Skocz do zawartości
sinus

Nowa chłodnica Miko???

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Dołączona grafika

jezeli wymiary to 340 x130 x 70

tooo dlugosc jej to 34 cm - ok i jezeli teraz tych rurek wewnatrz jest 14 - czyli 34x14=476 cm - to jest 4,5 metra !!!! opory przeplywu beda IMHO gigantyczne , pozatym to aluminium - wiadomo - moze cos sie po dluzszym czasie zaczac nieciekawego tworzyc - na nagrzewnica jest podobna do lubliniarki troszke

IMO - nie warto :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te rurki pracuja rownolegle , opory nie beda wcale takie duze ..

dla osob zastanawiajacych sie nad kupnem lublinianki / chlodnicy bare z 4maxa ; to ten zakup bedzie jak najbardziej ok ..

co do korozji - wielu forumowiczow kozysta z alu nagrzewnic i raczej nie maja problemu - tzreba tylko kozystac z plynu do CO instalacji alu + cu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te rurki pracuja  rownolegle , opory nie beda wcale takie duze ..

dla osob zastanawiajacych sie nad kupnem lublinianki / chlodnicy bare z 4maxa ; to ten zakup bedzie jak najbardziej ok ..

co do korozji - wielu forumowiczow kozysta z alu nagrzewnic i raczej nie maja problemu - tzreba tylko kozystac z plynu do CO instalacji alu + cu

qrde gdybym gdzies znalazl te zdjecia blokow , co sie narobilo od tej korozji - ja sie zrazilem alu.... aczkolwiek - faktycznie - istnieja takie preparaty do CO i podobno pomagaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem .. nie wiem co jest lepsze ...

miedziana nagrzewnica ze szrotu .. której nie doczyszcisz (choćbyś sie zesral ;/ ) zawsze pozostanie szyt ...

(rozwalalem zekomo czystą - rozszczelnioną , wiec wiem)

a moze aluminiowa nówka ... czysta - wyczapista , ale aluminiowa i mniej wydajna ..

oba wybory maja swoje wady i zalety ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te rurki pracuja  rownolegle , opory nie beda wcale takie duze ..

LUBLINianka i BARE t dwie rozne choldniczki/nagrzewniczki.

LUBLINianka jest tansza o okolo 50 zl (srednia cena to 80-85 zl) i przy okazji minimalnie wieksza.

Wiec za ta cena, to miko musi glupich lub nieobeznanych z tematem poszukac.

Co do korozji - berkut gdzies pisal , ze rozrywal chyba chlodnice , i nie byla wyzarta, pozatym sa specyfiki zapobiegajace korozji.

Zreszta sama woda destylowana w duzym stopniu nie powoduje korozji, zwlaszcza jak sie doda plynu do chlodnic.

Byl o tym topic na chlodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej wielkosci sa te wentyle i na ile jest proc podkrecony? No i czy ta temp to w stresie?

Wentyle to 90x90, temperatura jaką podałem jest podczas normalnej pracy później mu zapodam Hot CPU Tester i podam temperature po teście a procek podkręcony jak w podpisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc zrobiłem teścik (Hot CPU Tester) ustawiłem program naq godzine i po tej godzince temperatura zmieniła się na 33 stopnie. Dodam jeszcze ,że na procu mam płytke COPPER SHIM.Pojemnik po popcornie a w nim ok 4 litrów destylki i pompka MJ 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi