Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon Hd 4870 X2 /4850 X2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów :rolleyes:

Od razu przepraszam jeśli ten temat jest powtórzony, ale szukałem topica i go nie znalazłem.

Moje pytanie jest głównie do użytkowników Radeonów Gigabyte 4870x2:

Czy Wasza karta też się tak grzeje?

Wcześniej miałem takie problem: przy ustawieniach w grach na full hd 1920x1080 i detale na full przy uruchamianiu aplikacji następował restart komputera... Po długich próbach rozwiązania problemu, a także wielu bardzo pomocnym sugestiom, okazało się że to wina temperatury. W ATI CONTROL PANEL trzeba było zmienić FAN SPEED z auto na manualnie ustawiane (w spoczynku mam 35% - ok. 50'C, w grach od 60% nawet do 90-95% - temp. ok. 75'C). Jednak nie dość że chłodzenie chodzi jak odrzutowiec, to i tak w niektórych tytułach znowu jest restart... Ostatnio zainstalowałem Call of Juarez 2, full hd & all high, wiatrak na 90% i już przy wczytywaniu reset. Zmniejszyłem grafę do 1600 i... to samo :/ dopiero przy 1024 reset był po jakiś 15min grania.

Obudowa jest otwarta, 2 wiatraki z przodu i tyłu obudowy dodatkowo zapewniają przepływ powietrza (obudowa RAIDMAX SAGITTA).

Zastanawiam się nad wymianą chłodzenia tej karty na ARCTIC COOLING ACCELERO XTREME 4870X2 (koszt ok. 250zł) i nie wiem tylko czy to nie będzie kasa wyrzucona w błoto...?

Dałem za ten komputer sporo kasy początkiem roku (pomimo tego, że szukałem najlepszych ofert), a nie mogę cieszyć się jego mocą przez te przeklęte temperatury grafiki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety Gigabyte tak się grzeje. Sprawdź jeszcze temperatury w zamkniętej budzie bo otwarta może bardziej przeszkadzać niż pomagać. Wymiana chłodzenia jak najbardziej wskazana. AC, który wskazałeś będzie wystarczająco dobrym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak jest u ciebie w budzie ale ja zmienilem z wywiewania na wtlaczanie powietrza do budy na wiatraku na budzie z tylu ,obok radiatora od procesora (zamontowalem scythe kaza maru 1900 obr troche przykrecilem obr,) a on wieje jak szalony i tworzy mi sie tunel powietrza pomiedzy radiatorem od procka a karta grafiki dzieki czemu pieknie mi sie chlodzi od gory karta , chipset i mam wkoncu dobre temp a jak widzisz tez mam potworka ktory lubi sie grzac

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli lepiej zainwestować w wiatrak na tył budy i zmienić out na in??? i jak już to jaki wybrać żeby świetnie chłodził a nie wydawał odgłosów prezydenckiego odrzutowca :)???

czy wyłożyć 250zł na accelero na kartę grafiki???

pewnie najlepiej by było i wiatrak i chłodzenie, ale to jeszcze muszę przekalkulować :)

Dołączona grafika

Edytowane przez bursztyn0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Panowie, przeczytalem juz duzo watkow na temat czerwonych lampek na tym radeonie o temperaturach itp itd ale nadal nie mam rozwiazania mojego problemu.

Do rzeczy

Temperatura w idle GPU0 - 88C @ 5600 RPM, GPU1 - 59C, podczas pracy GPU0 osiaga okolo 110 stopni. Wlasciwie komputer pracuje stabilnie oprocz tego ze wczasie grania wylacza sie monitor i zapala czerwona lampka na plytce karty. Karta dziala "normalnie" jedynie w windowsie np. podczas pracy czy ogladania filmu, jezeli zresetuje sie komputer i wejdzie np. do Biosa po jakis kilku minutach karta wylaczy sie tak jak to robi podczas gry i zapali sie czerwona lampka. Probowalem juz patentu w rivatuner na ustawianie duty cycle wiatraka niestety zadnego efektu. Myslalem tez ze moze to Windows (jak nie wiadomo co to znaczy ze windows) ale nawet nie moge zainstalowac nowego poniewaz... wylacza sie karta graficzna i ciezko na slepo. Pomocy Panowie...

Moja konfiguracja sprzetowa:

ASUS Rampage Formula x48 Intel

Quad Core Q6600 @ 2.4

Tagan BZ900 (900 watt)

4gb Ram OCZ 1066 mhz @ 800 mhz (swojego czasu dzialalo na 1066 ale od kad nie moge wejsc do biosa musze dzialac na 800 mhz, pamiec nie ma zadnych bledow wszystko jest ok)

Vista Ultimate 32bit (wiem widzi tylko 3gb ramu)

Seagate 160 gb 7200 SATA1

Maxtor 40 gb 7200 ATA

Chyba wszystko, jezeli cos jeszcze bedzie potrzebne chetnie podziele sie innymi informacjami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne że czujnik podaje 88*C w IDLE na pierwszym rdzeniu.

Jak chce ci sie bawić to ściągnij chłodzenie i zerknij czy tam wszystko dobrze leży (nie wiem jak potem z gwarancją)

A najlepiej test karty u kumpla, jak będzie to samo to wysyłka na gwrancje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne że czujnik podaje 88*C w IDLE na pierwszym rdzeniu.

Jak chce ci sie bawić to ściągnij chłodzenie i zerknij czy tam wszystko dobrze leży (nie wiem jak potem z gwarancją)

A najlepiej test karty u kumpla, jak będzie to samo to wysyłka na gwrancje.

Dodam jeszcze, ze to chyba nie jest wina czujnika poniewaz podczas grania bo to tylko w sumie obciaza karte w pewnym momencie pojawiaja sie artefakty w formie mrugajcego ekranu przez ulamek sekundy pokazuje cos chyba pulpit ale ciezko powiedziec. Nie chcialbym jej rozkladac bo dopiero ma 8 miesiecy i gwarancja nadal obowiazuje.

Moze ktos jeszcze ma jakies sugestie ?

bede w miedzy czasie organizowal kumpla z odpowiednim sprzetem do sprawdzenia karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo mogę się mylić albo jak na gigabytach (różnych produktach) czujnik wskazuje 88 to jest padnięty. widziałem podobne akcje na płytach głównych.

Wyczyszczony, poprzekladany ram w rozne sloty, ustawienia bios default. Po wlaczeniu windowsa temperatura 72C na 27 % obrotow wiatraka, powoli rosnie doszlo juz do 83C ale spadlo do 76% i na razie jest ok. zobaczymy co bedzie pod obciazeniem. Na razie solucja jest taka ze ram nie moze pracowac w dualu... ZAL

EDIT

No temperatura z tego co widze nie wychodzi ponad 90 jest to bardzo duzy sukces w porownaniu do poprzednich wynikow :) niestety karta dzwiekowa przestala dzialac :P

EDIT2

Nie mam pojecia co teraz :) muzyka nie gra zadnych dzwiekow nic :( odtwarzanie stoi w miejscu jak sie play nacisnie.. na szczescie chociaz temperatury opanowane

Edytowane przez winko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile najniżej udało wam się przetaktować 4870x2?

Z tego co wyczytałem na google to 400/400 co nie którzy mają. Zastanawia mnie tylko jedno, jak oni to zrobili ...

Ja jak daję suwaki w ATT do końca w lewo to mam 497/490 i niżej się nie da - co to jakaś blokada jest czy jak?

Jeśli chodzi o temperaturę w idle to u mnie 72-75C sam uważam, że to trochę dużo. Obudowa otwarta większość czasu + dobrze wentylowana (przód + tył 120mm).

Dołączona grafika

@winko - brak dźwięku to oznaka zbyt dużego o/c procesora lub/i pamięci i nie jest to wina GPU. Sam tak mam jak przetaktuję za bardzo - orthos może chodzić nawet i godzinę bez błędów a dźwięk mi nie dziala, wystarczy obniżyć taktowanie proca i wszystko wraca do normy.

Edytowane przez ohuzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Którego producenta najlepiej brać HD 4870 x2?

Zależy mi na cichym chłodzeniu i dobrej jakości, sam na swoim Hd 4870 mam Musashi i cisza dla mnie jest bardzo istotna.

Zastanawiam się też nad zakupem GTX 295 ale myślę ze Hd 4870 x2 starczy.

Gram w rozdziałce 1900.x1200 i wszystko lubię mieć na max, póki co mój HD 4870 ładnie daje radę ale mam możliwość kupienia x2 albo GTX 295.

Zasiłki chyba nie muszę zmieniać,nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz wytrzyma napewno . a co do karty to polecam 4870x2 i ta wersje ktora ja aktualnie posiadam ma niereferencyjne chlodzenie w idle mam 47 stopni a w stresie kolo 68. do tego ma juz fabryczne oc i latwo daje sie krecic dalej jest cicha w idle nic nie slysze . wszystko oczywiscie zapiernicza na niej jak szalone z max ustawieniami lacznie z gta 4 i crysis. jestem naprawde bardzo zadowolony z zakupu sprzedaje tylko dlatego ze napalilem sie na wodne chlodzenie i zmiane procka na wersje serwerowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie. Też się przymierzam do kupna tej grafiki i standardowo jestem przesiąknięty wykresikami i cyferkami. Jak w praktyce wygląda granie na tej karcie? Używam rozdzielczości 1920x1080. Jak wygląda sprawa płynności w dzisiejszych grach? Nie mówię tu non stop o 60 fps bo to nie te czasy, ale o zwykłą i płynną grę gdzie przycięcia występują, ale bardzo rzadko.

ps. podstawką pod kartę będzie i7.

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno posiadałem dwie 4870x2 ( pomijając ze CFX jest dla mnie nie realne na 24\7 za dużo kłopotów ) to szybciutko zmieniłem ją na 285GTX. Ogromna wada to ilości ciepła jakie wydziela ( podgrzewa całe otoczenie kompa ) i błędy jakie sypie soft choć teraz stery się zmieniły i może być lepiej. x2 można kupić jeśli masz ją w dobrej okazji , ale skłaniałbym się ku używanej 280gtx wzwyż.

pomijam jeszcze fakt pobierania prądu , znacznie wyższy z racji tych dwóch rdzeni co nikogo nie powinno dziwić w sumie

Edytowane przez grzeesiek07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zauwazylem zadnych bledow o ktorych mowisz , co do grzania sie grafy to w moim przypadku jest calkiem chlodno przy tej temp. na dworze mam 43 stropni w idle i kolo 60 w stresie a co do rozdzielczosci fullhd bardzo rzadko zdarza sie jakies przyciecie wszystko chodzi plynnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie I Pane jeśli takowe sa ;) zwodowalem radka ;) i jestem zadowolony bo tempy w idle wynosza kol 16 Stopni a w stresie nie przekrasza 30 :) i teraz pytanie czy Ktos z was bawił Się jakimis programami i starał sie przetaktować karty?? ponieważ gdy podkrecam CCC po wylaczeniu kompa ustawienia wracaja do fabrycznych :/ co mnie nie cieszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na 2X 4870X2 :legal: będę miał okazję potestować taki tandem i zastawiam się czy warto bo niestety zasilacz trzeba będzie zmienić na mocniejszy...

Takie konfiguracje stosuje się raczej nie do gier.... wiem, że jest parę osób które licza na tym BOINC - Milky Way i mają z tego olbrzymailość punktów, ale:

1. Niesamowicie głosna maszyna

2. Niesamowicie pradochłonna

3. Wymaga naprawde mocnego zasilacza

4. Nie praktyczna jesli komputer stoi w sypialni - lub mamy cienkie ścianki działowe - tak to wyje...

5. Może służyć za grzejnik - tutaj akurat jest ok, bo się zimno zrobiło :)

Jesli myslisz o graniu na czyms takim - to raczej nie do tego....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad. 1. Woda jest bezgłośna :D Jeden już zwodowany dołożenie drugiego na wodzie nie będzie stanowiło problemu

Ad. 2. Zdaję sobie sprawę, że bez 1000W się nie obejdzie

No własnie jak to z tymi grami bo jakoś denerwuje mnie, że stalker nie chce smigać full detale przy 1650x1050 na jednej takie karcie :/

Po co taki kwartet: just for fun :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"atemen17" mój jeden już zwodowany :) http://forum.purepc.pl/Galeria-WC-f92/Wodo...x2-t301703.html

Czekam na drugiego, żeby zobaczyć czy jest wyraźny przyrost wydajności.

BTW: Po zwodowaniu udało mi się podkręcić GPU z 750Mhz na 860Mhz, widać wzrost wydajności. Natomiast dziwny objaw jest jak do tak podkręconego rdzenia raczynam podkręcać pamięci, bo wydajność zaczyna spadać :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi