lores Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Witajcie! Od razu do rzeczy: mam spalone (niedziałające) wyjście karty dźwiękowej Realtek wbudowanej w mobo MSI - oznaczone kolorem zielonym. Pod Windowsem stery karty Realteka umożliwiają zamienienie jej na moduł 5.1 - fizycznie ma 3 gniazda - zielony output, line-in i mic - a stery przekierowują dźwięk tak, że gniazda line-in i mic (domyślnie będące wejściami) robią za wyjścia dla głośników tylnych, centralnego i subwoofera. Dzięki temu można używać kartę, mimo że teoretycznie jedyne wyjście jest zepsute. Jak dokonać czegoś takiego pod którymś z Linuksów, najchętniej pod czymś debianowym typu K/Ubuntu (LMCE)? Dzięki Wam! :) Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 A ma to w ogole sens? Za pre groszy mozna miec karte na PCI albo na USB i po klopocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lores Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Właśnie, za parę złotych, plus paręnaście za transport, plus kilka dni czekania ;) . A karta działa, tylko ten port jeden... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 No wlasnie pomimo tego, nie wiem czy to nie bedzie najlepsze rozwiazanie. Nie wiem czy w Linuksie da sie takie cos zrobic. Pewnie korzystasz z alsy a tam raczej nie ma takich opcji. Moznaby sie pobawic w przerobke kodu zrodlowego alsy, ale nie wiem czy jest to warte zachodu i czy w ogole wykonalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lores Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Wykonalne - na pewno; warte zachodu - na pewno nie :) . OK, dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...