Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

"Mane" trochę się spóźniłeś w sklepie z X w nazwie była promocja na dyski MX300 ~ 300zł, SU800 ~ 319, ale chyba wszystko już wykupione :/

Wiem, nawet oglądałem tą promocję, ale jakoś inne sprawy spadły na głowę i szybko się dyski rozeszły, zresztą inne ciekawe podzespoły z tej promocji też :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze niedawno gadaliśmy że MLC pojdą do sektora premium...

Albo Janusze byznesu wyczuły że GD iridium to rozchwytywany dysk i podnieśli ceny do nieakceptowalnych ( zresztą rok temu były w podobnej cenie i cena odstraszała ...~420zł cos koło tego) gdzie C100 za 280 szło kupić..

EEeedyta :

Dawno nie sprawdzałem cen ale za 240GB TLC krzycza 360zł ? Poje.. czy słoneczko przygrzało ??  240 zł za 120GB ?? 

Ceny używek bez GW  buahahahhahhahha umarłem..

Edytowane przez Kwazor
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, mam pytanie dotyczące Samsungów 850 PRO (chodzi mi o każdą pojemność).

Jak w pełni wykorzystać potencjał takiego dysku ? (oprócz instalacji systemu na UEFI i opcji bootowania bo o tym wiem). Są jakieś sterowniki czy programy od Samsunga ,które trzeba doinstalować bo dają coś fajnego tj. szybkość czy coś? kiedy je instalować?

Widze tam wgrywanie firmware - a jak sprawdzić jakie jest obecnie ? warto wgrywać nowe oczywiście, prawda?

No i te Samsung Magician - warto? Używacie tego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płytce od dysku mam wer. 4.5 i taką miałem poprzednio zainstalowaną, wszystko tam było ustawialne.
Coś mnie podkusiło, aby zaktualizować do wer. 5.0, bo pojawiało się okienko z takim zaleceniem :mur:
Owszem, działa dobrze, ale brakuje wielu ustawień, które można było zrobić lub sprawdzić z poziomu tego programu w wersji poprzedniej.
Wiesz może czym różni się wersja 4.9.7, o której piszesz, od 4.5?

Teraz mam podobne obawy, co do instalowania nowego firmware dysku, bo jest również i to zalecenie. Może coś "ulepszono" w drugą stronę.

Jak myślicie, warto robić taką aktualizację?

post-215272-0-88712900-1487430669_thumb.jpg

Edytowane przez Kristian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam najnowszy firmware na 850 Pro zainstalowany w pierwszym dniu kiedy sie pojawił, żądnych problemów. Zainstaluj 4.9.7 bo to ostatnia wersja, która nie została wykastrowana z opcji. Wersja 5.0 to już twór dla casuali gdzie Samsung chciał bardziej user friendly i kolorowy programik do jego dysków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrobię. Dzięki za konkretną odpowiedź.
Jeszcze jedno pytanie: na Samsungu mam praktycznie tylko system, cała reszta na drugim dysku.
Czy tą aktualizację można zrobić bez obaw, że coś się wykrzaczy w systemie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

Zawsze, tylko kwestia ceny.

Iridium Pro i Evo 850, oba po 290zł za dwieściecoś giga.

Podobne nowe lub prawie nowe, ale dowodu zakupu brak.

Co myślisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Evo ma 250GB , jak możesz je dostać w tej samej cenie to bierz EVO mimo że to TLC ( ale z tych dobrych , jak nie najlepszych TLC 3D ) .

Iridium Pro to z drugiej strony kości MLC ( o ile Goodram także czegoś nie miesza jak inni ) - większa trwałość i wydajność .

Przed zakupem warto dokładnie sprawdzić i potestować dany dysk , szczególnie ile mają zapisanych danych .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

Czy dysk SSD mogę podłączyć do laptopa przez eSata? I jeśli tak, to czy pomiar będzie wiarygodny?

I skupić się tylko na ilości zapisanych danych? Czy też robić testy wydajności i porównywać do oficjalnych i/lub z wiarygodnych testów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iridium Pro i Evo 850, oba po 290zł za dwieściecoś giga.

Podobne nowe lub prawie nowe, ale dowodu zakupu brak.

Co myślisz?

nie opłaca się

z gwarą:

https://www.olx.pl/oferta/dysk-ssd-crucial-mx100-256gb-gwarancja-100-nowka-CID99-IDkmkp4.html#392741aa98

https://www.olx.pl/oferta/dysk-ssd-256gb-crucial-mx100-gwarancja-13m-y-CID99-IDkwHgu.html#392741aa98

bez

https://www.olx.pl/oferta/dysk-ssd-plextor-px-256m6s-256gb-CID99-IDkFljE.html#06f1249b83

tylko się dogadaj czy mozna na allegro i wsio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi