Skocz do zawartości
DanWinter

Jak Podłączyc Kable Audio Od Przedniego Panelu Obudowy Do Mobo?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis wymienilem obudowe w kompie bo stara byla do kitu. Podłaczylem wszystko jak trzeba i zostały mi kable od przedniego panelu czyli słuchawki i mikrofon.nie wiem gdzie to podłaczyc,pomozcie mi.

config kompa:

amd sempron 2600+ 1,82GHz

512mb ramu

płyta : ASUS A7V600-X

dysk WD 80 gb

zasilacz delta 300W

daje zdjecia :powiedzcie do czego i pokolei jaki kabelek ma podlaczyc.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

na kabelkach jest napisane ,na innym co innego

-czerwony -LOUT

-żółty-ROUT

-czarny - GND

-niebieski -LIN

-zielony - MIC IN

-czarny -GND (juz drugi)

-fioletowy-RIN

-pomarańczowy - MIC BAS

powiedzcie do ktorego wejscia to sie podłazca? usb i reszte kabli (power,reset,diody juz podłaczyłem)

jak chcecie to wrzuce wam zdjecie ksiazki od mobo

Dołączona grafika

p.s kabelków jest 8.nie wiem czemu tak duzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 str. w instrukcji płyty głównej masz opisane gdzie podłączyć kabelki i gdzie który.

FOTKA:

Dołączona grafika

no tez mam taki schemat ale nie wiem jak podpiąc

bo na moich kabelkach od obudowy jest napisane.na kazdym z nich

-czerwony -LOUT

-żółty-ROUT

-czarny - GND

-niebieski -LIN

-zielony - MIC IN

-czarny -GND (juz drugi)

-fioletowy-RIN

-pomarańczowy - MIC BAS

i nie wiem który kabelek podpiąc do danego wejscia.

moglbys mi podpowiedziec?jestem w tym kompletnie zielony :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;/ czytam co masz za kabelki i co jest w instrukcji niby coś +/- się zgadza, ale gdzie podpiąć to RIN, LIN to nie ma m zielonego pojęcia może metoda prób i błędów dała by jakiś efekt ale jest czasochłonna. Może osoby, które posiadają taką płytę jak ty bardziej by Ci pomogły. Zobacz czy jest jakiś temat zbiorczy o Twojej płycie głównej i napisz tam o swoim problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;/ czytam co masz za kabelki i co jest w instrukcji niby coś +/- się zgadza, ale gdzie podpiąć to RIN, LIN to nie ma m zielonego pojęcia może metoda prób i błędów dała by jakiś efekt ale jest czasochłonna. Może osoby, które posiadają taką płytę jak ty bardziej by Ci pomogły. Zobacz czy jest jakiś temat zbiorczy o Twojej płycie głównej i napisz tam o swoim problemie.

ok.ale twoim zdaniem jakbyś to podpiął? jakbym zle podpiął te kable to bym nie uszkodził sobie kompa?

popróbowałbym i moze by sie udało.Odp.

Widzę ze wiesz mniej wiecej o co tu chodzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym podłączył to tak. Myślę, że nie ma prawa coś się uwalić jakby źle się to podłączyło. Po prostu nie będzie działał dźwięk z front panelu.

Dołączona grafika

w tych niebieskich 2 miejscach zaznaczonych na rysunku są zworki. mam je wyciagnac i przypiąć kabelki?

p.s od nowosci kompa (4 lata) tam nic nie bylo przypięte,poniewaz nie małem panelu audio z przudu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób tak. Wepnij tylko 4 kabelki bez wyjmowania zworek i sprawdź czy działa dźwięk i mikrofon. Jeśli nie to wyjmij zworki i podłącz pozostałe 4 kabelki, jeśli nie zadziała to ja nie mam pojęcia jak to ogarnąć i przydała by się osoba, z doświadczeniem umiąca rozpracować skróty na kabelkach i to co jest na pinach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób tak. Wepnij tylko 4 kabelki bez wyjmowania zworek i sprawdź czy działa dźwięk i mikrofon. Jeśli nie to wyjmij zworki i podłącz pozostałe 4 kabelki, jeśli nie zadziała to ja nie mam pojęcia jak to ogarnąć i przydała by się osoba, z doświadczeniem umiąca rozpracować skróty na kabelkach i to co jest na pinach :)

zrobilem tak ale dzwieku nie bylo..

wkurzulem się,poskręcałem kompa do kupy :P zrobie to za jakis rok jak kompa bede rozkręcał :P

dzięki za chęci,wątek mozna zamknąć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi