seth666 Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Witam wszystkich serdecznie. Zamierzam kupić w najbliższym czasie nowy monitor(w ciągu miesiąca). Obecnie mam Nec 19 cali CRT. Chciałbym monitor o przekątnej 24 cale w panoramie, LCD. Budżet jaki na ten cel posiadam to około 2200zł. Zwykłe matryce TN nie wchodzą w grę, koniecznie jakieś lepsze np. S-PVA, MVA itd. Monitor musi posiadać rozdzielczość Full HD, HDCP, dobrze jak by był pivot, dobre skalowanie rozdzielczości. Będzie służył do przeglądania internetu, oglądania filmów, trochę grania, zabawy w Photoshopie, oglądania tv satelitarnej. Moimi faworytami są narazie: 1. NEC 2470WNX 2. DELL 2407WFP Dodatkowo ciekawe są: 1. VIEWSONIC VX2435WM (nie mogłem znaleźć za dużo opinii o nim) 2. BenQ FP241W 3. BenQ FP241VW Co możecie mi poradzić? Ps.Podobno w najbliższym miesiącu ceny monitorów LCD mają spaść od 30-40% czy to bardzo pewne czy tylko takie sobie prognozy? Jeżeli tak będzie to czy to obejmie wyższą półkę czy tylko zwykłe matryce TN? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekx Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Witam ...w najbliższym czasie stoję przed podobnym problemem do Twojego (też będzie zmiana z 17 CRT na 24 LCD) ...moim faworytem póki co jest ten Nec, którego podałeś, ewentualnie Dell 24 (ale przywieziony z UK), rozważam jeszcze HP 24 na PVA za około 1900 zł można dostać ...też słyszałem o sporym spadku cen monitorów w najbliższym czasie, ale nie wiem ile w tym prawdy i czy obejmie LCD na matrycach PVA, IPS, MVA, czy tylko TN Pozdrawiam janekx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Ps.Podobno w najbliższym miesiącu ceny monitorów LCD mają spaść od 30-40% czy to bardzo pewne czy tylko takie sobie prognozy? Jeżeli tak będzie to czy to obejmie wyższą półkę czy tylko zwykłe matryce TN? Z góry dzięki za pomoc Gdzie to słyszałeś ? ps. ceny obecnych monitorów w stosunku do ich możliwości są znacznie zawyżone - to fakt - choćby w stosunku do telewizorów LCD które często mają 10 bit/kanał zapis barw i 100-120 Hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seth666 Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Gdzie to słyszałeś ? ps. ceny obecnych monitorów w stosunku do ich możliwości są znacznie zawyżone - to fakt - choćby w stosunku do telewizorów LCD które często mają 10 bit/kanał zapis barw i 100-120 Hz Te spadki mają być na podobnej zasadzie jak było przy DDR2 że za dużo ich naprudukowali i za mały zbyt jest na nie. Było np. o tym w PC Formacie najnowszym cyt." Cena monitorów LCD może w najbliższym miesiącu spaść o 35% do 40% ponieważ nieoczekiwanie duże dostawy monitorów w I kw. przewyższają rynkowe zapotrzebowanie-uważa firma badawcza Display Search. Główną przyczyną takiej sytuacji jest słaba sprzedaż komputerów stacjonarnych, z którymi zazwyczaj sprzedawane są monitory LCD" koniec cytatu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...