Skocz do zawartości
mpeg-4

Najlepsze Zestawienia Sprzętu Audio Do Kompa ! .

Rekomendowane odpowiedzi

Zachciało mi się Usherów. Jedna kolumna ma chyba uszkodzony głośnik albo co innego, bo podczas odtwarzania niskich tonów skrzeczy (czasami ciszej, czasami głośniej, czasem wogóle). Najpierw myślałem że coś jest z wzmacniaczem ale wyjąłem przewód z wadliwej kolumny i dałem do drugiej i wszystko było OK. To się nazywa mieć pecha....

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachciało mi się Usherów. Jedna kolumna ma chyba uszkodzony głośnik albo co innego, bo podczas odtwarzania niskich tonów skrzeczy (czasami ciszej, czasami głośniej, czasem wogóle). Najpierw myślałem że coś jest z wzmacniaczem ale wyjąłem przewód z wadliwej kolumny i dałem do drugiej i wszystko było OK. To się nazywa mieć pecha....

Zwracaj je, im szybciej tym lepiej bo wada może się z czasem nasilić :wink:

Czy mogę zwrócić zakupiony towar?

Tak. Zwrot zakupionego towaru może nastąpić w wyniku postępowania reklamacyjnego oraz w przypadku zakupu dokonanego poza lokalem sprzedawcy (np. u nas w domu) i umów zawieranych na odległość (np. zakupionych przez telefon lub internet), a także gdy strony tak postanowiły.

W przypadku zakupu towaru przez internet na podstawie ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, mamy prawo do zwrotu towaru bez podania jakiejkolwiek przyczyny w okresie do 10 dni od otrzymania towaru.

http://www.sklepy24.pl/zakupy/zwrot_reklam...lep/internetowy

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość :

http://www.sklepy24.pl/zakupy/zwrot_reklam...lep/internetowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę zwrócić jak sprzęt był rozpakowany i używany??. Wydaje mi się że nie.

Najdziwniejsze jest że wada objawia się nie przy wszystkich niskich częstotliwościach. Jedne utwory są ok a inne nie. To taki dziwny przydźwięk. Jakby bas nie mógł wydobyć swojej pełni i zamiast tego jest taki dziwny dźwięk. Gwarancja jest na dwa lata. Wolałby żeby mi je naprawili lub wymienili na nowe bo grają przecudownie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użyj tego programu generującego częstotliwości i sprawdź czy obie kolumny zachowują się tak samo :)

http://elektroda.net/download/file83.html

A byłbym zapomniał ,dla dokładnej regulacji najedź kursorem na suwak ,kliknij go i rób regulacje z klawiatury strzałkami lewo prawo bo regulacja suwakiem z myszy jest mało dokładna :wink:

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniżej 300Hz już zaczyna być słychać delikatną różnicę. Poniżej 200Hz pojawia się wyraźny przydźwięk. Im niżej schodzi dźwięk tym przydźwięk się zwiększa.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniżej 300Hz już zaczyna być słychać delikatną różnicę. Poniżej 200Hz pojawia się wyraźny przydźwięk. Im niżej schodzi dźwięk tym przydźwięk się zwiększa.

A masz jakiś mikrofon ? mógłbyś wtedy nagrać jak zachowuje się na teście kolumna prawidłowa od wadliwej ,jak nie masz mikrofonu to w ostateczności za mikrofon mogą robić też słuchawki :wink:

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz spakowałem kolumny. Jak zjem obiad to idę je wysłać do serwisu. Naprawdę pięknie grały. Czytałem że ich minimalna impedancja wynosi powyżej 6 Ohm, czyli nie stanowią żadnego problemu dla wzmacniacza. Teraz znowu kilka tygodni czekania aż uznają reklamację itp. A miało być tak pięknie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posłuchałem tylko kilku utworów i to bardzo pobieżnie bo od razu w uszy rzuciło się charczenie przy niskich częstotliwościach w jednej z kolumn.

Ale i tak brzmią przecudownie. Kultura grania na poziomie nieosiągalnym ani przez V5 ani Solo 7c. Nie są ani krzykliwe ani zamulone. Idealne wyważenie góry i środka, przy niesamowitej wprost szczegółowości. I to na zupełnie niewygrzanych głośnikach, które według instrukcji osiągną dopiero po 180 godzinach pełnię dźwięku. Co do basu to się nie wypowiem bo w jednej z kolumn go po prostu nie ma. Z utęsknieniem będę czekał aż wrócą do mnie z serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, można było się spodziewać, że te Ushery z lampa zabiją oryginalne V5 czy Solo. Tylko pozazdrościć i jednocześnie współczuć, że znowu musisz czekać.

Ja chyba się zdecydowałem na to, że uzbieram kasę na Audio Academy - Phoebe IIs. Co prawda ostateczna decyzja zapadnie jak w październiku wybiorę się na odsłuchy, ale... sami wiecie :P

Natomiast do Onkyo będę namawiał rodziców na Mission M34i. Też oczywiście po jakiś odsłuchach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciężkie te Usery jak na tak małe kolumny. Ważą 14 kilogramów bez opakowania. Pierwszy raz w życiu kupiłem sprzęt, który był wadliwy firmowo. Przez moment nie pomyślałem że tak będzie. Najważniejsze że świetnie grają z V5, bo o to najbardziej się bałem. Teraz liczę na bardzo szybką wymianę głośników na nowe, bo czekać 6 tygodni jakoś słabo mi się widzi. Dziwne ta wada, która jest słyszalna dopiero przy częstotliwości ok.200hz. Prawdopodobnie ten dźwięk to jest odgłos wpadania głośnika w rezonans przy niskich tonach.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne czego się boję, to że mogą chcieć mi wmówić że to ja uszkodziłem głośnik lub stało to się podczas transportu. Niestety serwis nie ma nic wspólnego ze sklepem w którym kupiłem głośniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne czego się boję, to że mogą chcieć mi wmówić że to ja uszkodziłem głośnik lub stało to się podczas transportu. Niestety serwis nie ma nic wspólnego ze sklepem w którym kupiłem głośniki.

Nie bądź takim fatalistą, jeśli nie ma uszkodzeń mechanicznych to nie sądzę by się przyczepili.

A mam do Ciebie pytanie. Jakiego konkretnie masz PClinka i gdzie dokładnie go kupiłeś? I jeszcze ile zapłaciłeś razem z wysyłką. Bo chyba musze takie coś zakupić ze względu na między innymi przestawianie się na laptopa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem nieco rozczarowany, bo po dlugim szukaniu, czytaniu opinii itd zdecydowalem sie na solo 7c i... no wlasnie, wszedzie gdzie mozna je zamowic czas oczekiwania wynosi okolo 2 miesiace, w zwiazku z tym chce kupic cos innego. Co moglibyscie polecic? (w cenie solo 7c)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bądź takim fatalistą, jeśli nie ma uszkodzeń mechanicznych to nie sądzę by się przyczepili.

A mam do Ciebie pytanie. Jakiego konkretnie masz PClinka i gdzie dokładnie go kupiłeś? I jeszcze ile zapłaciłeś razem z wysyłką. Bo chyba musze takie coś zakupić ze względu na między innymi przestawianie się na laptopa...

DigitalPCLink. Zapłaciłem z wysyłką 130zł. Kupione z ebay za pośrednictwem pewnej osoby z mp3store.forum. To jego mały bizness.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką kartę dźwiękową polecacie jako źródło sygnału cyfrowego do DACa? Chodzi mi tylko o sekcje cyfrową i możliwość uzyskania sygnału bit-perfect. Najlepiej jakby miała wyjście na kabel coaxial, jak i wyjście optyczne.

Karta może być używana.

Edytowane przez freaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tania karta z wyjściem cyfrowym oparta na VIA ENVY24HT-S wspierająca dźwięk (po cyfrze) do 24 bitów 192 kHz => Gainward Hollywood@Home 7.1.

Specyfikacja chipa => VIA Envy24HT-S - dźwięk bit-perfect jest

BTW na co ci wejście cyfrowe? W tej kwocie ciężko o kartę z cyfrowym interfejsem I/O...

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi