Skocz do zawartości
mpeg-4

Najlepsze Zestawienia Sprzętu Audio Do Kompa ! .

Rekomendowane odpowiedzi

Beresforda kupisz od użytkownika o nicku GradoFan. To oficjalny dysrybutor na Polskę. Masz roczną gwarancję u niego. Zazwyczaj sprzedaje na allegro tego DAC-a.

Znajdziesz go na tym forum i w tym topicu.

http://forum.mp3store.pl/index.php?showtopic=33098

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Beresforda kupisz od użytkownika o nicku GradoFan. To oficjalny dysrybutor na Polskę. Masz roczną gwarancję u niego. Zazwyczaj sprzedaje na allegro tego DAC-a.

Znajdziesz go na tym forum i w tym topicu.

http://forum.mp3store.pl/index.php?showtopic=33098

Ok, dzieki za pomoc, tylko jeszcze jedna sprawa. Czy roznica miedzy zestawem Pure 100 + Beresford -> komputer bedzie znacznie wieksza od zestawu Pure 100 -> komputer? Karta dzwiekowa - asus xonar d2.

edit: Dzieki za pomoc.

Edytowane przez baroza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadna karta muzyczna nie ma nawet startu do Beresforda. Im lepsze głośniki tym różnica większa. Jestem pewny że Pure 100+Beresford to będzie prawdziwy audio killer do kompa.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysponując taką kwotę zastanowiłbym się nad porządnymi głośnikami. Nie wiem jak graja te pure. Na twoim miejscu posłuchałbym kilku zestawów przed zakupem. Naprawdę warto. W ten sposób dobierzesz sprzet do swoich preferencji muzycznych.

Na to przeznacz 70% ceny, za resztę kup wzmaka. Za tą kasę nie poszalejesz, choć możesz kupić trends taki jak ma Marcin. Ewentualnie jakaś dobra używka z allegro. I narazie wykorzystałbym kartę asusa, a później dokupił DAC. IMO podstawa to dobre monitorki.

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysponując taką kwotę zastanowiłbym się nad porządnymi głośnikami. Nie wiem jak graja te pure. Na twoim miejscu posłuchałbym kilku zestawów przed zakupem. Naprawdę warto. W ten sposób dobierzesz sprzet do swoich preferencji muzycznych.

Na to przeznacz 70% ceny, za resztę kup wzmaka. Za tą kasę nie poszalejesz, choć możesz kupić trends taki jak ma Marcin. Ewentualnie jakaś dobra używka z allegro. I narazie wykorzystałbym kartę asusa, a później dokupił DAC. IMO podstawa to dobre monitorki.

Dokladnie ludzie zapominaja ze fala dzwiekowa wychodzi z przetwornika (glosnika) i to jego budowa/parametry w najwiekszym stopniu wplywaja na dzwiek. Bo majac 2 glosniki tej samej klasy ale innej bydowy i zamieniajac np z membrany celulozowej impregnowanej z cienikm piankowym zawieszeniem o malym skoku , na glosnik z membrana aluminiowa i gumowym sztywnym zawieszeniem o duzym skoku KAZDY (poza gluchoniemym) uslyszy roznice. A gdy zabawa w dopieszczanie zestawu audio sprowadza sie do zmian ktore jeden slyszy a drugi nie, imho wkrada sie autosugestia ktora proboje tlumaczyc takie dzialania. Niedlugo ktos pewnie polakieruje membrany i zacznie opisywac kolejne modyfikacjie z pogranicza audiovoodo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze tej karty nie mam, ale chce kupic nowego kompa i taka juz sobie wybralem, czytalem sporo testow i opisow uzytkownikow, brzmi zachecajaco. Co do sprawdzenia glosnikow na zywo - nie mam zbytnio takiej mozliwosci, teraz jestem za granica, w okolicy nie widzialem sklepow ze sprzetem, dlatego polegam na Waszych opiniach. Chce zamowic jakis zestaw kilka dni przed powrotem do kraju, zeby przyszedl "na styk". Z doborem sprzetu jest nieco ciezko, wszystkiego jest pelno i o wszystkim widzialem rozne opinie. Jezeli np. mialbym kupowac pure 100 + beresford, to raczej oczywiste, ze najpierw kupie samo pure 100, sprawdze jak graja i jesli beda mi odpowiadac to nie zamowie beresforda. Ale kiszka bedzie, jak zamowie beresforda i sprzet dalej nie spelni moich oczekiwan :P Jezeli macie jakies sugestie co do wybrania to piszcie jak najbardziej, moze opisze to jeszcze raz: bede mial Asusa Xonar D2, chce do tego jakis sprzet audio. W 99% wykorzystany do sluchania muzyki, najczesciej metal/rock, ale wiadomo, ze musi tez potrafic zagrac nieco inne gatunki, gdy np. kupel wpadnie na piwko. Budzet mam do 1500zl, nie ogranicza mnie brak miejsca (w granicach zdrowego rozsadku, kolumbryn 1mx1m sobie nie wstawie :P). Jezeli tylko Wasze propozycje zmieszcza sie w moich ogranicznikach to piszcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw, amplituner Yamaha + kolumny Prism, nie powiem Ci teraz dokladnych modeli, bo tego sprzetu nie mam teraz pod reka, nie pamietam ;) Ale to sprzet mojego brata, naprawde dobry. Teraz chce kupic cos dla siebie.

e:

Co byscie powiedzieli na KEF Q1 + Onkyo Integra A-8850? Beda ze soba wspolpracowac? Czy raczej beda sie "gryzly"? Ten wzmak wycisnie z glosnikow cala ich moc?

Edytowane przez baroza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co byscie powiedzieli na KEF Q1 + Onkyo Integra A-8850? Beda ze soba wspolpracowac? Czy raczej beda sie "gryzly"? Ten wzmak wycisnie z glosnikow cala ich moc?

Najlepiej jest odsłuchać samemu, chociaż zdaję sobie sprawę że to nie takie łatwe. Jeśli w Pure 100 jest taki sam stosunek cena/jakość co w Solo 6/7 to można je brać w ciemno. Niestety tego nie wiadomo.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja właśnie podłączyłem firmowego optyka, czyli TC-3618, a z drugiego wyjścia leci najtańszy toslink o długości 10m. Różnica jest duża na korzyść TC-3618. Nareszcie nie słychać tzw. cyfrowych artefaktów i góra jest znacznie przyjemniejsza w odbiorze, co doskonale słychać na Pionkach SE-A1000, które pwlj określił mianem "krew z uszu". Co więcej, bardziej uporządkowana scena i ogólnie dźwięk przyjemniejszy w odbiorze, jakby to ktoś powiedział - bardziej analogowy

W związku z tym bzdurą jest twierdzenie, że cyfrowe interkonekty nie mają żadnego znaczenia. Oczywiście, nie można jednoznacznie określić wpływu tego zjawiska w każdym systemie, bo zależy to od wielu czynników, m. in.: jakość wyjścia cyfrowego w DAC-u i jakość transportu.

Idąc tym tokiem, ciekaw jestem jakie zmiany brzmieniowe wprowadziłby tuning Beresforda i wymiana transportu na coś lepszego (Trends UD-10)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, sygnał cyfrowy a roznica w dzwieku jest oO

Aczkolwiek słyszałem ze jakis "zegar" jest wysyłany analogowo poprzez toslink'a, dlatego moze wystapic jakas roznica w dzwieku (jesli sie myle to prosze mnie poprawic).

To jak to wtedy bedzie z najtanszym optykiem a markowym super-hiper? taki kabel chyba nie wysyła zadnego sygnału analogowego,... wiec jakosciowo dzwiek nie ma prawa sie roznic?

Idac dalej tym tropem to powiedzcie mi jeszcze ze jakosc kabla HDMI i dzwiek wysyłany przez niego tez moze byc inny ? To moze cyfrowo wysyłany obraz tez jest zalezny od kabla?

A moze to zwykła autosugestia i kolejne zjawiska audiovoodoo? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, sygnał cyfrowy a roznica w dzwieku jest oO

Aczkolwiek słyszałem ze jakis "zegar" jest wysyłany analogowo poprzez toslink'a, dlatego moze wystapic jakas roznica w dzwieku (jesli sie myle to prosze mnie poprawic).

To jak to wtedy bedzie z najtanszym optykiem a markowym super-hiper? taki kabel chyba nie wysyła zadnego sygnału analogowego,... wiec jakosciowo dzwiek nie ma prawa sie roznic?

Idac dalej tym tropem to powiedzcie mi jeszcze ze jakosc kabla HDMI i dzwiek wysyłany przez niego tez moze byc inny ? To moze cyfrowo wysyłany obraz tez jest zalezny od kabla?

A moze to zwykła autosugestia i kolejne zjawiska audiovoodoo? :P

Zegar zegarem, a kabel kablem ;)

Nie wiem jak z HDMI, ale obstawiam, że różnica jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja będę się upierał, przynajmniej dopóki nie przekonam się iż jest inaczej, że słyszysz różnicę, bo porównałeś dobrego toslinka z toslinkiem o długosci 10m. W przypadku porównania toslinka Beresforda z jakimś przyzwoitym za powiedzmy 30-40 zł długości 1m nie powinieneś usłyszeć różnicy. No chyba, że tylko i wyłącznie sam byś ją sobie wmówił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie rozumiem jak dzwiek moze sie roznic przy cyfrowym sygnale, gdzie są przesyłane zera i jedynki... to kazde zero i jedynka moze byc inna? :P Mozesz mi to wytlumaczyc ?

Edit: Dokładnie jak wyzej ;) audiovoodoo

Edytowane przez Popiół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie rozumiem jak dzwiek moze sie roznic przy cyfrowym sygnale, gdzie są przesyłane zera i jedynki... to kazde zero i jedynka moze byc inna? :P Mozesz mi to wytlumaczyc ?

Edit: Dokładnie jak wyzej ;) audiovoodoo

Ja też tego nie rozumiem. Ale dźwięk przez cyfrowe wyjście DVD Manty, jest ZUPEŁNIE inny niż z cyfrowego wyjścia Esi@Juli. Prawdopodobnie któreś z tych urządzeń dodaje coś od siebie do dźwięku jakimiś wewnętrznymi filtrami i equalizerami, zanim dźwięk trafi na wyjście cyfrowe (pewnie jest to Manta). Każdy głuchy na jedno ucho, nawet w ślepych testach nie pomyli się ani razu. Natomiast cyfra Esi@Juli jest nie do odróżnienia od cyfry integry (ALC 890b). Teraz czekam na PCLinka, więc jak go dostanę to napiszę czy słyszę jakąkolwiek różnicę.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego mówiłem nie przytaczajcie manty bo to syf - zawsze był jest i zawsze bedzie - ta firma kupuje gotowce po chińczykach i nigdy nic swojego nie zrobiła - jak pentagram ostatnio ,technika i parę innych

to że udało im się zakupić niezłe lampówki to tylko szczęście - tez byscie mógli walnąć swoje logo i trzepać sałate

co do kabli - roznice w brzmieniu sa zwyczajnie niemozliwe do uzyskania - nie zmienisz 1 w nie wiem 1.5 czy cos

jedyne co moze byc to bledy synchronizacji i dropy wynikajace z blednego przesylu danych (mniejsze lub wieksze - mniejsze delikatnie slyszalne w gorze pasma zaleznie od ilosci blednych probek - ot jak z porysowanej plyty cd) - nic wiecej

i moze byc to najtanszy - jesli nie traci próbek nie będzie żadnej różnicy w porównaniu z hiper mega złoconymi przewodami po 500 za sztukę

jesli wyjscie cyfrowe manty brzmi inaczej to jest to syf ktory gdzies po drodze degraduje dzwiek - stawiam na mante bo w koncu esi to karta semipro i tam na takie buble sobie nikt pozwolic nie moze

a sprawdzic łatwo - wypuscic wava z jednej cyfry zgrac druga i porownac z oryginalnym poprzez odwrocenie fazy - musi wyjsc zero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, i tak tworzenia mitów o Mancie ciąg dalszy. Mitów o tym, że Manta to [ciach!]o.

Tak sie składa, że jakis czas temu na audiostereo.pl jeden z użytkowników nieśmiało napomknął, że niektóre odtwarzacze DVD od Manty to High-End. Jakkolwiek nie brzmiałoby to idiotycznie to jednak ten temat powrócił wraz z dyskusją o odtwarzaczu DVD Pioneera za 650zł, który jest sprzedawany przez jakąś audiofilską firmę za... 18 tysięcy złotych!!!

Prawdą jest, ze Manta ściąga mnóstwo chińszczyzny i sprzedaje pod swoją marką. Prawdą jest również, że tak robi obecnie coraz więcej firm. Np odtwarzacze CD niemieckiej firmy Vincent za 4000zł ta to nic innego jak chińszczyzna za około 600 dolarów! I jakoś nikt nie śmie wrzucać na Vincenta. Ale, że Manta jest polska i zamiast przedawać swoje DVD za 2000 zł sprzedaje je za 100-200zł to juz jest badziew. Chciałbym też przypomnieć, że słynny Beresford doskonale współpracuje z badziewiem od Manty, a nie lubi się z dobrymi klockami od Panasonica czy Sony. Nie twierdzę, że każdy sprzęt od Manty to cudo, bo to czywiste, ze nie, ale tak sie składa, ze DVD mają bardzo dobre.

Więc zbynia, daruj sobie teksty, że "manty bo to syf - zawsze był jest i zawsze bedzie - ta firma kupuje gotowce po chińczykach i nigdy nic swojego nie zrobiła". To juz nawet nie jest śmieszne :/ Poczytaj ten temat od początku, a moze zmienisz zdanie o "chińszczyźnie".

Poza tym nie wiem skad czepianie się Manty, że "nakleja swoje logo i trzepie kasę". Zazdrościsz? Ja natomiast cieszę sie, że dzięki Mancie mam wzmacniacz lampowy za 500zł zamiast za 2000zł. Że nie musze ściągać zza granicy, z Chin. Tylko pogratulowac im pomysłu i cieszyć się, że Manta jest tak tania. ech... Polakom zawsze jest źle i zawsze im coś przeszkadza :/

Edytowane przez Asturas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad tymi kolumnami też warto się zastanowić.

USHER S 520. Nówki można dostać za 1050zł. Jedne z najlepszych głośników do 2000zł.

Podobno najlepiej grają z wzmacniaczem lampowym.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asturas popatrz na schematy w necie i zbuduj sobie lampówkę sam.....wielkie mi co - w tym temacie od 30 lat nie zmieniło sie kompletnie nic a ty sie jarasz jak małe dziecko...bo chinole ci po kosztach wyprodukowali

chcesz jakosci?to kup dobra cewke do głosnika i zobaczysz jak to cenowo wychodzi

jestem realistą....

audiofil nie korzysta z dvd (chyba że ma dvd audio - wi wiekszosci bez video) tylko z cd - najczęściej transportu i oddzielnego przetwornika - bo audiofil nie słucha filmów tylko muzyki

ot szczegół

gadamy o muzyce nie? to nie wyjeżdzaj z dvd bo praktycznie każde wnosi niepotrzebny smród do sygnału ze względu na przetwarzanie w wyższych częstotliwościach przetwarzania

nie po to chłopaki jarali się jakimś bit perfect (tez mi odkrycie) by teraz sie dziwic ze brzmi inaczej niz karta semi pro

takie same zarzuty mozna postawic(juz postawiono) sb live i pochodnym - bezsensowne resamplingi

cyfra zabrzmi tylko wtedy jak nalezy kiedy każdy element będzie pracował z identycznym jak zródło sygnałem czego o mancie powiedziec nie mozna - nie na darmo w asio uzywa sie wylacznie jednej stalej czestotliwosci - zmienia sie tylko rozdzielczosc przetwarzania a jesli juz zmienia sie czestotliwosc to wylacznie x2/x4 bo tylko wtedy mozliwe jest idealne odwzorowanie sygnalu

czytac nie musze (i tak przeczytalem i dobrze wiem co sie dzieje na rynku bo to widać) - wiem co potrafi dvd manty i do filmow nadaja sie super ale nie do uzyskania wysokiej jakosci dzwieku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

USHER S 520. Nówki można dostać za 1050zł. Jedne z najlepszych głośników do 2000zł.

http://www.loudspeakershop.eu/zestaw-monta...kus-p-1669.html

Tu mozesz KLONY (DIY ktorego nie lubisz:)) bez naklejki za 650zł dorwac.

I potwierdzam za 650 jedne z lepszych DIY jednak doplacilbym do UA025C-10 (30zł lacznie) wysokotonowego (taki sam ale ekranowany) bo monitorki na tyle zgrabne i male ze przy monitorze/tv stac moga.

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asturas popatrz na schematy w necie i zbuduj sobie lampówkę sam.....wielkie mi co - w tym temacie od 30 lat nie zmieniło sie kompletnie nic a ty sie jarasz jak małe dziecko...bo chinole ci po kosztach wyprodukowali....

Zobacz poniżej na gotowe przykłady samodzielnie wykonanych lampowców z oszacowaniem kosztów wykonania i ich parametry i porównaj to z przykładowym wzmacniaczem Yaqin MC-10L sprowadzonym z Hong-kongu za całkowity koszt 1100 zł (cena, przesylka, ubezpieczenie, clo i vat)

gotowe przykłady samodzielnie wykonanych lampowców

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic934297.html

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic820836-0.html

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1058205.html

Yaqin MC-10L do sprowadzenia z ebay (Hong-kongu) za całkowity koszt 1100 zł

http://www.allegro.pl/item417103839_yaqin_...ar_hi_end_.html

http://avforum.no/minhjemmekino/show.php/kyrjens

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html...6330&p=21#k

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.loudspeakershop.eu/zestaw-monta...kus-p-1669.html

Tu mozesz KLONY (DIY ktorego nie lubisz:)) bez naklejki za 650zł dorwac.

I potwierdzam za 650 jedne z lepszych DIY jednak doplacilbym do UA025C-10 (30zł lacznie) wysokotonowego (taki sam ale ekranowany) bo monitorki na tyle zgrabne i male ze przy monitorze/tv stac moga.

650zł+cena obudowy+robocizna (sam bym tego raczej nie złożył) to chyba nie jest zbyt atrakcyjna cena biorąc pod uwagę że nowe Ushery kosztują 1050zł.

DIY lubię jak najbardziej o ile jest naprawdę tania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

650zł+cena obudowy+robocizna (sam bym tego raczej nie złożył) to chyba nie jest zbyt atrakcyjna cena biorąc pod uwagę że nowe Ushery kosztują 1050zł.

DIY lubię jak najbardziej o ile jest naprawdę tania :)

650zl to jest CALOSC obudowa z mdf 25mm wykonana:) czyli tak jak na zdjeciu!:)

Pzdr Jedynie trzeba poskrecac:) bo to zestaw do montazu;) ale imho dla 400zł gra warta swieczki:)

Jedynie mnie membrana w tych uszerach wkurza...(przeźroczysta)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Cena za parę, bez obudów."

Więc chyba jednak bez obudów. Bo jeśli byłoby z obudowami to zaraz bym coś z tej strony brał. A niestety ceny obudów na tej stronie są dość duże.

http://www.loudspeakershop.eu/obudowy-glos...ara-p-1679.html

Tutaj są obudowy do podanego zestawu. Dla mnie coś to DIY jest kompletnie nieopłacalne, skoro oryginał jest za niecałe 1000zł, a DIY za 650+650=1300zł.

Edytowane przez Asturas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie coś to DIY jest kompletnie nieopłacalne, skoro oryginał jest za niecałe 1000zł, a DIY za 650+650=1300zł.

Podobny przykład na głośnikach aurum-cantus :

http://www.loudspeakershop.eu/aurum-cantus-c-187_256.html

http://search.ebay.pl/search/search.dll?so...ntrypage=search

http://www.aurumcantus.com/index.htm

http://www.haihuang-audio.com/

Fotki:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?g=14396

http://www.winneraudio.com/aurumcantus/Boo...es/CRW_9337.jpg

http://www.hifionline.cz/photos/original/a...cent-sp-997.jpg

http://blog1.musicfield.jp/du_ao1/archives/V3M.JPG

EDIT:

Myślałem że te tańsze monitory aurum cantus są (na oko) na Tweeterach A.R.T. 2 które kosztują w ''loudspeakershop'' 695,00PLN sztuka ,ale one są jednak według opisu z aukcji na ''G2i'' za 198,99 PLN sztuka ,zmyliła mnie po prostu prostokątna osłonka :wink: czyli ich ceny nie są jednak aż tak opłacalne .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Cena za parę, bez obudów."

Więc chyba jednak bez obudów. Bo jeśli byłoby z obudowami to zaraz bym coś z tej strony brał. A niestety ceny obudów na tej stronie są dość duże.

http://www.loudspeakershop.eu/obudowy-glos...ara-p-1679.html

Tutaj są obudowy do podanego zestawu. Dla mnie coś to DIY jest kompletnie nieopłacalne, skoro oryginał jest za niecałe 1000zł, a DIY za 650+650=1300zł.

Zwracam honor:| czytam opis a pierwsze zdanie jak byk BEZ BUD:D

Ładne zdzierstwo.... to do konca DIY nie jest bo oni na tym zarabiaja

czyste DIY:

240 niskotonowki

200 wysokotonowki (za przetworniki z AC zamowienie mozna zejsc do 350zł)

100 zwrotnica

100 (wiorowka z pocieciem)

50 fornir

100 [ciach!]ly (wkrety, kleje, b-r, porty, lakier itd)

700-800zł A jak ktos ma jakies meble stare, pile tarczowa w domu/ojca stolarza to i w 600zł sie zmiesci.

Ale juz mowilem DIY tanich zestawow jest nieoplacalne minimum moim zdaniem zaczac sie bawic z czyms w stylu Totem mite bo po uwzlgednieiu robocizny to qpa wychodzi:) i raczej usatysfakcjonuje kogos kto lubi grzebac:P

pzdr

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dyskusją o odtwarzaczu DVD Pioneera za 650zł, który jest sprzedawany przez jakąś audiofilską firmę za... 18 tysięcy złotych!!!

Pioneer DV-2850/380/585A = Goldmund Eidos 18 (9 tyś $)

Pionner DV-380 (używany) można kupić na Allegro od ręki za 200zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchałem ich około godziny i nie mogłem się przekonać.

Jakość i ilość basu jest tragiczna (ale tego można się domyśleć - wystarczy spojrzeć na rozmiar tych monitorków).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi