Michaelius Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Hmm no i kicha nie ma a-data 32 i nie bardzo wiadomo kiedy będzie . Hmm teraz pytanie co brać: A-data 64 gb w wersji 150/90 http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C4310375 A-data 32/64 gb w wersji XPG (czyli 170/100) http://www.emarket.pl/pricelist/Item.aspx?PID=C4310377 Warp v2 30 gb za 468 Core v2. za 838 (ale to chyba nie ma sensu , apexy 60 jak sie pojawia powinny byc w podobnej cenie) Solid 60 za 686 ? Czy ktoś wie czy A-data 150/90 to klon solida a ta 170/100 to klon Core v2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 A jak taki dysk SSD zainstalowac w kompioe? AHCI czy ide? AHCI cos da? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 A jak taki dysk SSD zainstalowac w kompioe? AHCI czy ide? AHCI cos da? AHCI, w IDE by mial obciete transfery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) Zamowilem vertexa 60 :) A jak sie robi system na AHCI? Ustawia sie w biosie i instaluje system i tyle? Edytowane 9 Marca 2009 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) A niby czemu miałby mieć obcięte transfery? IDE zwykle wypada szybciej. Zresztą NCQ zawarte w AHCI i tak nie dotyczy SSD. Co do tych AData to w testach które widziałem to dość blado wypadały. Fakt są dość tanie ale nie jest to raczej żaden OCZ z inną naklejką. Tyle że nie wiem co to. @Lysyn - zależy jaki to system. Przy XP podaje sterowniki podczas instalacji lub nLitem je dodajesz do instalki systemu. Przy Vista nie trzeba tego robić podczas instalacji ale za to koniecznie zaraz na sam koniec, przed ponownym uruchomieniem kompa trzeba zainstalować sterownik intela. EDIT Nareszcie paczka wysłana do mnie i czekam z niecierpliwością :D Edytowane 10 Marca 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Ja w takim razie sie zdecydowalem na Warp v2 w sumie wolalbym ocz ale 530 vs 470 pln przy 32 GB robi jednak roznice :) Jak apexy/vertexy zejda z ceny to sie go wysle na emeryture w WINDzie :wink: BTW wlasnie mierze czasy loadingow w ETW, TLR, DMC4, Bioshocku i Crysisie na klasycznych dyskach. Za jakies 2-3 tygodnie porownanie z SSD powinno byc gotowe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Jutro (ja dojdzie dysk ) bede stawial system. IDE czy AHCI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) AHCI daje Ci np. NCQ, którego w SSD nie ma ale Hot Plug może się czasem przydać :wink: U siebie na zwykłych dyskach zaobserwowałem nieco wyższy transfer burst po przełączeniu na IDE. Edytowane 10 Marca 2009 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) HotPlug działa u mnie zawsze niezależnie od ustawienia - tzn odpinam i podpinam dyski kiedy chce i są wykrywane normalnie. Edytowane 10 Marca 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 http://twojepc.pl/news18548.html ciekawostka a-data wprowadza SSD z 64 mb cachu - czyzby ten sam kontroler co w Vertexie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverato Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 z tego co wyczytałem OCZ Vertex 60 gb są wolniejsze od apexa 60 gb a tak sie na vertexa szykowałem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) http://twojepc.pl/news18548.html ciekawostka a-data wprowadza SSD z 64 mb cachu - czyzby ten sam kontroler co w Vertexie ? Ciekawe czy wersje 32 i 64GB też będą miały po 64MB cachu? Mniej więcej zmieściłbym się w 25GB (bez swapa, który i tak przy 4-8GB RAM jest raczej zbędny) ale jednak 64GB jest bardziej optymalnym rozmiarem. Docelowo 32/64GB + 160GB by mi wystarczyło :wink: Tylko niech te ceny szybciej spadają, a złotówka wzmacnia :) Wczoraj popatrzyłem na wyniki moich obecnych dysków (HD Tach, HD Tune) i na te od SSD w recenzjach i mam coraz większą ochotę zakup :wink: Edytowane 11 Marca 2009 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 64 to chyba pod Win XP. Przy Viscie juz ciezko by bylo to upchnac po doliczeniu istotnego softu :) Znaczy da sie zrobic , ale kurcze to jak powrot do czasow P III gdzie kazdy megabajt sie liczyl (tylko teraz soft liczy sie w giga a nie mega :) ) Ehh jakby dolar stal po 2 z groszami jak latem to vertex 60 na viste i 3x32 Warp v2 na gry i zycie byloby piekne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 z tego co wyczytałem OCZ Vertex 60 gb są wolniejsze od apexa 60 gb a tak sie na vertexa szykowałem :(Tak? a to ciekawe...chyba ci sie nazwy pomieszały ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Tak? a to ciekawe...chyba ci sie nazwy pomieszały ;) Hmm w sequential read/write Apex powinien byc szybszy, w randomach i operacjach na sekunde vertex bedzie kasowal apexa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) 24 dyski SSD spięte w RAIDzie Edytowane 11 Marca 2009 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 jest o tym temat :P http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...ss-t291825.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Mam Vertexa 60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Mam Vertexa 60 A mozesz mu zrobic ATTO i crystal marka? :) A zreszta olac syntetyki pisz ile szybciej soft sie laduje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) O nie! nie olewać chcemy jeszcze PCMarki :D Opisz pod co to podłączyłeś bo to też ważne. Edytowane 11 Marca 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) Narazie system stawiam. Plyta DFI na x58. System chodzi szybciej. Wczesniej mailem RAID 0. Windows Vista 64 laduje sie podobnie. To czym mam testowac? Dajcie namiary na programy. Edytowane 11 Marca 2009 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 A ja mam prośbę do Ciebie - czy mógłbyś wykonać testy na defaultowo postawionym systemie, a potem zaaplikować optymalizacje zgodnie z tym co zalecają na forum OCZ czyli: wyłączenie indeksacji, sprawdzenie offsetu, etc. Gdybyś opisał swoje subiektywne odczucia z pracy przed taką optymalizacją i po. A i jeszcze czy po włączeniu AHCI w BIOSie i pozostawieniu kompa w idle na powiedzmy 20-35 minut powoduje potem przycinki, długie odświeżanie zawartości dysków i poszczególnych folderów? Dzięki :) Co do softu: HD Tune, HD Tach, Atto, IOmeter etc. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 A ja mam prośbę do Ciebie - czy mógłbyś wykonać testy na defaultowo postawionym systemie, a potem zaaplikować optymalizacje zgodnie z tym co zalecają na forum OCZ czyli: wyłączenie indeksacji, sprawdzenie offsetu, etc. Gdybyś opisał swoje subiektywne odczucia z pracy przed taką optymalizacją i po. Wszystko fajnie. Ale jak to zrobic? czyli: wyłączenie indeksacji, sprawdzenie offsetu ATTO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Jak sprawdzić/ustawić offset: http://www.ocztechnologyforum.com/forum/sh...ead.php?t=48309 Optymalizacja Visty/XP: http://www.ocztechnologyforum.com/forum/sh...goto=nextnewest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Ustawienie ofsetu podane jest w linkach od kogoś na poprzedniej stronie. Indeksacja to we właściwościach każdej partycji/dysku jest. Odznaczasz ptaszka i zastosowujesz. Jak mówi że nie moze zmienić dla jakiegoś tam pliku to klikasz ignoruj/pomiń wszystkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) HDTune. Moze napiszecie jakis poradnik po polsku? Dzisiaj nie mam formy - opijam dysk i nie wiem co zrobic:) Jakies jeszcze testy zrobic? Edytowane 11 Marca 2009 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverato Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) Tak? a to ciekawe...chyba ci sie nazwy pomieszały ;) zabacz sobie http://www.overclock3d.net/news.php?/stora...nx_controller/1 wersja 30 i 60 gb ma mniej pamięć cache tylko 32 mb, dopiero 120 gb ma 64 mb cashe i co za tym idzie jest szybsza kurcza kusi mnie strasznie ten ocz na allegro 1200zł :sad: musiał bym 2 kupić w raid 0,co to robić :? za 2,5 k mozna by zmienić platforme na i7 ps. a jak tam multitaskin ? Edytowane 11 Marca 2009 przez silverato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 kurcza kusi mnie strasznie ten ocz na allegro 1200zł :sad: musiał bym 2 kupić w raid 0,co to robić :? za 2,5 k mozna by zmienić platforme na i7 Jesli mozesz to czekaj kilka tygodni. Vertex 60 na zachodzie jest tanszy 20 czy 30 $ od solida 120. U nas paredziesiat zlotych wiecej, wiec cena chwilowo jest zawyzona (tzw. podatek od nowosci :D ) Do tego u nich sa Vertexy 30 po 135$ czyli na nasze ok 700 PLN wyjdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) zabacz sobie http://www.overclock3d.net/news.php?/stora...nx_controller/1 wersja 30 i 60 gb ma mniej pamięć cache tylko 32 mb, dopiero 120 gb ma 64 mb cashe i co za tym idzie jest szybsza kurcza kusi mnie strasznie ten ocz na allegro 1200zł :sad: musiał bym 2 kupić w raid 0,co to robić :? za 2,5 k mozna by zmienić platforme na i7 ps. a jak tam multitaskin ? Nie wiem co masz teraz ale jeśli C2D to zmiana dysków da ci o wile większego kopa niż zmiana latformy :) Sama różnica w cache nie daje takiego przyspieszenia. Dyski bez cache tez mają róznice w zależności od pojemności. Coś w architekturze dysku musi być. Większy cache pewnie w multitaskingu da przewage. Edytowane 11 Marca 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverato Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 (edytowane) tak 2duo mam,ciekawe są te a-daty pewno tańsze by były no i jak 60 gb ma 64 cashe to ocz poszedł by w zapomnienie na stronie producenta cisza,ciekawe czy ruzne dyski ssd mozna łączyć w raid np patriot warp i taki vertex ? http://www.youtube.com/watch?v=go8vnZj2vb4&hl=pl to video kusi na patriot warp mam maxymalnie 299 odczytu i 160 zapisu do własciciela vertexa :panie kochany jak tam multitaskin czyli działanie wiekszej ilosci aplikacji w jednym czasie Edytowane 12 Marca 2009 przez silverato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...