adek755 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Wd320aaks bedzie biegac spokojnie w trybie SATA 150.aha, to spoko. A przełączenie dysku w tryb SATA 150 ma jakieś minusy? Co do tego padania Wd zaraz po gwarancji .... padł mi samsung po 6 miechach od kupna a WD 1 miech po skonczeniu sie gwarancji ... ale to były te WD z serii "srebrnej" jeszcze na klasycznych łozyskach ( wyło to w niebogłosy )aha, no to mam nadzieję że coś zmienili w tej nowej serii na + do wytrzymałości. Ja śmigam na WD800JB - 80GB już 5 rok. Wszystko wydaje się być ok, więc nie mam urazu do WD. Tak mnie ktoś przestraszył kiedyś i tyle :) I pytanie o które zabiegam o odpowiedź już 5 posta :) Czy w końcu nic już nie będzie hamowało dysk - WD320AAKS? Wcześniej ktoś pisał że transfery w obrębie tego samego dysku (fizycznego) nie powinny przekroczyć 100MB\s, więc kontroler nie powinien go hamować w operacjach? Jedynie przy kopiowaniu z tego dysku na inny (co mnie niezbyt interesuje)? 2 wersja - gdy będę korzystał z dysku WD320AAKS na kontrolerze to prędkość nie będzie przez niego okrajana? Będę śmigał tak jak na zwykłej płycie z SATA? - Pisze tu o transferach w obrębie tego dysku fizycznego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 . A przełączenie dysku w tryb SATA 150 ma jakieś minusy? Procz tego ze w testach syntetycznych burst ( odczyt bufora dysku ) na poziomie około 130mb/s nic innego nie widac ... A burstem nie ma co sie przejmowac. Ja miałem WD800BB-00DKAO ( poszła elektronika ) ale widze duzo Wd80 ktore miaja po 14 tys godzin przelatane i nic. Wcześniej ktoś pisał że transfery w obrębie tego samego dysku (fizycznego) nie powinny przekroczyć 100MB\s, więc kontroler nie powinien go hamować w operacjach? Jedynie przy kopiowaniu z tego dysku na inny (co mnie niezbyt interesuje)? Jesli chodzi ci o kopiowanie miedzy partycjami to tu kontroler nie ma nic do gadania bo to jest "wewnetrzna " sprawa dysku. Tu sie liczy duzy cache dysku ( 16 mb kopa przy takich operacjach daje ). Powinenes byc zadowolony. W testach syntetycznych Random Read ( WD320 VS Samsung 80 ) to wyniki wychodza o 1/2 wieksze.... Po 3 tygodniach zaczyman nie widziec róznicy ( przyzwyczaiłem sie ) teraz to tylko na RAID odczuł bym roznice... Ogolnie to Samsung dał D... z ta F1 jesli chodzi o urzytkowników co maja ciut starsze płyty głowne...... WD80ATA (pad) SAM80ATA (pad) SAM80ATA( działa dalej u kogos) SAM80SATA(jeszcze jest u mnie) WD320AAKS... Wiec troche 80 miałem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 ...więc skoro transfer wynosi 113,028MB\s u kolegi, to kontroler nie powinien hamować dysku w operacjach na 1 dysku fizycznym? Dobrze rozumiem?To nie jest transfer "u mnie" - tyle wyciąga każdy prawidłowo pracujący kontroler - oczywiście nie ma to praktycznie żadnego wpływu przy pojedynczym dysku. Na jakim dysku taki wynik osiągnąłeś i na jakim kontrolerze?Miałem wiele różnych - tylko kilka badziewi/zabytków nie było w stanie osiągnąc tego progu - jest to limit wynikający ze specyfikacji PCI 32bit/33MHz. W praktyce niektóre testy potrafią pokazac wyższy wynik, jest to jednak efekt niedoskonałego działania softu (podobnie jak kosmiczny burst na raidach Intela) ci masz na myśli poprzez prawidłowo skonfigurowany system na PCI 2.1\2.2?Czasami PnP/ACPI (lub stery) potrafi(ą) straszną kupę odwalic w systemie - wtedy trzeba powalczyc w trybie manualnym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek755 Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Miałem wiele różnych - tylko kilka badziewi/zabytków nie było w stanie osiągnąc tego progu - jest to limit wynikający ze specyfikacji PCI 32bit/33MHz. W praktyce niektóre testy potrafią pokazac wyższy wynik, jest to jednak efekt niedoskonałego działania softu (podobnie jak kosmiczny burst na raidach Intela)Aha. "Badziewie" to produkt rzędu ilu PLN? Np takie: 1. http://allegro.pl/item403003479_kontroler_...ta_gwaran_.html 2. http://allegro.pl/item400448633_kontroler_...1xata_kon3.html dadzą radę, osiągną próg i będą mnie zadowalały? A raczej mój przyszły dysk? ^_^ To nie jest transfer "u mnie" - tyle wyciąga każdy prawidłowo pracujący kontroler - oczywiście nie ma to praktycznie żadnego wpływu przy pojedynczym dysku.Aha... to teraz już powoli czaje :) Operacje na dysku - kopiowanie między partycjami, usuwanie itd - tu nie ma nic do gadania kontroler, bo to operacje wewnątrz dysku. Ale mam za to 2 pytania: 1. Jak wyglądają transfery jakbym podłączył dodatkowy dysk - między nimi? Ile MB\s "zabierze" mi kontroler? 2. Co jest z normalnym użytkowniem? hmm tzn z komunikacją dysk - płyta główna np tekstury odczytac, wrzucic do pamieci karty graficznej? Ile MB\s "zabierze" mi kontroler? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Badziewie niekoniecznie jest tanie, pożadny sprzęt nie zawsze jest drogi. VT6421a to dobry chip - raczej nie będzie problemów. Operacje kopiwania mogą przebiegać "wewnątrz" dysku, jeśli soft nie jest skopany. W "normalnym" użytkowaniu nawet Raid0 z 2 przeciętnych dysków niewiele traci na PCI - tylko w HD_tachu będzie trochę "płasko" Z teksturami to pojechałeś - najszybsza macierz na świecie nie pomoże, jeśli gra będzie chciała dograć tekstury - będzie przycinka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek755 Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 :) aha No to teraz zaczynamy z zakończeniem tematu: 1. Jaki dysk twardy do kontrolera - pojemność 320GB-400GB - cena max 160zł Zależy mi na wydajności i bezawaryjności. Wydajności ogólnego korzystania z dysku. Nie obchodzi mnie za to głośność pracy. Jeżeli kupie dysk który będzie się dobrze sprawował, mogę pominąć te dodatkowe decybele ... Jaki mi polecacie? Jaki najbardziej się opłaca? Kwazor mówiłeś o AAKS - jaką masz wersje 1 czy 2 talerzową? Może jakieś inne propozycje? 2. Jaki kontroler? - cena do 50zł - chip? No właśnie - patrzcie: Karta działa dzięki nowoczesnemu chipsetowi PROMISE (bardziej zaawansowany technologicznie,stabilny,wydajny,szybszy od VIA)Znalazłem to w tej aukcji: http://allegro.pl/item404004998_hq_kontrol...ta150_bios.html znasz się na kontrolerowych chipsetach? Jest to tekst na zdobycie klienta czy prawda? Jak jest z tym chipem PROMISE? Lepszy od VII? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Czy ktoś orientuje się czy ten dysk pójdzie na Abicie Ic7-max3? http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=11796 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek755 Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) Dysk ten jest pod SATA II a Twoja płyta ma tylko SATA - Samsung F1 HD322HJ nie można ustawić w tryb SATA 150 (ja też żałuje), dlatego du*a z Twoich planów... Post #36 - przypominam :) Edytowane 23 Lipca 2008 przez adek755 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 To jak byście polecili jak najtańszy, ale dość niezawodny dysk na sata pod tę płytę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goofer Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Twoja przelotka pracuje w trybie UDMA2 = 33Mb/s, potrzebuje pewnej przeróbki żeby pracowała z maksymalnie możliwym trybem pracy dla kontrolera na płycie głównej czyli UDMA5 lub UDMA6 (100Mb/s lub 133Mb/s), trzeba fizycznie połączyć piny 34 i 40 fotka: 3055221[/snapback] Dysk ten jest pod SATA II a Twoja płyta ma tylko SATA - Samsung F1 HD322HJ nie można ustawić w tryb SATA 150 (ja też żałuje), dlatego du*a z Twoich planów... Post #36 - przypominam :) Poszukaj na stronie samsunga - wystarczy jedna zworka by dysk pracował w trybie SATA I . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek755 Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Twoja przelotka pracuje w trybie UDMA2 = 33Mb/swiem... potrzebuje pewnej przeróbki żeby pracowała z maksymalnie możliwym trybem pracy dla kontrolera na płycie głównej czyli UDMA5 lub UDMA6 (100Mb/s lub 133Mb/s), trzeba fizycznie połączyć piny 34 i 40 fotka: TUTAJ. :blink: wow. Nie słyszałem o czymś takim. Sam nie wiem czy to robić, bo mam jeszcze czas na oddanie. Kupiłem ten konwerter za 26zł za 4zł odeślę więc będe stratny tylko 4zł i po dołożeniu dychy mam kontroler z dużo większymi prędkościami. Mam samsunga F1 250GB i na tak przerobionej przelotce osiągał do 70Mb/s w HDTune. Zmieniłem mobo na taką z kontrolerem sata i w HDTune jest max 96Mb/s.chodzi Ci o kontroler taki jak ja chce kupić? Poszukaj na stronie samsunga - wystarczy jedna zworka by dysk pracował w trybie SATA I . :huh: To nobla ci dam jak F1 uruchomisz w trybie 150..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Jak jest z tym chipem PROMISE? Lepszy od VII?Nie - to ściema żeby zepchnąc droższą (a i tak niemarkową) kartę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek755 Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) aha. A to powiesz mi jeszcze jak oceniasz VIA vs Silicon Image? I co mi radzicie ostatecznie robić? Czy lepiej dysk na ATA czy dysk na SATA i kontroler? Edytowane 23 Lipca 2008 przez adek755 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goofer Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 CYTAT(Kwazor) To nobla ci dam jak F1 uruchomisz w trybie 150..... Instrukcja w pdf do dysku F1 HD322HJ TUTAJ - i nie chodzi o to że będzie pracował w trybie 150 ale będzie z nim kompatybilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) Goofer jak bys poczytał troche w temacie o F1 i ten temat dokładnie to wiedział byś ze F1 nie uruchomisz w trybie SATA150. I nie tylko ja to wiem ( rowniez sie naciełem przy zakupie myslac ze bedzie tak samo jak w serii Spin Point ze wsadze ta zworke i bede miał SATA 150 bo HD080HJ to mam i tam ta operacja działa ) Niestety ten manual który pokazałes jest do serii SpinPoint a nie F1 a w instrukcji F1 papierowej pisze jesli masz płyte zgodna ze standartem S150 wejdz na strone samsunga i pobierz oprogramowanie lub FAQ jak to zrobic niestety ani oprogramowania ani FAQ ( hutil i Es-tool nie działaja na ten dysk ) WD320AAKS tam zworologia działa. Ps. Zgodnosci z SATA 150 nie ma zadnej W F1 bo podłączenie dysku powoduje wywalanie sie kontrolera. Edytowane 23 Lipca 2008 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 A to powiesz mi jeszcze jak oceniasz VIA vs Silicon Image?Chyba będzie najlepiej jeśli powiem tak: praktycznie wszystkie tanie kontrolery dysków na PCI 32bit osiągneły poziom, przy którym ograniczeniem jest przepustowośc magistrali a nie sam kontroler. Z siliconów odradzam 3112 - spora szansa na trafienie lipnej wersji, wszystkie nowsze są ok. Wogóle problemy z wydajnością (jeśli się pojawiają) dotyczą głównie trybu Raid kontrolera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goofer Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) Goofer jak bys poczytał troche w temacie o F1 i ten temat dokładnie to wiedział byś ze F1 nie uruchomisz w trybie SATA150. I nie tylko ja to wiem ( rowniez sie naciełem przy zakupie myslac ze bedzie tak samo jak w serii Spin Point ze wsadze ta zworke i bede miał SATA 150 bo HD080HJ to mam i tam ta operacja działa ) Niestety ten manual który pokazałes jest do serii SpinPoint a nie F1 a w instrukcji F1 papierowej pisze jesli masz płyte zgodna ze standartem S150 wejdz na strone samsunga i pobierz oprogramowanie lub FAQ jak to zrobic niestety ani oprogramowania ani FAQ ( hutil i Es-tool nie działaja na ten dysk ) WD320AAKS tam zworologia działa. Ps. Zgodnosci z SATA 150 nie ma zadnej W F1 bo podłączenie dysku powoduje wywalanie sie kontrolera. Moje mobo Fujitsu-Siemens D1627-G21, mój dysk Samsung HD252HJ - wszystko chodzi bez żadnych problemów, oczywiście zworka jest. PS jak już wszystko sprawdzisz to czekam na tego Nobla - przyda się trochę kasy ... .. i jeszcze ES-TOOL z moim dyskiem działa. Edytowane 23 Lipca 2008 przez goofer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek755 Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Nie to że się rozmyśliłem, ale sobie tak teraz pomyślałem. Jaką wydajność osiągnę z tym dyskiem SATA na kontrolerze? Może wymyślam sobie niepotrzebne zabawy, bo prędkości wyjdą takie same? Jak myślisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Moje mobo Fujitsu-Siemens D1627-G21, mój dysk Samsung HD252HJ - wszystko chodzi bez żadnych problemów, oczywiście zworka jest. PS jak już wszystko sprawdzisz to czekam na tego Nobla - przyda się trochę kasy ... .. i jeszcze ES-TOOL z moim dyskiem działa. Bo twoj dysk to nie jest F1 z talezem 320GB tylko 250. ( tylko z nazwy F1 by sie sprzedawało ) w samsungu HD321HJ ( wersja na 160g talezach ) tez działa... I my mowimy o Hd322HJ a nie HD252HJ ... wiec co ma piernik do wiatraka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek755 Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Nie to że się rozmyśliłem, ale sobie tak teraz pomyślałem. Jaką wydajność osiągnę z tym dyskiem SATA na kontrolerze? Może wymyślam sobie niepotrzebne zabawy, bo prędkości wyjdą takie same lub mniejsze w SATA z kontrolerem niż bezpośrednio ATA. Jak myślicie? Jak to jest wydajnościowo (nie patrząc czy to jest zakup przyszłościowy czy nie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goofer Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) Jak to jest wydajnościowo ata realne 40 - 60 MB/s, SATA realne 70 - 90MB/s czy to jest zakup przyszłościowy TAK Kupując kontroler musisz zwrócić uwagę by miał własny BIOS jeśli chcesz by ten dysk był dyskiem systemowym, jak również płyta główna obsługiwała taki rodzaj bootowania. Co do SATA II - przydatne jeśli chcesz postawić macierz RAID, przy pojedyńczym dysku i tak nie odczujesz różnicy między sata I a II. Co do kontrolera - nie mogę polecić konkretnego bo nie używam, ale tak jak upierają się koledzy wyżej jeśli planujesz zakup dysku z sata II np F1 samsunga upewnij się, że kontroler obsłuży ten typ transferu, żeby nie było niespodzianek. Dobre kontrolery na SATA II trochę kosztują, nie wiem czy nie lepiej było by dołożyć do mobo z odpowiednim kontrolerem, używana wyjdzie taniej niż dobry kontroler. Edit: Kontrolery na SATA II to chyba tylko na PCI-E x1, ale nie jestem pewien... Edytowane 24 Lipca 2008 przez goofer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek755 Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 (edytowane) No więc chłopaki. Moje plany się zmieniły diametralnie. Sprzedaję obecnego PC, a zakupiłem nowego: Szukałem, porównywałem, analizowałem, myślałem... To wszystko już za mną. Wczoraj odezwał się na gg pewien kolo. Zaproponował mi taki sprzęt: 1). Procesor Intel Core 2 Duo E2160 - kupiony 20 maja 2008 - wersja BOX - rewizja m0 (najlepsza?) Ot tak bez zmiany napięcia ustawił na 3Ghz bo poprosiłem ;) - 120zł 2). Płyta Główna MSI NEO 2 FIR - kupiony 28 maja 2008 - wersja BOX - wersja FIR - z fire wire - 200zł 3). Ram OCZ PLATINUM rev 2 2x 1GB DUAL CHANNEL CL4 - kupiony 20 maja 2008 - BOX - 100zł 4). PALIT GeForce 8600GT 256MB DDR3 Sonic+ - kupiony 25 styczeń 2008 - BOX - 100zł 5). Zasilacz Modecom MC-350 - kupiony 20 styczeń 2008 - BOX - 50zł 6). AC Freezer 7 Pro - gwarancji już brak albo z miesiąc - BOX - 30zł SUMA: 600zł No i mogę w końcu brać Samsunga F1 HD322HJ bez żadnych tricków i trybów SATA150 ^_^ uff Pozdrawiam! Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez adek755 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Ja mam Neo2-FR i hula bez problemu na SATA II, wiec u Ciebie zadziala na pewno tez dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek755 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 no to spoko ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...