grafis Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Po kilku tygodniach studiowania forum przyszedł moment aby poddać Waszej surowej ocenie mój własny zestaw, z przeznaczeniem do netu, filmów i gier (w takiej kolejności) Mobo: Asus P5Q-E /intel P45/ CPU: Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX Grafa: Radeon HD4870 512MB DDR5 /256bit/ 2xDVI Ram: OCZ 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Reaper EPP HDD: Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 Napęd: Pionier DVR-215 Buda: Elite 33* lub Antec 300 Zasilacz: Corsair 650W [CMPSU-650TXEU] Monitor: LG W2252TQ-PF (2ms, DVI) I parę innych duperelek typu wewnętrzny czytnik kart All-in-One. mysz, klawiaturka. Calość w zależności od sklepu kosztuje między 3700zł a 4000zł. I teraz pytanie do Was. Czy można gdzieś znaleść oszczędności, tak, aby zmieścić się w 3500zł i nie stracić za bardzo na wydajności? Mój wysłużony sprzęt już nie daje rady nawet w prostych grach, nie wspominając o tych najnowszych, a zagrałbym w coś w rozdzialce większej niż 800x600 :razz: .Gwoli wyjaśnienia, nie bawię sie w OC i za jakiś czas, powiedzmy za pół roku ewentualna modyfikacja np. druga grafa i CF Liczę na konstruktywną pomoc :smile2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c45per Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 imo jakiś tańszy zasilacz (chociaż nie wiem - chcesz CF, to chyba jednak to będzie dobry wybór), zrezygnuj z napędu i weź ze starego kompa (chyba, że nie masz), klawiaturę i myszkę też. Można na tym z 200zł zaoszczędzić. Tańszą pamięć możesz wziąć, np A-Daty (chyba są tańsze :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Zestaw super, nic bym nie zmieniał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 A-data EE 2x2GB 800mhz są tańsze zdaje się niż te Reapery, więc tu możesz coś zaoszczędzić a takto niema za bardzo na czym bo wszystko jest jak najbardziej OK, chyba że mniejszy dysk weźmiesz i inny (tańszy) monitor ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafis Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Czy A-Data będą odczuwalnie wolniejsze? Jeżeli nie, to OCZ zamienię na A-Data Klawiatura i mysz mogą jeszcze przez miesiąc posłużyć, napęd niestety mam white, a buda będzie black, więc sami rozumiecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronox55 Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 gdzie zamierzasz to wszystko kupić ? osobiście polecam sklep apollo.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Czy A-Data będą odczuwalnie wolniejsze? Jeżeli nie, to OCZ zamienię na A-Data Klawiatura i mysz mogą jeszcze przez miesiąc posłużyć, napęd niestety mam white, a buda będzie black, więc sami rozumiecie. Nie będą :wink: jeśli nie będziesz bawił się w benchmarki to różnicy w zwykłym użytkowaniu między 800mhz a 1066mhz nie odczujesz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafis Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 gdzie zamierzasz to wszystko kupić ? osobiście polecam sklep apollo.plUdalo mi się znaleść u siebie w Opolu sklep gdzie podobny zestaw wyceniono mi na 3746zł. Niestety, nie za bardzo wchodzą w grę zakupy w necie. Ewentualnie w grę wchodzi jeszcze jakiś sklep we Wrocku (jeśli znajdzie się odpowiednio tani ;-) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronox55 Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 apollo.pl ma oddział we Wrocławiu, problem tylko czasami może być z dostępnością części w magazynie we Wro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafis Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 apollo.pl ma oddział we Wrocławiu, problem tylko czasami może być z dostępnością części w magazynie we Wro.Po poprawkach w konfiguracji (RAM i klwiaturka) całość w Apollo.pl kosztuje 3540zł a np. w Sirius.Pl 3564zl To chyba wszystko, co można na chwilę obecną wyciągnąć. Jezeli ktoś widzi jeszcze gdzieś jakieś oszczędności, czekam na sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...