Skocz do zawartości
mechl!n

A Jednak- Mnożnik Powyżej X12.5...

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie było to jakiś czas temu, ale ludziska mówili, że nie działa na jeden drucik więc nikt tego nie sprawdzał. Może znajdzie się ktoś, komu się nudzi. A może ktoś będzie drutował u znajomego to niech sprawdzi najpierw na dwie nużki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosiłem o to już dość dawno ale niestety nikt nie raczył tego sprawdzić. Według mnie aby uzyskać dowolny mnoznik powyżej 12.5 wystarczy połączyć tylko dwie nóżki a dowolny mnoznik będziecie mogli ustawić z biosu. Wystarczy połączyć tylko AJ27 z VCC. Jeżeli ktoś byłby chętny to prosze żeby to sprawdził, tylko nie sugerujcie się mnożnikiem domyślnym!!! Ustawcie np 6 a powinniście uzyskać 14. Ja niestety nie moge tego sprawdzić bo ja nie moge zmienić mnożnika z biosu.

Myślisz o tym?

Dołączona grafika

Właśnie nie wiem co chciał gostek uzyskać przez takie połączenie. Na stronach do których sam podałeś linki wynika że na tym rusunku AJ27 połączono z VSS a przez to nie uzyskamy mnozników pow 12.5 Trzeba połączyć AJ27 z VCC a nie z VSS!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosiłem o to już dość dawno ale niestety nikt nie raczył tego sprawdzić. Według mnie aby uzyskać dowolny mnoznik powyżej 12.5 wystarczy połączyć tylko dwie nóżki a dowolny mnoznik będziecie mogli ustawić z biosu. Wystarczy połączyć tylko AJ27 z VCC. Jeżeli ktoś byłby chętny to prosze żeby to sprawdził, tylko nie sugerujcie się mnożnikiem domyślnym!!! Ustawcie np 6 a powinniście uzyskać 14. Ja niestety nie moge tego sprawdzić bo ja nie moge zmienić mnożnika z biosu.

Myślisz o tym?

Dołączona grafika

Jemu chyba nie o ta nozke chodzi, mam przed soba rysunek polaczen tych nozek i polaczenie AJ27 z VCC jest w troche innym miejscu. Wydaje mi sie ze chodzi o to (fotke przerobilem)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po polaczeniu AJ27 z VCC otrzymalem tylko takie mnozniki:

x7 :arrow: x15,5

x7,5 :arrow: x22

x8 :arrow: x16

x8,5 :arrow: 16,5

x9 :arrow: x17

x9,5 :arrow: x18

x11,5 :arrow: x19

x12,5 :arrow: x20

na pozostalych mnoznikach wogle nie wstawal

wiec chyba nie ma mozliwosci zeby odblokowac wszystkie mnozniki naraz :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po polaczeniu AJ27 z VCC otrzymalem tylko takie mnozniki:

x7 :arrow: x15,5

x7,5 :arrow: x22

x8 :arrow: x16

x8,5 :arrow: 16,5

x9 :arrow: x17

x9,5 :arrow: x18

x11,5 :arrow: x19

x12,5 :arrow: x20

na pozostalych mnoznikach wogle nie wstawal

wiec chyba nie ma mozliwosci zeby odblokowac wszystkie mnozniki naraz :evil:

to tak jak moje palone na 13.5x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a ja mam taką informacje:

Jeżeli ktoś posiada XP serii DUT3C czyli z napięciem standardowym 1.60V, to po zrobieniu DrutModa z napięciem po jakimś czasie gdy zlikwiduje DrutModa to płyta będzie odczytywała mu napięcie na procesorze Default 1.50V.

Nie wiem czy na wszystkich płytach tak się dzieje, ale na moim ECS`ie stało się tak z dwoma prockami.

Oczywiście Atlon na standardowych ustawieniech(1700+ 1466MHz) i na nowym napięciu 1.50V działa stabilnie, ale pozostaje fakt, że coś zostało zmienione. Wygląda to tak jakby został przepalony środkowy mostek, ale na procesorze nic nie widać.

Co wy na to...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a ja mam taką informacje:

Jeżeli ktoś posiada XP serii DUT3C czyli z napięciem standardowym 1.60V, to po zrobieniu DrutModa z napięciem po jakimś czasie gdy zlikwiduje DrutModa to płyta będzie odczytywała mu napięcie na procesorze Default 1.50V.

Nie wiem czy na wszystkich płytach tak się dzieje, ale na moim ECS`ie stało się tak z dwoma prockami.

Oczywiście Atlon na standardowych ustawieniech(1700+ 1466MHz) i na nowym napięciu 1.50V działa stabilnie, ale pozostaje fakt, że coś zostało zmienione. Wygląda to tak jakby został przepalony środkowy mostek, ale na procesorze nic nie widać.

Co wy na to...

za malo informacji: po jakim drutmodzie? na mnoznik?,na napiecie? na jaki mnoznik? ,na jakie napiecie?

moze ten mostek sie przepala od polaczenia nozek,nie wiem :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem "po zrobieniu DrutModa z napięciem" a wiec chodzi o moda na napięcie.

Napięcie miałem najpierw 1.70V ale z tego co pamiętam to po tym chodził jeszcze ne default 1.60V.

Natomiast gdy zmieniłem na 1.75 to już było default 1.50V.

To tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem "po zrobieniu DrutModa z napięciem" a wiec chodzi o moda na napięcie.

Napięcie miałem najpierw 1.70V ale z tego co pamiętam to po tym chodził jeszcze ne default 1.60V.

Natomiast gdy zmieniłem na 1.75 to już było default 1.50V.

To tyle.

A jak teraz masz default 1,5V, to czy drutowanie dalej jest mozliwe?? Chodzi mi o to ze jak zdrutujesz np. na 1,75V to czy bedzie 1,75 (tak jak zdrutowales), czy 1,5V?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drutowanie nadal jest możliwe.

Lecz jak to jest z gwarancją w końcu w DUT3C ma default 1.60V a więc literka "U" oznacza 1.60V. A co do mojego procka, to nawet blomba (stiker) jest naklejona na mostkach L11.

Jak myślicie czy wrazie czego doczepią się tego napięcia, czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drutowanie nadal jest możliwe.

Lecz jak to jest z gwarancją w końcu w DUT3C ma default 1.60V a więc literka "U" oznacza 1.60V. A co do mojego procka, to nawet blomba (stiker) jest naklejona na mostkach L11.

Jak myślicie czy wrazie czego doczepią się tego napięcia, czy nie?

Wydaje mi sie ze sie nie doczepia. Mojego poprzedniego DUT3C zalatwilem podczas przepalania mostkow, jakos mi iskra przeskoczyla z jednego na drugi mostek i przestal dzialac calkowicie, poszedlem do serwisu, podlaczyli, oblukali go i z miejsca wymienili na nowy DLT3C :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ze sie nie doczepia. Mojego poprzedniego DUT3C zalatwilem podczas przepalania mostkow, jakos mi iskra przeskoczyla z jednego na drugi mostek i przestal dzialac calkowicie, poszedlem do serwisu, podlaczyli, oblukali go i z miejsca wymienili na nowy DLT3C :D

Mialem podobny przypadek: poprzedniego proca DLT3C 0309 przepalilem na 13x i dzialal, ale potem zachcialo mi sie 14x, przepalilem odpowiedni mostek ale proc juz nie wstal....... Przyjeli do reklamacji, ale zanim oddali nowy czekalem 2 tyg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj pomagałem kumplowi kręcić jego proca.

Patrzcie na to:

Dołączona grafika

Procek 0313 DLT3C

Płyta SOLTEK 75 KAV 8O 8O 8O

Procek zdrutowany sposobem z jednym drutem.

Magistrala 100MHz, mnożnik x23 8O (faktycznego nie pamiętam). Napięcie 1.6V. Miedziany wentyl NoName (5000 obr).

Najciekawszy w tym wszytkim (oprócz tak wysokiego O/C na tak wiekowej płycie) jest brak mnożnika i magistrali w WCPUID...

Co Wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj pomagałem kumplowi kręcić jego proca.

Patrzcie na to:

Dołączona grafika

Procek 0313 DLT3C

Płyta SOLTEK 75 KAV 8O  8O  8O 

Procek zdrutowany sposobem z jednym drutem.

Magistrala 100MHz, mnożnik x23  8O  (faktycznego nie pamiętam). Napięcie 1.6V. Miedziany wentyl NoName (5000 obr).

Najciekawszy w tym wszytkim (oprócz tak wysokiego O/C na tak wiekowej płycie) jest brak mnożnika i magistrali w WCPUID...

Co Wy na to?

zmien mu mnoznik na 17x i fsb 135,bedzie szybciej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Finalne ustawienia:

Dołączona grafika

Ma ktoś lepszy wynik na 75KAV?  8)

Ladny wynik :) Czy jest stabilny z takim zegarem :?: czy tylko wszedles do windy zrzuty zrobic :?: Mi najwiecej poszedl 17x133, ale juz trzeba bylo troche wiecej napiecie podbijac i w rezultacie bardziej sie grzal :( Dalej nie kombinowalem bo mam <span style="color:red;">[ciach!]</span>owe chlodzenie :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jestem kolejnym szczesliwym posiadaczem zdrutowanego proca!

Operacja zajela mi 15 minut. Nie zakladalem drucikow na nozki, bo sie pochlastac mozna, tylko ucialem 5 mm drucika, zgiolem w ksztalt litery U i wsadzilem do socketa. To o wiele latwiejszy sposob!

Nie sprawdzalem wszystkich mnoznikow:

12 - 16

11,5 - nic

11 - 15

Teraz proc idzie 15x133 na napieciu 1,69 V i jest rock stable.

Na 16x133 i na 15x140 nie wstaje nawet na napieciu 1,74V :(

Taka seria niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jestem kolejnym szczesliwym posiadaczem zdrutowanego proca!

Operacja zajela mi 15 minut. Nie zakladalem drucikow na nozki, bo sie pochlastac mozna, tylko ucialem 5 mm drucika, zgiolem w ksztalt litery U i wsadzilem do socketa. To o wiele latwiejszy sposob!

Nie sprawdzalem wszystkich mnoznikow:

12 - 16

11,5 - nic

11 - 15

Teraz proc idzie 15x133 na napieciu 1,69 V i jest rock stable.

Na 16x133 i na 15x140 nie wstaje nawet na napieciu 1,74V :(

Taka seria niestety.

1.74v?

a od czego masz mozliwosc ustawienia 1.85v - troche odwagi ,moj dopiero na takim poszedl na 2200MHz ,na wiatraku titana sobie biegal i temp mial spoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...