Skocz do zawartości
grafis

Wymarzony Zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilku tygodniach studiowania forum przyszedł moment aby poddać Waszej surowej ocenie mój własny zestaw, z przeznaczeniem do netu, filmów i gier (w takiej kolejności)

Mobo: Asus P5Q-E /intel P45/

CPU: Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX

Grafa: Radeon HD4870 512MB DDR5 /256bit/ 2xDVI

Ram: OCZ 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Reaper EPP

HDD: Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1

Napęd: Pionier DVR-215

Buda: Elite 33* lub Antec 300

Zasilacz: Corsair 650W [CMPSU-650TXEU]

Monitor: LG W2252TQ-PF (2ms, DVI)

I parę innych duperelek typu wewnętrzny czytnik kart All-in-One. mysz, klawiaturka.

Calość w zależności od sklepu kosztuje między 3700zł a 4000zł. I teraz pytanie do Was. Czy można gdzieś znaleść oszczędności, tak, aby zmieścić się w 3500zł i nie stracić za bardzo na wydajności? Mój wysłużony sprzęt już nie daje rady nawet w prostych grach, nie wspominając o tych najnowszych, a zagrałbym w coś w rozdzialce większej niż 800x600 :razz: .Gwoli wyjaśnienia, nie bawię sie w OC i za jakiś czas, powiedzmy za pół roku ewentualna modyfikacja np. druga grafa i CF

Liczę na konstruktywną pomoc :smile2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo jakiś tańszy zasilacz (chociaż nie wiem - chcesz CF, to chyba jednak to będzie dobry wybór), zrezygnuj z napędu i weź ze starego kompa (chyba, że nie masz), klawiaturę i myszkę też. Można na tym z 200zł zaoszczędzić. Tańszą pamięć możesz wziąć, np A-Daty (chyba są tańsze :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A-data EE 2x2GB 800mhz są tańsze zdaje się niż te Reapery, więc tu możesz coś zaoszczędzić a takto niema za bardzo na czym bo wszystko jest jak najbardziej OK, chyba że mniejszy dysk weźmiesz i inny (tańszy) monitor ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy A-Data będą odczuwalnie wolniejsze? Jeżeli nie, to OCZ zamienię na A-Data

Klawiatura i mysz mogą jeszcze przez miesiąc posłużyć, napęd niestety mam white, a buda będzie black, więc sami rozumiecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy A-Data będą odczuwalnie wolniejsze? Jeżeli nie, to OCZ zamienię na A-Data

Klawiatura i mysz mogą jeszcze przez miesiąc posłużyć, napęd niestety mam white, a buda będzie black, więc sami rozumiecie.

Nie będą :wink: jeśli nie będziesz bawił się w benchmarki to różnicy w zwykłym użytkowaniu między 800mhz a 1066mhz nie odczujesz ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie zamierzasz to wszystko kupić ? osobiście polecam sklep apollo.pl

Udalo mi się znaleść u siebie w Opolu sklep gdzie podobny zestaw wyceniono mi na 3746zł. Niestety, nie za bardzo wchodzą w grę zakupy w necie. Ewentualnie w grę wchodzi jeszcze jakiś sklep we Wrocku (jeśli znajdzie się odpowiednio tani ;-) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apollo.pl ma oddział we Wrocławiu, problem tylko czasami może być z dostępnością części w magazynie we Wro.

Po poprawkach w konfiguracji (RAM i klwiaturka) całość w Apollo.pl kosztuje 3540zł a np. w Sirius.Pl 3564zl

To chyba wszystko, co można na chwilę obecną wyciągnąć. Jezeli ktoś widzi jeszcze gdzieś jakieś oszczędności, czekam na sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi