Pageup Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 (edytowane) Hej W drugim tygodniu sierpnia planuje wyprawe na wakacje do Anglii samochodem razem z moim kolega :) Mam w zwiazku z tym kilka pytań: Jakie dokumenty musze miec przy sobie? (dowod osobisty, prawo jazdy, dowod rejestracyjny, oc). Czy jesli auto jest zarejestrowane na mame to czy w ktoryms z krajow po drodze potrzebuje jakies potwierdzenie ze mamcia uzyczyla mi auto? (jade przez Niemcy, Belgie, Francje) Wyposazenie auta: wiem, ze musze miec apteczke (w niemczech z certyfikatem odpowiednim) trojkat (jeden?), gasnice (w kabinie auta czy moze byc w bagazniku?), kamizelke, zapasowe zarowki(?), cos jeszcze? Czy ktos moze juz robil taka dluga podroz do UK? Jakies rady, zalecenia etc? :) Edytowane 15 Lipca 2008 przez Pageup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 jedno rada: samochod w 101% sprawny. wiem bo nieraz mialem sytuacje ze o 2 w nocy telefon w samochod i 1500-2k km w 24h (PL-NL) :/ nie musisz miec zadnego papieru ze mama czy ktos z rodziny uzyczyl ci samochodu. mowisz ze auto mamy i nie ma problemu, zreszta i tak sie niegdy nie pytaja. wazne ze masz dokumenty samochodu. na autobanach trzeba miec kamizelke (co najmniej jedna), a co do gasnicy to nie wiem. ja zawsze pod fotelem mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 no opcji na niesprawne auto nie ma :P wsio doklladnie przejazane bedzie a czesci ktore sa choc minimalnie nie pewne wymienione ;P :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 policja jest bardzo mila jesli sie zgubisz czy cos sie stanie napewno pomoga, jesli beda przejezdzali obok napewno sie zatrzymaja i nie po to zeby sprawdzic wszystkie dokumenty oraz czy apteczka spelnia norme unijna, tylko zeby pomoc, rada bedzie taka ze poza miastem mozna jechac troche szybciej w miastach tyle ile mowi przepis i koniec nie ma innej opcji anglicy generalnie bardzo tego przestrzegaja, nie martw sie tez o ukryte radiowozy i przyczajone fotoradary, zanim do niego dojedziesz bedzie z 5 znakow informujacych o fotoradarze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 To mnie pozytywnie nastawia na podroz :) A powiedzcie mi gdzie warto tankowac (kraje?) Zakladalem tankowanie na granicy z Niemcami (po polskiej stronie), i potem Niemcy przed granica z Belgia. A wracajac Anglia i Niemcy i reszte w Polsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 (edytowane) jesli diesel to belgia i francja w niemczech najdrozej oczywiscie mowie o stacjach przy autostradach bo wiadomo ze jak sie uprzesz to znajdziesz taniej, benzyna najlepiej we francji w niemczech i belgi porownywalna, wyjezdzajac z polski lej do pelna i na sprawdzonej stacji, a i jeszcze jedno bedac w anglii przygotuj sie na to ze ludzie beda uprzejmi do bolu i miloby bylo jakbys ty tez byl, parkowanie w ich wykonaniu to jakas masakra, potrafia postawic na pustej ulicy skuter i to nie wzdluz drogi ale w poprzek :lol2: juz nie mowiac o przebijaniu sie waskimi uliczkami zastawionymi samochodami, u nas juz by sie ludzie burzyli, tam to poprostu norma, na szczescie nadrabiaja wspomniana uprzejmoscia Edytowane 17 Lipca 2008 przez siwy05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Jestem zawsze bardzo uprzejmy na drodze :) Ale to dobrze wiedziec :D Fura to benzynka :) dzieki wszystkim za info :D jak ktos jeszcze cos by chcial dorzucic od siebie to chetnie poczytam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Hej przepraszam za post pod postem ale mam wazne pytanie: zarezerwowalem wlasnie prom w dwie strony (wyszlo mnie 77€ :) ) i przeczytalem juz po rezerwacji w informacjach ze jako obywater unii europejskiej musze miec paszport!? "All passengers including children and infants must posses valid travel documentation. For citizens of the European Union and certain other European states this includes a valid, current passport which must be valid for the intended duration of your trip." Kurde myslalem ze jak jestesmy w UE to go nie musze miec... Nie powiem ze go nie posiadam...ile trwa wyrobienie i ile kosztuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Hej przepraszam za post pod postem ale mam wazne pytanie: zarezerwowalem wlasnie prom w dwie strony (wyszlo mnie 77€ :) ) i przeczytalem juz po rezerwacji w informacjach ze jako obywater unii europejskiej musze miec paszport!? "All passengers including children and infants must posses valid travel documentation. For citizens of the European Union and certain other European states this includes a valid, current passport which must be valid for the intended duration of your trip." Kurde myslalem ze jak jestesmy w UE to go nie musze miec... Nie powiem ze go nie posiadam...ile trwa wyrobienie i ile kosztuje? Wyrobienie miesiac, koszt duzo. Paszportu wymagaja, bo te barany nie sa w Shengen, a to zupelnie co innego jak UE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Niby tak ale wiem ze siostra kolegi leciala pare dni temu do uk to nie miala paszportu... Jak my bylismy poza schengen to moglem do niemiec jechac majac tylko Dowod osobisty. kurde jak miesiac to niezly klops jest... mam dokladnie 3tyg czasu :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 (edytowane) nie wiem jak jest promem ale u mnie byla taka sytuacja ze paszport byl wyslany do home office i lecialem z kumplem na dowodzie jakos nic nie psioczyli, nie wiem jak jest z promem ale w lotnictwie sa raczej bardzie restrykcyjne przepisy, jak sie uprzesz z paszportem to moze sie uda, kiedys mozna bylo zlozyc jakies podanie o przyspieszenie czasu wyrobienia, przejdz sie do urzedu wojewodzkiego i popytaj zawsze lepiej byc pewnym bo nie wiadomo co im do glowy strzeli Edytowane 20 Lipca 2008 przez siwy05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maly83 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 "All passengers including children and infants must posses valid travel documentation. For citizens of the European Union and certain other European states this includes a valid, current passport which must be valid for the intended duration of your trip." Czyli innymi slowy paszport moze byc jednym z tych dokumentow ale nie koniecznie musi to byc paszport. Dowod osobisty w 100% wystarcza. Ja nie raz przechodzilem w UK/Irlandi odprawe na bilet miesieczny autobusowy/ prawo jazdy/ legitymacje studencka ;) jedyne gdzie mialem problem to w Polsce na lotnisku, w jakimkolwiek innym kraju wystarczyl dowonly dokument ze zdieciem data urodzenia, i imieniem i nazwiskiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 To mnie uspokoiles :) dzwonilem tez do kolegi do uk ktory rozmawial ze swoim kolega polakiem i dwoma angolami i potwierdzaja Twoje slowa :) dzieki :) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maly83 Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 A co do porad ... to mam jedna :) Zrobcie sobie taki pozadny road trip. Naprawde duzo miejsc po drodze jest ktore wypadalo by zwiedzic ;) Przeznaczcie na podroz pare dni bo naprawde warto. Zalezy z kad w polsce jedziecie, ale warto zachaczyc prage, amsterdam, paryz, i w niemczech tez pare fajnych miejsc jest. Kilometrow sporo nastukacie ale warto :) A jak bezposrednio Polska -UK chcecie jechac to spokojnie da sie przejechac z 2- 3 przystankami na tankowanie i zeby odcedzic kartofelki :) Ja jechalem Gliwice - Calais( 2 przerwy na tankowanie ) + prom + Dover - Pembrok ( 1 przerwa na tankowanie) + prom + Roslare - Cork. No i na promie troche przekimac mozna bylo :) Ostatnie 200km zaczolem byc spiacy :) Ale jechalem sam wiec nawet nie bylo z kim pogadac :P A tak to da sie przejechac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Wiec do uk pojedziemy bezposrednio a wracajac chcialem wlasnie odwiedzic Amsterdam Bruksele moze cos tam jeszcze po drodze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Paszportu wymagaja, bo te barany nie sa w Shengen, a to zupelnie co innego jak UE.a to od kiedy paszportu wymagają? Strefa Shengen polega na tym, że przejeżdzasz np z PL do Czech, Niemiec, Francji nie okazując nawet dowodu osobistego przy przekraczaniu granicy kraju. W obrębie UE wystarczającym dokumentem do przekroczenia granic spoza Shengen jest dowód osobisty. Tak, więc nic tylko w auto i fruu :) Pageup - zdaj relacje po powrocie bo taki roadtrip (tyle, że raczej w ramach kontynentu) też mi po głowie chodzi. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Cos tam fajnego skrobne i jakies fotki dam :) juz tylko 8 dni :D i wiuuu w droge :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihalo Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 pamiętaj że w Anglii ruch jest lewostronny :lol2: :ploom: :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 heh juz nawet sprawdzilem czy obowiazuje tam zasada prawej reki...naszczescie jest tak jak na kontynencie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) Co jest tak jak na kontynencie, bo nie bardzo rozumiem? Chyba nie chcesz powiedzieć, że jeżdżąc w UK będziesz stosował takie same zasady jak w PL (w tym wspomnianą zasadę) :blink: Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) No w uk obowiazuje zasada prawej reki czyli ustepuje pierwszenstwa pojazdom ktore sa z mojej prawej strony chyba ze znaki mowia inaczej. Tak twierdzi wikipedia :] W krajach, w których obowiązuje ruch lewostronny, wbrew nasuwającej się analogii, zasada pierwszeństwa na skrzyżowaniach wcale nie jest odwrotna, niż w krajach z ruchem prawostronnym. Tam także obowiązuje reguła pierwszeństwa z prawej strony Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez Pageup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Ciekawe :D Dam ci radę, miej oczy szeroko otwarte jak będziesz poruszał się po tutejszych drogach :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 huh dobrze ze bede jechal w nocy :> mniej aut :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) Więc byłem i nawet wróciłem :) Niestety nie zrobiliśmy sobie roadtripa ze zwiedzaniem ale i tak conieco zobaczylismy :D Przejechaliśmy koło 3400km i spaliliśmy jakieś 230litrów paliwa co daje średnie spalanie jakieś 6,8litra. Całkiem nieźle jak na stare paliwożerne bmw i dwóch chłopów na pokładzie plus mnóstwo bagażu ;) Droge pomyliliśmy tylko raz :lol2: przez co nadrobiliśmy jakieś 200km :P Ogólnie podróż zajeła nam ze spaniem ciut powyżej doby. Do uk jednak bez problemu na dowodach osobistych wjechaliśmy ;) Po europie jeździ się bardzo przyjemnie choć momentami bywa nudno (w niemczech cały czas na wprost) :| Kultura jazdy kierowców na zachodzie jest dużo wyższa niz w Polsce... A najfajniej mi się jechało po francji (widoki i mały ruch) a najgorzej po Belgii (duży ruch, nierówne drogi i nie za dobre oznakowania), najudniej po niemczech (ciągle prosto). Ogólnie wyjazd uważam za bardzo udany i myśle, że za rok go powtórze :) Tu 3 fotki z drogi (niestety żadnych szczególnych innych nie mam :( ): postój w Belgii tak wyglądała wiekszość trasy do uk...ciągle deszcz :/ obwodnica Brukseli :) Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez Pageup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...