Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Aquarium napisał(a):

Dawno Intel zdjął Toolboxa i firmware dla X-25M ze swojej strony? W chwili obecnej pusto .... :blink:

Niestety pusto. Mam dysk, który jest podpięty do kompa ale go nie używam aby nie stracić danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aquarium napisał(a):

Dawno Intel zdjął Toolboxa i firmware dla X-25M ze swojej strony? W chwili obecnej pusto .... :blink:

Jeśli ktoś chce to proszę:

Firmware oraz Toolbox - jednak proszę pamiętać, że ten firmware spowodował duże spustoszenia wśród użytkowników.

Ja jednak mam szczęście i do dzisiaj cieszę się moim X25-M z nowym firmware;)

Pozd.

lool1234

Edytowane przez lool1234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lool1234 napisał(a):

Jeśli ktoś chce to proszę:

Firmware oraz Toolbox - jednak proszę pamiętać, że ten firmware spowodował duże spustoszenia wśród użytkowników.

Ja jednak mam szczęście i do dzisiaj cieszę się moim X25-M z nowym firmware;)

Pozd.

lool1234

ja takze zaryzykowalem i wrzucilem nowy firmware do dwoch dyskow ..

wszystko jest OK ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy57 czy tamte wyniki LSI to były na płycie z opisu? Sam się zastanawiam nad ściągnięciem tego kontrolera tylko nie wiem czy nie będzie mnie płyta ograniczać (PCI-Ex 1.0 i gniazdo tylko x4).

Odnośnie właściwego tematu to ten firmware intela daje się bez problemów wgrać do klonów Kingstona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ajsi napisał(a):

nowy57 czy tamte wyniki LSI to były na płycie z opisu? Sam się zastanawiam nad ściągnięciem tego kontrolera tylko nie wiem czy nie będzie mnie płyta ograniczać (PCI-Ex 1.0 i gniazdo tylko x4).

Odnośnie właściwego tematu to ten firmware intela daje się bez problemów wgrać do klonów Kingstona?

tak

i dobrze celujesz ..

musialem karte graficzna "opuscic" slot nizej do pcix4 a glowny slot x16 obsadzic LSI - bo inaczej nie dzialalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja chcialbym spytac o inna rzecz: do czego potrzebne wam 2 czy 4 dyski SSD w raidzie? Chodzi mi o to, w jakich zastosowaniach to w ogole mozna wykorzystac. Przez wykorzystac mam na mysli znaczaca roznice w stosunku np do najszybszych dyskow 3,5" i nie chodzi raczej o 3 czy 5%. Czy macie to, bo wykorzystujecie to w pracy czy zwykla choroba "musze miec najszybszy dysk i juz"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maSTHa212 napisał(a):

A ja chcialbym spytac o inna rzecz: do czego potrzebne wam 2 czy 4 dyski SSD w raidzie? Chodzi mi o to, w jakich zastosowaniach to w ogole mozna wykorzystac. Przez wykorzystac mam na mysli znaczaca roznice w stosunku np do najszybszych dyskow 3,5" i nie chodzi raczej o 3 czy 5%. Czy macie to, bo wykorzystujecie to w pracy czy zwykla choroba "musze miec najszybszy dysk i juz"?

praca, choroba, gust, nadmiar pieniedzy. wszystkiego po troche :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu to forum PurePC - a więc benchowanie, overclocking i maksymalna możliwa wydajność do osiągnięcia ;)

Generalnie chyba Sulaco? wykorzystuje SSD pod bazy. Planuję w przyszłości spiąć cztery SSD w RAID 10 w serwerze testowym do testowania baz aby sprawdzić jaki skokowy przyrost wydajności da taka zmiana. Test wytrzymałościowy i postępująca degradacja wydajności zapisu są dość istotnymi czynnikami do zbadania przed wrzuceniem tego do środowiska produkcyjnego.

W tym temacie kilka osób z bardziej zasobnym portfelem sprawdziło zewnętrzne kontrolery. Co dało istotną wskazówkę jakich modeli np. LSI należy szukać i kto ma w tej chwili najbardziej zoptymalizowany pod kątem SSD chipset kontrolera.

Używanie takich macierzy w domu tylko po to aby postawić system, zainstalować kilka programów, gier i trzymać dokumenty, muzykę czy filmy mija się z celem. Ale co kto lubi - kwestia gustu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maSTHa212 napisał(a):

SSD to właśnie w zwykłym domowym użytku daje najwięcej w stosunku do HDD.

Łączenie w macierze wielu dysków przyda się niewątpliwie głównie osobom obrabiającym strumieniowo dane (np.kodowanie video) lub tym którzy stawiają serwery wtedy liczba IOPS ulega zwielokrotnieniu.

Powtórze j.w. - dla przeciętnego człowieka macierz z SSD nie jest tak na prawdę niezbędna (choć daje pewne korzyści/przyspieszenie) i raczej jest formą ekscentryzmu, chęci posiadania czegoś innego niż wszyscy.

Jednak samo porównanie SDD HDD - jakie porównanie? ;)

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kkNd! napisał(a):

Nie wiecie moze czy intel wprowadzil juz automatyczny trim dla visty? W ogole ssd ma jakas przewage w w7 nad vista? Bo nie wiem czy jest sens zmieniac system ;)

Wszystko w tym temacie, także to, że Intel wycofał najnowszy firmware dla G2 z powodu skopanej obsługi TRIM. Obsługa TRIM przez Siódemkę zapobiega postępującej degradacji wydajności zapisu. TRIM to taki maintenance w trybie rzeczywistym zamiast używać innych programów i tracić na to kilka godzin.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siwydym napisał(a):

witam ponownie

porobilem juz wszystkie testy na ich10r 2x aaks640 raid0 kazdy test oczywiscie z cachem i bez.

zabralem sie za montowanie raida pod lsi. oczywiscie stworzylem go z takim samym stripe jak na ich10r tzn 128kb.

odpalilem maszyne i jakie bylo moje zdziwienie tego nie wie nikt. otoz wszystkie partycje i dane na nich

zostaly zachowane. nie stracilem nic i wszystko dziala. a ja glupi 2h robilem backup. mila niespodzianka

dla przesiadajacych sie.

no i porownanie bedzie bardziej wiarygodne.

na ten moment tyle. biore sie za testy i juz za pare minut bede wrzucal.

no to na poczatek hdtach

1. intel bez cache

2. intel z cache

3. LSI

nie ma to jak ssd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grimlock napisał(a):

Wszystko w tym temacie, także to, że Intel wycofał najnowszy firmware dla G2 z powodu skopanej obsługi TRIM. Obsługa TRIM przez Siódemkę zapobiega postępującej degradacji wydajności zapisu. TRIM to taki maintenance w trybie rzeczywistym zamiast używać innych programów i tracić na to kilka godzin.

Czyli ciagle nie wiadomo kiedy bedzie dzialal pod vista... tak? Jest sens z tego powodu bawic sie trialem 7ki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kkNd! napisał(a):

Czyli ciagle nie wiadomo kiedy bedzie dzialal pod vista... tak? Jest sens z tego powodu bawic sie trialem 7ki?

Pod Vistą na fabrycznym firmwarze G2 powinien działać zarzutu - nie zauważyłem żadnych problemów :)

W przypadku Siódemki od czasu do czasu go potestuje, dopóki Intel nie wyda pozbawionego bugów firmware'u.

Jeśli masz na Vistę i TRIM - ten OS nigdy nie będzie posiadał obsługi tej procedury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie chodzi o Intela. MS wprowadził to w siódemce o ile dobrze pamiętam. A żeby bardziej zachęcić do zakupu nowego systemu wątpie by chcieli uzupełniać Viste.

Pytałeś wcześniej o różnice 7 do Visty. Siódemka sama wykrywa SSD i wyłącza pewne zbędne usługi sama. W starszym systemie trzeba to zrobic ręcznie o czym tu wiele razy pisaliśmy.

Dla kogoś z niewielka wiedzą podstawową kto może zrobić to sam nie ma potrzeby zmiana systemu. Dla ludzi kompletnie nie w temacie 7 jest najbardziej SSD frendly.

Zresztą myślę że 7 jest na tyle fajny że i tak warto się przesiąść.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafa napisał(a):

SSD to właśnie w zwykłym domowym użytku daje najwięcej w stosunku do HDD.

Łączenie w macierze wielu dysków przyda się niewątpliwie głównie osobom obrabiającym strumieniowo dane (np.kodowanie video) lub tym którzy stawiają serwery wtedy liczba IOPS ulega zwielokrotnieniu.

[...cut]

Dwa razy niet ;)

SSD największy wzrost wydajności da nie w domu a w multi-user, tego w domu się nie wykorzysta i porównywanie przyrostów % w multiuser i dowolnym domowym zastosowaniu mija się z celem, rząd wielkości...

Łączenie wielu się przyda, ale pod strumieniowo to raczej raid ze zwykłych hdd bo czasy dostępu nie mają znaczenia i potrzeba innych pojemności,, przepustowość, raw power ;)

Co do zastosowań ssd - ciekaw jestem testów Grimlocka,, będzie jakieś ostre obciążenie 'na zajechanie' ?:> to by pokazało jaka jest rzeczywista trwałość tych dysków,, z tego co czytałem kilka stron wyżej to raczej się każdy boi coś zapisać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

forest kila zbila napisał(a):

z tego co czytałem kilka stron wyżej to raczej się każdy boi coś zapisać :P

Ja się nie boję i jadę bez żadnych modyfikacji. 5 miesięcy śmigam i jeszcze działa. :razz: Jak padnie oczywiście poinformuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze troche przesadzamy z ograniczaniem tego zapisu. Na swoje vertexy mam 3 lata gwarancji wiec niem mam sie czym za bardzo przejmowac. W swojej kilkunastoletniej przygodzie z komputerami nie przypominam sobie zebym mial jakis dysk az trzy lata. dwa to max. Moze warto na tym forum zajac sie bardziej optymalizacjami pod wzgledem wydajnosci, a nie zywotnosci. Kazdy z posiadaczy ssd jest w jakims sensie maniakiem wydajnosci, wiec moze pomyslmy co mozna z tych ssd jeszcze wykszesac nie przejmujac sie zywotnoscia.

pozdro.

ciekawostka od intela.

http://nvision.pl/Intel-wzbogaci-oferte-dy...3-ndetails.html

ps. juz wiem kiedy wymienie swoje vertexy. :rolleyes:

jeszcze jeden bardzo ciekawy test porownawczy Fusion-io ioXtreme

http://hothardware.com/Articles/Fusionio-i...-Review/?page=1

Edytowane przez siwydym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwonil do mnie kurier i dzisiaj bede mial juz zamowionego z Pixmanii Agility. Dwie sprawy: czytajac watek czy w ogole informacje w internecie wynika, ze z czasem wydajnosc dysku SSD spada. Czy jest to proces nieodwracalny czy jest to kwestia jakiegos resetu co wiaze sie z utrata danych i stawianiem systemu od nowa? Drugie pytanie o TRIM w W7: system ponoc sam wykrywa obecnosc takiego dysku. Czy w praktyce oznacza to, ze nie trzeba juz przeprowadzac zadnej optymalizacji systemu pod katem SSD czy dodatkowo i tak zaleca sie jakies tweaki ktore standardowo kazdy posiadacz powinien przeprowadzic? Aha i czy da sie wgrac nowy firmware przed postawieniem systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maSTHa212 napisał(a):

Dzwonil do mnie kurier i dzisiaj bede mial juz zamowionego z Pixmanii Agility. Dwie sprawy: czytajac watek czy w ogole informacje w internecie wynika, ze z czasem wydajnosc dysku SSD spada. Czy jest to proces nieodwracalny czy jest to kwestia jakiegos resetu co wiaze sie z utrata danych i stawianiem systemu od nowa? Drugie pytanie o TRIM w W7: system ponoc sam wykrywa obecnosc takiego dysku. Czy w praktyce oznacza to, ze nie trzeba juz przeprowadzac zadnej optymalizacji systemu pod katem SSD czy dodatkowo i tak zaleca sie jakies tweaki ktore standardowo kazdy posiadacz powinien przeprowadzic? Aha i czy da sie wgrac nowy firmware przed postawieniem systemu?

trim z tego co wiem pod windows7 jest na razie tylko dla ssd intela

optymalizacje mozna przeprowadzic zyskujac co nieco na szybkosci a najbardziej na trwalosci komorek pamieci w ssd

http://www.ocztechnologyforum.com/forum/sh...ead.php?t=43525

w intelu mozna wgrywac nowy firmware na postawionym juz systemie i dane z ssd sie nie kasuja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy57 napisał(a):

trim z tego co wiem pod windows7 jest na razie tylko dla ssd intela

Hmm chyba sie mylisz, wypuszczony niedawno firmware 1.4 dodaje wlasnie obsluge TRIM.

@Kean: myslalem nad tym dyskiem, ale potem znalazlem Agility 30GB na Pixmanii za 449 pln i wybralem produkt OCZ. Ewentualnie Kingston 40GB za ~380, ale jakos wolalem dolozyc do OCZ.

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi