Skocz do zawartości
TheNaturaT

Rozdzielenie Sygnału Telewizyjnego

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa ma sie tak...

Chce rozdzielic sygnal antenowy do 3 odbiorników. Główny sygnał jest z kablówki (upc). Latwo odpowiedziec - użyj zwyklego rozdzielacza, ale...

Zalezy mi na jak najmniejszej stracie na jakosci obrazu, przy czym odleglość od glownego kabla antenowego do odbiorników to około 1, 10 i 15m.

Zastanawiam sie co lepsze w takim wypadku.

Zastosowanie wzmacniacza antenowego z rozdzielaczem vide: http://www.allegro.pl/item398862900_wzmacn...il_aws_144.html

czy tez moze 2 osobne rozdzielacze na 2 sygnaly kazdy.

Mam na mysli:

Rozdzielenie przy głównym kablu na 2 wyjscia, i ponowne rozdzielenie sygnału na jednym z 2 kabli? (mam nadzieje ze nie zamotałem za bardzo tym zdaniem:P)

Licze na pomoc! :)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zastosował jeden rozdzielacz na 3 z jak najniższym tłumieniem. Rozdzielacz ze wzmacniaczem może ci nawet pogorszyć a nie polepszyć obraz, poniewaz moze po prostu sygnal byc za silny... Przynajmniej u mnie tak bylo (UPC). Instalator musial zakladac ogolnie w domu tlumik, bo na dwoch tv obraz latal.

Jesli zastosujesz dwa rozdzielacze, to podwoi sie tlumienie sygnalu na trzeci TV.

Lepiej zainwestuj w lepszy (ciut grubszy i sztywniejszy) koncentryk.

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi