Skocz do zawartości
OKITOKI

1700+@2,25GHz - JAK WYZEJ ? & jak przyspieszyc R9500

Rekomendowane odpowiedzi

o/c procka jak w stopce

hmm - sie nie znam :oops: i ...... jeszcze nie krecilem pamieci i grafy (276/270) !!!

1. moze ktos dac mi mala rade - jak to wszystko (pamiec i grafe) ustawic i gdzie lub jakim programem - tylko zeby dymku nie bylo :wink: :?: :!:

2. czy mozna jeszcze cos wycisnac z proca np. 200MHz, czytalem, ze sa takie mozliwosci a u mnie max 186 MHz i czym wyzej tym sie wiesza - przy 200 nie wstaje :x - czyzby tylko zmiana plyty na nForca ratuje ? - jesli tak to co sadzicie o ASUS a7N8x ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no co do grafy to Ja Sapphira 9500 128 MB "przerobiłem" :P na 9800 (sterowniki) i podkręciłem do wartości 370/648(324x2) MHz ... a robie to RadClockerem ... znajdziesz go na www.rage3d.com a stery do moddingu to albo omegi (obecnie używam i są SUPER!!!!) albo przerobione "oryginały" na stronie http://www.maxdownloads.com/~ian/wizzard/

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AD.2. Sprawdz czy plyta/pamieci wytrzymuja takie FSB - zmniejsz mnoznik do np.: 6 i probuj wyzsze FSB. Jesli przejdzie to znaczy ze Twoj procek wyzej nie pojdzie przy takim napieciu, a jesli bedzie sie tak samo cielo znaczy ze albo plyta albo pamieci wyzej nie pojdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AD.2. Sprawdz czy plyta/pamieci wytrzymuja takie FSB - zmniejsz mnoznik do np.: 6 i probuj wyzsze FSB. Jesli przejdzie to znaczy ze Twoj procek wyzej nie pojdzie przy takim napieciu, a jesli bedzie sie tak samo cielo znaczy ze albo plyta albo pamieci wyzej nie pojdzie.

hmm - ?????

gdzie tego szukac - mnoznika 6 (nie wiem), ale chyba ta plyta ma max 5

pamieci sa oryginal 3200 (400), wiec chyba pojda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm - ?????

gdzie tego szukac - mnoznika 6 (nie wiem), ale chyba ta plyta ma max 5

pamieci sa oryginal 3200 (400), wiec chyba pojda

koles nie blazn sie

skoro podkreciles tak jak w podpisie to mnoznik musiales zmienic na 12x przy takim fsb

a teraz wyskakujesz ze nie wiesz co to mnoznik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i zreszta po co ci wiecej 2250 mało ci ? nei czaje ja mam 2100 i mi styka a to ze proca wykerciłes do tej wartosci swiadczy ze wiesz jak to robic ( moim zdaniem jak masz AC to ja bym odpuscił takie napiecie ) a co do grafy to masz juz wyjasnione albo powerstripa sobie zapodaj i bedzie git a pamieci to podkreciłes wraz z procem pozdro nara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krecenie grafy, jak to robic:

Do podkręcania urzywaj rivatunera, powerstripa (ewentualnie innego- jest ich wiele)

lub z poziomu sterowników- jeśli masz aktywną zakładkę overclocking.

Zacznij od rdzenia- podkręć o 5MHz i "zastosuj". Powtórz tą czynność 4 razy,

ruchom ponownie kompa i zapuść 3DMarka. Jeżeli przejdzie- OK, można podkręcać dalej.

Jeżeli wisi- obniż częstotliwość o 5MHz- i zapuść go ponownie.

Ogólnie schemat jest taki: +5MHZ x4, ponowne uruchomienie kompa i 3dMark.

Trochę to czasochłonne ale masz wtedy pewność, że niczego nie spalisz- zresztą beż vmoda

BARDZO trudno uszkodzić kartę podkręcaniem.

Jak już osiągniesz maxymalny i stabilny zegar dla rdzenia zabieraj się za pamięci. Tu schemat jest taki:

+5MHz x6, ponowne uruchomienie kompa i 3dMark.

Jak zobaczysz artefakty- zmniejsz o 5MHz i ponownie 3DMark.

Pamiętaj żebyś za każdym razem zatwierdzał zmiany- np. apply changes at startup, albo podobne.

Kilka uwag:

Musisz być absolutnie pewien, że CPU jest 100% stabilny- najlepiej na czas kręcenia karty przywrócić

mu default- podkręcając kartę i zaliczając zwisy w 3DMarku musisz być pewien, że zwisy powoduje karta, a nie procek.

Objawy "przekręcenia" rdzenia to zwisy kompa. Objawy "przekręcenia" pamięci to atrefakty i inne śmieci na ekranie.

Z własnego doświadczenia wiem, że jak w 3DMarku przejdziesz drugą scenę ze smokiem to przejdziesz całego

3DMarka- przy przekręconym rdzeniu 3DMark wywala się na tej właśnie scenie.

Opisana tu metoda- to moja metoda- nie ma co krytykować- każdy ma swoją, wypróbowaną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z własnego doświadczenia wiem, że jak w 3DMarku przejdziesz drugą scenę ze smokiem to przejdziesz całego 

A u mnie niekoniecznie najcześciej sie sypiena tej "kupie" :P:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie niekoniecznie najcześciej sie sypiena tej "kupie" :P:P
no ja powiem ze u mnei tez najczesciej jak sie wisnie to na scenie w ze smokiem a jest jeszcze 2 takei miejsce w 2 lobby jak biegnie otem juz leci jesli sie robi tylko gry bo puzniej to na diabełku i na kupie ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...