bartolini Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Teraz ja... Nic nie ciołem.... Płyta ASUS A7V8X Oto wyniki: 13 14 20 23 Widać ASUS w mnożnikach rządzi!!! :) Ja tez nic nie ciolem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Hmm... Ciekawe dlaczego niezależnie od częstotliwości proca w polu "Name string" masz zawsze AMD Athlon XP 1700+ 8O . Powinno być "unknown CPU"... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 wszystkojedno, maaaaaaaamooooo ja kce tego asusaaaaa :D Cos mi sie shutle spitolil, bo teraz maxymalnie idzie fsb 140 :D, dostajemaile ze u innych tez kolo 144 max na tej lycie teraz idzie , dziwne bardzo i lipnie, bo wtakim razie max o darade 2,2+ albo total max 2,3+ wyciagnac z 1,7 przy mnozniku 13x, bo po modzie z drucikiem i z mostkami tylko ten jedny dziala. Zauwazylem tez ze ostatnio moja barakuda si egrzeje nieprzecietnie mimoze wczeniej miala ponad 10 stopni mmiej niz teraz (49,50) w obudowie mam przewiew, mimo to dysk parzy, no i glosneij chodzi, moze on powoduje niestabionosc ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Hmm... Ciekawe dlaczego niezależnie od częstotliwości proca w polu "Name string" masz zawsze AMD Athlon XP 1700+ 8O . Powinno być "unknown CPU"... Taki urok ASUSA To samo jest w POST`cie.... wydaje mi sie że on odczytuje sobie nazwe z procesora, a nie oblicza z taktowania rzeczywistego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Wiec szarpnalem sie na to malowanie - uzylem ELECTON 40 AC - bo mialem to na stanie - niestety nic z tego wszystkiego nie wyszlo - zrobil mi sie deafult mnoznik 5.0 (!?) a poza tym nic wiecej - wszystko po staremu tyle ze 14x to bylo 5.0 :( Za drugim podejsciem to samo, a za trzecim w ogole nic (11x default) - nie wiem co jest - probowalem tez z tym jednym mostkiem wtedy tez nic - 11x default :( Ciesze sie ze chociaz sprzet w calosci - zalozylem coopershima REV2 dzisiaj + zmienilem paste z AS 2 na AS 3 - do tego zalozylem zalmana na north bridge tez posmarowanego AS 3 :) do tego posmarowalem silikonowa pasta te trzy stabilizatory tak ze teraz stykaja sie z blacha od obudowy - zobaczymy co to da - jutro w nocy testy :) moze w koncu 12,5x200 :D Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 jak chcesz takie zegary trzaskac,to chlodzonko tranzystorow wskazane ja na swoje naklejam radiatory,ale te po drugiej stronie plyty to rzeczywiscie tylko z blacha obudowy polaczyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 jak myslisz - dlaczego to nie wyszlo - zly lakier czy mam pecha i akurat na tej plycie tego nie zrobie? Jak zly lakier to jaki proponujesz? Bo przez trzy proby to powinno sie chyba udac co nie? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 jak myslisz - dlaczego to nie wyszlo - zly lakier czy mam pecha i akurat na tej plycie tego nie zrobie? Jak zly lakier to jaki proponujesz? Bo przez trzy proby to powinno sie chyba udac co nie? :PUstawiles fsb na 100 :?: , bo niewykluczone ze dalo jakies wielkie mnozniki i nie mial sily wstac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 ustawilem - wszystko bylo normalnie - 6 to 6 8 to 8 - tyle tylko ze default zamiast 11 bylo 5 - ustawilem na 100 :) ATLHON XP 500MHz - fajnie to wygladalo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 a ktory sposob robiles :?: ten z polaczeniem 2 nozek czy ten z 4 nozkami :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 no pisalem - najpierw 3 razy 4 nozki a pozniej jeszcze sprobowalem 2 nozki. I nic :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Pozostaje drutowanie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 hmm ja dzis bylem po lakier, ale w tej wsi to kicha ;( nie znalazlem lakieru... mam sie po swietach zglosic :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Panowie... Sprawdźcie sobie na drucikach czy działa a dopiero później "babrajcie" lakiermem płytę. Z własnego doświadczenia mogę napisać, że połączenie musi być idealne- podczas "wachlowania" procem poluźnił mi się jeden z drucików i już nie było wyższych mnożników. Sprawdziłem multimetrem- połączenie było, ale nie idealne- nie pamiętam na jaki zakres miałem ustawiony multimetr, ale wskazanie wynosiło 001. Gdy poprawiłem drucik wskazanie wyniosło 000 czyli brak oporów. Mnożniki działały. Nawet najlepszy lakier nie będzie przewodził tak jak miedziany drucik- może to jest powodem problemów Yoshiego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 moja plyta gwarancji juz nie ma wiec patrzac po swojej osobie proponuje wlos miedziany wypleciony z przewodu przylutowac w tylu plyty,a jak by trzeba bylo rozlaczyc to wtedy tylko dwa ciecia obcazkami do paznokci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 moja plyta gwarancji juz nie ma wiec patrzac po swojej osobie proponuje wlos miedziany wypleciony z przewodu przylutowac w tylu plyty,a jak by trzeba bylo rozlaczyc to wtedy tylko dwa ciecia obcazkami do paznokci mozna tez "mostki" z takiego drucika w podstawke soketa wsadzic, nuzki proca je dociskaja i spox Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 moja plyta gwarancji juz nie ma wiec patrzac po swojej osobie proponuje wlos miedziany wypleciony z przewodu przylutowac w tylu plyty,a jak by trzeba bylo rozlaczyc to wtedy tylko dwa ciecia obcazkami do paznokci mozna tez "mostki" z takiego drucika w podstawke soketa wsadzic, nuzki proca je dociskaja i spox niezly pomysl,tylko zeby drucik sie nie zawinal i nie dotknal wewnatrz socketa jeszcze innej nozki,trzeba poprostu uwazac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lebioda Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Na MSi K7T Turbo Limited Edition druciki dzałają :D chociaż na stronie MSI jest napisane, że ta płyta nie obsługuje T-bred`ów i max to axp 1800+ :D, a ja mam 1866MHz + :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 CHLOPAKI UDALO SIE - zdrutowalem hama :D - mam wuchte mnoznikow - na kazdym prawie cos jest :P oto spis: B / R def 13x 6x ciemno 6,5x ciemno 7x 17x 7,5x 18x 8x 23x 8,5x ???* 9x 17x 9,5x 18x 10x 23x 10,5 ???* 11x 13x 11,5x 13,5x 12x 14x 13x 21x 14x 13x 15x 13x * tutaj musi byc jakis wuchciarski, bo licznik na plycie dochodzi do 26 i zwis (oczywiscie jechalem na 100MHz i +0,2V czyli max co moge + dobre chlodzenie - ale moze jeszcze dzisiaj w nocy wprowadze errate. Ogolnikujac mam do dyspozycji 13x 13,5x 14x 17x 18x 21x 23x ???x Na 2300 czyli to teraz jade mam napiecie 1,7V ale 1,65V tez dobrze chodzi - ale stabilnosc przedewszystkim - mam 42-45 stopni - prosze o komentarze. PODZIEKOWANIA DLA MECHL!NA BOMBLA I KGB ZA POMOC :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 yoshi rozumiem ,ze wykonales numer z dwoma drucikami temp masz jak u mnie na 1.8v ,pewnie masz lepszy blok(bo gorszego nie ma) ,bo ja mam cpc :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 ale ja nie mam chlodzenia wodnego :) - mam Volcano 7+ puszczone na 5V - 2500obr/min :D - mialem juz wode ale zaczal uklad korodowac i musialem rozebrac - teraz zabieram sie z wolna za robienie wody z powrotem :) wtedy dopiero bedzie krecenie - szkoda ze nie moge podniesc wiecej napiecia - ale nie wiem dlaczego tak jest - przeciez jak mialem Palomino to moglem podnosic do 1,85V, a teraz tylko do 1,7V :( Moze ktos wie jak to obejsc - ale bez zadnych modow z potencjometrami - moj EPOX jeszcze mi sie podoba :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 tez mam ten problem z napieciem,bo mozna ustawic tylko +0.2v mozna mostki malowac,ale olowek nie dziala,trzeba najpierw te dziory zaszpachlowac i dopiero potem malowac wtedy z miejsca bedzie 1.85v i podwyzszac bedzie mozna swoja droga jak ktos podrzucilby link z modem vcore na plycie (jakies lutowania) to bylbym wdzieczny,bo do 8kha+ to tylko mod na pamieci znalazlem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 http://www.tweak.pl/artykul/plyty_glowne i tam masz test 8KHA+ i wszystko dokladnie opisane - bez sprzetu do SMD raczej nie do wykonania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 dzieki,juz czytam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Gratuluje YoSHi :D Ehh...jak mi by sie przydal taki mnoznik x17, a nawet bym sie zadowolil x15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Dzieki bombel - ale jest tylko jedna mina - zamknalem okno - nie ma cyrkulacji powietrza w pokoju i temperatura wlasnie ustabilizowala sie na zakresie 49-50 stopni :( chyba bede musial pogonic troche volcano i szybciej wprowadzic w zycie WC by YoSHi Rev 2 :D - ale i tak jest rock stable :P. Probowalem dzisiaj jakos pobic rekordzik, ale sie nie udalo - startuje max na tym co mam w opisie jako rekord - moze dzisiaj ciepla noc na dworze :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 No 50 stopni to juz troche jest :( az strach pomyslec co to bedzie jak przyjda upaly po 30 stopni :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 tez mam ten problem z napieciem,bo mozna ustawic tylko +0.2v mozna mostki malowac,ale olowek nie dziala,trzeba najpierw te dziory zaszpachlowac i dopiero potem malowac wtedy z miejsca bedzie 1.85v i podwyzszac bedzie mozna swoja droga jak ktos podrzucilby link z modem vcore na plycie (jakies lutowania) to bylbym wdzieczny,bo do 8kha+ to tylko mod na pamieci znalazlem Niestety- nie jest tak różowo. Zbliża się lato- postanowiłem zdjąć vmoda z płyty- tranzystory, kondensatory i cewki tuż obok gniazda ATX grzeją się niemiłosiernie z vmodem (b. gorące!!!). Athlona sprzedałem i teraz jadę na duroniu... Jego defaultowe napięcie to 1.6V- zamalowałem mostek na 1.8V- w biosie jest max +0.2V więc max będę miał 2V. Tak myślałem. NIC Z TEGO ! W biosie max +0.05V czyli 1.85V :( Może więc wrócę do vmoda na płycie... "Jechałem" na nim ponad rok i było OK. Na dzień dobry dawał +0.2V. Tylko te elementy, które wcześniej wymieniłem grzeją się potwornie- na blasze, do której przykręca się płytę gł. w miejscu gdzie na spodzie płyty są 3 czarne tranzystory (no właśnie- co to jest- może triaki, tyrystory- mniejsza z tym) są 3 brązowe plamy 8O . Vmod wykonałem ze schematu z tweaka- prościzna- rezystor przylutowany do dwóch nóżek regulatora napięcia. Można sobie utrudnić życie i wlutować potencjometr dokładny wieloobrotowy- będzie można regulować wielkość dodawanego napięcia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ser_visant Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Też się pochwalę... Dzisiaj modernizacja jakiegoś kompa. Procek 1700+ 8 tydzień 1.5V. Płyta Epox 8KHAL+ (KT266A...). Standardowy zestaw do biura, klient mówi że nie będzie kręcił proca bo chce mieć niską temp. Ok, po poskładaniu (wszystkie części nowe z "woreczka") i odpaleniu procek wykrył się jako 2400+ (13.5*133) - szok, w pierwszej chwili myślałem że pomyliłem procki... ale wejście do biosa, sprawdziłem czy ustawienia mnożnika i magistali są OK, po zapisaniu biosa wróciło do "normy" czyli 11*133. Ale zauważyłem że akurat ten procek trochę mocniej grzeje się niż standardowy 1700... a że składałem to przy kliencie to nie bawiłem się w zmiany mnożnika i teraz nie wiem czy to przypadek że płyta tak go "złapała" czy to był dobry egzemplarz.... cholera mogłem chociaż całego "seriala" spiasć ;) No cóż te Athlony coraz bardziej mnie zaskakują ;) Pozdrówka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Epox bez Vmoda ma max Vcore 1.85V - mialem na nim Palomino wiec wiem :) - tylko nie rozumiem dlaczego tak jest ze jak jest Vcore default mniejsze od 1.65V to mozna dac tylko +0.2V a nie do 1.85V - wedlug mnie to bezsens - tak sie troszcza o biedne procki??? Errata - podgonilem troche Volcano - puscilem na 12V LOW mam teraz na wyjsciu 6,25V - co daje ok 3300obr - jest glosniej ale temperatura oscyluje okolo 42-44 stopni - mysle ze ta wartosc juz jest ok - zmniejsze troche napiecie - wlutuje w szereg jedna diode prostownicza i wtedy bedzie kolo 300obr i mysle ze 44-46 stopni - wiec gitara - jade od wczoraj na tym 2300 i jeszcze nie bylo zadnego problemu - nawet jak temp osiagnela 50 stopni! Jestem tak happy ze koniec - moze niedlugo dalsze zwyzki w zegarze :) Do Mechl!na - jak ty masz puszczonego tego proca i jaki cooling? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...