szumi1978 Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Witam, potrzebuję pomocy w wyborze głównie pł.głównej i pamięci. Wybrałem taki zestawik: C2D 8400 (3GHz) BOX GeForce 8800 GT EVGA 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) SuperClocked i teraz płyta Gigabyte GA-EP35-DS3R czy brać Gigabyte GA-EP35C-DS3R (dodana obsługa DDR3, z tym że chyba slabiej sie podkreca niz podana pierwsza plyta?) oraz pamiec ? Musi być 2x2 GB Dual channel OCZ? Corsair? Do 300 zł chcialbym takie pamieci, ktore da sie wraz z tym prockiem podkrecic go w przyszlosci do max 3,6-4 Ghz na Boxie. Chyba starczy dobra pamiec z 800 Mhz z radiatorami? Proszę poleccie mi Panowie najstabilniejsze takie pamięci. Co powiecie o "OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz SLI Ready EPP CL4-4-4" czy "OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Platinium CL5-4-4" czy "Corsair Twin2X DDR2 2x 2GB 800MHz CL4-4-4-12 DHX Technology a może cos lepszego innego do ceny 300 zł patrzac na ceny w komputroniku. A wszystko to ma jechac na moim Chieftecu 450 W. Pytanko na koniec. Jak to jest z tą pamięcią na win xp 32 bit? Czy jak bede mial 2x2 GB to ile bedzie widzial system i czy bedzie pracowal w dual channel? W przyszlosci bedzie dodatkowo zainstalowany 64 bitowy system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 (edytowane) a może cos lepszego innego do ceny 300 zł patrzac na ceny w komputroniku. Komputronik?... Nie lepiej na www.esc.pl, www.apollo.pl ? Pytanko na koniec. Jak to jest z tą pamięcią na win xp 32 bit? Czy jak bede mial 2x2 GB to ile bedzie widzial system i czy bedzie pracowal w dual channel? W przyszlosci bedzie dodatkowo zainstalowany 64 bitowy system.Będzie widzieć tylko 2.75GB pamięci RAM, najlepiej odrazu przerzuć się na 64bit Co do ramu Takie coś ? Płytka nie wiem :< Asus P5E ? Edytowane 13 Lipca 2008 przez goru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Z tą pamięcią to powinno Ci widzieć około 3,25GB Pamięci mogą być A-Daty 800Mhz A mobo to standarowo p5q pro albo coś na p35 ausu p5k pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szumi1978 Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Nie, taka droga płyta to nie dla mnie. Ma być max do 340 zł, po za tym ma być z tym chipem dzwiekowym co na tym Gigabycie ALC889A :wink: i przez to nie wiem ktora wziac czy ta pierwsza co podalem czy prawie ta sama ale z obsluga DDR3. Nie wiem jak przyszlosc sie wyklaruje i czy kiedys DDR3 sie nie przyda, z tym ze ponoc slabiej sie kreci ta płyta? W komputroniku nie bede bral, tylko tak podalem zebym mial jakis pogląd :wink: To ten RAM "OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL5 Platinum" bez problemu sie podkreci do ok 450 Mhz (efektywnie 900 Mhz) i bedzie stabilnie dzialal czy troche lepszy brac? Mowicie ze bedzie widzial ok 3,25 GB na XP 32, hmmm...ciekawe na jakiej zasadzie system wykrywa tyle akurat i jak to sie ma to do dual channel. Nie, taka droga płyta to nie dla mnie. Ma być max do 340 zł, po za tym ma być z tym chipem dzwiekowym co na tym Gigabycie ALC889A :wink: i przez to nie wiem ktora wziac czy ta pierwsza co podalem czy prawie ta sama ale z obsluga DDR3. Nie wiem jak przyszlosc sie wyklaruje i czy kiedys DDR3 sie nie przyda, z tym ze ponoc slabiej sie kreci ta płyta? W komputroniku nie bede bral, tylko tak podalem zebym mial jakis pogląd :wink: To ten RAM "OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL5 Platinum" bez problemu sie podkreci do ok 450 Mhz (efektywnie 900 Mhz) i bedzie stabilnie dzialal czy troche lepszy brac? Mowicie ze bedzie widzial ok 3,25 GB na XP 32, hmmm...ciekawe na jakiej zasadzie system wykrywa tyle akurat i jak to sie ma to do dual channel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) 8800 GT? Za niecale 500zl masz hd4850 Edytowane 14 Lipca 2008 przez Jin* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szumi1978 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Jakie jeszcze pamięci polecielibyscie? Czy te podane wczesniej "OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL5 Platinum" spokojnie wyciagna 450 Mhz (900 Mhz efektywnie) i czy bez zmiany napiecia czy juz trzeba byloby podwyzszac ( z tym sie wiaze chyba wieksze zapotrzebowanie na energię (W)? No i ktora płytę Gigabyte z powyzej podanych brać? Co do kart to wlasnie sam juz nie wiem, czy 8800gt (nvidia) czy 4850 (ati) :/ Nie wiem jak z dopracowanie msterownikow u ati i stabilnoscia, wiem ze sie grzeje cholernie do tego, to pewnie podnisie kilka stopni reszte hardware'u. W testach podobnie czasami jak 8800 gt, czasami lepiej czasami slabiej, w wiekszosci wypadkow szybciej bo i nawet od wersji 98xx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 ATI bierz dużo lepsza grafika. Tak rzeczywiście zwiększając 0.2V napięcie na pamięciach zwiększy się tak zapotrzebowanie na energię że twój zasilacz nie da rady. Czym Ty się martwisz ? OCZ szczególnie (2x2GB) nie są jakimiś demonami w OC:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szumi1978 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Te 2x2 Gigowe pamieci to chyba w ogole slabiej sie kreca jak 1 Gigowe, slyszalem. Przez to chcialbym wiedziec czy brac np lepszy OCZ (czy inna marke moze?) zeby w przyszlosci uciagnal te 450 Mhz na luzie. Moze zamiast "OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Gold Dual CL5", brac lepsze "OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Platinium CL5-4-4" czy nawet "OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz SLI Ready EPP CL4-4-4"? Co do ATI vs NVIDIA, jeszcze sie zastanowię, heh :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Te 2x2 Gigowe pamieci to chyba w ogole slabiej sie kreca jak 1 Gigowe, slyszalem. Przez to chcialbym wiedziec czy brac np lepszy OCZ (czy inna marke moze?) zeby w przyszlosci uciagnal te 450 Mhz na luzie. Moze zamiast "OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Gold Dual CL5", brac lepsze "OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Platinium CL5-4-4" czy nawet "OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz SLI Ready EPP CL4-4-4"? Co do ATI vs NVIDIA, jeszcze sie zastanowię, heh icon_smile3.gif Nie bierz tych OCZ tylko weź A-data EE 800mhz 2x2GB Klik a 450mhz to one zrobią spokojnie, nie martw się tym bo to nie jakaś kosmiczna prędkość :wink: A grafę weź zdecydowanie HD 4850, cena atrakcyjna a wydajność lepsza niż u konkurencji z nvidii. A mobo które wybrałeś to ten Gigabyte nie jest jakiś świetny ale tez może być ale za około 340zł można mieć już lepszego Asusa P5Q Pro...a w ddr3 narazie się nie baw, na to przyjdzie jeszcze czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...