arch0n Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 (edytowane) Witam, Jako, że niedługo znajomy ma imieniny wpadłem na pomysł kupienia mu programu do obróbki wideo. Z właśnych poszukiwań dowiedziałem sie o istnieniu pinnacle, ulead videostudio, adobe premiere. Rzecz w tym, że chciałbym aby był on prosty do opanowania i po polsku. Sam nie interesowałem się nigdy sklejaniem filmów i dlatego zwracam się z prośbą o polecenie czegoś co by można było łatwo przyswoić. P.S Najlepiej gdyby można było nim tworzyć, menu, jakieś efekty audio-wideo, sklejać parę filmów w jeden z jakimiś efektami no i wszystko wypalić na płytce DVD Z góry dziękuję, pozdrawiam Edytowane 13 Lipca 2008 przez arch0n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Pora odkopać. Chcę skonwertować do DIVX film z wesela, dla kolegi. Nagrywany był kamerą HD firmy JVC, podzielony na 85 scen, dziwne pliki TOD, przekonwertowałem je na AVI 750x5xx, teraz chcę te sceny połączyć i dodać prosty tytuł, ścieżkę dźwiękową itp. Próbowałem Adobe Premiere Elements 3, sklejanie 85 scen co daje 2h50 min trwa wieki, często wysypywał się sam program, zaliczyłem parę bsodów, przez CPU (za niskie napięcie). Teraz robię w Unlead Video Studio 11 dołączonym do kamery JVC, zrobiłem z tych scen 3 filmy po 1h i zdałem sobie sprawę z tego, jak wolny jest mój CPU. Bawiłem się trochę Pinnacle Studio 12, ale jakoś nie mogłem się przekonać. Moje pytanie, jak najlepiej i czym kompresować film, żeby obraz uzyskać obraz jakości DVDRip. Chciałbym dobry obraz na telewizorze/monitorze LCD i jednocześnie jak najmniej miejsca żeby zajmowało to na HDD/płytce DVD. Chodzi mi o coś takiego: zrzucenie na hdd filmu z kamery (kilkanaście scen) ->kompresja - do jakiego formatu najlepiej? -> obróbka - jaki progam najlepiej? (usunięcie niepotrzebnych scen, dodanie tytułu, efektów) ->kompresja w programie - jaki format, jaka rozdz itp? -->wypalenie na płytkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...