwyadv7oboa/AABd1yDrZaMpBcCAvjy_W5z_a Edytowane 27 Września 2014 przez meeron 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2014 Disk Fresh Może ktoś ma ochotę przetestować. Program odczytuje i zapisuje każdy sektor po kolei, co przywraca pełną wydajność Samsunga 840 EVO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2014 z hacka to bedzie raczej niemiarodajne, wychodzi jakies 10sek 10.9.5 https://www.dropbox.com/sc/n45jqwyadv7oboa/AABd1yDrZaMpBcCAvjy_W5z_a Skoro nikt tu akurat niema Mac Mini to lepsze to niż nic, dzięki bardzo! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2014 (edytowane) Disk Fresh Może ktoś ma ochotę przetestować. Program odczytuje i zapisuje każdy sektor po kolei, co przywraca pełną wydajność Samsunga 840 EVO. tez przeczytalem tamten komentarz ;) niestety po - jest tak samo :P edit: odznaczylem opcje read only zakres ustawilem na 20% i jakas tam poprawa jest klik Edytowane 27 Września 2014 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoCtoR Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 U mnie DiskFresh pomógł. Przed: http://imgur.com/2mXTDPr Po: http://imgur.com/KnHEDdE Dysk znowu śmiga jak nowy ale to nie zmienia faktu, że to rozwiązanie doraźne. Trzeba czekać na fixa od Samsunga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 Mam stary laptop, niestety w srodku jest tylko ATA. Myslalem ze kupie przejsciowke ATA->SATA i dysk SSD zamontuje z ta przejsciowka zamiast napedu COMBO. Szlag mnie trafia z tym HDD, transfery to max 40MB/s. Czyt to da mi wiekszy komfort dzialania ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 I zmieści ci się to w środku? Jakiś tam wzrost komfortu będzie ze względu na czasy dostępu i losowe operacje ale dupska nie urwie. Były kiedyś robione modele na PATA może znajdziesz gdzieś używkę za bezcen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 Cmx, przy obecnych cenach lapków-używek to chyba prościej sprzedać stary i kupić za kilka (300-400pln) setek z SATA i 2rdzeniowym prockiem intela ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 po zmianie systemu na win10 evo w testach wyglada znacznie lepiej klik klak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekb Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Kupiłem sobie ostatnio dysk ssd Sandisk Ultra Plus do mojego laptopa Acer 5820tg ze złączem SATA II. System Windows 8.1, skopiowany ze starego hdd. Po optymalizacji systemu według różnych poradników miałem takie prędkości: Po odinstalowaniu sterowników intela jest lepiej: Mam do was takie pytanie: czy uda mi się wycisnąć coś jeszcze z tego dysku czy to już koniec jego możliwości pod SATA II? Jeżeli coś się da jeszcze zrobić to co i jak? Z góry dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoCtoR Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Na sata 2 nic już więcej z ssd nie wyciśniesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...