Skocz do zawartości
TWINKY

Problem Z Msi-p6ngm-fd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z plytą glowna MSI-P6NGM-FD.Na poczotku mialem ramy Kingmaxa 1Gb 667MHz i wszystko OK.Niedawno kupilem KINGSTON HyperX 800MHz Dual Channel,bo moja płyta je obsługuje(wszedzie pisze ze moj model obsluguje ramy 800 i w dualu)po zamontowaniu ku zdziwieniu w biosie ramy pracuja jako 667 i po sprawdzeniu everestem i cpu-z okazuje sie ze wykrywa jako 667MHZ i w Singlu a nie dualu.Prosze o pomoc mozna tez pisac na GG 13259740

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne wystarczy przestawić tylko dzielnik pamięci w biosie na wyższy tak aby wskoczyły na 800mhz i po sprawie :wink: Jakby komp nie chciał ruszyć to ewentualnie zwiększ napięcie na ramy do 2,1v jeśli się da ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Aby pamięci działały prawidłowo tzn. z właściwymi parametrami jako 800MHz konieczne jest ich odpowiednie ustawienie w BIOS. Kingston tak skonstruował pamięci aby zachować ich maksymalną możliwą kompatbilność sprzętową. Aby działały jako 800MHz wymagane jest ustawienie jako 4-4-4-12 i 2.0V" zalecilem sie do tego i jak resetuje kompa z nowymi ustawieniami to sie monitor nie zaloncza.Mam Dual Core E2160 jak by cos pomoglo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze jedno czemu na pudelku pisze ze nie ma Dual Channel a na necie pisze ze obsługuje pamiec dwukanałową??

a co ma jedo do drugiego? może włożyłeś w złe sloty i dlatego nie ma duala.

Edit: Posty możesz edytowac staraj się zeby nie pisać nowego pod swoim...

Edytowane przez Verter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi