Skocz do zawartości
fushigi87

Chieftec Gps-400aa-101a Będzie Dobry?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pokopałem troche po PPC i mam wątpliwości co do zmiany zasilacza. w tej chwili mam Tagana U01 380w w którym dobija mnie terkot łożyska w wiatraku wydmuciach!ącym powietrze z niego :damage_wall: .

Jako, że jestem kolejnym cichofilem potrzebuje coś naprawdę cichego ew. coś w czym mógłbym zrobić fanswapa bez utraty gwarancji.

Jeśli idzie o poziom głośności komputera to "hałas" produkuje (nie licząc zasilacza) fander@5V i spinpoint F1 640GB zapakowane w SQD i leżące na gąbce na dnie obudowy. Buda to chieftec matrix i jest wyłożona matami be quiet.

I właśnie dlatego przeglądając tematy zasugerowałem się komputerem Slowa a dokładnie zasilaczem. Dobry wybór czy w miare tanim kosztem da sie wymysleć coś lepszego? Fajnie by było się zamknąć w 200-220 zł z fanswapem jeśli wchodził by w gre ;)

Chwilowe OC niewykluczone a więc i nadwyżka mocy mile widziana :)

pozdro

Edytowane przez mx87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, z kilku powodów:

1. Tagan ma dużo mniejszą wydajność prądową na linii 12v (22A) i na tylko jedną linie (to akurat mniejszy ból)

2. Kto miał jakieś U01 to wie że ten zasilacz to grzałka a ja chciałbym jakąś konstrukcje z wiatrakiem 12 cm żeby też chłodziła wnętrzności komputera

chyba póki co tyle co pamiętam...

Edytowane przez mx87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

I właśnie dlatego przeglądając tematy zasugerowałem się komputerem Slowa a dokładnie zasilaczem. Dobry wybór czy w miare tanim kosztem da sie wymysleć coś lepszego? Fajnie by było się zamknąć w 200-220 zł z fanswapem jeśli wchodził by w gre ;)

(...)

Slow zrobił swapa w tym Szefie :) Jeżeli zdecydujesz się na swapa to wybór tego Szefa będzie chyba optymalny, jeżeli nie chcesz zmieniać wentyla to szybko zapomnij o tej konstrukcji. Wentylacje obudowy zapewni na najwyższym poziomie, poziom decybeli również :D Mógłbyś pomyśleć o Corsair VX450, ale można trafić na jakiś niedorobiony egzemplarz, więc imo nie ma co ryzykować. Możesz również pomyśleć na Enermaxem, będzie cicho i wydajnie, ale trochę drożej. Imo bierz Szefa rób swapa i ciesz się cichą i mocną zasiłką :) pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy w tym szefie wtyczka od wentyla jest przylutowana czy odlaczalna? jakis poradnik (ze zdjeciami) robienia fan-swapa w tej zasilce dla slabo obeznanych w temacie?

Odłączana. Fanswap jest prosty jak precel, skoro nawet ja sobie z nim poradziłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blasphemy:

ten fander kreci ci sie caly czas na 800 rpm w zasilce, niezaleznie od temp./obciazenia etc? Bo oryginalny wiatrak chyba zmienia swoje obroty w zaleznosci od temp. chyba - jak to dziala? Ile pinow ma wtyczka na wentyl w zasilce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ten chief poradzi sobie z OC takim w okolice 4ghz i grafy na raz? ;> Jeśli tak to jeszcze dzisiaj biorę.

W międzyczasie popatrzałem jeszcze na rynek zasilaczy z konstrukcji w miare tanich cenowo jeszcze modecom mc, ale jego chyba raczej nie będe brac pod uwage. :)

EDIT:

Kupiłem GPSa 450W i Noctue S12-1200 także do zamknięcia.

P.S.

Właśnie przekonałem się że fander na 5V jest głośny :blink:

Edytowane przez mx87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi