Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Także Crucial MX200 albo starszy M550.

Rafa instalować w ogóle stery intela rst gdy się nie korzysta z raida tylko z samego ahci? Czy lepiej pozostać na sterze ms? Chce zrobić upgrade do w10 i się nad tym zastanawiam.

Możesz zainstalować na próbę sam sterownik i porównać wyniki testów i zadecyduj. Ale jak jesteś zadowolony i nie chce ci się specjalnie grzebać to można bez tego śmiało żyć ;)

@kelcior - daj spokój ;)

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej pojedynczy 256GB bo mniej kłopotu a odczuwalna wydajność taka sama. Korzyści z transferów liniowych pod systemem są bliskie zeru a Raid 0 nie podwoi ci operacji losowych.

Chyba że dla funu/zabawy i wyników w benchmarku.

Pamiętaj że pod raidem nie będziesz miał dostępu do danych SMART a aktualizowanie firmware będzie dość nie wygodne. Ale jak koniecznie chcesz to spoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na samym systemie trudno będzie powiedzieć bo jednocześnie testuje windows 10 na moim HTPC gdzie dysk wskoczył. 

Poeksperymentuje na plikach i programach które są niezależne od systemu to wtedy będę miał opinie na ten temat.

Teoretycznie zmiana jest wielka bo z LiteOn 80GB o nie powalających parametrach.

Do tego płyta podaje tylko pcie 2.0 x2 więc ogranicza maksymalny odczyt dysku.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie jw wina windows 10. Może uaktualnienie zrobiło jakiś syf ze sterownikami.

Sterowniki do chipsetu nic nie dają. Jak już te od AHCI intela zainstaluj. Ale generalnie winy szukaj w MS.

Masz rację MS znów dał ciała. Dziś wróciłem do 8.1 i jest tak jak być powinno. Trzeba im dać co najmniej z pół roku, a może i więcej na ogarnięcie systemu. Z Win 8 też na początku było podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia jak instalowales w10. Po samym update z 8.1 sterowniki miałem niby wszystkie ale dopiero po czystej instalacji wszystko zaskoczyło jak należy tzn system sam nie zainstalował od razu wszystkich sterów do chipsetu dopiero instalka driverow intela je uzupelnila.

Mi działa stabilnie póki co nie natrafiłem na żaden problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!
Dokładnie od roku posiadam Kingstona SV300S37A (256 GB).
Cały ten czas wszystko działa znakomicie. Obecnie, na stronie Kingstona pojawiła się aktualizacja dla tego dysku.
Koledzy, jestem ciekawy Waszego zdania: czy w takiej sytuacji, warto z jakichś (jakich?) powodów tą aktualizację zrobić, czy nie zaprzątać sobie tym głowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety szyfrowanie i SSD to nie jest dobre połączenie i wyniki spadają, też dlatego sam posiadam jeszcze zwykłego HDD na magazyn :mellow:

btw bitlocker został dawno złamany ;)

Na kazdym dysku wyniki spadaja, pisanie ze ssd i wlaczenie szyfrowanie to nie dobre polaczenie jest po prostu glupie.

btw nie uzywam bitlockera ale ciesze sie, ze chciales znalezc dziure w calym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kazdym dysku wyniki spadaja, pisanie ze ssd i wlaczenie szyfrowanie to nie dobre polaczenie jest po prostu glupie.

btw nie uzywam bitlockera ale ciesze sie, ze chciales znalezc dziure w calym.

ale nie musisz zaraz wylewać swoich frustracji, napisałem tylko rzeczowo jak jest

wyniki spadają znacznie jeśli użyjesz porządnego szyfrowania truescryptem, troszkę lepiej radzi sobie DiskCryptor

zresztą piszesz, że nie używasz bita a post wyżej, że tak ...

post-165485-0-48422100-1438592954_thumb.jpg

Edytowane przez TSRules

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uzywam bita, tylko dalem wyniki benchu dla tych, ktorych moze to interesowac na Win10 pro. Nie wylewam swoich frustracji bo do glowy nie przyszlo by mi pisanie, ze szyfrowanie i ssd to nie jest dobry pomysl. Tak samo jak nigdzie nie pisze, ze bitlocker jest najlepszy i nalezy go uzywac bo jest najbezpieczniejszy.

A jaki jest lepszy pomysl ? HDD i szyfrowanie zamiast ssd ?

Ja uzywalem bitlockera przez kilka dni i nie można mówić w typowej dekstopowej pracy o jakims znaczacym spadku wydajnosci. Gierki, wypakowywanie iso, paczek rar z 20tys plikow, kopiowania, przenoszenia, aplikacje biurowe i graficzne dzialaja dalej bardzo szybko.

Nie kumam tego straszenia tymi suchymi cyferkami, moze dla kogos kto codziennie robi benche to faktycznie, bitlocker czy jakikolwiek inny sposob szyfrowania nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście, że dla osoby która używa SSD ważna jest prędkość inaczej używałby zwykłego HDD, a spadek o 50% jest widoczny

bitlocker jest szybki tylko co z tego skoro nie oferuje 100% bezpieczeństwa więc dyskusja o tym nie ma sensu

ja używam zaszyfrowanych kontenerów na zwykłym HDD

oczywiście wygodniej byłoby zaszyfrować cały dysk tylko jak inni, lubię jak jest szybko lub bardzo szybko  :> 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ludzie i tak beda korzystac z bitlockera i tak, tak samo jak beda kupowaz zalosnie male i malo wydajne ssd za 130 zł na allegro.

Pomijam fakt, ze czasy dostepu, iops i transfery na malych plikach na zaszyfrowanym dysku truecryptem to i tak zupelnie inna liga niz hdd wiec tak czy siak, osoba dla ktorej liczy sie predkosc i szyfrowanie dalej jest znaczaco na plusie.

jezeli komus zalezy tylko na predkosci i cyferkach to nie szyfruje dysku, proste.

Sprawdze jeszcze polaczenie HP Encryption w połączeniu z TPM bo wydajnościowo spadki są jak przy bitlockerze a jest bezpieczniej niz z samym BT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś szuka taniego i pojemnego SSD, to w Agito jest promocja na Kingston 480GB za nie całe 580zł

http://www.agito.pl/dysk-kingston-v300-2-5-480gb-sata-600-sv300s37a-480g/pd/DQQCXMBBM/?utm_medium=Feed&utm_source=Skapiec.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=11367141

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi