Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon Hd 4870 X2 /4850 X2

Rekomendowane odpowiedzi

a nie lepiej bylo fullcovera?? :) to daj znac jak podkrecisz jeszcze pamieci :) bo ja sie troche bawilem ale nie edytowałem biosu i ustawienia fabryczne mi wracały :( zastanawiam sie tylko czy obejdzie sie bez podnoszenia napięcia.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , mój znajomy ma problem z 4870x2 od Sapphire , otóż od jakiegoś czasu karta zaczeła strasznie się grzać , po kilku minutach grania dochodzi do 107* po czym wyłącza się wentylator i trzeba zrestartować kompa bo inaczej blue screen wyskakuje :/

p.s karta zaczeła fiksować gdzieś 2 miechy od zakupu

Edytowane przez BeCkS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cały czas jest na 100% i nic nie pomaga , od wczoraj siedzi na win7 i zaczeły pojawiać się dziwne artefakty i różowe tło podczas wchodzenia do gier gdy grafa jest jeszcze zimna :/ , po ponownym wejściu znikają :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mialem na poczatku problem z 4870x2 pod Windows 7 ;) złe kolory to wina sterów ;) co do grzania to nietstey ale jesli nadal bedzie miec takie problemy serwis.... albo moze zobaczyc czy przypadkiem jakas śruba od mocowania radiatorów sie nie poluzowała....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4870x2 vs OC ciąg dalszy :)

Zrobiłem nawiew na kartę i od razu pamięci lepiej się poczuły. Przy ustawieniach 850/950 (gpu/ram) pojawił się skok wydajności (syntetyk 3dmark). Teraz czas na gry :)

Temperatura pamięci nie przekracza 45 stopni (mierzone na najbardziej zaslonietych pamięciach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie powiedzcie jak to wreszcie jest z OC na 4870X2? Mam Gainwarda 4870X2 GLH i zastanawia mnie jak jest z oc i napięciem na tej karcie. Mam xp 32 bit i do oc używam MSI Afterburnera.

Gdy włączam Afterburnera pokazuje mi się napięcie rdzenia 1.325v ale jak klikne na reset program automatycznie obniża na 1.265, z tego co czytałem nie da się programowo ustawić więcej niż 1.265, więc jak to wreszcie jest? GPUZ wykrywa 1.325 jako domyślne, czy może Gainward nagrzebał coś w biosie i podniósł napięcie żeby takty domyślne uzyskać, karta kręci się jak oszalała, to mogło by wiele wyjaśniać, bez problemu daję radę puścić rdzeń na 840MHz.

Byłbym wdzięczny za jakieś rady apropo napięcia, jakie ma domyślne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, możesz ustawić dla każdego osobno. Nie do końca działa ustawiania taktowania dla trybu 2D i 3D osobno.

UPDATE:

Wczoraj dotarl drugi 4870X2 Top (790/915) :D niestety zasilacz 950Watt okazał się zasłaby do tego kwartetu 8O Przy jakiej kolwiek próbie wejścia w tryb 3D następuje restart kompa.

Będę robił test na dwóch zasilaczach: 950 Watt jako główny oraz 650 Watt jako zasilacz tylko dla drugiego 4870X2 i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Edytowane przez keiename

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE:

Wczoraj dotarl drugi 4870X2 Top (790/915) :D niestety zasilacz 950Watt okazał się zasłaby do tego kwartetu 8O Przy jakiej kolwiek próbie wejścia w tryb 3D następuje restart kompa.

Będę robił test na dwóch zasilaczach: 950 Watt jako główny oraz 650 Watt jako zasilacz tylko dla drugiego 4870X2 i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Czas najwyższy żeby takie potężne grafy były zasilane oddzielną wtyką do 220V a nie z biednych zasilaczy wyciskać siódme poty. No ale interes się kręci. <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie mam jakieś jazdy z zasilaczem :/ Corsair 950Watt nie daje rady jednej grafice :/ jak przechodzi w tryb 3D komputer się restartuje. Na Antku 650 smiga wszystko pięknie. Muszę załatwić inny zasilacz innej firmy i wtedy ruszę z testami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie zabudowalem do kompa 4870x2.

Wgralem najnowsze sterowniki ze strony producenta (w7 x64).

Zapodalem BOINC CC - bo do tego zakupilem grafike i obserwuje dzialanie....

Jeden z rdzeni dziala ciagle na 500/500(nr2) a nr 1 ladnie dziala standardowo na 750/900.

Po uruchomieniu MSI Afterburner moge zmienic ustawienia GPU1, ale co bym nie ustawial GPU2 zawsze jest 500 !

Rivatuner i ATi Tool nie dzialaja....ponoc dlatego ze sterownik nie jest podpisany...pomimo ze w szczegulach sterownika jest napisane ze posiada cyfrowy podpis...

ktos moze mi ta sytuacje wyjasnic ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi