katoda Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 Czytałem, że nie powinno się całkowicie zapełniać SSD. Ale chodzi np ogólnie o cały dysk czy np zapychanie partycji ? I ewentualnie ile miejsca zostawić wolnego. Np 111 GB - bo przecież nie deklarowane 120 - zostawić z 10% wolnego ? Chodzi ogólnie o cały dysk. Partycje w przypadku SSD nie mają żadnego znaczenia, firmware dysku i tak rozrzuca dane po całej powierzchni, aby utrzymać równomierne zużycie komórek pamięci flash. Co do ilości wolnego miejsca: nie wypowiem się, ale IMHO 10% to jest rozsądne minimum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 Podoba mi się nowy dysk Intela 600p 256gb https://www.morele.net/dysk-ssd-intel-600p-256gb-pcie-x4-ssdpekkw256g7x1-1001923/ Też o nim myślałem ale wolałem nie ryzykować, mój sandisk A110 nie działa pod UnRAID wiec wziąłem w środę 750 - przynajmniej nvme działa pod unRAIDem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 Ale cena powala, a gdy zrobię jakiś upgrade kompa to dysk trafi bezpośrednio na mobo Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 (edytowane) W FAQ na stronie Intela przy 600p jest napisane: Can I migrate my operating system to the Intel® SSD 600p/6000p Series drive? No. uEFI drivers and BIOS settings must be used with NVMe devices. Existing OS installs are unlikely to have the settings. We recommend a fresh install. I tyle w temacie clonowania. Jak już kupię sobie ten dysk to i tak nie omieszkam tego sprawdzić Edytowane 5 Września 2016 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Post delay time nie ma z tym nic wspólnego. Miałem tak samo, wystarczy włączyć "Hot plug SATA" na porcie na którym jest SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Miałem tak samo, wystarczy włączyć "Hot plug SATA" na porcie na którym jest SSD.Dzięki spróbuję Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Czy defragmentacja może aż tak uszkodzić SSD? A po co ja robisz ? To nie ma najmniejszego sensu...to nie dysk mechaniczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 heyden, ty na windowsie xp siedzisz, że masz takie problemy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Jak zapewne wiesz bo usunąłeś mój starszy temat, HDD Seagate powoli dogorywa. System nie widzi żadnego usuniętego twojego tematu, więc to oszczerstwo :) Może odpowiednie tematy nawet do kosza nie trafiają, tylko od razu przemiał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 XP nie obsługuje TRIM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 (edytowane) XP nie obsługuje TRIM. I co z tego ale sa dyski mające GC i nie potrzeba trim... Wiem bo mam XP i dysk wspieracjacy GB i Trim który nie ma szans zadziałać z powodu braku AHCI. Poluj na Goodka C50/ C100 lub np Silicon power S60 ( lub dysku opartego o kontroler Phison 3108) i XP śmiga. Edytowane 6 Września 2016 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Czy defragmentacja może aż tak uszkodzić SSD? W ogóle niczego nie uszkadza..tylko nie ma sensu jej robienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glaze Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2016 Chłopaki, jest sens kupowania dwóch goodramów iridium 240GB, czy lepiej dopłacić ~30-40 złotych do 850 EVO 500GB? 850 wychodzi drożej, ale ma ~20GB więcej i jest jeden. Wydajnościowo są chyba porównywalne, za to goodramy na upartego można spiąć w R0 (tak, znam wady). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2016 850EVO lepiej, 500GB to bardzo udany model 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2016 ja zdecydowałem się jednak na 2x240GB z prozaicznego powodu, jak jeden nie daj coś padnie to jakoś przeżyję na drugim ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2016 Jak wypadają u was testy z Goodram Iridium Pro 240GB ? Mój test na szybko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2016 normalne wyniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2016 PNY CS1311 - ktoś używa? może zapodać wyniki z benchmarka jakiegoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2016 Benchmarki pokażą piękne wyniki a realne obnażą prawdę. Zresztą co tu testować : 15nm TLC i Phison 3110 S10. słowo klucz TLC... popatrz sobie na testy uV400 na PPC będziesz miał podobne.. Szału nie ma ale i tak szybciej niż zwykły HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2016 PNY CS1311 - ktoś używa? może zapodać wyniki z benchmarka jakiegoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2016 Nie nie ma . Jeśli masz os XP lub inny który nie wspiera TRIM ( lub chipset nie ma AHCI ) to dysk musi mieć Garbage Collector inaczej co pewien okres czasu musisz recznie odpalić program do czyszczenia komórek. Niby wszystkie dyski mają GC ale w specyfikacjach cisza na ten temat ale o TRIM to trąbią. Fakt XP to już dziadek ale do starszych laptopów dalej jest dobrym os. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2016 (edytowane) ja zdecydowałem się jednak na 2x240GB z prozaicznego powodu, jak jeden nie daj coś padnie to jakoś przeżyję na drugim ;) Zawsze mozna je w RAIDO 0 puscic, to bedzie szybciej :) Edytowane 9 Września 2016 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2016 stary vs nowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2016 @Raptor poza benchmarkami odczuwasz różnicę podczas codziennego korzystania z komputera ? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2016 realnie różnice są niewielkie, chyba, że mówimy o zastosowaniach pro, ale wtedy cztery-setka to trochę mało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) tak jak pisze TSRules - jeżeli chodzi o winde i np. gry - żadna różnica - ale już przy uruchomionych wirtualkach już jest widoczna różnica, Zresztą stary Sandisk A110 nie jest jeszcze taki zły ale zaczęło mi brakować trochę już miejsca ;) Edytowane 11 Września 2016 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2016 dzięki. masz porównanie z normalnego użytkowania do droższych konstrukcji? używałeś VMWare Workstation może na nim? PNY CS1311 - ktoś używa? może zapodać wyniki z benchmarka jakiegoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2016 dzięki. masz porównanie z normalnego użytkowania do droższych konstrukcji? używałeś VMWare Workstation może na nim? PNY CS1311 jest to entry level, więc bardzo podstawowa konstrukcja, do pewniaków z MLC traci realnie chwilami 50% wydajności, jak chcesz do wirtualek to uderzaj iridium pro 240gb (sferis 295zł z wysyłką), te 30zł różnicy przy zakupie na kilka sezonów nie powinno być problemem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2016 Cześć Właśnie dotarł do mnie nowy dysk Iridium 240gb. Czy te wyniki jn. dla sata II są ok? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2016 Zupełnie normalne. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...