Skocz do zawartości
grzechuk

Upgrage 2 Letniego Kompa - Jakie I Czy Sie Oplaca

Rekomendowane odpowiedzi

mój obecny konfig:

MSI K9N Platinum nForce 570 SLI

Athlon x2 4200+

4x512mb@800 geil t-4

gf7900gs 512 galaxy

2x seagate c-16mb 250gb sata2 (bez raid)

1x seagate c-8mb 300gb ata

amacrox 500W

czy oplaca sie inwestowac w nowego radeona? czy procek i plyta nie beda waskim gardlem? jesli tak to prosilbym o propozycje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomoze ktos?

za około tysiąc wybrałbym E7200 + Abit IP35 + HD4850, może troche przekracza budżet. Ewentualnie możesz poszukać 8800GT albo GTS ale 512MB. E7200 na boxowym chłodzeniu powinien pojsc na 3Ghz a temperatury powinny być jeszcze w porządku, jeśli będziesz chcieć kręcić to można dokupić potem Pentagram Karakorum bo jest tani i wydajny.

Ale jak sprzedasz płytę i proca to powinieneś mieć tę kasę na wszystko. Chyba, że nie chcesz zmieniać platformy to już na AMD się nie znam

Edytowane przez einar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedajac proca, płyte, grafe masz troche kasy tak jak pisałem i powinno Ci wystraczyć na te zmiany. Nie wiem jeszcze co z ramami 4x512mb ale powinny działać, ale niech może wypowiedzą się specjalisci :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bebechów nie sprzedam, tylko najwyżej oddam bratu, który siedzi teraz na platformie a64/1gb/gf7300

w zaleznosci ile strace z premii w tym miesiacu (cenzura), bede mogl na mobo+proc(box, nie krece wcale, bo mi pingwin na obecnej plycie fochy pokazywal, a nie usmiecha mi sie resetowac bios za kazdym razem jak przebootuje z windowsa, platforma obojetna w tym przedziale cenowym intel=amd, bez oc oczywiscie)+ram(2x2gb@800 - tez na defie, bez oc)+radeon4850 jakies 1100-1200zł

pytanie dodatkowe:

czy ten 2 letni zasilacz to udzwignie?

bo w budzie siedza jeszcze 3 twardziele i nagrywarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba sie zdecydowalem...

GIGABYTE GA-P35-DS3L S755

INTEL CORE2 DUO E7200

PALIT HD4850 4850 ATI 625/1986MHz

waham sie jeszcze, czy zostawiac sobie swoje 2 letnie memki (4x512@800 geil z pomaranczowymi radiatorami) czy kupic 2x2gd 800

co do systemu - spokojnie przesiade sie na viste64, wiec to nie problem...

abit jakos malo popularny w polsce, dlatego wybralem gigabyte'a, nie bawie sie w sli czy inne cf, dlatego nie wiem czy oplaca sie inwestowac w p45/43... proc jednak podkrece do trójki, myślę że box starczy, ale czy nie będzie za głośny?

i ostatnie pytanie - jaka bedzie roznica nowego zestawu w stosunku do obecnego (patrz 1 post), interesuje mnie przede wszystkim wydajnosc w grach fpp, ale takze przy rzeczach na uczelnie (np proste symulacje w matlabie, edycje kilkudziesieciomegowych pdfów, eagle, testowanie roznych glupot na virtualu, etc)

czy ta roznica warta jest zerwania z amd i przesiadki na intela (od 8 lat amd u mnie w budzie, a nie chce za bardzo zdrapywac naklejek ^_^ ) oraz zaplaty 1000-1200 (w zaleznosci czy zdecyduje sie na wymiane memkow)

Edytowane przez grzechuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aka bedzie roznica nowego zestawu w stosunku do obecnego

gdzieś dwukrotna ;] a jeżeli nic z twojego obecnego zestawu nie jest podkręcone to jeszcze większa ;]

a bez zdrapywania naklejek komp też będzie działał xD niech sobie zostaną na pamiątke ;]

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzieś dwukrotna ;] a jeżeli nic z twojego obecnego zestawu nie jest podkręcone to jeszcze większa ;]

a bez zdrapywania naklejek komp też będzie działał xD niech sobie zostaną na pamiątke ;]

ja bym powiedział inaczej - różnica w grach może być taka właśnie z 50-80% na oko

natomiast w codziennym użytkowaniu nie odczujesz nawet 20 % :-)

tak naprawdę masz świeży konfig i nie bardzo widzę sens takiej wymiany

dual core na dual core

DDR2 na DDR2

grafa to wiadomo - na nieco szybszą

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym olał e7200 i wziął stare dobre e2XXX bo kosztuje grosze, a wolniejsze tylko troszke. Natomiast radek 4850 to podstawa i od tego zacząłbym rozbudowe. płytę główną nie bardzo wiem jaką polecić ale raczej nie abita ip35.

teraz E5200 rządzi, a nie E2xxx :-P

a w lutym to już Nehalema można będzie brać :-D

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mnie teraz zniszczyliscie... normalnie zglupialem, tak sie zastanawiam, moze jednak poczekam do lutego/marca... wtedy to 4870 nie bedzie problemem... ale tak przeciez mozna w nieskonczonosc... <_<

musze nad tym glebiej pomyslec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mnie teraz zniszczyliscie... normalnie zglupialem, tak sie zastanawiam, moze jednak poczekam do lutego/marca... wtedy to 4870 nie bedzie problemem... ale tak przeciez mozna w nieskonczonosc... <_<

musze nad tym glebiej pomyslec

ja na twoim miejscy napewno zmieniłbym grafę, podkręcił proca i na te parę miesięcy napewno wystarczy ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo brać natychmiast, albo dopiero w lutym - ceny juz idą w górę

a w grudniu zawsze jest masakra

ja mam nadzieję, że jeszcze początek października ceny mobo będą znośne, ale grafikę zmieniłem w prawie idealnym momencie..

proca kupiłem 'za wcześnie' o teraz o 100zl taniej mogłbym mieć e5200 - choć nie żałuję, bo mam w miarę krętliwą sztukę

ogólna zasada do terminu zmiany sprzętu: luty, marzec (potem komunie) czerwiec-wrzesien (święta) :)

Edytowane przez Burning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo brać natychmiast, albo dopiero w lutym - ceny juz idą w górę

a w grudniu zawsze jest masakra

ja mam nadzieję, że jeszcze początek października ceny mobo będą znośne, ale grafikę zmieniłem w prawie idealnym momencie..

proca kupiłem 'za wcześnie' o teraz o 100zl taniej mogłbym mieć e5200 - choć nie żałuję, bo mam w miarę krętliwą sztukę

ogólna zasada do terminu zmiany sprzętu: luty, marzec (potem komunie) czerwiec-wrzesien (święta) :)

najtaniej jest zawsze przez cały lipiec i początek sierpnia, ale nie dotyczy to produktów nowych, premierowych

Czerwiec i pocz lipca. Potem ceny ida w gore. Luty to miesiac kiepski jak inne, ceny beda zblizone do obecnych, o ile zlotowka sie nie oslabi (a pewnie sie oslabi). ja bym kupowal dzis, o ile wydajnosc w grach jest wazna (min. 100% przyrostu wydajnosci na nowym konfigu). W innym wypadku szkoda kasy.

jak złotówka ma sie osłabić jak jest ogłoszony wielki plan wchodzenia do strefy Euro ? do 2011 już sie nie będzie bardzo osłabiać - już NBP o to zadba, a można to wywnioskować z historii kursów walutowych innych krajów które wchodziły do Euro

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najtaniej jest zawsze przez cały lipiec i początek sierpnia, ale nie dotyczy to produktów nowych, premierowych

Czerwiec i pocz lipca. Potem ceny ida w gore. Luty to miesiac kiepski jak inne, ceny beda zblizone do obecnych, o ile zlotowka sie nie oslabi (a pewnie sie oslabi). ja bym kupowal dzis, o ile wydajnosc w grach jest wazna (min. 100% przyrostu wydajnosci na nowym konfigu). W innym wypadku szkoda kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie przyjrzalem roznym wynikom testow i porownan i wychodzi na to, ze roznica w wydajnosci pomiedzy e7200 a e5200 jest niewspolmierna do ceny... innymi slowy tanszy intel sie bardziej oplaca, a skok wydajnosci w porownaniu do mojej obecnej platformy w przypadku wyboru e5200 i tak wynioslby okolo 20-30% w operacjach bez wykorzystania gpu i ponad 70% w grach...

tylko czy moje podejscie jest sluszne? nigdy dotad wyniki wszelakich bencmarkow nie byly dla mnie kluczowe w podejmowaniu decyzji...

Edytowane przez grzechuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wzialem 5200 i nie narzekam, 30zl drozszy od E2180 a tanszy ponad 100zl od E7200. Wsadzony w plyte GA-EP35-DS3L i bez flashowania biosu chodzi ok. Jak go trafisz za 220zl to bierz i sie nie zastanawiaj ;) Mi do Crysisa 1600x1050 wystarcza (DX9, detale max, AFx4 = 18-24fps, AFx2 = 28-32fps), reszta sprzetu jak w sigu.

Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I innaczej nie oceni, przeciez zanim mobo poda wieksze napiecia albo mnozniki przechodzac z trybu oszczedzania, to juz jestes pare GFlopsow/FPSow w plecy. Ja tam kompa nie katuje wiec mam to powlaczane zarowno w biosie, jak i softowo pod winda. I jakos sie nie przejmuje ze mam 1,2GHz takt na procu :) Jak bede gral to to wylacze i po problemie. Zajrzyj do tematu o GA-P35-DS3R w dziale plyty glowne/socket 775, tam jest napisane jak to wylaczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi