Skocz do zawartości
mpeg-4

Najlepsze Zestawienia Sprzętu Audio Do Kompa ! .

Rekomendowane odpowiedzi

A kto napisał że Manta jest wyznacznikiem jakości??. Stwierdziłem tylko że jej wyjście cyfrowe gra zupełnie inaczej niż Esi@Juli. I to BARDZO inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebawem zamówię Trends UD-10 z zasilaniem bateryjnym do kompletu z t-ampem i przekonam się na własne uszy czy cyfra cyfrze równa. Lada dzień dostanę także oryginalny kabelek optyczny Beresforda i porównam z najtańszym toslinkiem o długości 10m. Cyfrowe IC to trochę śliski temat. Przewertowałem różne fora i opinie są podzielone 50/50 - jest duża różnica/nie ma żadnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebawem zamówię Trends UD-10 z zasilaniem bateryjnym do kompletu z t-ampem i przekonam się na własne uszy czy cyfra cyfrze równa. Lada dzień dostanę także oryginalny kabelek optyczny Beresforda i porównam z najtańszym toslinkiem o długości 10m. Cyfrowe IC to trochę śliski temat. Przewertowałem różne fora i opinie są podzielone 50/50 - jest duża różnica/nie ma żadnej.

Błagam, nie wypisuj takich rzeczy. Pewnie toslink 1m Beresforda "zagra" lepiej od 10m noname toslinka, ale czy jesteś absolutnie pewien, że zagra lepiej od 1m toslink za ~40zł? Ja mam bardzo poważne wątpliwości.

Co do wzmaka cyfrowego jestem bardzo ciekawy porównania z tym co masz. Choć ja bardziej jeszcze jestem ciekawy jak wypada taka cyfrówka w starciu z klasykiem japońskim, np takim Onkyo jak mam ja. Fajnie by było kiedyś spotkać się z całym sprzetem jaki mamy i zrobić prównanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie udało mi się uruchomić spdif i mogłem nacieszyć ucho beresfordem :)

Mój zestaw podłączony do kompa to: Paradigm Titan v5, Xindak A06, Beresford TC-7510 MK6/3 DAC. Kabelki: głośnikowe Procab LS25. IC Procab 820 i coaxial rozbiony przez RMS. Sygnał spdif z integry 889a.

Brzmienie Beresforda określam jako analogowe , trochę "tłuste". Jednak myślę, że z paradigmami, które grają ostro jest to dobre zestawienie.

Najważniejsze, że jest to na czym mi najbardziej zależało - czyli piekne prowadzenie gitaki basowej i perkusji.

Poza tym potwierdzam słowa Marcina, że Paradigmy grają sceną wysuniętą do przodu. Z moich odsłuchów jakie przeprowadziłem przed zakupem muszę powiedzieć, że np Ushery 520 mają o wiele szerszą scenę. Ale co z tego jeżeli bas jest w nich suchy jak półroczny suchar.

Chciałbym w tym miejscu podziekować Marcinowi, który zaraził mnie tematyką audio i pomógł złozyć mój zestaw :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Z gory chce zaznaczyc, ze w ogole nie znam sie na sprzecie audio. Tzn, do tej pory myslalem, ze co nieco wiem, ale jak czytam ten temat od deski do deski, to nie bardzo wiem o co chodzi. Moze mi ktos wytlumaczyc (od podstaw, krok po kroku) o co w tym chodzi? Z tego co przeczytalem, wnioskuje, ze DAC to przetwornik, ktory podlaczam do komputera, a glosniki do przetwornika, hę? Jesli tak, to czy moze mi ktos powiedziec, dlaczego wlasnie takie rozwiazanie jest lepsze od zakupu np. zwyklego zestawu Creative'a? Ile taki zestaw, dobrej jakosci w przyblizeniu kosztuje, jakie czynniki brac pod uwage itd. Po prostu sie nie znam, a chce kupic sprzet audio do komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Dziś doszły mi Monitor Audio Bronze BR2. Ogólnie jest full wypas, ciekawe jak by było na lepszym receiverze.

Co mnie najbardziej ucieszyło to dużo nowych niskich Hz w porównaniu do MB Quart (55 Hz wg specyfikacji, te nowe 42). Do tej pory tylko na słuchawkach mogłem się cieszyć takimi częstotliwościami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Z gory chce zaznaczyc, ze w ogole nie znam sie na sprzecie audio. Tzn, do tej pory myslalem, ze co nieco wiem, ale jak czytam ten temat od deski do deski, to nie bardzo wiem o co chodzi. Moze mi ktos wytlumaczyc (od podstaw, krok po kroku) o co w tym chodzi? Z tego co przeczytalem, wnioskuje, ze DAC to przetwornik, ktory podlaczam do komputera, a glosniki do przetwornika, hę? Jesli tak, to czy moze mi ktos powiedziec, dlaczego wlasnie takie rozwiazanie jest lepsze od zakupu np. zwyklego zestawu Creative'a? Ile taki zestaw, dobrej jakosci w przyblizeniu kosztuje, jakie czynniki brac pod uwage itd. Po prostu sie nie znam, a chce kupic sprzet audio do komputera.

Do daca doprowadzasz sygnał cyfrowy (z PC, CD, DVD) nastepnie kablem IC z daca do wzmacniacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha ha ha mam swoje Zero Dac wkoncu ... prawie miesiac czekania + 83zł cła.

Na słuchawkach jest bardzo fajnie, ogolnie w takim celu to zakupilem i jestem zadowolony.

zas na głosnikach? w sumie niewiem, pewnie bieze sie to z tad ze mam geniusy 5.1 5000, albo z tad ze łacze głosniki z dac'em za pomocą dwóch kabli od tvout'a.

no nic niewazne, gdy podepne kablem coaxialnym przez wyjscie spdif w audigy 4 dzwiek na gienkach jest troszke mniej basowy, zas jak podepne przez kabel optyczny uzywajac integry dzwiek w stosunku do samotnego audigy jest pełniejszy, basu jest wiecej ale bardzo bardzo fajnego, czuje ze jakby to było stero i nie było by tu suba to efekty były by znacznie ciekawsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czekam teraz na PCLinka prosto z Hong-Kongu. Pewnie też z miesiąc czekania.

Zastanawiałem się nad kolumnami KEF Q1 do Manty V5, ale jak się dowiedziałem że grają z V5 gorzej niż głośniki dołączone do zestawu, to dałem sobie spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki jest koszt tego cacka wraz z przesyłką??

~$220 + cło (50 zł)

i jeśli wyjdzie, że wpakowałem 500zł w błoto to będę zły [;

Może lepiej zainwestować w tuning Beresforda, którego rezultatem jest ponoć mniejsza wrażliwość na transport i bardziej analogowe brzmienie.

Błagam, nie wypisuj takich rzeczy. Pewnie toslink 1m Beresforda "zagra" lepiej od 10m noname toslinka, ale czy jesteś absolutnie pewien, że zagra lepiej od 1m toslink za ~40zł? Ja mam bardzo poważne wątpliwości.

Co do wzmaka cyfrowego jestem bardzo ciekawy porównania z tym co masz. Choć ja bardziej jeszcze jestem ciekawy jak wypada taka cyfrówka w starciu z klasykiem japońskim, np takim Onkyo jak mam ja. Fajnie by było kiedyś spotkać się z całym sprzetem jaki mamy i zrobić prównanie :)

Wzmak cyfrowy to zupełnie inna bajka, ale może zorganizuję jeszcze jakieś większe porównanie ;)

->aldam

Dzięki ;)

->RBEJ

Mój t-amp szedl z HK jeden dzień ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można zrobić Stage 1+2 lub 1+2.5. No i pytanie na ile naprawdę poprawia to jakość dźwięku. Zwłaszcza na budżetowym sprzęcie. Ale że lubię zakupy w ciemno, to pewnie kiedyś zdecyduję się na taką przeróbkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynikła w ostatnim czasie bardzo ciekawa sprawa tj zupełna zmiana podejścia co do sensowności wymieniania wzmacniaczy operacyjnych (OPAMP) w DACach i odtwarzaczach CD na lepsze ,okazało się że po prostu najlepiej je całkowicie obejść ;)

A wszystko to przyszło ze strony int Lukasza Fikusa :

http://www.lampizator.eu/

http://www.lampizator.eu/Updates.html

McGyver,12 Sie 2008, 12:52

>technika (zwłaszcza cyfrowa) idzie naprzód. Szkoda że za tym nie idzie postęp w projektowaniu stopni analogowych odtwarzaczy. jak robiono 20 lat temu, tak robią do dziś, no może jedynie czasem użyja nieco lepszych opampów, i tyle. A skutek tego jest taki, że gra tak jak gra... np. spróbujcie w CA Azur 540Cv2 pominąć stopień analogowy, i wprost z nóżek DACa tylko przez kondensatory sprzęgające podać sygnał na wyjście... gra wtedy nieco ciszej, ale o ile lepiej! To ja się pytam: po cholerę w ogóle dają tam stopień analogowy, skoro głównym skutkiem jeg o obecności jest pogorszenie dźwięku?

McGyver,12 Sie 2008, 13:43

>Wyjmij opampa, wylutuj kondy sprzęgające zarówno na wejściu jak i na wyjściu, tam gdzie był plus C30 wlutuj kawałek drutu którego drugi koniec podłącz do miejsca gdzie był pin ujemny C54. Pin dodatni miejsca po C27 połącz z pinem ujemnym miejsca po C6. Pomiędzy wyjściami z plytki a gniazdami RCA wstaw jakieś kondy sprzęgające, i już.

daru0105,11 Sie 2008, 22:45

>Za radą McGyvera (i Łukasza Fikusa)postanowiłem wykluczyć z Lampucery cały tor analogowy czyli z daca poprzez jentzeny puściłem bezpośrednio sygnał na wzmaka.Uśmiech mi się pojawił na twarzy po pierwszych dźwiękach.Po pierwsze scena się wyrównała i nie było jej przesunięcia jak z opampem.Świadczy to o jakości elementów w tym torze.Jakość muzyki poprawiła się znacznie i to był krok naprawdę milowy na przód.Śmiało mogę powiedzieć że nie ma co sie bawić z opampami tylko od razu je ominąć.Tak prosty mod a jakość dźwięku klasa lepszy.Nieznacznie spadł poziom sygnału,który praktycznie jest niezauważalny.

Przykłady :

http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/REFERE...AC/ZERODAC.html

http://lampizator.eu/LAMPIZATOR/LAMPUCERA/...-lampucera.html

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy jestem waszych spostrzeżeń na temat PClinków i Trends UD10 (btw podobno jest jeszcze 10.1).

Na ile to poprawi dźwięk. Trends zbudowany jest na pcm2704. Pozostałe pclinki widziałem, że są m.in. na cm108, pcm 29costam.

Róznice w cenach spore od 70,- do ~250pln.

Na sygnał spdif z 889 nie narzekam ale jeżeli mozna lepiej... ;)

PS Może ktoś ma opis modyfikacji Beresforda z cenami to mógłby wrzucić.

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy stopień, a dźwięk już zyskuje znacznie w zakresie gładkości (a

tym samym barwy), otwartości dźwięku, wypełnienia, a także

szczegółowości. Polecam.

Drugi stopień to już inna klasa - znaczna poprawa w każdym aspekcie

dźwięku - spójny, gęsty, gładki. Jak z dobrego gramofonu. Wszystkie

najmniejsze szczegóły i smaczki pokazane w jakby od niechcenia.

Rewelacyjna dynamika. Im lepszy wzmacniacz i kolumny tym większe zmiany

się usłyszy.

Trzeci stopień to upgrade wzmacniacza słuchawkowego.

Stage 2+ to poprawa kolejnych kruczków technicznych i dodatkowo

przewidziana jest przymiarka. Coś jak u krawca ;) Z racji tego,że jest

możliwość strojenia brzmienia na życzenie, a jest to bardzo trudne

(jeśli nie niemożliwe) bez sprawdzenia z docelowym transportem i całym

systemem. Stąd po skończeniu DACa wysyłam do posłuchania i czekam na

ewentualne uwagi, które potem staram się poprawić.

Stage 1 - czas realizacji dwa, trzy dni. Cena 100zł

Stage 2 - czas ok. tygodnia, Cena 250zł.

Stage 2 plus - czas realizacji ok. tygodnia

Stage 3 - sekcja wzmacniacza słuchawkowego

czas ok. 5 dni, cena 150 lub 200zł (z potencjometrem Alps)

Modyfikowane DACi zachowują roczną gwarancję.

Jeśli razem zamówione Stage 1 i 2 to za całość wychodzi 300zł, a ze

Stage 2plus - 350zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie wyboru DACów pod kątem potencjału do dalszych modyfikacji :

McGyver,11 Lip 2008, 19:16

>Gniota to można zrobić na każdej, nawet wybitnej kości. W drugą stronę to niestety nie działa. PCM1716 ma swoje ograniczenia, i o ile wyciskając z niego max mozna zrobić coś, co zagra przyzwoicie, to jednak nic wybitnego z niego nie da się wycisnąć. Może kasować wszelką budżetówkę, ale mnie kasowanie budżetówki nie interesuje. Jeżeli mam brać coś na warsztat, to musi mieć potencjał. Zerodac go ma. Beresford natomiast tego potencjału ma znacznie mniej.

Opteron swego czasu kość PCM1716 określił jako, cytuję: "mega[ciach!]iana". Ja aż tak skrajnych opinii nie będę wyrażał, ale też nie lubie tej kości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzilem, poczytalem i wybralem juz glosniki - Solo7. Tylko teraz, podlaczac je bezposrednio do karty dzwiekowej (asus xonar d2), czy lepszy efekt osiagnalbym puszczajac to przez wspominanego Beresforda? Budzet mam 1500zl, wiec jezeli efekt ma byc znacznie lepszy to nie bede sie zastanawial (nie ogranicza mnie tez brak miejsca). Wiec, jezeli mialbym go kupic, to tak, Solo7 + Beresford? Czy musze kupic jeszcze cos? Wszystkie potrzebne rzeczy dostane w zestawie, czy np. kable bede musial dokupic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec tak:

Microlab Pure 100

http://www.inermax.pl/product_info.php?cPa...4d15c2be4d0da0a 900zl.

Teraz kwestia beresforda - jaki kupic model? Czy moze jest po prostu jeden - beresford i tyle? Moze jakis link? Gdzie moge dostac nowke?

edit:

http://cgi.ebay.pl/DAC-Beresford-TC-7510-M...emZ170232257121

Ten bylby dobry do Pure 100?

Edytowane przez baroza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi