fushigi87 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) Witam. Pokopałem troche po PPC i mam wątpliwości co do zmiany zasilacza. w tej chwili mam Tagana U01 380w w którym dobija mnie terkot łożyska w wiatraku wydmuciach!ącym powietrze z niego . Jako, że jestem kolejnym cichofilem potrzebuje coś naprawdę cichego ew. coś w czym mógłbym zrobić fanswapa bez utraty gwarancji. Jeśli idzie o poziom głośności komputera to "hałas" produkuje (nie licząc zasilacza) fander@5V i spinpoint F1 640GB zapakowane w SQD i leżące na gąbce na dnie obudowy. Buda to chieftec matrix i jest wyłożona matami be quiet. I właśnie dlatego przeglądając tematy zasugerowałem się komputerem Slowa a dokładnie zasilaczem. Dobry wybór czy w miare tanim kosztem da sie wymysleć coś lepszego? Fajnie by było się zamknąć w 200-220 zł z fanswapem jeśli wchodził by w gre ;) Chwilowe OC niewykluczone a więc i nadwyżka mocy mile widziana :) pozdro Edytowane 14 Lipca 2008 przez mx87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jauhis Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 nie lepiej tagana swansfapowac ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fushigi87 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) Nie, z kilku powodów: 1. Tagan ma dużo mniejszą wydajność prądową na linii 12v (22A) i na tylko jedną linie (to akurat mniejszy ból) 2. Kto miał jakieś U01 to wie że ten zasilacz to grzałka a ja chciałbym jakąś konstrukcje z wiatrakiem 12 cm żeby też chłodziła wnętrzności komputera chyba póki co tyle co pamiętam... Edytowane 15 Lipca 2008 przez mx87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 (...) I właśnie dlatego przeglądając tematy zasugerowałem się komputerem Slowa a dokładnie zasilaczem. Dobry wybór czy w miare tanim kosztem da sie wymysleć coś lepszego? Fajnie by było się zamknąć w 200-220 zł z fanswapem jeśli wchodził by w gre ;) (...) Slow zrobił swapa w tym Szefie :) Jeżeli zdecydujesz się na swapa to wybór tego Szefa będzie chyba optymalny, jeżeli nie chcesz zmieniać wentyla to szybko zapomnij o tej konstrukcji. Wentylacje obudowy zapewni na najwyższym poziomie, poziom decybeli również :D Mógłbyś pomyśleć o Corsair VX450, ale można trafić na jakiś niedorobiony egzemplarz, więc imo nie ma co ryzykować. Możesz również pomyśleć na Enermaxem, będzie cicho i wydajnie, ale trochę drożej. Imo bierz Szefa rób swapa i ciesz się cichą i mocną zasiłką :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 czy w tym szefie wtyczka od wentyla jest przylutowana czy odlaczalna? jakis poradnik (ze zdjeciami) robienia fan-swapa w tej zasilce dla slabo obeznanych w temacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 czy w tym szefie wtyczka od wentyla jest przylutowana czy odlaczalna? jakis poradnik (ze zdjeciami) robienia fan-swapa w tej zasilce dla slabo obeznanych w temacie? Odłączana. Fanswap jest prosty jak precel, skoro nawet ja sobie z nim poradziłem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 blasphemy: ok czyli tego fanderka podlaczyles tam, gdzie oryginalny wentyl (czyli w zasilce)? dales jakis potencjometr dodatkowo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 (edytowane) fander sam w sobie ma potencjometr ;) Edytowane 16 Lipca 2008 przez czeku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 blasphemy: ten fander kreci ci sie caly czas na 800 rpm w zasilce, niezaleznie od temp./obciazenia etc? Bo oryginalny wiatrak chyba zmienia swoje obroty w zaleznosci od temp. chyba - jak to dziala? Ile pinow ma wtyczka na wentyl w zasilce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fushigi87 Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 (edytowane) A czy ten chief poradzi sobie z OC takim w okolice 4ghz i grafy na raz? ;> Jeśli tak to jeszcze dzisiaj biorę. W międzyczasie popatrzałem jeszcze na rynek zasilaczy z konstrukcji w miare tanich cenowo jeszcze modecom mc, ale jego chyba raczej nie będe brac pod uwage. :) EDIT: Kupiłem GPSa 450W i Noctue S12-1200 także do zamknięcia. P.S. Właśnie przekonałem się że fander na 5V jest głośny :blink: Edytowane 17 Lipca 2008 przez mx87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...