Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

http://s1289.photobucket.com/user/mybadomen/media/LEGION%20BUILD/CrucialM500Raid0Benchmarks1_zps4336b5e8.png.html

Powinien być wynik tego pokroju i coś w ten deseń mi pokazywało na samym początku także jak ktoś dysponuje wiedzą "co przestawić" to proszę o info. :)

Coś duże wahania pokazuje w hd tach.

gSz9wBU.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej chodzi o to czy do dysków dociera. 

Jaką wielkość paska masz obecnie?

Odpal jeszcze ATTO i Cristal w trybie Zero Fill. Jak tu będzie ok...

Stripe chyba nie ma większego znaczenia, wybrałem domyślny przy tworzeniu raid.

avg_ssd_stripe.png

Zrobiłem crystala, o jaki "zero fill" Ci chodzi?

NfUG88Z.jpg

qYogm64.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wygląda po przestawieniu na standardowe, windowsowe sterowniki:

gtrZaYZ.jpg

A tak po przestawieniu na stery intel RST:

dHjkmLC.jpg

---

W pierwszym wypadku w miarę stabilne transfery ale nie za wysokie, w drugim wyższe ale dosyć poszarpane wykresy.

Co jeszcze można ewentualnie poprzestawiać? Dyski wpięte w kontroler intela, na płycie jest jeszcze takie coś jak asmedia 106x.

BTW ale wtopa, coś mi się pomerdało, że mam m500 a mam M4 i to z serii CT128M4SSD1

http://pccentre.pl/article/show/test-crucial-m4-ct128m4ssd1-vs-ct128/id=18030;page=3

Według tego testu wersja SSD1 jest masakrycznie wolna także pewnie nic więcej z tego g... nie wycisnę, pozostaje zmiana na coś lepszego w przyszłości ale to już 2x256 albo 2x512. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodałem bo cena rzeczywiście bardzo atrakcyjna. Ale wydajność odpowiada tej niskiej cenie co warto mieć na uwadze.

Jednak 30zł droższy GoodRam C100 deklasuje rywali z tej grupy dysków.

Co jeszcze można ewentualnie poprzestawiać? Dyski wpięte w kontroler intela, na płycie jest jeszcze takie coś jak asmedia 106x.

BTW ale wtopa, coś mi się pomerdało, że mam m500 a mam M4 i to z serii CT128M4SSD1

http://pccentre.pl/article/show/test-crucial-m4-ct128m4ssd1-vs-ct128/id=18030;page=3

Według tego testu wersja SSD1 jest masakrycznie wolna także pewnie nic więcej z tego g... nie wycisnę, pozostaje zmiana na coś lepszego w przyszłości ale to już 2x256 albo 2x512. :)

Już o tym rozmawialiśmy jakiś czas temu http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page-334?do=findComment&comment=3847498 ;)

Testuj na systemowych. Może zauważysz jakąś różnicę.

O asmedia zapomnij. Straszny crap

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodałem bo cena rzeczywiście bardzo atrakcyjna. Ale wydajność odpowiada tej niskiej cenie co warto mieć na uwadze.

czy ja wim czy aż tak deklasuje, w AS SSD różnic miażdżących nie stwierdzam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już o tym rozmawialiśmy jakiś czas temu http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page-334?do=findComment&comment=3847498 ;)

Testuj na systemowych. Może zauważysz jakąś różnicę.

O asmedia zapomnij. Straszny crap 

Jak wymusić, żeby pokazywało storahci, czy na raidzie zawsze będzie iastorAV? No i w ogóle czym to się różni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W testach praktycznych wypadają dobrze i lepiej od innych budżetówek. Jak przyrównasz to do ceny to wśród 120/128 modeli to najlepszy zakup obecnie.

Transcend jest 30zł tańszy i jeszcze ma w zestawie sanki warte ze dwie dychy, więc kłóciłbym się ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, doradźcie proszę, bo wypadłem "nieco" z obiegu.

Otóż mam dość starego lapka (DELL Inspiron 1720)  i chciałem dać mu "drugie życie" Zdecydowałem się na powiększenie RAMu do 6GB (max na tyle pozwala "najnowszy BIOS A09)

Chciałem jednak go nieco przyspieszyć i pomyślałem o dysku SSD na sam system + Office. Nie chcę wydawać zbyt dużo kasy, więc dysk raczej nie przekraczający 64GB.

Teraz 2 pytania: Czy tak stary lapek da radę z SSD? Czy to w ogóle zafunguje?

Pytanie drugie wynika z pozytywnej odpowiedzi na pierwsze. Jeżeli tak, to jaki tani, a dobry dysk zakupić?

Z góry dziękuję za pomocne podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O witam starszyznę :>

Pewnie możesz rzucić jakiegoś SSD różnica będzie bardziej niż odczuwalna. Z tego co tam zdążyłem poczytać chyba jednak ograniczy Cię do prędkości sata1, chociaż ludzie coś tam walczyli o więcej i czasami się udawało.

Co do modelu to rzuć okiem na pierwszy post. rafa ma tam porządek i aktualizuję go na bieżąco, zobacz ile chcesz przeznaczyć i wybierz coś z listy.

Czy warto? Jak najbardziej, milę się zaskoczysz jak żwawo sobie potrafi radzić taki lapek :) pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż mam dość starego lapka (DELL Inspiron 1720)  i chciałem dać mu "drugie życie" Zdecydowałem się na powiększenie RAMu do 6GB (max na tyle pozwala "najnowszy BIOS A09)

Chciałem jednak go nieco przyspieszyć i pomyślałem o dysku SSD na sam system + Office. Nie chcę wydawać zbyt dużo kasy, więc dysk raczej nie przekraczający 64GB.

Pytanie drugie wynika z pozytywnej odpowiedzi na pierwsze. Jeżeli tak, to jaki tani, a dobry dysk zakupić?

Pozdrawiam.

Zaglądał na pierwszą stronę? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaglądał na pierwszą stronę? :>

Od tego się zaczyna, prawda?

Odpowiem też pytaniem: Mój post DOKŁADNIE przeczytał?? :wink2:

Napisałem, że chcę coś taniego, a z listy tylko jeden GOODRAM podpada pod ten budżet i POJEMNOŚĆ.

Chętnie kupię coś używanego w małej pojemności, czyli te 60-64GB Niestety, to wspaniałe FAQ faworyzuje raczej dyski o sporo większych pojemnościach. A ja chcę mały dysk jedynie na system (i Office)

O witam starszyznę :>

Pewnie możesz rzucić jakiegoś SSD różnica będzie bardziej niż odczuwalna. Z tego co tam zdążyłem poczytać chyba jednak ograniczy Cię do prędkości sata1, chociaż ludzie coś tam walczyli o więcej i czasami się udawało.

Co do modelu to rzuć okiem na pierwszy post. rafa ma tam porządek i aktualizuję go na bieżąco, zobacz ile chcesz przeznaczyć i wybierz coś z listy.

Czy warto? Jak najbardziej, milę się zaskoczysz jak żwawo sobie potrafi radzić taki lapek :) pzdr

Dziękuję za odzew. Niestety, na liście rafa jest tylko jeden dysk interesującej mnie wielkości :mellow:

Czy ograniczenie sata1 jest spore? Tzn czy w porównaniu z talerzowym odczuję kopa na SSD, mimo tego ograniczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam.

zasadniczo nie bardzo rozumiem powiększenie ramu aż do 6gb na sam system, lepiej dorzucić do SSD Transcend SSD370 128GB, bo mniejsze są średnio opłacalne w zakupie (np. goodram c50 60GB-165zł)

do niedawna fajną opcja byl Intel 320 40GB jako taki starter do samego systemu, ale teraz kosztuje 140zł więc też w sumie bez sensu

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasadniczo nie bardzo rozumiem powiększenie ramu aż do 6gb na sam system, lepiej dorzucić do SSD Transcend SSD370 128GB, bo mniejsze są średnio opłacalne w zakupie (np. goodram c50 60GB-165zł)

do niedawna fajną opcja byl Intel 320 40GB jako taki starter do samego systemu, ale teraz kosztuje 140zł więc też w sumie bez sensu

Sorry, ale nie rozumiem, dlaczego nie rozumiesz. Poplątałeś nieco i przeinaczyłeś fakty. Chcę wrzucić 6GB RAMu na pokład, a DODATKOWO aby przyspieszyć operacje systemowe, zamienić HDD na SSD.

Nie wykluczam kupna używki. Nie potrzebuję większej pojemności, zwłaszcza, że za nią zapłacę. Mam 2 dyski w lapku, jaki więc sens kupowania większego? Chcę mały dysk na system. Czy to tak zawiłe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja nie rozumiem czemu minusujesz osobę która chce ci pomóc :damage_wall:

6GB ramu raczej nie wiele tu pomoże, bo sam system plus apki to pewno max 3-4 w porywach, dodatkowo jak juz tłumaczyłem, mniejszy dysk jest nieopłacalny cenowo (różnica 60zł za dwukrotnie większy) i dlatego też nie polecany, jak sam widzisz na 1 stronie tego wątku

SATA1 nie przeszkadza bo sam mam takiego lapka i śmiga ...

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odzew. Niestety, na liście rafa jest tylko jeden dysk interesującej mnie wielkości :mellow:

Czy ograniczenie sata1 jest spore? Tzn czy w porównaniu z talerzowym odczuję kopa na SSD, mimo tego ograniczenia?

Nie ma w tej pojemności bo to kompletnie nie opłacalna wielkość. Więc nie jest polecana. Ten jedyny i tak jest tylko "na siłę".

Rzeczywiście 6GB ramu nic nie da, lepiej pozostać na maks 4 a budżet pozostały dodać do SSD ale nie tylko ze względu na pojemność ale w ogóle na wydajność takiego dysku.

Sata 1 ogranicza możliwości dysku ale i tak czas dostępu jest nie do przebicia więc różnica do HDD jest znacząca.

Jak bardzo chcesz jak najtaniej to jeszcze proponuje Transcend 370 64GB, jedna oferta za143zł http://www.ceneo.pl/33037841;0280-0.htm#tab=click_scrollDrożej takiego dysku nie ma sensu kupować.

EDIT

Rzeczywiście wyszukiwarka 32GB pokazała.

Edytowane przez rafa
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, rozumiem, dzięki za wyjaśnienie. Tak zrobię.
BTW, ten dysk z linku, to tak naprawdę 32GB

Click by Lenovo

PS:

Przepraszam TSRules, nie znałem tego sytemu plusująco-minusującego. Mea culpa.

Edytowane przez reed
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafa, wydaje mi się, że w świetle problemów z firmware, Samsung 840 EVO nie powinien znajdować się na liście polecanych dysków.

Jeśli temat był już poruszany, nie bijcie :P

Osobiście nie znam nikogo (poza forum) kto narzekałby na jakikolwiek spadek wydajności. Nawet najmniejszy.

Najszczęśliwsi są ci którzy zamiast ciągle testować, badać, sprawdzać ilość zapisów itd itp po prostu korzystają ze swoich SSD.

EDIT

840EVO usunięty z listy. W końcu i tak jest zastąpiony nowszym 850EVO.

Edytowane przez rafa
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz 256 GB SDD są opłacalne w stosunku cena do pojemności? Jaki polecacie model?

W sumie to od razu jak bym wymieniał za 500 GB HDD to bym kupił 512 GB SDD ale to cena 600 zł + nie za bardzo są opłacalne trzeba poczekać jak będą po 400 zł. Z 2 lata pewnie :D

Edytowane przez kamar59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi