Lysyn Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Gdzies czytałóem ze karty ktore sa w cf musza miec tyle samo pamieci. A 4870x2 ma miec 2 x 1 giga a 4870 ma tylko 512. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Nie muszą mieć tyle samo pamięci. @ryba Tak, przyznaję, popełniłem błąd. A co do tego 2x3870x2, prawda to będzie jak 4 karty, ale faktycznie to będą 2 karty. 3870X2 nie potrzebuje płyty z CF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RCrack Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 A wy się boicie o brak mocy, weźmie się takiego MC Volcano 750W albo w ostateczności 1000W i będzie można ocować bez problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Panowie, ciekawi mnie dlaczego nie moga w tej karcie zrobic az tak duzego obnizenia taktow i napiecia w Idle jak ma GTX 280 ? Czy to jest dla karty niezdrowe, czy osochozi ? Przeciez to raczej dla inzynierow, ktorzy zaprojektowali taka karte nie jest problemem, a jednak tego nie robia, mimo ze cos takiego by sie bardzo przydalo, bo ten X2 niestety wsysa sporo w 2D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
לוק Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 a ja zapytam czy jedna karta 4870x2 to to samo co 2karty w 4870 w CF, bo po wykresach tych z poczatku miesiaca wychodzi ze tak...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 (edytowane) Powiedzmy że to to samo, jednak 2 karty czasami będą trochę gorsze, a czasami sporo gorsze bo CF nie na każdej grze będzie działać dobrze, a taki X2 to chyba w 95% gier (nie wiem, mogę się mylić) osiąga pełną moc, czyli tak jakby były 2 karty i Cf działało idealnie. Edytowane 31 Lipca 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 (edytowane) Powiedzmy że to to samo, jednak 2 karty czasami będą trochę gorsze, a czasami sporo gorsze bo CF nie na każdej grze będzie działać dobrze, a taki X2 to chyba w 95% gier (nie wiem, mogę się mylić) osiąga pełną moc, czyli tak jakby były 2 karty i Cf działało idealnie.Mylisz się i to bardzo :sad: CF i X2 to to samo działanie tylko liczba PCB się zmienia, w przypadku 4870X2 jest jeszcze sideport ale po wczesnych testach nic to nie dało. Krótko mówiąc X2 to CF na jednej płytce PCB uzależnione od sterowników jak CF. Edytowane 31 Lipca 2008 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 (edytowane) Ale przy dobrze dopracowanych sterach powinno być trochę szybsze. Na obecne testy nie ma co patrzyć bo wszystkie są na nieoficjalnych i niedopracowanych sterach. Zresztą nie zagłębiałem się za bardzo, CF działa trochę lepiej, ale sądzę że to się zmieni. Przydałby się testy na grach które nie wspierają CF, wtedy by było widać wyraźnie czy X2 działa dokładnie tak samo. Ja tam czekam aż zrobią 2 GPU w jednym. Wtedy wydajność nie powinna być aż tak uzależniona od tego czy CF będzie wspierane przez daną grę. Edytowane 31 Lipca 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Ale przy dobrze dopracowanych sterach powinno być trochę szybsze. Na obecne testy nie ma co patrzyć bo wszystkie są na nieoficjalnych i niedopracowanych sterach. Zresztą nie zagłębiałem się za bardzo, CF działa trochę lepiej, ale sądzę że to się zmieni. Przydałby się testy na grach które nie wspierają CF, wtedy by było widać wyraźnie czy X2 działa dokładnie tak samo. Ja tam czekam aż zrobią 2 GPU w jednym. Wtedy wydajność nie powinna być aż tak uzależniona od tego czy CF będzie wspierane przez daną grę. Te nie oficjalne sterowniki są lepsze od oficjalnych dla informacji twojej przykładowo Rc dostajecie 2 miechy pożnij. Przejrzyj sobie CF 3870 i 3870x2 tu nic innego nie będzie.Jak na CF nie działa to na X2 też nie działa i koniec żadna magia tego nie zrobi że będzie działało. Może wkońcu dotrze do ciebie że X2 to dwie karty w CF na jednej płytce drukowanej i ma te same problemy co CF tylko płyty nie potrzebujesz z CF. KONIEC chyba wytłumaczyłem ci to najprościej jak to możliwe prościej się nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Teraz przy cenie gtx 1200zł cena hd4870x2 powinna być max 1300zł inaczej kupno tej karty straci sens. Wiem i znam zdanie zwolenników czerwonych ale przy tak dużym poborze mocy i problemach w niektórych grach, jak i grzaniu się ta karta nie może kosztować więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) Te nie oficjalne sterowniki są lepsze od oficjalnych dla informacji twojej przykładowo Rc dostajecie 2 miechy pożnij. Przejrzyj sobie CF 3870 i 3870x2 tu nic innego nie będzie.Jak na CF nie działa to na X2 też nie działa i koniec żadna magia tego nie zrobi że będzie działało. Może wkońcu dotrze do ciebie że X2 to dwie karty w CF na jednej płytce drukowanej i ma te same problemy co CF tylko płyty nie potrzebujesz z CF. KONIEC chyba wytłumaczyłem ci to najprościej jak to możliwe prościej się nie da. w 4870 x2 już nie to samo co CF, będzie współdzielona pamięć, będzie parę drobiazgów, które czynią różnicę. Fajnie się zapowiada 4870 x2 z 2GB DDR5 :D Karta bije w Ventage X 280 o 20% czyli całkiem sporo. Teraz przy cenie gtx 1200zł cena hd4870x2 powinna być max 1300zł inaczej kupno tej karty straci sens.Od razu tam traci sens, to samo co z Ultrą było kiedyś. cena nijak się miała do wzrostu wydajności, ale karta była najmocniejsza. Tutaj różnica cen nie będzie na pewno aż tak duża. ATI nie pójdzie ścieżką nVidii bo walczą o odzyskanie zaufania klientów szczególnie, że w przyszłym roku premiera Larrabee. Trzech graczy na rynku to i konkurencja będzie ostrzejsza. Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) w 4870 x2 już nie to samo co CF, będzie współdzielona pamięć, będzie parę drobiazgów, które czynią różnicę. Fajnie się zapowiada 4870 x2 z 2GB DDR5 :D Współdzielonej pamięci nie będzie, właśnie dlatego karta ma sumarycznie aż 2GB ram-u, po 1GB na rdzeń. Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez WestCoach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,58938/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 No tak, cena w Komputroniku jak zwykle kosmiczna :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaKLeZ Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 http://icomp.pl/produkty.php?sid=karty_graficzne-764 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 4870X2 Crossfire Scaling! - http://www.chiphell.com/?action-viewnews-itemid-211 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Wyniki jedno, a link jakiś z [gluteus maximus]. No ale jeśli prawdziwe to super :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ty3 Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Jaki zasilacz bedzie wymagany dla 2x 4870 x2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Mocny :lol2: Tutaj już pewnie można się pokusić o 1kW :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Bez przesady, skoro jedna 4870 lyka 150W, to to wiecej jak 300W nie wezmie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 To slajd od AMD poczekac na prawdziwe testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothman Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Bez przesady, skoro jedna 4870 lyka 150W, to to wiecej jak 300W nie wezmie.Ale on pyta o 2x HD4870X2, więc same karty z 600W łykną. Jak dla mnie zasilacz min. 800W <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 800W albo i więcej przy mocnych procach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Mam pytanko czy ktos zna dokladne wymiary x2 ? Podobno jest dluzsza od gtx280 - a co znaczy ze niektorzy beda mieli problem z umiejscowieniem jej w malej budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Mam pytanko czy ktos zna dokladne wymiary x2 ? Podobno jest dluzsza od gtx280 - a co znaczy ze niektorzy beda mieli problem z umiejscowieniem jej w malej budzie.270 x 100 x 33 mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Dzieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Hexus.net - Sapphire AMD (ATI) Radeon HD 4870 X2 2GB: opening up a can of whoop-ass TweakTown - Sapphire Radeon HD 4870 X2 in CrossfireX HardwareCanucks - Palit Radeon HD 4870 X2 2GB Video Card Review HotHardware - ATI Radeon HD 4870 X2 - AMD Back On Top techPowerUp - Sapphire HD 4870 X2 2048 MB ExtremeTech - ATI Radeon HD 4870 X2 Review Guru3D - Radeon HD 4870 X2 and Crossfire review PC Perspective - Sapphire AMD Radeon HD 4870 X2 2GB Review - AMD's Triumph TechReport - AMD's Radeon HD 4870 X2 graphics card CustomPC - ATI Radeon HD 4870 X2 DriverHeaven - ATI 4870 X2 (R700) GFX Techgage - Palit Radeon HD 4870 X2 1GB - AMD Reclaims GPU Supremacy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Jakos nie jestem przekonany do tego x2. Nie powala na ziemie. Myslalem ze zamienie swojego g280 na 4870x2 ale raczej nie ma to sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 (edytowane) Jakos nie jestem przekonany do tego x2. Nie powala na ziemie. Myslalem ze zamienie swojego g280 na 4870x2 ale raczej nie ma to sensu.ja osbiście zamienię. Sens też widzę ale to tylko moje zdanie. A Ty widziałeś sens w wymianie gx2 na 280gtx a teraz nie widzisz sensu?? Edytowane 12 Sierpnia 2008 przez mateo1977 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 MIalem tez cf 4850 i niestety wystepowały błędy w renderowaniu grafiki w grach. A na g280 tego nie ma. A jaki sens widzisz w wymianie? Obraz nie bedzie płynniejszy niz na g280 bo czy 60 klatek czy 120 nie ma zadnej roznicy w dzialaniu gry + duzo wiekszy pobór pradu niz na g280. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...