Skocz do zawartości
MandraX

Problem Z Temp. Mikroukładu (nforce 560)

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem że na Proline w komentarzach do tej płyty też ktoś narzekał na gorący chipset więc może to normalne ale dotknij go i zobacz czy rzeczywiście taki gorący, zawsze możesz wpakować tam jakiś wolnoobrotowy wiatrak, powinno być lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm na gwarę to średnio raczej się to nadaje gdyż mocno grzejący się chipset może wynikać z jego specyfiki i nic nie zrobisz, wymiana pasty chyba troche bez sensu skoro radiator gorący, bo to oznacza że dobrze odbiera ciepło z chipsetu. Proponuje jakiś wiatraczek 40x40mm np Revoltec Air Guard ;] lub coś innego np z cooling.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety chipsety nvidii sie bardzo mocno grzeja, pytanie tylko czy 70 stopni to duzo czy malo? Moze sie okazac, ze dla tego ukladu to wcale nie jest zle, niestety nie znam sie. Jak bys sobie pogooglowal troche to bys zobaczyl, ze chipset sie grzeje mocno. U mnie np. na moj chipset (duzy radiator) zalozylem 3 wiatraki 40mm i temp poszla w dol o jakies 13 stopnii w stosunku do wersji bez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odswiezam temat i znowu prosze o pomoc zauwazylem ze procek jest wykrywany jako 991MHz we wlasciowsciach mojego komputera a w cpu-z taktuje identycznie jak HT Link (~1004.7MHz) to moze miec cos wspolnego z chipsetem ? nawet jesli nie to prosze o pomoc. To stalo sie tak samo od siebie nic nie robilem....:o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej to nie wina chipsetu ale nie jestem pewien. 70 stopni w spoczynku dla GeForce to powiedziałbym ostre temperatury. Jak znam życie pewnie nie masz wolnego obiegu w kompie.

http://img2.freeimagehosting.net/image.php?f77ca051ea.jpg

Na pierwszym zdjęciu czerwonawy obszar pokazuje wcięcie w biurku które dało mi aż na karcie graficznej 20 stopni w dół!!! Strzałki pokazują wymianę powietrza pomiędzy wentylatorami.

http://img2.freeimagehosting.net/image.php?75b4aa960f.jpg

Zaś na tym zdjęciu jest pokazany obieg wymiany powietrza zasilacza. Takie zastosowanie może być gdy nie ma miejsca aby "puszka" była wystawiona do przodu.

Jak nie pomoże to polecam wentylatory Pentagrama, wydajność Zalmana a cena z biedronki :D

Edytowane przez Torghal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi