Malakaih Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Oto co wymyslilem: cpu: q6600 go (Allegro 480pln) mobo: Abit ip35 Pro (Allegro 370pln) ram: 4x2gb Mushkin Redline XP2-8000, 5-5-5-15 (590pln ddr2.pl) chlodznie cpu: Thermaltake V1? Scythe Ninja? (pewnie ~150pln) hdd:: raid0 + raid1, moze 2xraptor adfd 74gb + 2x seagate .11 750gb Zastosowanie: grafika, fotografia oraz rendering. Chcialbym uzyskac stabilne taktowanie w okolicach 3.4Ghz na powietrzu. Co wy na to? Jakies sugestie? Warto cos zmienic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Zestaw generalnie OK, przy dobrej sztuce która nie będzie łakoma na V , 3,4ghz osiągniesz a proponuje to zrobić przy pomocy Pentagrama Karakorum, ewentualnie Scythe Mugen, troche drożej Thermalright 120 Ex/Noctua NH-U12P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) zamiast Abita wez Asusa P5Q (albo PRO, albo troszke drozej wersje E) Edytowane 14 Lipca 2008 przez Scyzor 663 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malakaih Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 (edytowane) Panowie, dzięki za sugestie. @Fredek Noctua sprawia wrazenie najsolidniejszego, ale czy rzeczywiscie warto placic az 200pln? Z drugiej strony Karakorum zdaje sie byc az niemozliwie tani. Nie patrzac na roznice rzedu 40-50pln wybralbyc Noctua'e U12P? Powiedz czy potrzebuje jeszcze jakiegos nawiewu na chipset albo sekcje zasilania w przypadku Abita IP35 pro? Czytalem ze sie grzeje.. Jesli tak to moglbys mi cos konretnego polecic? @Scyzor 663 W watku o q6600 zadalem pytanie na temat watpliwej wyzszosci p45 nad p35 w wypadku q6600. Z odpowiedzi raczej nie wynikalo jakoby nalezalo doplacac. Moze gdyby to byl quad 45nm to wtedy owszem... Jeszcze moje watpliwosci w temacie mobo, co wybrac: 1. Abit IP35 Pro vs 2. DFI LanParty DK P35-T2RS Obie w podobnej cenie ~360 Zostaje jeszcze wspomniane P5Q Pro/E ale nie wiem czy jest sens. Deluxe jest juz natomiast za drogi.. Wiec chyba trzeba wybrac pomiedzy wyzej wymienionymi. Co polecacie? Czy ktoras z nich ma jakakolwiek przewage w wypadku budowania raid 0+1? Edytowane 15 Lipca 2008 przez Malakaih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 (edytowane) Zacznę może od kwestii płyty głównej. Wszystkie które tu wymieniłeś...najprościej mówiąc są DOBRE. Zarówno Abit IP35 Pro, zarówno DFI, a także Asus P5Q Pro, pozwoli Ci na wysokie OC Quada. Sam użytkuje takową DFI, tyle że wersje T2 (bez kondensatorów solid) i sobie ją chwale, podkręca się na niej przyjemnie i wbrew pozorom łatwo. Ale podobne możliwości masz na każdej z wymienionych płyt, w sumie ciekawą opcją jest teraz Asus P5Q Pro, nowy chipset, dobre OC i kilka bajerów od Asusa za około 330zł brzmi ciekawie i skłaniałbym sie ku tej opcji. Natomiast co do chłodzenia tu Noctua faktycznie dużo kosztuje ale jakość wykonania, dołączona pasta i wydajność nie pozostawia złudzeń. Thermalright 120 Ex również niczego sobie, świetna wydajność, musiałbyś tylko dokupić wentylator a to dodatkowe koszta. Pentagram Karakorum prezentuje zbliżoną do nich wydajność a jest 2x tańszy, czyni go to ciekawą ofertą, zwłaszcza po dokupieniu lepszego wentylatora co i tak bedzie dużo tańsze niż Noctua czy Thermalright, tyle że jest wysoki i w wąskiej obudowie się nie zmieści :wink: Co do mosfetów na płycie głównej to myśle że najlepiej stworzyć dobry przewiew w obudowie i będzie OK. Edytowane 15 Lipca 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malakaih Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 (edytowane) Fredek, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Temat chłodzenia załatwiony. Wygrał jednak Thermalright 120 Ex (mam nadzieję że się zmieści!). Poczytałem że jednak wydajnościowo wypada lepiej. Jeszcze tylko wiatrak, narazie pod ręką jest Akasa 120, na początek może wystarczy ;) Mobo. Jakoś P5q Pro nie bardzo mnie przekonuje. Raczej q6600 i tak wyżej nie wykręce niż na wspomnianym Abicie/Dfi a nie bardzo wiem jaki nowy bajer miałby mnie kusić. Express Gate? Możliwość załadowania 16GB ramu? Po co... Widzisz, zawsze wolalem ciut starszą płytę ale z możliwie najwyższej półki. Pro Asusa praktycznie otwiera linie p5q, a u Abita Pro były najwyższym modelem na p35. To chyba różnica.. A może po prostu mam sentyment do Abita (kłania się AN8 Ultra) i taki detel jak możliwość ustawiania obrotów kilku róznych wiatraków mnie cieszy :rolleyes: Najgorzej że jak pojawi się Abit Pro na p45 to poprzednie Pro wogóle bedzie rynkowo mało warte. Kusi mnie także na przykłas Asus Blitz. Stary, ale jeszcze nie tak dawno podobno robił wrażenie. Teoretycznie można go wyrwać pewnie w okolicach 300pln jeszcze z gwarancją. Tylko czy jest sens? Można polować też na używanego Abita QuadGT - całe x38 mi nie potrzebne, ale sekcje zasilania mocno chwalą. Hmm, dylematy. Muszę jeszcze pomyśleć nad wyborem jakiegoś dysku do Raida 1. Jesli upoluje to pewnie stanie na 2x WD6400AAKS :) Edytowane 16 Lipca 2008 przez Malakaih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...