kakadu Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 najlepiej mi płyta chodzi na F10, daje to parę punktów więcej w 3DMarku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) EP45T-DS3R w testach. Ale padaka. :blink: ustawiłem FSB=450, dodałem trochę voltów i restart. Nastała ciemność .... za chwilę odtwarzanie biosu z kopii zapasowej. Oj widze, że daleko się nie pojedzie na tej płycie. FSB=440 stabilne póki co. Edytowane 18 Października 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Czy i u was po wgraniu biosu F9 spadły temperatury na mostku północnym? A do wysokich FSB to potrzeba napięcie na MCH na 1.3 co najmniej (wtedy przydaje sie nawiew na NB) i trzeba kombinować z clock skew cpu i mch (z tego co przeczytałem na zagranicznych forach to ma wpływ na synchronizację proca z mostkiem, czy jakoś tak) ale z tego co przeczytałem wiem tylko, że trzeba te wartości ustawiać metodą prób i błedów w celu uzyskania prawidłowych Jeszcze nie sprawdzalem biosu f9, ale nadrobie to ;) A co do clockskew... to wczesniej podawalem jak mam ustawione i bez ustawienia tych wartosci oc bylo bardzo slabe. takze polecam sie pobawic ustawieniami by uzyskac wysokie oc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) Nie wiem o co chodzi. Mam wrażenie, że regulacja napięcia MCH w ogóle nie działa na tej płycie. Powyżej FSB=450 mam ciemność. najczęściej kończy się to odtwarzaniem biosu z kopii. Pamięci OCZ 12800 2x2GB za nic w świecie nie chcą iść na def - tylko 1333. Edytowane 18 Października 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommiyacht Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 1. Jak duzo mozna podniesc napiecia MCH i CPU Termination ?? czy mozna je obnizac na rzecz podnoszenia clock skew (mch i cpu) ? jest jakas relacja miedzy tymi parametrami ?? 2. Za cholere nie moge wgrac sterownika do dzwieku High Definition. Jedyny zolty wykrzyknik w menadzerze urzadzen (PCI DEVICE), mimo ze wgralem stery do tego. za kazdym razem jak wlaczam kompa to jest ze wykryl urzadzenie UAA BUS High Definition Audio... no i ze nie znalazl odpowiednich sterownikow. Jak jak juz szukam to pisze zeby wlozyc DYSK#1 do cd-roma i zainstaowac te stery. o so choci !!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 (edytowane) 1.VNB=1.1V i FSB mam stabilne koło 420. Pozostałe napięcia mam na min. Zmiana napięcia właściwie nic nie daje. płyta mi się kończy na FSB koło 450. nawet przy 1.5V nie idzie dalej. Chyba trzeba poczekać na nowy bios. 2.Po uruchomieniu windowsa pozwól aby sobie sam znalazł driver automatycznie. U mnie zadziałało. http://www.giga-byte.com.tw/Support/Mother...?ProductID=2851 Edytowane 23 Października 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommiyacht Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 witam. podkrecilem 8400 na tej plycie do 4ghz, wszystko stabilne poza jednym. jak wlanczam kompa ze spoczynku normalnie power switcherm, coolerki zaczynają sie krecic, za sekunde wszystko siada i po 2 sekundach znowu coolery w gore i normalny boot dalej. co tu w biosie podkrecic zeby nie miec tego efektu ?? moje aktualne ustawienia: Default Re: Ga-EP45-DS3R E8400 so, i've set these: MB Intelligent Tweaker(M.I.T.) Robust Graphics Booster ...............: Auto CPU Clock Ratio ..........................: 9 Fine CPU Clock Ratio.....................:.0 CPU Frequency ...........................: 4 Ghz Clock Chip Control Standard Clock Control CPU Host Clock Control..................: [Enabled] CPU Host Frequency (Mhz) ............: 445 PCI Express Frequency (Mhz) .........: set to 100 C.I.A.2 .................................:[Disabled] Advanced Clock Control [Press Enter] CPU Clock Drive...........................: 800 PCI Express Clock Drive.................: 900 CPU Clock Skew (ps)....................: 0 MCH Clock Skew (ps)...................: 0 DRAM Performance Control Performance Enhance...................: [sTANDARD] Extreme Memory Profile (X.M.P.).....: Disabled (G)MCH Frequency Latch...............: 400 System Memory Multiplier ..............: 2.00D Memory Frequency (Mhz) ..............: 890 DRAM Timing Selectable ................: [Manual] Standard Timing Control CAS Latency Time........................5 tRCD .........................................5 tRP'...........................................5 tRAS..........................................15 Advanced Timing Control tRRD...........................................4 tWTR..........................................4 tWR............................................5 tRFC...........................................54 tRTP...........................................4 Command Rate (CMD) ....................:2 Driving Strength Profiles Driving Strength ............................ set both channels 1200mhz Channel A Static tRead Value.........................:9 tRD Phase0 Adjustment...................:Auto <<< Leave for all below as well tRD Phase1 Adjustment...................:Auto tRD Phase2 Adjustment .................:Auto tRD Phase3 Adjustment..................:Auto Trd2rd(Different Rank)....................:Auto Twr2wr(Different Rank)...................:Auto Twr2rd(Different Rank)...................:Auto Trd2wr(Same/Diff Rank)..................:Auto Dimm1 Clock Skew Control...............:Auto Dimm2 Clock Skew Control...............:Auto Channel B Static tRead Value.........................:9 tRD Phase0 Adjustment...................:Auto <<< Leave for all below as well tRD Phase1 Adjustment...................:Auto tRD Phase2 Adjustment .................:Auto tRD Phase3 Adjustment..................:Auto Trd2rd(Different Rank)....................:Auto Twr2wr(Different Rank)...................:Auto Twr2rd(Different Rank)...................:Auto Trd2wr(Same/Diff Rank)..................:Auto Dimm1 Clock Skew Control...............:Auto Dimm2 Clock Skew Control...............:Auto Motherboard Voltage Control Voltage Type.………... Manual CPU CPU Vcore….……….........................:1.36250 CPU Termination…..... 1.200V*.......: 1.36 CPU PLL…………………....1.500V*.......: 1.57 CPU Referen.…………....0.7600V*.......:0.861 CPU Reference2………,,0.800V*.......: i don't have MCH/ICH MCH Core…………….....1.100V...........:1.24 MCH Reference….…….0.800V...........; auto MCH/DRAM Ref.…......0.900V...........: Auto ICH I/O……………….....1.500V............: Auto ICH Core…………...……1.100V............: Auto DRAM DRAM Voltage ……....1.800V............: 2.1 DRAM Termination .…0.900V............: Auto<<< Leave Channel A Reference 0.900V............: Auto<<< Leave Channel B Reference 0.900V............: Auto<<< Leave Advanced Settings Limit CPUID Max. to 3.....................: [Disabled] No-Execute Memory Protect............: [Disabled] CPU Enhanced Halt (C1E)................: [Disabled] C2/C2E State Support....................: [Disabled] x C4/C4E State Support..................: [Disabled] CPU Thermal Monitor 2(TM2) ...........: [Enabled] CPU EIST Function.........................: [Disabled] Virtualization Technology................: [Disabled] aha. jeszcze jedno. to w koncu ten DES advanced dziala przy wylaczonym c1e i eist?? bo raz czytam tak a raz ze nie. mi osobiscie wyskoczyl komunikat przy uruchamianiu desa ze te opcje musza byc wlaczone zeby des dzialal. wszystko rozchodzi sie o to ze nie chce mi sie resetowac kompa tylko po to zeby zmienic w biosie te opcje. przy okazji, mozna zrobic jakies profile biosu zeby przy boocie wybierac sobie opcje albo z c1 i eist albo bez obydwoch ??? chetnie uslysze wasze podpowiedzi. dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 witam. podkrecilem 8400 na tej plycie do 4ghz, wszystko stabilne poza jednym. jak wlanczam kompa ze spoczynku normalnie power switcherm, coolerki zaczynają sie krecic, za sekunde wszystko siada i po 2 sekundach znowu coolery w gore i normalny boot dalej. co tu w biosie podkrecic zeby nie miec tego efektu ?? moje aktualne ustawienia: Default Re: Ga-EP45-DS3R E8400 so, i've set these: MB Intelligent Tweaker(M.I.T.) Robust Graphics Booster ...............: Auto CPU Clock Ratio ..........................: 9 Fine CPU Clock Ratio.....................:.0 CPU Frequency ...........................: 4 Ghz Clock Chip Control Standard Clock Control CPU Host Clock Control..................: [Enabled] CPU Host Frequency (Mhz) ............: 445 PCI Express Frequency (Mhz) .........: set to 100 C.I.A.2 .................................:[Disabled] Advanced Clock Control [Press Enter] CPU Clock Drive...........................: 800 PCI Express Clock Drive.................: 900 CPU Clock Skew (ps)....................: 0 MCH Clock Skew (ps)...................: 0 ... aha. jeszcze jedno. to w koncu ten DES advanced dziala przy wylaczonym c1e i eist?? bo raz czytam tak a raz ze nie. mi osobiscie wyskoczyl komunikat przy uruchamianiu desa ze te opcje musza byc wlaczone zeby des dzialal. wszystko rozchodzi sie o to ze nie chce mi sie resetowac kompa tylko po to zeby zmienic w biosie te opcje. przy okazji, mozna zrobic jakies profile biosu zeby przy boocie wybierac sobie opcje albo z c1 i eist albo bez obydwoch ??? chetnie uslysze wasze podpowiedzi. dzieki Na pierwszej stronie podalem swoj konfig biosu. Wydaje mi sie ze wystarczylo bys zmienil dwie opcje: CPU/MCH Clock Skew odpowiednio 150/250. Powinno pomoc, ale sprawdz moj konfig i porownaj, bo tez mam podkreconego E8400 na 4GHz. Co do tego DESa to jest oszczedzanie energii, czyli proc zmienia taktowanie i takie tam... Tak musza byc wlaczone te opcje Eist i c1e. Co do profili to nie wiem bo nie robilem. Ale z tego co wiem to u mnie DES dzialal na podkreconym procku :blink: Ale obecnie nie uzywam tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedstar Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 (edytowane) Hi Myślałem nad kupnem tej płytki EP45-DS3R - w miarę tania dobry kodek dźwięku, znalazłem taki test http://www.overclockersclub.com/reviews/gi...ep45_ds3r/7.htm i tam Quad Q9450 idzie na szynie 500Mhz - 3,5Ghz jak bardzo można wierzyć tym testom bo skoro Quad tak dobrze idzie to Dual bez problemu powinien i więcej zrobić . No i do tego DES chodzi nawet jak procek jest podkręcony średnio 30 Watt mniej bierze. Edytowane 16 Listopada 2008 przez Speedstar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommiyacht Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Hi Myślałem nad kupnem tej płytki EP45-DS3R - w miarę tania dobry kodek dźwięku, znalazłem taki test http://www.overclockersclub.com/reviews/gi...ep45_ds3r/7.htm i tam Quad Q9450 idzie na szynie 500Mhz - 3,5Ghz jak bardzo można wierzyć tym testom bo skoro Quad tak dobrze idzie to Dual bez problemu powinien i więcej zrobić . No i do tego DES chodzi nawet jak procek jest podkręcony średnio 30 Watt mniej bierze. des chodzi jak procek jest podkrecony ale i tak musisz WŁĄCZYĆ w biosie C1 i EIST, co spowoduje że mnożnik ci spadnie, wiec albo albo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakadu Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 (edytowane) Mnożnik spada, ale przy niższym obciążeniu. Jak grasz/kompilujesz/bawisz się ORTHOSEM to mnożnik i napięcie wraca do normy. Używam DES działa fajnie. Edytowane 17 Listopada 2008 przez kakadu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommiyacht Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 a to dziwne bo u mnie przy wylączonym C1 i EIST, DES wogole nie odpala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnn666 Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 odnośnie DES to ostatnio wychaczyłem coś ciekawego klik! nie wiem na ile obiektywnie, ale jeśli jednak to chyba nie ma się co opierdzielać w opcjach oszczedzania energii, kupa szumu, a efekty raczej mizerne <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Witam panowie :) Kupilem plytke ep45c-ds3r :) Moze mi ktos powiedziec jak maja sie zachowywac diody kontrolne na plycie ?? Do pokazania ladowania systemu pala sie 2 czy 3 zielone kilka pomaranczowych a jak sie zaczyna ladowac system to gasna wszystkie. Tak ma byc ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakadu Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 W ten sposób płyta główna testuje podzespoły komputera. Wszystko się świeci=wszystko ok. Poza tym służą one do obsługi DES, pokazując ile faz zasilania jest aktywnych. A zresztą RTFM ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 (edytowane) Wlasnie w manualu nie ma nic na ten temat, doslownie jedno zdanie. Tak to bym nie pytal. Akurat o DES wiedzialem, bardziej mi chodzi o to jak maja swiecic podczas uruchamiania kompa co dokladnie opisalem wyzej. Edytowane 4 Grudnia 2008 przez sPiDeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 (edytowane) kakadu one nic nie testuja - pokazuja wylacznie ile jest aktywnych faz zasilania jak komp sie uruchamia to beda swiecic wszystkie(o ile sa sprawne) - i beda tak swiecic dopoki nie zostanie zalaczone oszczedzanie energii korzystajac z des advanced i nawet podkrecajac procka mozesz juz nigdy swiecacych czerwonych nie zobaczyc - jedynie podczas startu bnn666 - moze i szumu ale przy tej samej cenie wole plyte ktora te 2-5 % energii zaoszczedzi - nie sa to moze wielkie pieniadze ale jednak pieniadze Edytowane 9 Grudnia 2008 przez zzZZzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakadu Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 (edytowane) Gdzieś widziałem, że ta płyta ma diody serwisowe. Przy każdym elemencie podobno jest taka mała dioda jak tam, i jak coś nie gra to się zapalają (nie testowałem jeszcze) Edytowane 9 Grudnia 2008 przez kakadu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milan19876543 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witam.chcialem spytac bo gdzies wyczytalem ze ta plyta chodzi stabilnie z wersja bios v7 i wyzej.A u mnie dxdiag pokazuje takie cos BIOS: Award Modular BIOS v6.00PG.No i niektore programy(gry) uruchamiane z plyty dvd ruszaja a za chwile jest "zwiecha" i zostaje reczny restart kompa. Niektore chodza bez problemu.Czy moze to byc wina wersji biosu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakadu Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Ja mam to samo co ty, a wgrany bios to F10 ;) Czyli to nie ma nic do rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milan19876543 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zdenerwowalem sie i zakupilem Vista Ultimate 64bit PL i wszystko dziala :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakadu Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 (edytowane) Mam taki mały problem. Nie wiem czy z płyta główną, czy zasilaczem. Mianowicie mój procesor po podkręceniu przechodzi wyśmienicie 4h orthosa na priorytecie 9. Lecz co jakiś czas moja Vista sypie bluescreenami. Na początku były to błędu typu "IRQ less or equall" czy coś w tym stylu. Sprzętówka. Więc odłączam kartę telewizyjna - system sypię się dalej, lecz dużo mniej. Co ciekawe nie kiedy jest najbardziej obciążony, lecz podczas takich pierdów jak AQQ czy Gimp. Zdarzają się także zawieszenia same z siebie - po prostu odchodzę od kompa, wszystko prócz kasperskiego wyłączone i zwiecha. Zasilacz Chieftec 400W - to na razie mój typ. Może dostarcza za mało mocy? W sumie mój proc chodzi na napięciu 1,47 więc to może być to. Z poziomu Windowsa wszystko jest ok. Sterowniki najnowsze, wszystkie łatki na Windowsa zainstalowane. //Edit - definitywnie wyjąłem kartę telewizyjną i podbiłem napięcia na procu. Wszystko jest stabilne, działa pięknie bez zarzutu. Edytowane 27 Grudnia 2008 przez kakadu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Witam. Czy ma ktos na ktorejs z tych plyt procka e5200 podkreconego i moze napsiac jakie ma ustawienia biosu ?? Chyba ze beda pasowaly ustawienia tommiyacht ?? Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Ja nic nie kombinowałem, tylko podniosłem napięcie na procka, pamięci i podniosłem FSB. Oczywiście jeszcze pamięci na manual i ustawić odpowiedni strap i timingi. Dla e5200 z racji wysokiego mnożnika nie potrzeba dużego FSB. Zresztą i tak złapiesz walla o okolicy 350, więc kombinowanie ustawieniami biosu niewiele pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 Instalował już ktoś nowy beta bios F10 do EP45-DS3? Wiadomo już co nowego wnosi oraz czy warto go instalować? Czy w modelu EP45-DS3 mozna w jakiś sposób zrobić RAID0 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz75 Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 (edytowane) Instalował już ktoś nowy beta bios F10 do EP45-DS3? Wiadomo już co nowego wnosi oraz czy warto go instalować? Czy w modelu EP45-DS3 mozna w jakiś sposób zrobić RAID0 ? Mam ten bios. Na pewno szybciej znajduje dyski w trybie AHCI. Dalej nie wnikałem. Edytowane 24 Października 2009 przez Grzegorz75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Mam ten bios. Na pewno szybciej znajduje dyski w trybie AHCI. Dalej nie wnikałem.Potwierdzam, teraz nie trzeba już czekać tych kilku sekund B-) Dodatkowo zauważyłem, że jest on pod obsługę procków Celerona Dual-Core E3300 i E3200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panfranek Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 A kiedy oni wydadzą wersję finalną F10? Jest w fazie beta już od kilku miesięcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...