Skocz do zawartości
ZeuS22

Procesor Amd Athlon X2 3800+ Toledo - 110 Stopni !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam pewien problem a mianowicie jak przedstawiłem w temacie chodzi o procesor... Kupiłem go rok temu i na początku w stresie miał max 65-70 stopni przy max obciążeniu teraz osiąga do 110 stopni celcjusza !!!! Po uzyskaniu 116 topni komp się wyłącza ( nie dziwie się). Mam założony radiator Scythe Infinity i przy normalniej pracy ma mniej niz 40 stopni. Po 2-3 minutach w orthosie procesor wariuje. Nie wiem co czynić wymieniłem własnie paste bo w przeciągu roku już się zużyła! Proceor jest nie podkręcony i pracuje na 2000MHz. Wszystko było ok dopóki nie zaczołem grać w Devil May Cry 4 gdzie po 15 -20minutach gry komp się wyłącza...

zaznaczam, że radiator jest dobrze dociśnięty i posmarowany jedną z lepszych past (Zalman ZM-STG1). Przy komputerze od zimy nie było nic ruszane więc jakiekolwiek uszkodzenie mechaniczne nie wchodzi w gre.

proszę o pomoc!

Edytowane przez ZeuS22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno nie ma 110 stopni bo moge bezproblemowo dotykać i nie parzy... ale dociskałem juz z całych sił i nic ! czy płytka w radiatorze moze byc krzywa ?

jeszcze jedno przed chwilą zauważyłem coś takiego http://img530.imageshack.us/img530/5738/aaaaa5.jpg ! W tych programamch nie zgadza się napięcie porcesora... czy w cpu-z procesor pracowac powinien na 1.4v ??

Edytowane przez ZeuS22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ty masz na tym procku jakąś paste? :D Na początku miałeś 65? To i tak dużo na to chłodzenie i Infinity (być może masz MX-1 ona twardnieje na kamień po pewnym czasie i masz 110 :D Nie to był żart). Ja bym przesmarował to nową pastą, zeby było jasne, że jest nie za mało nie za dużo i wtedy zobaczył, jak nadla to samo będzie a radiator nie będzie gorący to bym sobie dał spokój

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest dokladnie to samo tyle, ze na Brisku. Przy 115*C zawsze sie wylaczy bo to zabezpieczenie. Ja moze nie mam Infinity tylko Boxa, ale przeciez na poczatku bylo 35*C w Idle, a 53*C w Stress. Potem zauwazylem, ze temperatura w 2 minuty w stresie skacze do 110*C wiec przesmarowalem i bylo ok. Ale po tygodniu ta sama jazda. Co jest grane? IHS jest prosty, podstawa radiatora tez. A paste mialem dobra, bo AS 5. Jak na zlosc wczoraj sie skonczyla i musze czekac do poniedzialku. Teraz kupie Zalmana STG-1 i moze to przyniesie jakis efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pasta jest dobra i nie jest jak kamień ;) hehe czy możliwe jest że bios szwankuje i czy jak zdegraduje a pozniej upgraduje to coś pomoże ? ja wątpie ale tonący brzytwy się chwyta wiec może to ?

ja tez jestem z Kielc może to wina miasta :lol2:

Edytowane przez ZeuS22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobne jaja na Venice 3500+ i Asusie jakims tam

Temperatury stress : 70 70 70 70 80 90 100 110 120 bach...komp sie wyłacza co ciekawe on ostanie 80 do 120 stopni robił sam nawet w biosie.....

Imo albo czujnik w procu albo mobo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dodam od siebie, ze na poprzedniej plytce, MSI bylo ok, na Gigabyte sa takie jaja. Pojde w poniedzialek do kupmla z MSI to sie dowiem jak to jest w koncu.

Po za tym jak temu zaradzic? 110*C to on napewno nie ma, bo radiator jest ledwo cieply, a komp i tak sie wylacza, wiatrak ma ponad 3500RPM. Da sie jakos to zabezpiecznie przed przegrzaniem wylaczyc?

Dodatkowa sprawa, ze przez tydzien bylo ok czyli 53*C, a potem znowu sie zwalilo.

Jezeli jest to plyta albo procesor to jest to podstawa przyjecia jednego albo drugiego gwarancje?

Edytowane przez JaQs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na szczescie płytke mam jeszcze na gwarancji wiec im zuce to na ryj. A podwoje ptanie czy jest mozliwosc wyłączenia w biosie czujnika temp.?

ps. mam jeszcze starego amd 64 3000 wsadze go i zobaczymy czy na nim tez pokazuje takie temperatury. Jeśli tak tzn ze to płyta.

JaQs --> jesli masz gwarancje i sprawdza to na serwisie i się to potwierdzi to reklamacja jak najbardziej bedzie uznana!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby to sprawdzic to najpierw musze sprawdzic na innej plycie. A kupowalem to w PC-Media (sklep internetowy, na Sienkiewicza ma siedzibe i od reki pewnie nie wymienia) i jak oddam to bede zmuszony na 2-tygodniowy odwyk od kompa... :/

I wlasnie, da sie ten czujnik jakos wylaczyc?

Edytowane przez JaQs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w komputroniku tez mają siedzbe n sienkiewicza :) tez bede miał min 2 tyg odwyk... :( . moze se konsole kupie :)

edit:

zauważyłem pewną zmianę a mianowcie w CPUz przy włączeniu kompa z rana mam 1.3v bo tak ustawiłem a po 10 minutacch w ortosie ponownie uruchamiam cpuz i mam 1.36v na procku napięcie nie powinno się zmieniać prawa? (tak samo mam jak ustawie na 1.35v to po jakims czase zmienia się na 1.4v) czy to normalne ? Mam zaislacz ePower 350W. Moze poprostu zasilacz nie wyrabia?

jaki zasilacz teraz polecacie do tego sprzętu ?

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,45463/

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,31688/

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,44812/

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,41869/

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,27526/

Edytowane przez ZeuS22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym kompie co robiłem ustawienie AUTO dawało 1.44V na rdzeniu ( def to 1.4V )

Najbardziej szalał jak zapodawałem przy deF Mhz 1.55V wtedy to moze 10 sekund i bach.

Zrobiłem reczne ustawienie 1.37V w biosie ( miernik na PWM wykazywał 1.4V ) wtedy uspokoił sie komputer na dłuzsza chwile..

Skreciłem proca o 200Mhz w doł i komp stable,..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie tyle co zasilacz, co sekcja zasilania procesora na plycie nie daje rady. U mnie tez defV wynosi 1,3V, a w stresie jest na przemian 1,320V i 1,340V. I troche to dziwne bo niby mam 4-fazowe zasilanie, a zasilacz tez nie powinien robic problemu. Nie mniej jednak troche dziwne sa takie wachania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kiedy go dajesz na gware...?

hehe wina leżała po stronie IHS. Złe połączenie IHS'a z rdzeniem procesora. Gwarancja się skończyła więc go "rozprułem" oraz oskubałem z czarnego siliconu posmarowałem pastą Zalman ZM-STG1 przykryłem IHS'em (luźno) założyłem mojego Scythe Infinity i teraz wszystko gra ! W stresie mam 60 stopni :) Koniec problemu temaci do zamknięcia :)

ps. Ci co mają jeszce gwarancję wysyłać do serwisu :)

oto dowód:

http://img162.imageshack.us/img162/3861/aaawc1.jpg

Edytowane przez ZeuS22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi