Skocz do zawartości
Proofit

Gigabyte Ep45-ds3/r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pewien problem, po formacie zainstalowałem wszystkie stery od mobo,

niby stery od dźwięku też ale... gdy odpalam winampa i próbuje odpalić jakąś muze to wyskakuje błąd

" Nieprawidłowy sterownik DirectSound. Zainstaluj odpowiednie sterowniki lub wybierz inne urządzenie w konfiguracji. Kod błędu: 88780078"

Co na to poradzić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki Proofit!

Jak wprowadziłem podane przez ciebie ustawienia to dojechałem do fsb 407.

Z mnożnikiem x8 mam 3250Mhz. W pełni stabilne. Jak na E2160 to całkiem nieźle.

Próbowałem bardziej podnosić napięcie na MCH ale jak zobaczyłem że temperatura na mostku północnym w trakcie Orthosa wzrosła powyżej 60 stopni to zwątpiłem. Żeby próbować osiągnąć coś więcej na moim procku będę musiał schłodzić lepiej MCH. Może przykręcę tam jakiegoś wentyla?

Wcześniej miałem płytę na nforce4 i muszę przyznać, że w biosie P45 jestem nieco zagubiony i nie wiem co zmieniać żeby osiągnąć maksymalne fsb. Co to w ogóle jest CPU i MGH clock skew? Jak to ustawić optymalnie? czy to ma duży wpływ na podkręcanie?

Jeśli chodzi o pytanie MuvO to spróbuj zainstalować stery przez opcję Xpress Install. Z tego co wiem stery powinny być zainstalowane w odpowiedniej kolejności a ten automat zrobi to za ciebie. potem jeszcze najnowsze directx. Powiedz jeszcze jaki masz system bo z tego co wiem XP może potrzebować poprawki do obsługi High definition Audio. Zainstaluj SP3 tam na pewno jest ta poprawka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki Proofit!

Jak wprowadziłem podane przez ciebie ustawienia to dojechałem do fsb 407.

Z mnożnikiem x8 mam 3250Mhz. W pełni stabilne. Jak na E2160 to całkiem nieźle.

Próbowałem bardziej podnosić napięcie na MCH ale jak zobaczyłem że temperatura na mostku północnym w trakcie Orthosa wzrosła powyżej 60 stopni to zwątpiłem. Żeby próbować osiągnąć coś więcej na moim procku będę musiał schłodzić lepiej MCH. Może przykręcę tam jakiegoś wentyla?

Wcześniej miałem płytę na nforce4 i muszę przyznać, że w biosie P45 jestem nieco zagubiony i nie wiem co zmieniać żeby osiągnąć maksymalne fsb. Co to w ogóle jest CPU i MGH clock skew? Jak to ustawić optymalnie? czy to ma duży wpływ na podkręcanie?

Ja dzieki tym opcjom moglem dojechac do 445 i wiecej ;) Gdy je mialem na 0 to uzyskalem wynik 400 fsb przy duzo wyzszych napieciach MCH i CPU PLL (i jeszcze paru innych) w porownaniu do teraz :blink:

A MCH jak na razie u mnie ma 43' :D w stresie potrafi dojsc do 50' :angry:

Edytowane przez Proofit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Właśnie zamówiłem Gigabyta GA-EP45-DS3R. Dostanę go w poniedziałek i wtedy zobaczymy jak się będzie spisywał. Jak na razie dokopałem się tylko i wyłącznie do dwóch recenzji w języku angielskim :)

http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews/Sp...68&PageId=0

http://www.insidehw.com/Reviews/Motherboar...S3R/Page-2.html

Dodam że chłopakom z insidehw udało się wykrzesać na tej płycie FSB równe 558 na E8500. Zacnie :)

Edytowane przez kakadu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest recka wersji z R EP45-DS3R

Według mnie można wszytko odnieść do wersji bez R.

Tak mozna je porownac, bowiem rozni je tylko chipset ICH10/R ;)

edit: Wedlug mnie nie jest prawda, ze ta plyta nie radzi sobie z oc procesorow robionych w technologii 45nm (tak pisali w tej recenzji), poniewaz na ragranicznych forach ludzie wyciagali duzo ponad 450MHz!!!

Edytowane przez Proofit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra płyta w komputerze, Windows zainstalowany. Muszę zwrócić uwagę na Karakorum. Mianowicie u mnie nie wszedł tak jak powinien i zamiast pchać powietrze na wylot pcha na zasilacz :-( Mianowicie zaczepy kolidowały z radiatorem od chipsetu. Jak mi ten nieszczęsny radiator podniósł zaprzestałem podejmowania dalszych prób. wielkie zastrzerzenia mam co od jakości płyty DVD ze sterownikami. Po prostu chodzi jak się jej chce. Czasem napęd jej w ogóle nie czyta, czasem po dłuższym czasie, a czasem od razu. W tej chwili biorę się za instalację sterownika AHCI, mam nadzieje że mi się uda to DVD odpalić. Testy z OC już niedługo :)

266 bez problemów :)

300 bez problemów :)

Edytowane przez kakadu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra płyta w komputerze, Windows zainstalowany. Muszę zwrócić uwagę na Karakorum. Mianowicie u mnie nie wszedł tak jak powinien i zamiast pchać powietrze na wylot pcha na zasilacz :-( Mianowicie zaczepy kolidowały z radiatorem od chipsetu. Jak mi ten nieszczęsny radiator podniósł zaprzestałem podejmowania dalszych prób. wielkie zastrzerzenia mam co od jakości płyty DVD ze sterownikami. Po prostu chodzi jak się jej chce. Czasem napęd jej w ogóle nie czyta, czasem po dłuższym czasie, a czasem od razu. W tej chwili biorę się za instalację sterownika AHCI, mam nadzieje że mi się uda to DVD odpalić. Testy z OC już niedługo :)

Karakorum wejdzie ale musisz przelozyc radiator od chipsetu ;) ta strona z wycietymi zeberkami daj ze strony zapinki.

Ja tak zrobilem i pasuje :D

Dołączona grafika

Edytowane przez Proofit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, pierwszy większy problem z płytą. Coś się skopało w kompie i nie mam pliku boot.ini. Więc stworzyłem coś na szybko, zapisałem. Reset, źle wpisałem partycje reset. Dual boot (!) a następnie piękny napis BIOS CHECKSUM ERROR(!!!!) Czegoś takiego jeszcze nie widziałem.

Drugi problem to Vista. Znaczy chcę ją zainstalować i ona niby nie wykrywa dysków, ale je wykrywa. No to więc sterowniki od ahci(swoją drogą absurd bo vista ma obsługę tej technologi out of the box). Pendrive i bootowanie. Jak chce te stery zainstalować to, uwaga, widzę moje dyski twarde(!!!) Wyłączam AHCI to samo. Sata native mode - to samo. Co jest? Biorę więc Windowsa 2008 (oczywiście legal, NFR) i działa! Teraz muszę skołować tylko płytę Visty z zintegrowanym SP1 i powinno działać(bo Windows 2008 = vista sp1) a samemu integrować na wirtualce mi się nie chce. Chyba że macie jakiś inny sposób :) Poza tym spoko.

Edytowane przez kakadu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Płyta ogólnie nie jest zła (mam ds3r). Po przeczytaniu testu na egiełdzie miałem wątpliwości (z racji procka e8200) czy jej nie sprzedać (kupiłem przed testem). Aktualnie pracuje tak jak w podpisie. Nie bawię się w więcej bo pewne objawy owych nieustających restartów aka egiełda już miałem. Przy napięciu 1.3 na procka z biosu 500x8 było niestabilne i intelburn testa nie zaliczyło.

Dołączona grafika

Temperatury procka raczej dość kosmiczne (mam włączone bajery oszczędzające energie w biosie, ale nie des'a, mnożnik zjechał do 6, napięcia bez zmian, stąd na fotce zegar 475x6 i temp idle, podczas pracy IntelBurn testa temperatura była bliska 80 stopni), ale mam wpięty cpu wentyl w kabelek do wentyli od zasilacza i ledwo co się obraca. Nie wpinam w płytę główną bo chyba mam uwaloną regulacje cpu fana. Znaczy w biosie regulacja na enabled w easy tune auto albo ręczne ustawienia i co by nie było 1200rpm ponad (tyle wentyl ten ma na pełnym 12V zasilaniu). Temperatury a i owszem 10 stopni niższe ale komputer słychać (tj wentyle).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką samą płytę jak ty i przy 4Ghz które ma dopiero przy 1,49V mam w idle 40*C a w stresie dochodzi do 75*C ale i tak stwierdzam że ma bardzo słabą sztukę tego procka, a płytka jest dobra robi 520 MHz FSB oczywiście przy mnożniku mniejszym, ale jest, jak twój procek robi na 1,28V 3,8GHzto masz bardzo dobry. Szkoda tylko że te temperatury takie, może masz słabą pastę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką samą płytę jak ty i przy 4Ghz które ma dopiero przy 1,49V mam w idle 40*C a w stresie dochodzi do 75*C ale i tak stwierdzam że ma bardzo słabą sztukę tego procka, a płytka jest dobra robi 520 MHz FSB oczywiście przy mnożniku mniejszym, ale jest, jak twój procek robi na 1,28V 3,8GHzto masz bardzo dobry. Szkoda tylko że te temperatury takie, może masz słabą pastę?

Jak w podpisie mam napisane wentylator na cpu pracuje podpięty pod zasilacz be quite'a. Obraca się ledwo, ale się obraca, na oko jakieś 600rpm (wentyl oryginał scythe). Niestety ta płyta obsługuje regulacje wentylatora tylko 4 pinowego pwm, ten na ninji jest starego typu 3 pinowy, więc wyje na 12V z 1200rpm, a tego nie zniese xd. W stresie na intelburn test temperatura dochodziła do 80 stopni. W orthosie blend z priorytetem ustawionym na 8 nie przekraczała 70 (intelburn dosłownie pali procka, ale w 90% przypadków nawet obciążenia orhtosem ciężko osiągnąć np grając). Przy testach orthosem raz puściłem wentyl na cpu podpięty pod płyte (więc 12V i >1200rpm) temperatury spadły w okolice 60.

W tej chwili na wencie podpiętym do psu z obciążeniem około 50% (zegar 3.8ghz) mam 50-55 stopni. Procka męczy rajd reconstructor.

Co do pasty to ac silver. Aktualnie po 1 dniowym wygrzewaniu (10 godzin orthosa w ciągu, i z 5 godzin prób w czasie kręcenia na zmiane z intelburn testem).

Co do napięć na tej płycie jeśli pomiary wykonane przez egiełde są real wartościami, a nie z np easy tune 6, to podczas obciążenia w stosunku do biosu z vdropem i różnicą w idle bios-real jest ponad 0.1V różnicy. Jeśli to prawda to te 3.8 ghz procek robi mi na praktycznie napięciu standardowym (1.175V).

Jak by ktoś wiedział gdzie na tej płycie multimetrem zmierzyć realne napięcie vcore procka to chętnie sprawdzę jak się to ma do biosu/easy tune 6.

Edytowane przez Eversor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś sie zabrałem za dalszy overclocking i udało mi się podkręcić mojego proca na 3,2 Ghz (8 x 400) ale przy kosmicznym napięciu 1,485 czy coś takiego. Ogólnie zauważyłem dość ciekawe zjawisko. Przy biosie F5, domyślnym, płyta przelicza w SuperPI próbkę 16M w czasie 9,15 s. Na tych samych ustawieniach w biosie F10G liczy ona już coś koło 8,56 s. Ale i tak brakuje coś koło 1 minuty do wyników uzyskiwanych przez PDC na innych płytach głównych przy takim samym taktowaniu...

Idąc dalej nie idzie mi osiągnąć taktowania 3,3 na napięciu 1,5. Znaczy komp się włącza ale po chwili wywala mi bluscreena lub kernel panic(co kto woli). Z tego wnioski mogą być dwa - Albo trafił mi się bardzo przeciętny proc, albo płyta przekłamuje napięcia - i to sporo. A temperatury proca przy poprawnie zamontowanym Karakorum i Zalmanie STG1 przy napięciu 1,5128 czy jakoś tak wynosi 64C w stresie. Mogę podbić proca pod 1,55?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, udało mi się zainstalować Vistę. Winny był ICH10 a właściwie brak obsługi linii PCI-Express, do którego podpięty jest kontroler IDE. Nie ma to żadnego związku z AHCI - po prostu nie przeczytałem uważnie komunikatu i nie zauważyłem że system nie wykrywa tego nieszczęsnego kontrolera poprawnie. Po ciężkich bojach doszedłem do rozwiązania. Jeśli macie DVD podpięte pod IDE zatosujecie do poniższych podpunktów i powinno być OK.

1. Przekopiuj zawartość katalogu INFUpdate z płyty ze sterownikami w jakieś bezpieczne miejsce, które nie zostanie sformatowane(pendrive, partycja dysku twardego SATA)

2. Kiedy pojawi się monit o wybranie sterowników. Przejdź na dysk gdzie są skopiowane wcześniej sterowniki, a następnie do katalogu Vista. OK.

3. Powinna pojawić się długa lista sterowników. Nie patyczkuj się, zainstaluj wszystkie :)

4. System powinien przejść do dalszego procesu instalacji.

5. Przy pierwszym uruchomieniu komputera okaże się że nic nie działa. Po prostu przejdź do nowego katalogu ze sterownikami i setup.exe.

6. Po ponownym uruchomieniu komputera wszystko powinno działać. (Jak nie działa to uruchom kompa jeszcze raz)

7. Zainstaluj sterowniki z płyty.

8. Ciesz się sprawnym systemem :-)

Teraz muszę rozwiązać tylko problem powrotu biosu do ustawień "bezpiecznych" przy uruchomieniu komputera i będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Warto włączać w biosie funkcje AHCI? Posiadam dysk seagate 500gb.

Po włączeniu Vista się resetuje podczas ładowania dlatego musiałbym zrobić format, tylko nie wiem czy warto?

Pozdrawiam

// udało mi się włączyć tryb AHCI w Viście bez potrzeby formatu, należy w tym celu zmodyfikować klucz rejestru

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci wybieramy start w kolumnie nazwa i zmieniamy wartość na 0. Następnie restartujemy komputer i włączamy obsługę AHCI w biosie :)

Z moich obserwacji wynika, że system chodzi szybciej i płynniej.

Edytowane przez Quintrix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na przyszłość: Wszystkie systemy z gałęzi NT 6.0 obslugują AHCI, więc włączamy to ustrojstwo przed instalacją, bo to nie XP gdzie trzeba było kombinować z dyskietkami. A jak się nie miało takowego napędu w domu(bądź ani jednej sprawnej dyskietki) to trzeba było robić istną kombinację norweską :-) Ale działało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

zamowilem juz plyte gigabyta ep45-ds3rale zamowienie jest w trakcie, pozatym do 10 dni moge zwrocic plytke bez przyczyny. No bo poczytalem troche, a chcialbym podkrecic 8400 do 3,5Ghz 3,6Ghz a jak czytam recke z egieldy ,ktorej link tu sie pojawil, to troche kiepsko tam piszą o oc procesorow 45nm no i ze Bios strasznie kiszkowaty. jak myslicie , zostawic ją czy wymienic na takiego asusa p5q-e?

Widze ze uzytkownik Proofit ma zakreconego procka na 8400 na 4Ghz wiec nie wiem juz gdzie prawda lezy. please o odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też występują BSOD po hibernacji i przyróceniu systemu. Nie wiem czemu tak się dzieje, i to występuje tylko po podkręceniu. Ostatnio kilka razy na 3,6Ghz udało mi się odpalić system z hibernacji, ale po kolejnym wstrzymaniu już występują BSOD'y. Ja praktycznie nigdy nie zamykam systemu tylko go hibernuje lub wstrzymuje więc wkurzają mnie te bluescreeny. Czasami nawet przez miesiąc nie wyłączam kompa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karakorum wejdzie ale musisz przelozyc radiator od chipsetu icon_wink2.gif ta strona z wycietymi zeberkami daj ze strony zapinki.

Ja tak zrobilem i pasuje icon_biggrin3.gif

Tez mam ta plyte i Karakorum i problem z z zapinka kolidujaca z radiatorem chipsetu, ale ten radiator wyglada na symetryczny i nie wiem jak przelozene go moze cos zmienic ? U mnie da sie zapiac ale zapinka dociska sie do radiatora i nie jestem pewien czy mam wtedy pleny docisk Karakorum do procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

zamowilem juz plyte gigabyta ep45-ds3rale zamowienie jest w trakcie, pozatym do 10 dni moge zwrocic plytke bez przyczyny. No bo poczytalem troche, a chcialbym podkrecic 8400 do 3,5Ghz 3,6Ghz a jak czytam recke z egieldy ,ktorej link tu sie pojawil, to troche kiepsko tam piszą o oc procesorow 45nm no i ze Bios strasznie kiszkowaty. jak myslicie , zostawic ją czy wymienic na takiego asusa p5q-e?

Widze ze uzytkownik Proofit ma zakreconego procka na 8400 na 4Ghz wiec nie wiem juz gdzie prawda lezy. please o odp

Witaj

Prawda jest taka ze to wszystko zalezy jakigo masz procka :D

Mi najwiecej udalo sie ustawic FSB na 490, ale procek musial miec napiecie 1.45V, co jest za wysoka wartoscia jak dla mnie dlatego teraz mam FSB ustawione na 445 przy napiecu procka 1.35V. takze wg mnie nie ma sie co sugerowac recka z egieldy ;)

Na pewnym zagranicznym forum mozna sobie bardzo wiele poczytac o podkrecaniu na tych plytach >>KLIK<<

Pozdrawiam

Edytowane przez Proofit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś z właścicieli Gigabyte GA-EP45-DS3R posiada także radiator Thermalright Ultra 120 eXtreme. Chcę kupić taki zestaw i nie wiem jak z montażem. Nie wiem czy radiator + wentylator na nim nie będzie mi zasłaniał gniazd ramu. Zastanawiałem się nad OCZ DDR2 Dual Channel 2x2048MB 1066MHz CL5.0 BOX Reaper HPC. Mają one dość wysokie radiatory i może być problem. Płyty i Thermalright'a nie widziałem na żywo a ze zdjęć ciężko określić rozmiary. Być może będę chciał kupić 4x2048 ramu i bardzo by mi pasowało gdyby wszystkie gniazda na ram były wolne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dziś poskładałem kumplowi kompa na płycie EP45-DS3R i tragedia!! zestaw E8400 E0, 4x1GB Kingmax 1066, asus 4850 Glaciator, zasiłka Corsair 550W dysior, dvd. Komp poskładany, odpalił się za pierwszym razem. Nic nie zapowiadało katastrofy. Grzebie typowe ustawienia w biosie, zero OC i nagle reset i czarny ekran. Nie pomaga clear cmos wielominutowy, wyjmowanie kości itp. Komp w najlepszym przypadku popracuje 4-5s i gaśnie. Nawet POST się nie zdąży wyświetlić. Problem wydaje się identyczny z tym opisanym przez egielde:

"Ale prawdziwym horrorem jest sytuacja kiedy płyta się nie budzi – resetuje się wtedy w kółko i nie pomaga czyszczenie zawartości CMOS. Nie pomogło również wyjęcia baterii na 15 minut i odłączenie zasilacza od płyty. Pomogła dopiero wymiana procesora na model E6320, który ponownie ożywił płytę. Osoba nie posiadająca innego procesora może co najwyżej wyjąć baterię, odłączyć zasilanie i czekać dłuższy okres czasu (np. 2 dni) licząc na poprawę lub skierować płytę na serwis. Tak czy inaczej podkręcanie procesora 45 nm wyglądało na EP45-DS3R po prostu makabrycznie i producent koniecznie musi poprawić BIOS. A z tym jak wiemy – w przypadku Gigabyte różnie bywało... W tym względzie zarówno BIOS F8 jak i F9 zawiodły."

Podmieniłem procka na E4400 65nm i pamięci Kingmaxy 800mhz i nic, to samo. Zwariować można. Myślałem, ze w Q-flashu szybko biosa podmienię na najnowszy bo może tu być problem, ale nici z tego. Jak ktoś ma jakiś pomysł to słucham.

ale kwas :f

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy i u was po wgraniu biosu F9 spadły temperatury na mostku północnym?

A do wysokich FSB to potrzeba napięcie na MCH na 1.3 co najmniej (wtedy przydaje sie nawiew na NB) i trzeba kombinować z clock skew cpu i mch (z tego co przeczytałem na zagranicznych forach to ma wpływ na synchronizację proca z mostkiem, czy jakoś tak) ale z tego co przeczytałem wiem tylko, że trzeba te wartości ustawiać metodą prób i błedów w celu uzyskania prawidłowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi