Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mniej więcej. Z 240 jest 223.

Jak to nie, M550 kosztuje o wiele mniej niż kiedyś a to dysk czasem konkurujący z najwyższą półką.

A co zrobić jak koleś sprzedaje nowe SSD ale ma 1 fakturę grupową zbiorcza bo kupił 10 szt w Holandii. Jak z gwarancją w tedy? Albo zamówił od HP i przywieźli z magazynu też z Holandii. Co tam w ej Holandii wszyscy dyski sprowadzają teraz widzę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiesz jak jest to w przypadku Crucial i Samsung?

ciężko wygoglować ...

samsung:

produkty zakupione w innych krajach Unii Europejskiej mogą zostać bezpłatnie naprawione po uprzedniej weryfikacji posiadanych dokumentów zakupu.

Crucial RMA aczkolwiek

warranty may be made only by the customer who originally purchased such product  (oryginalnie zakupił produkt) +brak oddziału w Polsce ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostateczna konfrontacja: M550 128GB vs EVO 850 120GB. Warto dołożyć do samsunga? Czytałem, że crucial gdy zostanie 20% wolnej przestrzeni mocno zwalnia. Chcę przeznaczyć do 300 zł.

Edytowane przez S4racen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest porównywalny do nich, przy tym większy 2x. Jeśli budżet jest nie przekraczalny, pozostają ci mniejsze dyski.

W przedziale cenowym tamtych dysków jest jeszcze Plextor M6S.

Z każdego będziesz zadowolony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba że bym wyrwał MX200 za 399 zł  

Tu wychodzi że nawet M550 szybsza ciut od MX200 

http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Crucial-M550-256GB-vs-Crucial-MX200-250GB/2000vs3196

Wychodzi że M550 jest najwydajniejszym dyskiem ze stajni ich, a nie musi być najświeższym jednocześnie. Paradoks taki.

Dopiero EVO 850 jest pare % lepszy od M550 

M550 389 zł VS EVO 850 427 zł

http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Crucial-M550-256GB-vs-Samsung-850-Evo-250GB/2000vs2977

Edytowane przez kamar59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie porównywarki to sobie można w buty wsadzić.

Ale generalnie te dysk są na tyle zbliżonym poziomie że nie ma znaczenia który z nich kupisz bo różnicy nie odczułbyś nawet zamieniając je co godzina...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę zmodernizować starego laptopa. Stary dysk pójdzie zamiast DVD, więc SSD kupuje tylko 120GB.

Mam SATAII, więc w sumie wyniki benchmarków za wiele mnie nie interesują, bo i tak wszystko będzie ograniczone do 300MB/s.

Przede wszystkim zależy mi na niezawodności.

Czytałem, że Intele są dobre w tej kategorii, więc wstępnie wybrałem Intela 535.

Alternatywnie mam Samsunga 850 EVO, tylko nie wiem jak ten cały 3D NAND TLC ma się do niezawodności.

Możecie mi coś doradzić wg tych wymagań?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Posiadam od tygodnia dysk ssd Plextor M6S 128GB. Zmartwiła mnie ilość zapisanych danych w tym czasie, coś jest podejrzanie za dużo, optymalizacje typu usunięcie pliku hibernacji, swap, włączenie trim, ahci i inne zrobiłem na początku. Wszystko jest na screenach poniżej. Dysk jest używany jako partycja systemowa, na dane, gry itp mam zwykły hdd. Czy jest się czym martwić?

A i jeszcze jedno, od nowości mam firmware 1.07, jest dostępny update do 1.08, opłaca się robić?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Lh8TrwC.jpg?1

TcIvyvG.jpg?1

Edytowane przez kamilos876

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj 1.08 bo 1.07 czasem miewała problemy (u niektórych użytkowników).

To że 1TB w kilka dni to sporo moge przyznać ale żeby było się czym martwić to nie. Pokaż screen za kolejny tydzień. Może zainstalowałeś jakiś soft nienaturalnie dużo zapisujący albo dużo oglądasz YT w HD (co jest zupełnie normalne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te optymalizacje tracą sens obecnie, ja w to się nie bawiłem przy ponownym stawianiu systemu Windows 8.1. Wszystko mam na SSD, plik wymiany, cache, programy oraz gry które mogą to wykorzystać. Jedynie indeksowanie wyłączyłem, bo niewiele daje włączone oraz hibernację bo nie korzystam. Początkowo zapis jest duży, bo wszystko stawiasz od nowa, ale z czasem to u mnie cisza nastała. W rok nawet 5 TB nie nabiłem, a początkowo to 3 TB poleciało - wirtualizacja potrafi ostro nabić. Jeśli masz Windows 8.1 to praktycznie nie ma co zmieniać, bo większość sama powinna się optymalnie ustawić. Nie przejmuj się tak zapisem, bo serio ciężko natłuc te 100-150 TB aby zacząć się martwić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od ponad 3 lat używam ocz revodrive x2 z partycją na system i gry. Przeglądarka i wszelkiego rodzaju cache jest na ssd. Nie liczę ile terabajtów już przemielił, więc ty pewnie 3 razy wymienisz pc zanim dysk padnie.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel daje 5 lat gwary więc jest to w jakiś sposób zabezpieczenie na dłuższy czas

Te najnowsze 850 EVO też mają gwarancje do 5 lat lub 75 TBW.

Zresztą obie gwarancje sie średnie, bo chyba nie ma RMA.

Bardziej zależy mi na tym, żeby zminimalizować szansę na potrzebę kontaktu z serwisem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi