Skocz do zawartości
Pectus

Problem Z Nowym Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

kupilem sobie taki sprzet

=quad core q6600

=patrioty 2GB 800setki

=evega nforce 650i ultra

=gigabyte 8600gt

po podlaczeniu wszystkiego naciskam zarodziejski przycisk power ii... nic monitor jest wlaczany ale czarny ekran :(

prosze o pomoc jesli podalem zamalo informacji prosze powiedziec a postaram sie jepodac . to moj pierwszy razgdy samemu skladam pc.

help plx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

1.Czy docisniety kazdy element?

2.Jaki zasilacz?

3.Sprawa priorytetowa - czy plyta glowna nie dotyka obudowy i jest na kolkach dystansowych?

4.Czy wpieles wtyczke 4 pin od proca?

5.Czy to samo ale do grafy , jesli ta tego wymaga?

6.Czy poprawnie "rozszyles" power , reset , usb - jesli namieszasz w usb (nie wiem jaka masz obudowe , u mnie usb jest w 1 kablu , ale wczesniejsza miala pojedyncze wiazki z napieciami itd) to mogles juz ubic mobasa

Swoja droga , pod Quad Core kupic EVGA na 650....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1.tak

ad2.maximus 440w

ad3.nie dotyka i jest na kolczkach

ad4.tak wpiolem 4pinowa wtyczke

ad5. nie wymaga

ad6. balem sie ruszac te usb bo mam te malewtyczki z voltami jeszcze i niewiem jak wpiolem tylko power i reset i led

wiem ze nie jest to powalajacaplyta glowna no ale ma napisane ze obsluguje quada ...

prosze opomoc :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten pseudo zasilacz, który posiadasz, widocznie to jego wina, może być słaby, a jak nie to spalił mobo.

Maximus to część nazwy zasilacza NeoTEC Maximus 440W a więc nie żaden pseudo zasilacz tylko całkiem porządna zasiłka. A co do problemu to weź płaski śrubokręt i pojeździj po pinach aby je zewrzeć i wtedy zobacz co będzie, w ten sposób wykluczysz złe podłączenie przedniego panelu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze jakis stary bios masz na plycie i potrzebny Ci bedzie upflash, bo gryzie sie z prockiem chociaz watpie, jesli masz mozliwosc sprawdzenia płyty na jakims core2duo było by dobrze, chociaz jesli wszystko jest nowe to wyglada mi to na za niskie napiecie dla pamieci, patrioty chodza na 1.9-2.0 V a jesli płyta ustawia Ci domyslnie 1.8V to moze byc problem, ewentualnie sprobuja wsadzic jakies pamieci ktore napewno chodza na 1.8V, jesli odpali to ustaw w biosie 2.0V i wsadz swoje, no i oczywiscie zasiłka do sprawdzenia,

napisałes ze monitor masz wł. ale czarny ekran, byc moze płyta ma stary bios i nie obsługuje Ci karty graficznej i nie obejdzie sie bez flasha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jasne że moga jesli płyte kupiłes jako nową to znaczy ze od niepamietnych czasów lezała gdzies w magazynie i nikomu nie zalezało na wgraniu nowego biosa choc nie którzy spzredawcy to robia jesli taka jest dyrektywa producenta, np. w wypadku niekompatybilnosci z nowymi procesorami, pamieciami czy kartami graficznymi,

jesli np. był by to walniety bios to napewno monitor by Ci sie nie wł. tylko wiatraki by sie kreciły a monitor by mrygał w w stanie gotowosci, jesli by było za niskie napieci dla ddr to raczej płyta by sie ciagle resetowała(choc nie zawsze) dlatego mozde byc to wina biosu i niekompatybilnosci np. z karta graficzna

Edytowane przez lukaszrobert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha rozumiem...

wlasnie gdy wlaczammonitor jest w stanie gotowosci (lapka na pomaraczowo) wiatraki sie kreca i tyle :(

co z tym zrobic? nie mam innych podzespolow zeby zamienic na chwilei pozmieniac ustawienia /wgrac biosa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to chyba bedziesz musiał sie udac do najblizszego sklepu z czesciami komputerowymi i poprosic kogos zeby za nie duze pieniadz np. 30 zł sprawdził Ci wszystko, tylko uwazj na naciagaczy bo wmówia Ci ze niewiadomo co Ci padło aby tylko wyłudzic od Ciebie pieniadze, najlepiej jezeli by spawdzili przy tobie, niech wsadzą jakis procesor, pamieci i zasilacz, byc moze trafisz na kogos uczciwego, ja po wielu bojach znalałem taka osobe i mam co do niej 100% pewnosci, a tak jak nie mozesz nic wymienic na chwile obecna to raczej ciezko bedzie Ci pomódz,

skoro monitor nie załapuje to przyczyn moze byc co najmniej kilka:

cos z biosem,

za małe napiecie pamięci,

wymagany upgrade biosu dla twojego sprzetu np. grafiki,

problem z zasilaczem który zwykle pojawia sie przy zmianie sprzetu(wczesniej chodziło teraz nie chce)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

caly sprzet jestjeszcze na gwarancji wiec zaniose to donich (proline) i niech sprawdza , zapomnialem napisac plyta byla juz 3 razy wymieniana =] za kazdym razem cos pada jak nie wejscie ramu jak nie usb i inne wejscia z tylu i raz byla spalona ;p teraz mam wrazenie ze dostalem plyte ktora oddalem kilkamiechow temu ...

gdyczegos sie dowiem napisze ::)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem z tym, że jak wsadziłem wszystko do obudowy to komputer się włączał: wentylatory zaczęły się kręcic i dysk się załączył ale na ekranie ciemno. Jak wyciągnąłem wszystko z obudowy (pajączek) to komp się normalnie uruchomił. Znów wsadziłem do obudowy i znów to samo, czarny ekran. Sprawdziłem czy płyta nie styka się gdzieś z obudową i podłożyłem pod nią z prawej strony jednego molex'a i o dziwo wystartował ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

caly sprzet jestjeszcze na gwarancji wiec zaniose to donich (proline) i niech sprawdza , zapomnialem napisac plyta byla juz 3 razy wymieniana =] za kazdym razem cos pada jak nie wejscie ramu jak nie usb i inne wejscia z tylu i raz byla spalona ;p teraz mam wrazenie ze dostalem plyte ktora oddalem kilkamiechow temu ...

gdyczegos sie dowiem napisze ::)

tylko nie mów ze wszstko było na tym samy zasilaczu :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli ciagle cos Ci padało a nic nie podkręcałes to zasilacz prawdopodobnie jest albo uszkodzony albo za słaby i przy wyzszym obiazeniu daje bordzo niestabilne napiecia, nie wyrabia i w konsekwensji moze byc winny za padanie elementów na płycie oraz jej zjaranie, w efekcie zjarasz, procesor, grafike i ram a wtedy bedziesz miec problem, pierwsze co zrobisz to powiedz zeby sprawdzili Ci komputer na dobrym markowym zasilaczu, najlepiej jak by miał dwie porzadne linie 12V, ale jak by były 4 to tez nie było by zle, proponuje z zasilaczy brac cos firmy BeQuite,

sam kiedys milem z tym problem dzieki fachowej poradzie redaktora naczelnego PurePc zdecydowałem sie na ta firme i nie żałuję botobardzodobre zasilacze, nigdy nie zdzrzyło sie żeby cos komus zjarały, a nawet jak było jakies przepięcie czy przebicie w gniazdku to masz gwarancje ze zasialcz nie przepusci Ci do kompa i nie zjarasz niczego, no i szokuje ze dystrybutorom tych zasilaczy tak zalezy na klientach bo ja np. dostałem zasialacz z dostawa do domu, poprostu wlasciciel sklepu sam do mnie przyjechał o godzinie 12 w nocy bo mi na tym zalezało a za sama dostawe zaplacilem 10 zł :razz: 100% satysfakcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dostalem inne mobo (nawet poprzedniego nie sprawdzili ...) dostalem asusa P5N-E SLI i znowu to samo czarny ekran mnitor w gotowosci wiatraki dmuchaja az milo napend dvd startuje a na monitorze.... nic :P

jutro jade i zrobie tak jak piszesz (juz mnie tam nie lubie potym kolejnym razie unich ) ...

wie ktos co jest lepsze ta plyta co mialem mianowicie evega nforce 650i ultra czy ten asus P5N-E SLI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie to nie Evga zdaje się że była winna bo problem się powtarza, teraz proponuje sprawdzić patrioty bo te pamięci lubią sprawiać problemy, najlepiej pożycz od kogoś inne pamięci niż Patrioty i spróbuj odpalić kompa bo być może Patrioty potrzebują więcej napięcia na start (około 2v) a płyta ustawia domyślnie 1,8v. Możesz spróbować też odpalić na jednej kości. Co do porównania obu płyt to zarówno Asus jak i Evga były niezłe pod ten chipset choć Asus ma kiepskie zasilanie procesora po tylko 3 fazy i jak puścisz na tym Quada to może być kiepsko po jakimś czasie a Evga z tego co wiem ma tych faz aż 6 co wydaje się być lepszą podstawą dla Quada :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak od razu żeby coś padło i w ogóle to niee...chodzi mi oto że nie powinieneś za bardzo kręcić itd. bez OC to to powinno jakoś działać :wink: Ale lepiej mieć te 4 stabilne fazy jeśli myślimy o Quadzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw to w ogóle zobacz czy ruszy na innych ramach, jeśli tak się stanie to ustaw w biosie napięcie 2,2v i włóż Patrioty, jeśli jednak to nie pamięci...pomyśli się dalej. Ale dobrze by było zacząć od tego :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi