Skocz do zawartości
seth666

Wybór Monitora 24 Cale Do 2200zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Zamierzam kupić w najbliższym czasie nowy monitor(w ciągu miesiąca).

Obecnie mam Nec 19 cali CRT.

Chciałbym monitor o przekątnej 24 cale w panoramie, LCD.

Budżet jaki na ten cel posiadam to około 2200zł.

Zwykłe matryce TN nie wchodzą w grę, koniecznie jakieś lepsze np. S-PVA, MVA itd.

Monitor musi posiadać rozdzielczość Full HD, HDCP, dobrze jak by był pivot, dobre skalowanie rozdzielczości.

Będzie służył do przeglądania internetu, oglądania filmów, trochę grania, zabawy w Photoshopie, oglądania tv satelitarnej.

Moimi faworytami są narazie:

1. NEC 2470WNX

2. DELL 2407WFP

Dodatkowo ciekawe są:

1. VIEWSONIC VX2435WM (nie mogłem znaleźć za dużo opinii o nim)

2. BenQ FP241W

3. BenQ FP241VW

Co możecie mi poradzić?

Ps.Podobno w najbliższym miesiącu ceny monitorów LCD mają spaść od 30-40% czy to bardzo pewne czy tylko takie sobie prognozy? Jeżeli tak będzie to czy to obejmie wyższą półkę czy tylko zwykłe matryce TN?

Z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

...w najbliższym czasie stoję przed podobnym problemem do Twojego (też będzie zmiana z 17 CRT na 24 LCD)

...moim faworytem póki co jest ten Nec, którego podałeś, ewentualnie Dell 24 (ale przywieziony z UK), rozważam jeszcze HP 24 na PVA za około 1900 zł można dostać

...też słyszałem o sporym spadku cen monitorów w najbliższym czasie, ale nie wiem ile w tym prawdy i czy obejmie LCD na matrycach PVA, IPS, MVA, czy tylko TN

Pozdrawiam

janekx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps.Podobno w najbliższym miesiącu ceny monitorów LCD mają spaść od 30-40% czy to bardzo pewne czy tylko takie sobie prognozy? Jeżeli tak będzie to czy to obejmie wyższą półkę czy tylko zwykłe matryce TN?

Z góry dzięki za pomoc

Gdzie to słyszałeś ?

ps. ceny obecnych monitorów w stosunku do ich możliwości są znacznie zawyżone - to fakt - choćby w stosunku do telewizorów LCD które często mają 10 bit/kanał zapis barw i 100-120 Hz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie to słyszałeś ?

ps. ceny obecnych monitorów w stosunku do ich możliwości są znacznie zawyżone - to fakt - choćby w stosunku do telewizorów LCD które często mają 10 bit/kanał zapis barw i 100-120 Hz

Te spadki mają być na podobnej zasadzie jak było przy DDR2 że za dużo ich naprudukowali i za mały zbyt jest na nie.

Było np. o tym w PC Formacie najnowszym cyt." Cena monitorów LCD może w najbliższym miesiącu spaść o 35% do 40% ponieważ nieoczekiwanie duże dostawy monitorów w I kw. przewyższają rynkowe zapotrzebowanie-uważa firma badawcza Display Search. Główną przyczyną takiej sytuacji jest słaba sprzedaż komputerów stacjonarnych, z którymi zazwyczaj sprzedawane są monitory LCD" koniec cytatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi