Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

to ja mam z kolei głupie pytanie...pierwotnie dysior został przenicowany przez instalator w7

potem nie spodobało mi sie ze zajumał 100mb na jakąś partycje co nie widać, poleciało usuwanie partycji spod wxp, i zalozenie nowej partycji, 1 na całość

potem kilka instalek, wszystkie w7

no i - jaki mam ofset(tak strzelając) albo jeśli nie da rady tak okreslic --jaki soft mi to powie? 63 czy 64?

uruchamiasz wiersz polecen

diskpart

list disk

select disk 0 ( jesli ten chcesz sprawdzic)

list partition

moze sa jakies inne sposoby, ale bez zadnego dodatkowego softu znam tylko taki

edit:

a jesli chodzi o partycje 100MB to zeby win 7 jej nie robil najlepiej zrobic tak:

podczas instalacji systemu na poczatku wchodzisz w napraw komputer, a dalej znajdziesz wiersz polecen i wpisujesz kolejno:

diskpart

list disk

select disk 0 ( lub inny na ktorym bedziesz instalowal)

clean

create partition primary align=1024 (tu mozesz wpisac 64 lub wielokrotnosc. zalecaja 1024, ale zdania sa podzielone. to jest wlasnie offset)

active

exit

wylaczasz okno i jedziesz dalej z instalacja.

po tej operacji masz juz zalozona partycje z offsetem jakim potrzebujesz i winda7 juz nie zrobi dodatkowej partycji 100MB

pozdro

Edytowane przez siwydym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt wolno ale ani drugi dysk ani LSI nie załatwi sprawy ... zapytaj Blue on ma taki kontroler i 4 dyski SSD ...

No to dam sobie spokój, tym bardziej, że kompa często nie restartuję.

BTW, wczoraj przeglądałem gazetki w empiku i art w PCWORLD o optymalizacji windy/SSD. Autor tekstu zaleca wyłączenie prefetch i superfetch na dyskach SSD. Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zauwazysz roznicy wiec decyzja nalezy do ciebie. Wlasnie zainstalowalem na nowo Win7, wylaczylem tylko system restore, hibernacje, ustawilem sztywny plik wymiany na ssd i to wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autor tekstu zaleca wyłączenie prefetch i superfetch na dyskach SSD. Co o tym sądzicie?

No popatrz.. wszędzie to polecają.. Widać są ku temu powody.. Wyłącz, sprawdź.. z pewnością nic na tym nie stracisz (i nie zaryzykujesz) a możesz tylko zyskać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynam sie niepokoic :|

Na moim kompie system sie restartuje po podlaczeniu SSD , na drugim wogole nie ma go w systemie (zarzadzenie dyskami) choc bios go widzi. Musze odpalic mojego moda bo tam jest swierzy XP.

Probowales zmieniac tryby ? Ide/ahci ? Ja swoj po wyciagnieciu pudelka podlaczylem, wszedlem do biosu, ustawilem tryb kontrolera na ahci, wrzucilem plytke z win7, zainstalowalem i nie zdarzyl mi sie zaden klopot jesszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko u ciebie, ba nie widziałem jeszcze W7 (niemodyfikowanego) z domyślnie wyłączonym SysMain.

http://blogs.msdn.com/e7/archive/2009/05/0...drives-and.aspx

"Windows 7 will disable disk defragmentation on SSD system drives. Because SSDs perform extremely well on random read operations, defragmenting files isn’t helpful enough to warrant the added disk writing defragmentation produces. The FAQ section below has some additional details.

Be default, Windows 7 will disable Superfetch, ReadyBoost, as well as boot and application launch prefetching on SSDs with good random read, random write and flush performance. These technologies were all designed to improve performance on traditional HDDs, where random read performance could easily be a major bottleneck. See the FAQ section for more details."

"Will Superfetch be disabled on SSDs?

Yes, for most systems with SSDs.

If the system disk is an SSD, and the SSD performs adequately on random reads and doesn’t have glaring performance issues with random writes or flushes, then Superfetch, boot prefetching, application launch prefetching, ReadyBoost and ReadDrive will all be disabled.

Initially, we had configured all of these features to be off on all SSDs, but we encountered sizable performance regressions on some systems. In root causing those regressions, we found that some first generation SSDs had severe enough random write and flush problems that ultimately lead to disk reads being blocked for long periods of time. With Superfetch and other prefetching re-enabled, performance on key scenarios was markedly improved."

Choć szczerze mówiąc u mnie także jest usługa włączona po zainstalowaniu siódemki?!

Na pewno Hibernacja i ReadyBoost jest wyłączone a także defragmentacja dla dysku systemowego.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowales zmieniac tryby ? Ide/ahci ? Ja swoj po wyciagnieciu pudelka podlaczylem, wszedlem do biosu, ustawilem tryb kontrolera na ahci, wrzucilem plytke z win7, zainstalowalem i nie zdarzyl mi sie zaden klopot jesszcze.

Cze

Nie wiem co to i takiej funkcji nie mam u siebie w biosie (DFI Lanparty NF4, nie ta z podpisu). Ale wiem co to jest grane. Kiedys cos wgrywalem do windy jakies sterowniki do SATA czy cos i od tego czasu sie cos z***** i podlaczenie jakiegokolwiek dysku SATA wywala mi windowsa. Pojawia sie ikona ze znalazl nowy sprzet i wtedy jest koniec. Musze cos poszukac innego, powgrywam jakies stery i moze sie naprawi.

NAPRAWILEM

Wystarczylo zaktualizowac sterownik kontrolera SATA na ten z CD od plyty głównej i juz windzia moja kochana widzi moj SSD :D

Sformatowalem tak jak radziliscie, offset 64 chyba zrobiony w/g. c:\diskpar -s 2

Co ciekawe Intel SSD Toolbox pokazuje "Error Connecting to Drive" ?!?!?!

post-7690-1267207501_thumb.jpg

Edytowane przez PolandMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka jest prawda która pisałem na 70 którejś stronie Windows 7 robi tylko dwie rzeczy wyłącza readyboost i formatuje partycje odpowiednio dla SSD nic po za tym resztę rzeczy to ręcznie trzeba to powinno być na pierwszej stronie dopisane bo ktoś przeczyta ze się defragmentacja wyłączy sama tak jak pisali a naprawdę jest włączona i po roku się zdziwi hehe

Edytowane przez RafalPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo w USA mieszkają ludzie, którzy powinni mieszkać w jaskiniach. Widać to na każdym kroku, o kredytach nie wspomnę. :)

Sam mieszkam w USA :P wiec ? może i macie racje ale Hibernacja, Defragmentacja Jest włączona i trzeba w zasadzie wszystko ręcznie robić

niby w jaskiniach ale w porównaniu do Polski dostaje pieniądze co tydzień i mogę sobie pozwolić na więcej w zasadzie to co mam ochotę kupić idę i kupuje możecie się śmiać z tej ameryki ale tu nie żyje się z miesiąca na miesiąc

pozdrawiam z zasypanego śniegiem NY :P 21ich = 50cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może u Ciebie system nie prawidłowo wykrył dysk. Ja przetestowałem na 4 dyskach, 2 systemach i wielu instalkach i zawsze hibernacja i defrag są wyłączone.

BTW Amerykanie jako naród sa bardzo sprawni ale jako jednostki...tak jak wspomniano wyżej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może u Ciebie system nie prawidłowo wykrył dysk. Ja przetestowałem na 4 dyskach, 2 systemach i wielu instalkach i zawsze hibernacja i defrag są wyłączone.

BTW Amerykanie jako naród sa bardzo sprawni ale jako jednostki...tak jak wspomniano wyżej :)

A ile z tych konfiguracji było w RAID ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym fajnie ale mi chodziło czy na SSD w RAID W7 wyłączał Ci np. defragmentację bo jak już ustaliliśmy SysMain domyślnie jest włączony.

No o tym rozmawiamy, więc potwierdzam. I pamiętam dobrze że nigdy nie miałem nawet w opcjach zamykania hibernacji odkąd przesiadłem się na SSD.

Ciekawe czemu nie wszystkim sie wyłącza. U mnie były tylko JMicrony i potem dwa na Intelach. Nie wiem jak się dzieje przy dyskach na Samsungu czy Indlinx nie wiem tez jak W7 identyfikuje dysk podczas instalacji. Nie robi tego na podstawie testów wydajności bo te są wyłączone podczas instalacji. Co znaczy że dysk może wysyła jakiś sygnał identyfikacyjny...teraz trzeba by więcej wyciągnąć od użytkowników różnych dysków co mają jak ustawione.

Na razie wychodzi że obaj macie Vertexy i system tego Wam nie wyłącza. Tyle że RafalPL ma Intela i tez nie ma tego. :unsure:

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko ok. ale po czym wnioskujesz ze hibernacja jest wylaczona?

to ze mam vertexa w swoim kompie o niczym nie swiadczy.

na biezaco skladam komputery i przez moje rece przeszly juz prawie wszystkie modele.

Edytowane przez siwydym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem ale może to jest spowodowane kontrolerem ja mam INTEL ICH8M-E/M M to w moim przypadku Mobile nie jest to nowość już 2lata ma

ta strona ze sterownikami czemu na niej są nowsze wersje niż na stronie Intela ? oczywiście zaktualizowałem i transfery mam bez skoków

zmieniony Firmware na 1.5

Produ Code: SSDSA2MH160G2R5

Dołączona grafika

test wykonany na Windows 7 x64 Home Premium na Toshiba A305-S6839

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzilem i mam ofset 63 niestety

zna ktos jakis sposob by za pomocą jakiegos softu klonujacego(ale nie zmieniajacego struktury dysku przy kopiowaniu) daloby rade przeniesć moj dzialający system?

nie chce mi sie zaś tego instalowac od nowa

soft acronisa(z kingstona, oem) niestety moją zmiane na 64 anulował jak kopiował partycję na swoje miejsce...

nowy silnik forum ssie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi