Skocz do zawartości
Zieger69

E6420 Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dzisiaj z nudów zacząłem bawić się w podkręcanie procka. Wiedziałem, że będzie trudno, bo Geile, które posiadam wysypują się przy 450 mhz. W tym pierwszym podkręcaniu ograniczyłem się do zmiany dzielnika na 1:1 i FSB 400. W związku z tym mam pytanie, co mam zrobić, żeby pamięci zostawić w spokoju na 400/450 i bawić się tylko prockiem ? Drugie pytanie to takie czy zmieniać coś przy opcji PCI Frequency, bo w tej chwili mam na auto i czy ewentualnie takie ustawienia mogą być na pracę kompa non stop (bo nie wydaję mi się :D) ? W sumie zadowole się FSB 375. Tempy troszkę mizerne, ale to pewnie wina pasty, którą pewnie źle nałożyłem, potem to poprawię. Po za tym zostawiłem kontrole napięć na auto i cpu-z po podkręceniu pokazał napięcie 1,392 V, a na stock miałem 1,280 V, nie za dużo ? Chyba coś sknociłem :) Teraz wróciłem do ustawień stock. Załączam parę screenów.

Dziękuje za odp.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pamięci to na chipsetach Intela nieda się ustawić pamięci na sztywno np na 400mhz i jechać z samym prockiem, takie coś umożliwiają chipsety Nvidii dzięki trybowi Linked/Unlinked. PCI-E frequency może być na Auto a do 3ghz (375x8) to chyba za duże napięcie to 1,392v, lepiej ustaw na sztywno np 1,35v i sprawdź stabilność bo sądze że ten procesor 3ghz zrobi nawet na standardowym napięciu ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi