Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon Hd 4870 X2 /4850 X2

Rekomendowane odpowiedzi

A ten Chieftec jaką miał linię 12V?

Takie miał parametry?:

+3.3V: 28 A

+5V: 26 A

+12V1: 18 A

+12v2: 18 A

+12V3: 18 A

-12V: 0.5 A

+5VSB: 2.0 A

+3.3V: 180 W max.

+5V: 180 W max.

+12V: 360 W

-12V: 6 W

+5VSB: 10 W

Stabilizator napięcia PFC: aktywny

Edytowane przez pcmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego to juz Ci nie powiem bo nie pamietam.... moja byla tylko karta płyta itd w tym zasilka byla kumplka wiec nie wiem dokaldnie ale wiem ze zastanawialismy sie czy odpali bo minimum jest podane 600 a mielismy 550w a nie masz nikogo znajomego kto mial by zasilki 600 W albo więcej?? pozyczyc na godzinke

znalazlem parametry tego jego zasilacza Natężenie prądu +3.3V - 25A, +5V - 25A, +12V1 - 25A, +12V2 - 25A, -12V - 0.3A, +5Vsb - 2.5A

Obciążenie linii +3.3V/+5V - 150W, +12V - 450W

Edytowane przez Kotan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to już była konkretna zasiłka, ja niestety nie mam w swoim zasilaczu takich parametrów (połowę tęgo mam co miałeś w sekcji 12V). Co do pożyczenia to absolutnie nikt nie ma bo z tego co się orientuję to ja mam najmocniejszy sprzęt wśród znajomych, a w najbliższych sklepach komputerowych nie mają na miejscu zasilaczy 600 watowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ida swieta :) mozna pomyslec o jakiejs zasilce 600w :) mozna tez ewentualnie podpowiedzeiec rodzicom ;) powiem Ci ze Karta jest na prawde warta :) zwlaszcza do takiej rozdzialki jaka masz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Kotan" testy zakończone :) Co prawda nie ze wszystkimi tytualmi ale będzie prównianie 1650 vs 1920.

Niestety 3dmark vantage uznał, że musi mieć rozdzielczość 1920x1200 i mój fullHD ni chuchu nie pozowlił na odpalenie testu.

Nie mam czasu opracować ich graficznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest moja karta i ją sprzedaję, gdyż brak mi sił już walki z zasilaczem - nie mam opcji sprawdzenia jej na mocniejszym zasilaczu, a nie mam zamiaru kupować zasiłki za 300zł.

Co do monitora to planuję zakup LCD 40/42"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak 1920x1080 dokładnie a karta to będzie 9800GTX, albo coś mocniejszego. Myślę, że to świetne rozwiązanie np. do filmów i sporadycznego grania. NFS bezproblemowo działa w fullhd na max detalach na 9800GT... ALe w sumie jak mam już 4870x2 to chciałem ją wykorzystać, ale jeżeli trzeba zakupić kurcze za 300zł zasilacz to wolę wydać na co innego pieniążki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadszedł czas na obiecane dawno wyniki :)

Sprzęt testowy: Q6600 @ 9x333; Win7 Ultimate RC1. Najnowsze dostępne sterowniki. Żadnych optymalizacji w sterownikach nie robiłem.

Na początek 3dMark Vantage.

Wynik GPU

post-1247-1260527777_thumb.jpg

Poszczególne GPU test

post-1247-1260528019_thumb.jpg

Nie ma wersji w rozdzielczości 1920x1200 bo mój monitor jest fullHD a nie fullHD+ coś :)

Stalker Clear Sky:

post-1247-1260528077_thumb.jpg

post-1247-1260528777_thumb.jpg

Porównanie 1680 vs 1920 w wersji 4870x2 CF:

post-1247-1260528782_thumb.jpg

Stalker CoP:

post-1247-1260528748_thumb.jpg

post-1247-1260528760_thumb.jpg

Porównanie 1680 vs 1920 w wersji 4870x2 CF:

post-1247-1260528766_thumb.jpg

Call of Juarez - wynik jest średnią z 3 pętli każdego testu.

post-1247-1260530802_thumb.jpg

post-1247-1260530810_thumb.jpg

post-1247-1260530836_thumb.jpg

post-1247-1260530841_thumb.jpg

Porównanie 1920 vs. 1680

post-1247-1260530816_thumb.jpg

post-1247-1260530825_thumb.jpg

I na koniec Far Cry 2 :)

post-1247-1260530787_thumb.jpg

post-1247-1260530796_thumb.jpg

Porównanie 1920 vs. 1680

post-1247-1260530780_thumb.jpg

Wnioski wyciągnijcie sami :) To co ja zauważyłem, że procesor jest wąskim gardłem. Jak założę wodę to podciągne FSB do 500 różnica między CF a Single powinna być jeszcze większa.

Edytowane przez keiename

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny teścik ;) juz widac ze 2x 4870x2 daje spora poparwe. :) jestem ciekaw co by było przy grafice 2560x1600 :D ale pewnie jeszcze lepsze wyniki :) w koncu ta karta jets stworzona do duzych rozdzialek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja myslalem zeby moze gdzies pozyczyc 4870x2 ale własnie sobie przypomnialem ze mobo obsluguje mi karty z predkosciami 16 8 4 8 a wiec i tak bym nie miał 100% możliwości wiec i tak [gluteus maximus] ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Panowie

mam strasznie dziwny problem, którego nie mogę rozgryźć...

Mam 4870x2 z E8500 podkręconym do 4 GHz

wszystko lata pięknie prócz gier codemasters, a właściwie wyścigówek.

Grid - artefakty w menu

Dirt - arty w menu

Dirt 2 - arty w menu

NFS: Undercover - sporadyczne arty w grze, plus nie wyświetla opon, słupków drogowych itp.

NFS: Shift - total arty po odpaleniu rozgrywki

Wygląda to tak, jakby był problem z silnikiem Codemastersa, albo z silnikami do wyścigówek.

Reszta gier zachowuje się normalnie, nie stwarza żadnych problemów, co jest bardzo, ale to bardzo dziwne.

Macie jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd ja mam to wiedzieć, skoro nie napisałeś o tym ? :P Teraz masz najnowsze ? Bo tego też nie napisałeś. Temperatury monitorujesz ? Mocne te "inne" gierki ? Może nie mają takich wymagań i grafika pracuje na mniejszym pułapie, więc mniej się grzeje.

Edytowane przez Zieger69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego Cię powaliła Jego diagnoza? Bardzo często sprawcą takich cudów(Zwłaszcza w pojedynczych grach) są stery. :P

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

także przypuszczam, że to stery, ale diagnoza żebym je zmienił jest dość trywialna...

temperatury nie grają roli, czy puszczę na 100% wiatrak i jest b. dobrze z temp. czy mniej i jest wystarczająco, dzieje się to samo ;/

te gierki to chociażby Crysis jeden i drugi, Far Cry 2, Fallout itp. więc nie ma co się bać, że jej nie rozgrzewają.

zabawię się jeszcze raz ze sterami, czy moglibyście mi podać jakiegoś Driver Cleanera dobrego i łatwego w obsłudze, żebym to ogarnął?

Edytowane przez NoVyKoMp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprostsze rozwiązania nasuwają się od razu. W zasadzie nie pozostaje nic innego jak sterowniki. Teraz wyszły chyba nowe 9.12, więc je sprawdź. A w pytaniu masz już odpowiedź. DriverCleaner, dobry program :) Ja używam i jest ok.

Edytowane przez Zieger69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Panowie mam zonka. Zakupiłem sobie właśnie TV 32" i trochę mnie wkurza kwestia przechodzenia z TV na monitor, przez wyłączanie TV i odłączanie kabla HDMI.

Znacie jakiś skrót do przejścia z jednego DVI na drugie ?? Typu kliknąć ALT+M i przełącza z monitora na TV, czyli z wyjścia DVI-1 na DVI-2.

Odnośnie zasilaczy, trzeba uważać ponieważ po dłuższej pracy zasilacz z linią +12/20A lub mniej może szwankować. Zalecam jakiś model z linią 25A dla grafy lub pojedynczą mocną linią +12V. Sam posiadałem wcześniej zasilacz Chieftec 1200W z czterema liniami +12V ( 2x20A i 2x25A ) i niestety po niecałych dwóch latach padł ( na dwa tygodnie przed końcem gwarancji :) ). Zakupiłem więc tego korsarza HX850W i jak na razie wszystko ładnie śmiga.

Odnośnie gier, to nie testowałem tych samochodówek, ale w związku z w miarę świeżym zakupem kierki MOMO zapewne coś stestuję to dam znać czy też mam arty.

Najciekawszy zonk w grach to Gothic 3 i Two Worlds, gdzie silniki gry zasuwają kilkadziesiąt razy szybciej. Łatwo to można zaobserwować w grze Two Worlds jak w menu włączymy autozapis co 30minut i wrócimy do gry, a tu się będzie pojawiać info o autozapisie co ok 8-10 sekund :blink:

No cóż Karta jak na dzisiejsze czasy jest wypasiona i nie zamierzam jej na razie zmieniać na inną, ale na następną gwiazdkę zapewne będzie coś nowego, bo już widzę że najnowsze gierki w 1920x1080 i detalami na max chodzą OK ale mało ma już zapasu ta karta.

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Czy Ktos mi powie o czym informuja diody na radku 4870x2 nad złączami zasilania?? jest tam 5 diod i pala mi sie 3 czerwone. Czy mam spodziewać sie najgorszego czy mozna coś z tym zorbić?? zaczeło sie od tgeo ze gralem nagle monitor sie jak by zawiesił razem z komem a po resecie juz nic. komp startuje ale monitor nie ma sygnału

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi