mothman Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Witam. Tym razem mam inny problem - szukam nowego dysku. Dysk, który mam w podpisie to mój drugi WD, wcześniej miałem WD1600AAJS i z obydwu jestem/byłem bardzo zadowolony. Tak jak poprzedni także ten jest bezgłośny, nie słychać ani świstu talerzy, ani chrobotania głowicy, do tego nie wibruje. Szczerze mówiąc oczekuję tego samego od nowego dysku. Nie wiem na ile jest to możliwe. Jako, że mój obecny i poprzedni WD mnie zachwyciły swoją kulturą pracy od razu pomyślałem o WD5000AAKS. Jednak czytałem komentarze w sklepach i opinie na forach i zdania na temat tego dysku są podzielone. Jedni chwalą a innym wibruje, głośno chodzi lub błyskawicznie pada :mur: No i nie wiem, co wybrać <_< Warunki, jakie dysk musi spełnić: - cisza pod każdym względem (talerze, głowica) - żadnych wibracji - rozsądne temperatury - bezawaryjność Lub (ale mniej chętnie, bo wiąże się to z zakupem Scythe Quiet Drive): - niskie temperatury - bezawaryjność (kolejnośc bez znaczenia, wszystkie cechy równie ważne) Proszę o pomoc i jakieś rady. Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 wez samsunga F1 640GB i juz :wink: , jest cichy szybki bezawaryjny i tani :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothman Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) O nim też myślałem, ale mam pewne wątpliwości. Słyszałem, że te Samsungi F1 jednym trafiają się super ciche a innym pierdzące (z chroboczącą głowicą). I jak jest z awaryjnością? I co myślicie o WD6400AAKS? Edytowane 14 Lipca 2008 przez maroon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) Jako, że mój obecny i poprzedni WD mnie zachwyciły swoją kulturą pracy od razu pomyślałem o WD5000AAKS. Jednak czytałem komentarze w sklepach i opinie na forach i zdania na temat tego dysku są podzielone. Jedni chwalą a innym wibruje, głośno chodzi lub błyskawicznie pada :mur: No i nie wiem, co wybrać <_< WD5000AAKS - mój wibruje, ale za to głowice chrupią bardzo cicho. Najcichszym obecnie dyskiem na rynku jest - WD Caviar Green Power (prawdziwa prędkość obrotowa to 5400rpm i wcale dynamicznie jej nie zmienia). Polecam solidnie napisaną recenzję - http://www.silentpcreview.com/article786-page3.html Sporą zaletą jest bardzo niski poziom wibracji tego dysku :) Scythe Quiet Drive eliminuje wibracje gdy położy go się luzem w obudowie na gąbce lub sam dysk. Przykręcony do obudowy przenosi wibracje. Edytowane 14 Lipca 2008 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Samsung 320/640GB F1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothman Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Wezmę chyba tego GreenPower, ale jeszcze się zastanawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Popatrz na mój post powyżej, nic lepszego nie znajdziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 O nim też myślałem, ale mam pewne wątpliwości. Słyszałem, że te Samsungi F1 jednym trafiają się super ciche a innym pierdzące (z chroboczącą głowicą). I jak jest z awaryjnością? te na talerzach 250GB lubia "pierdzic" ale te na talerzach 320GB sa ciche Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 A jeszcze dodam że na talerzach 320gb na 100 są modele 320gb, 640gb i 1TB. Więc bierz 640gb, bardzo cichy wydajny i tani i praktycznie zero wibracji. Mój 320gb prawie wogle nie wibruje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothman Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Zamówiłem WD5000AACS 8-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Twój wybór ale warunki jakie postawiłeś idealnie spełniłby Samsung F1 640GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davvid Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 (edytowane) Hello, dołacze to tematu. Mam okazje (bez większych dopłat) wymienić swój dotychczasowy dysk Barke 7200.10 250GB. Jako że pojemności nigdy za wiele (a przy obecnym hdd od dawna odczuwam jej brak), to postanowiłem sobie coś upatrzeć. Początkowo myślałem o Seagate 11 500GB. Miejsca wystarczająco (choć pewnie do czasu) i prawie idealnie mieści się w budżecie "okazji". Jednak jak sobie zacząłem czytać (bo niestety wypadłem trochę z obiegu) to coraz bardziej skłaniam się ku zmianie wyboru, a konkretnie wybraniu Samsunga F1. Z tym, że z tego co czytam, 500-tki nie są polecane (3 "stare" talerze), więc musiałbym wziać 640GB. Tak więc... mówicie, że lepiej dopłacić kilkanaście złotych do Samsunga F1 (zamiast Seagate 11), który to będzie od Barki cichszy (ważne) i wydajniejszy? Ew. jakieś inne propozycje? Edytowane 18 Lipca 2008 przez davvid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 kilkanascie zlotych warto doplacic :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Tak, lepszy będzie samsung. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 wez samsunga F1 640GB i juz :wink: , jest cichy szybki bezawaryjny i tani :wink:Tutaj nie zgodze sie , awaryjnosc to Samsungi maja duze. Skad sie wzielo powiedzenie : szybko pada i bez ostrzezenia? Wlasnie z Samsungow. W tym tygodniu pojawil sie temat o F1. Koles kupil i od nowosci ma freezy itd :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 ale kazdy produkt moze sie zepsuc albo nie dzialac od nowosci... od czego jest gwarancja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 ale kazdy produkt moze sie zepsuc albo nie dzialac od nowosci... od czego jest gwarancja Sory , zle priorytety. Dysk to magazyn danych. To musi dzialac. Samsungi w opinii wielu osob nie sa dyskami , na ktorych mozna polegac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 chodzilo mi o to ze przy wielo tysiecznej produkcji (albo i wiecej nie wiem ile dyskow produkuja) jeden na iles tam moze nie dzialac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...