rafa Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) Nie da sie, już tego próbowano na jednym z serwisów. Soft do ładowania FW nie wykrywa dysku Intela i na tym się kończy zabawa. BTW czytałem na jednym forum że Kingston ma powoli wycofywać się z produkcji tej 40GB. Ktoś z forumowiczów (hardoc.com) miał kontakt z pracownikiem i on to podobno powiedział. Najpierw była mowa o całej serii V ale potem uściślono że tylko 40ka. Nic więcej nie wiem, ale dziwne jest że do tej pory tego modelu nie ma na stronach www Kingstona poza amerykańską. Ciekawe czy ostatecznie do tego dojdzie, czy wprowadzenie modelu pod marką Intel ma z tym coś wspólnego. Właściwie chciałbym żeby chociaż FW z Trim wydali. @VIBOR - miałem tak na początku przez kilka dni na swoim dysku. Po paru dniach zapisywania danymi, benchmarków itp samo przeszło. Daj mu szanse i poczekaj. Spróbuj wyzerować komórki CCleanerem. Edytowane 2 Stycznia 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 kurde nowy intel widzę może pozamiatać,, ktoś już go zakupił ?:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 @VIBOR - miałem tak na początku przez kilka dni na swoim dysku. Po paru dniach zapisywania danymi, benchmarków itp samo przeszło. Daj mu szanse i poczekaj. Spróbuj wyzerować komórki CCleanerem. po czyszczeniu CCleaner wszystko się wyrównało ale do najmniejszego :) poziomu i jest tak : da radę to jakoś przywrócic do wcześniejszego poziomu ? Próbowałem już FreeSpaceCleaner FF i Perfect Disc 10 ale bez zmian niestety :( . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Bo teraz jest max dysku i szybciej na używanym Samsungu nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) po zakupie : tydzień temu : po czyszczeniu dziś :( Edytowane 2 Stycznia 2010 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Stracileś niewiele na prędkości, wartości nadal są wysokie, po co narzekać? I tak jest dużo szybciej niż na HDD więc w czym problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 najwięcej na zapisie niestety :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 w tygodniu podłacze swoje dyski pod kontroler LSI 9260, pytanie czy będę musiał na nowo tworzyć macierz? bo ostatnio nie mam czasu na zabawe i kontroler sobie lezy w pudełku, a nie chce mi sie systemu stawiac na nowo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Czy z tych Kingstonów ( Kingston SNV125-S2/64GB ) idzie sczytać ilość zapisanych danych tak jak w Intelach i Kingach 40GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Chyba żaden JMicron tego nie umożliwia. @Blue to nowy kontroler, być może będzie wstanie odczytać macierz z ICH10 ale dla wydajności lepiej postawić od nowa z innym paskiem. @VIBOR Samsungi najwięcej tracą z pośród wszystkich dysków na wydajności przy używaniu, ale jak napisał Rikki nie przejmuj się benchami tylko ciesz szybkim systemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolbou Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 (edytowane) Witam Od jakiegoś czasu przyglądam się wątkom o SSD i muszę powiedzieć ze się ''podjarałem'' :) Ale chciałbym zapytać użytkowników o faktyczne wrażenia i ewentualną podpowiedź. Z dyskusji wywnioskowałem ze do codziennego użytku najlepiej wypadają OCZ VERTEX, Patriot Torqx M28 czy A-Data SSD X81 XPG, jednak dużo się mówi o (słabszym) Kingston SNV125-S2BD - i tu moje pytanie czy faktycznie zakup nawet słabszego Kingstona ma tak zbawienne działanie na szybkość pracy systemu? Kingstna 40gb można kupić już za około 400zł... - na system to może być tak na styk ale może się okazać trochę za mało, fajne by było 60-64-80gb, ale to już trochę więcej kasy. Pomijając pojemność czy opłaca się kupić ''słabszego'' kingstona i da to faktycznie kopa komputerkowi czy lepiej jest faktycznie dołożyć kilka stów i kupić droższego ssd'ka? Na myśli mam zakup jednej sztuki do blaszaka i jednej do laptopa, więc koszty jak najbardziej są ważne :) A może poczekać jeszcze kilka miesięcy.... (na pewno będą taniec, ale wejdą nowe modele itd.) dzięki za podpowiedzi. pzdr Edytowane 3 Stycznia 2010 przez Bolbou Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość shoxeh Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Ma ktoś nowego intela x25-v? Mam go na oku, nie jestem pewny czy kliknąć "zamów" :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Klikaj i opisuj wrażenia ;) Niczym nie ryzykujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 @Bolbou różnica jest kolosalna. Wszystko działa błyskawicznie, nie rzęzi w czasie doczytywania, nie ma wibracji, prawie się nie grzeje. System dostaje takiego kopa, którego nie otrzymasz kupując 100 rdzeniowe procki i inne cuda. Po prostu cud, miód, wafelki. :wink: Nie ma frizów* przy kilku aplikacjach korzystających z dysku w tym samym czasie. Na system 40 GB powinno starczyć, a raczej a pewno starczy. Jeśli chcesz dodatkowe programy mieć na ssd i martwisz się, czy starczy miejsca, to może kup 2x40GB wyjdzie pewnie taniej niż 1x80 ( nie wiem jak stoją ceny, ale Kingston 2x40 = 800 zł, fajny dyszczek, super kontroler, wątpię, żebyś znalazł 80 GB za 800 zł w jednym dysku ). * zależy od kontrolera w dysku, bo pierwsze generacje miały upośledzonego JMicrona i były frizy przy kilku aplikacjach odpalonych jednocześnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralf Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 shoxeh - kupuj i nie patrz na nic ;) na pewno nie będziesz zawiedziony a dasz przy okazji innym forumowiczom jakieś światełko. Ja niestety do zakupu dopiero na luty/marzec się szykuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 @rafa z innym paskiem tzn? jak to najlepiej potem utworzyć,dla najlepszej wydajnosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolbou Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 (edytowane) ok, dzięki a co w sprawie droższych vertexów i xpg? warto dopłacić? a może Intel X25-M G2? są też tańsze oczty i a-daty....? tu są niezłe ceny http://www.skapiec.pl/site/cat/8/filtr/_0_...13950_0_0-700_0 http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/583515 toms83 którego a-data ty użytkujesz? Edytowane 3 Stycznia 2010 przez Bolbou Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 (edytowane) toms83 którego a-data ty użytkujesz? To jest dokładnie ten model A-Data ASE1032GSAMPL. Świetnie się sprawuje, nawet brak cache'u nie jest wyczuwalny. Pewnie jakbym go ostro obłożył aplikacjami byłoby by gorzej niż na dysku z cache, ale przy normalnym użytkowaniu nie stwierdziłem żadnych frizów. Edytowane 3 Stycznia 2010 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cygan Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 (edytowane) Ktoś napisał w tym temacie że Kingston 40gb nie obsługuje TRIM, ale wg poradnika z OCZ forum TRIM jest obsługiwany przez Kingstona (firmware 02HA). http://img15.imageshack.us/img15/6369/01042010013205.jpg Edytowane 4 Stycznia 2010 przez Cygan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 (edytowane) To że system ma aktywną funkcje Trim nie oznacza że dysk wykonuje polecenia czyszczenia komórek. @Blue najlepiej przejrzyj wątki o LSI na forum OCZ, zobaczysz co ludzie używali. W każdym razie w sprzętowych kontrolerach przewaznie używa sie sporo większych pasków niż w integrach. Np 512kb tutaj masz wątek Edytowane 4 Stycznia 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Dzisiaj zamówiłem Kingstona 40GB, potem wszedłem na ten wątek i przeczytałem o Intelu V ... No więc anulowałem zamówienie na Kingstona i zamówiłem Intela, zobaczymy czy dobrze zrobiłem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolbou Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 a z trochę innej beczki.... siostra ma starego truposzczaka na stanie którego pomału trza zmienić na coś nowszego... jakis Athlon 1.5ghz, około 1gb ram, jakaś grafika i dysk ATA 80gb... ale gdyby zamiast zmiany wsadzić mu (jeśli to możliwe bo chyba nie w nim SATA) jakiegoś SSD.... ? czy taki komputerek dostał by skrzydełek? czy lepiej pobawić się w ssd na nowszej platformie typu c2d? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 a z trochę innej beczki.... siostra ma starego truposzczaka na stanie którego pomału trza zmienić na coś nowszego... jakis Athlon 1.5ghz, około 1gb ram, jakaś grafika i dysk ATA 80gb... ale gdyby zamiast zmiany wsadzić mu (jeśli to możliwe bo chyba nie w nim SATA) jakiegoś SSD.... ? czy taki komputerek dostał by skrzydełek? czy lepiej pobawić się w ssd na nowszej platformie typu c2d? pzdr chłopie zmień platformę temu trupowi woda z Wisły nie pomoże tanie core2duo albo jeszcze lepiej athlona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolbou Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 tak myślałem.... na tym konfigu nawet xp ledwo chodzi... :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 chłopie zmień platformę temu trupowi woda z Wisły nie pomoże tanie core2duo albo jeszcze lepiej athlonamylisz sie ;) o ile jeszcze nie jest trupem to woda z wisly mu na bank pomoze :D ...zejsc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolbou Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 ten jest ok - Kingston SSDNow V+ SNV225-S2 (S225 Samsung w srodku) ten jest be - Kingston SNV125-S2BD (S125 Jmicron w srodku) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Firma MC Comp spisała się przednie, wczoraj zamówiony dysk Intela X25-V dzisiaj jest już u mnie na biurku. Niestety na testy trzeba będzię poczekać chwilę, gdyż jutro odbieram laptopa w którym wyląduje dysk no i trochę zabawy będzie z transferem systemu HDD - > SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 ten jest ok - Kingston SSDNow V+ SNV225-S2 (S225 Samsung w srodku) ten jest be - Kingston SNV125-S2BD (S125 Jmicron w srodku) ?? co do SNV125 to zalezy od pojemności. 64 i 128 są JMicron i są be. 40GB cacy. co do V+ lepsza od Jmicrona ale dużo gorsza od 40GB, no i w ogóle jak się z czasem okazało dyski na Samsungu są "takie sobie" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolbou Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 hmmm ciekawe, skoro to ta sma seria to powinny 64gb i 40gb być takie same... a co jest w 40gb że jest taki cacy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 (edytowane) Poczytaj w tym wątku...nie trzeba wiele wysiłku by przeczytać ostatnie 10-15 stron Edytowane 5 Stycznia 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...