Skocz do zawartości
mechl!n

A Jednak- Mnożnik Powyżej X12.5...

Rekomendowane odpowiedzi

nie ma za co  :) Idę drutować  :twisted: a tak przy okazji, choć to nie ten topic ale do ilu wystarczy mi Titan D5TC :?: , producent mówi, że do 2100+...przy 1700+ (standardowe ustaw.) mam max 44-45*C

duzo masz

ja na tym titanie mialem na 1500MHz max 35C ,obudowa otwarta

tylko ze mi padl wiatrak i zastosowalem taki 80x80 na sznurowce przywiazany

ale na standardowym to na duronie mialem temp max 2C gorsza niz na tym 80x80,wiec u ciebie jakies 5C za duza jak na moj gust

Witam,

Na Solteku 75KAV, Antek 1700+@2200+, drutmodzie 13,5x133=1800MHz i na Falcon Rock II, ktory ma obslugiwac TB do 2700+ w stresie potrafi do 50 dojechac w upalne dni,w idle ma 41-42, i proc ma obnizone napiecie z 1,6 default na 1,55V. Nie za wysoka temp? I od kiedy wsadzilem Falcon Rocka II, w HM nie zmienila sie wartosc obrotow wentyla - zawsze 2570. Pozdro. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma za co  :) Idę drutować  :twisted: a tak przy okazji, choć to nie ten topic ale do ilu wystarczy mi Titan D5TC :?: , producent mówi, że do 2100+...przy 1700+ (standardowe ustaw.) mam max 44-45*C

duzo masz

ja na tym titanie mialem na 1500MHz max 35C ,obudowa otwarta

tylko ze mi padl wiatrak i zastosowalem taki 80x80 na sznurowce przywiazany

ale na standardowym to na duronie mialem temp max 2C gorsza niz na tym 80x80,wiec u ciebie jakies 5C za duza jak na moj gust

Witam,

Na Solteku 75KAV, Antek 1700+@2200+, drutmodzie 13,5x133=1800MHz i na Falcon Rock II, ktory ma obslugiwac TB do 2700+ w stresie potrafi do 50 dojechac w upalne dni,w idle ma 41-42, i proc ma obnizone napiecie z 1,6 default na 1,55V. Nie za wysoka temp? I od kiedy wsadzilem Falcon Rocka II, w HM nie zmienila sie wartosc obrotow wentyla - zawsze 2570. Pozdro. 8)

Temperatura do jakis 55C jest calkowicie bezpieczna. Powyzej 60C mozna zaczac sie martwic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z L1 nic nie trzeba robić, L3 są do mnożników i L11 do napięć rdzenia

Pare linkow na ten temat, nie wiem czy juz byly :D

http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/wor...amd_pinmod.html

http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/wor...d_painting.html

http://fab51.fc2web.com/pc/tbred/athlon11-e.html

http://www.beachlink.com/candjac/TbredDecode0.htm

Tam bedzie napisane co, gdzie u jak zmienic w mostkach :wink:

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie robilem drut moda ,tylko przepalalem mostki

przepalalem na 13.5x ,ale juz doszedlem do tego ze jeden mi sie chyba nie przepalil,bo przepalone mam na 3.5x ,co daje 19x

na Epoxie lapie mi AUTO na 19x ,ale na Abicie AUTO to 20x

22x to mam ustawiajac w biosie 7.5x ,proc mi tak chodzi na 1.85v

ustaw drut modem mnoznik na 13.5x to bedzie pewne ze 23x bedzie dostepny,bo wlasnie na takim sie wzorowalem (2100+)

moze twoj proc nie wytrzymuje,mnozniki wyzsze niz 17x sprawdz po ustawieniu 1.85v

(wlasciwie to nie ma znaczenia jaki mnoznik wyzszy od 12.5x sie ustawi na procu,bo ja mam 19x ,a moge ustawiac od 15x do 23x na Abicie i Epoxie - moze nawet 24x,ale moj proc tyle nie wytrzymuje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie robilem drut moda ,tylko przepalalem mostki

przepalalem na 13.5x ,ale juz doszedlem do tego ze jeden mi sie chyba nie przepalil,bo przepalone mam na 3.5x ,co daje 19x

na Epoxie lapie mi AUTO na 19x ,ale na Abicie AUTO to 20x

22x to mam ustawiajac w biosie 7.5x  ,proc mi tak chodzi na 1.85v

ustaw drut modem mnoznik na 13.5x to bedzie pewne ze 23x bedzie dostepny,bo wlasnie na takim sie wzorowalem (2100+)

moze twoj proc nie wytrzymuje,mnozniki wyzsze niz 17x sprawdz po ustawieniu 1.85v

(wlasciwie to nie ma znaczenia jaki mnoznik wyzszy od 12.5x sie ustawi na procu,bo ja mam 19x ,a moge ustawiac od 15x do 23x na Abicie i Epoxie - moze nawet 24x,ale moj proc tyle nie wytrzymuje)

Pokombinuję jeszcze z tym 13.5 może coś wyjdzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cały dzień bawiłem sie z tym <font color="#FF0000">[ciach!]</font> i udało mi się dojść tylko do x18 które uzyskuję poprzez ustawienie x17.5 może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł :roll:

Ale jak probujesz ustawiac te mnozniki? Zrobiles drut-moda np na 13 i zmieniasz mnozniki w biosie, czy usatwiles w biosie mnoznik na AUTO i sprawdzasz rozne kombinacje pinow? Mi na swojej płycie udało mi sie usatwic mnozniki 18x(17.5x), 19x(3.5x) i 20x(4.5x).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustawiałem mnożniki na pinach powyżej 12.5 i zmieniałem w biosie, :D Zastanawiam sie czy jest sens ustawiania powyżej tych x18 bo ten Xp'k zaczął się strasznie grzać i do tego mam jeszcze słabą zasiłkę 250W te 1800 Mhz udało mi sie ustawić na napięciu 1.75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustawiałem mnożniki na pinach powyżej 12.5 i zmieniałem w biosie, :D   Zastanawiam sie czy jest sens ustawiania powyżej tych x18 bo ten Xp'k zaczął się strasznie grzać i do tego mam jeszcze słabą zasiłkę 250W te 1800 Mhz udało mi sie ustawić na napięciu 1.75

hmm

czy ja pisalem wczesniej ze potrzebny bios A9 ,bo nie pamietam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yo A9 mam, tak sobie dzisiaj znowu próbowałem i tez kiszka jak ustawiałem mnożnik x20 poprzez połaczenie VCC z AJ27 i AN27 z AL27 komp nie wstaje Zdenerwowałem sie i ustawiłem 18x112 na 1.85(drut) i też nie wstaje, popatrzyłem na proca a tam steping A0 z pierwszych tygodni <- i to chyba jest mój problem Bo ta seria ma czasem kłopoty z 2Ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yo A9 mam, tak sobie dzisiaj znowu próbowałem i tez kiszka jak ustawiałem mnożnik x20 poprzez połaczenie VCC z AJ27 i AN27 z AL27 komp nie wstaje Zdenerwowałem sie i ustawiłem 18x112 na 1.85(drut) i też nie wstaje, popatrzyłem na proca a tam steping A0 z pierwszych tygodni <- i to chyba jest mój problem Bo ta seria ma czasem kłopoty z 2Ghz

:roll:

moze twoj proc nie wytrzymuje...

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. Chyba chciałes napisac że polaczyles Vcc z pinami AJ27, AN27, AL27.Samo polaczenie AN27 i AL27 ze soba nic nie daje, piny te musza byc podlaczone do Vcc. A jezeli masz T-breda na steppingu A0 to nie masz co marzyc o 2GHz nawet po podniesieniu napiecia do 1.85V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że polemika na temat drut moda wygasła :| Mam pewien problem. Powkładałem sobie druciki i ustawiłem mnożnik 13. I wszystko OK nawet z FSB 150MHz przy 1,6V ale jechałem dalej, ustawiłem 13.5 nie zmieniając napięcia [1,6V] i niby wszystko ok, jest POST...wszystko chodzi, prime stable więc daję FSB 150MHz, POST jest i...nieurachamia się winda, drugi raz: niebieki ekran: System wyłączy komputer aby zapobiec uszkodzeniu...co jest? Podnieść mu napięcie na 1.65? Nie zostanie ono nastałe?, niechciałbym stracić gwarancji a gość w sklepie nie jest lama? (niestety :

Pozdro

acid_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że polemika na temat drut moda wygasła :| Mam pewien problem. Powkładałem sobie druciki i ustawiłem mnożnik 13. I wszystko OK nawet z FSB 150MHz przy 1,6V ale jechałem dalej, ustawiłem 13.5 nie zmieniając napięcia [1,6V] i niby wszystko ok, jest POST...wszystko chodzi, prime stable więc daję FSB 150MHz, POST jest i...nieurachamia się winda, drugi raz: niebieki ekran: System wyłączy komputer aby zapobiec uszkodzeniu...co jest? Podnieść mu napięcie na 1.65? Nie zostanie ono nastałe?, niechciałbym stracić gwarancji a gość w sklepie nie jest lama? (niestety :

Pozdro

acid_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie masz wyboru jezeli chcesz wiecej wycisnac ,musisz podniesc zasilanie

jezeli nie chcesz stracic gwarancji na proca to mozesz stracic na plyte i zrobic na niej vmoda

no i twoja plyta kosztuje teraz 170pln ,a proc 240pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dawał jak najwiekszą magistrale i dopiero wtedy bawił sie mnożnikiem ja na asusie małem 211 ale nie synhro z pamięciami a cofnełem so 200 i wtedy sie wysypał wieksza magistral da ci większy przyrost wydajności niż wyższy zegar athlona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yo everybody.

Drut-mod zrobiony. Działa świetnie... teraz szczegóły. Zrobiłem wersję z drucikami w socket. Wykorzystałem metodę mechl!na z dwoma drucikami do odblokowania mnożników aby móc zmieniać je w biosie. Sama czynność zakładania przebiegła bez problemów. Zrobiłem tylko jeden błąd przed założeniem moda - nie nastawiłem w biosie fsb 100MHz. Kiedy odpaliłem kompa niestety się wieszał lub w ogóle nie reagował bo akurat wypadło, że mnożnik był nastawiony na 21. Zgasiłem maszynkę przełączyłem zwory na aktywacje jumperów i dipswitchami nastawiłem fsb 100MHz. Odpaliłem znowu i teraz mogłem dostać się do biosu i z jego poziomu ustawić odpowiednie opcje. Następnie go zgasiłem wróciłem do poprzednich ustawień jumperów, dipswitchy i wystartowałem. Teraz było już wszystko jak należy. W ustawieniach mnożnika zamiast numerów od 5.0 do 12.5 pojawiły mi się z przedziału 13-22.5 W sumie ucieszyłem się bo były takie ciekawe jak 14, 15, 16. Stwierdziłem, że tak czy inaczej trzeba wszystkie sprawdzić. Trwało to trochę czasu bo sprawdzałem co pokazuje POST i w windows wcpuid. A teraz to co otrzymałem :

| bios | post | wcpuid |

13.0 | 13.0 | 13.0

13.5 | 13.5 | 13.5

14.0 | 14.0 | 14.0

21.0 | 18.0 | 21.0

15.0 | 17.0 | 17.0

22.5 | 18.0 | 18.0

16.0 | 18.0 | 23.0

16.5 | 18.0 | 24.0

17.0 | 17.0 | 17.0

18.0 | 18.0 | 18.0

19.0 | 13.5 | 13.5

20.0 | 18.0 | 21.0

Podsumowując dostępne mnożniki to 13, 13.5, 14, 17, 18, 21, 23 i 24.

To na razie tyle. Gdyby ktoś miał pytanka to zapraszam.

Drut-mod rulez !!! polecam każdemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam swojego 1800+ (DLT3C JIUHB) ustawionego na 13.5 X 145=1960MHZ na napięciu 1.55. Zobaczcie poniższy link (on jest do mojej płyty Asus a7m266):

http://www.amdforums.com/showthread.php?s=...15&pagenumber=1

i tu:

http://www.geocities.com/trats102002/a7mwire.html

Może komuś się to przyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drut-mod udany :D :D :D choć nie bez przygód :lol: , ale do rzeczy zastosowałem sposób nr 2 ala mechl!n tzn. z 2 drucikami w socket na mobo jak w podpisie i uzyskałem nastepujące mnożniki:

5x 5,5x 6x 6,5x - nie wstaje

7x - 17x

8x 8,5x - nie wstaje

9x - 17x

9,5x - 18x

10x 10,5x - nie wstaje

11x - 13,5x

11,5x - 13,5x

12x - 14x

12,5 - 21x

def. - 13,5x

fsb było na 100 a Vcore podniesione o 7,5%. Przypuszczam że gdybym podniósł Vcore o 10% (max dla tego mobo z biosa) to by komp wstał jeszcze na innych mnożnikach. Niestety ściągając radiator omsknął mi się śrubokręt i przejechał po kondensatorze i ścieżce, poszedł laminat i ujrzałem miedź 8O 8O 8O . Po tym szlifie śrubokrętem i drut-modzie komp za pierwszym razem nie wstał, byłem pewny że to ja zjeb**** mobo, ale ściągnełem mostki z socketa odpalam kompa i .. :lol: działa, zadowolony założyłem mostki jeszcze raz i poszło 8)

aaa użyłem po dwa cienkie druciki na mostek, dla pewności a proc wchodził z lekkim oporem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos tu pytal o palomino. otoz nie dziala. do palomino sa inne triki, np:

http://www.ocinside.de/go_d.html?http://ww...rum=14&topic=22

mi ten numer nie przeszedl, bo wczesniej procka zameczylem na smierc cieciem i laczeniem mostkoof i wlasna glupota;(

jeszcze go zreanimuje :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak ten rekord zrobiles z 194 FSB bez dzielnika 1/5 !? Wprawdzie non-stable ale jednak.

znow sie pochwale ;)

na 8KHA+ z Duronem Morganem mialem max FSB 200.81 MHz (na innych BIOSach juz mniej), RAM asynchronicznie i chodzilo tak bez problemow :)

wszystko to robilem na poczatku 2002 (plyte kupilem w grudniu 2001)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO DLUZSZYCH PRZEMYSLENIACH MYSLE ZE ROZWIAZALEM ZAGADKE DRUT MODA - sprawa polega na tym ze kazdy procesor ma jakby swojego "drut moda" juz w sobie (chodzi o mostki) - sa one jednak o wyzszej rezystancji od drutu (ktory ma prawie 0 :)) i dlatego drut mod ma role dominujaca (przez to wlasnie dziala) - do czego daze - mianowicie ta teoria rozwiazuje wszystkie dotychczasowe domysly takze procesorow HIGH END

nie bede dluzej owijal w bawelne :)

kazdy zainteresowany drut modem widzial na pewno to:

http://bbs1.danawa.co.kr/ysy/market_free/d...tb10-76664-.jpg

kazdy procesor ma jakis mnoznik default - 1700+ ma 11x czyli wedlug rysunku RRRRR - plyty bez 5 bitowego mnoznika nie potrafia zmienic ostatniego parametru czyli ostatniego R na B - i to jest cala idea drut moda zeby to zrobic drucikiem - ale to na bank juz ktos zauwazyl - jednak (moze ktos juz na to wpadl a ja teraz bez sensu sie produkuje) po drutmodzie (minimalnie dwa druciki gdyz RRRRB moze nie istniec - daloby to z teorii - dla plyty bit 5 nie istnieje wiec RRRR czyli 11x - do tego nalezaloby dodac 8 ze wzgledu na drut na 5 bicie i mamy 19 - jednak zauwazylem ze mnoznik 5x jest to 2(4 bity)+3, 11x to 0(4 bity)+11 a 12,5 to 1,5(4 bity)+11 wiec plyta jakby przy 4 bitach w przedziale [0;1,5] dodaje 11 a w przedziale [2:7,5] dodaje juz tylko 3 - dlatego tez w momencie gdy komp wstanie na 19x wystarczy zmienic mnoznik w biosie na 6x - wtedy plyta przestanie dodawac dodatkowa osemke i ustawie sie RBBR + nasze B dajac RBBRB czyli 14x - i od tej 14 mozemy jechac w biosie az do 10,5 uzyskujac przy tym 18,5x jezeli to zadziala to jestem genialny bo uzyskacie wszsytkie mnozniki z zakresu [14:18,5] DOSTEPNE Z BIOSU (w tym przypadku ustawienie 14x i 15x w biosie powinno dac wlasnie ustawione mnozniki!!! - bo dla plyty 14x i 6x oraz 15x i 7x to IMO to samo - to tak dla tych co lubia miec tak jak jest ustawione :P)

poniewaz plyta dodaje 11 tylko w przypadku kiedy 4 bity sa w przedziale [0:1,5] to wyjasnia dlaczego nie jest mozliwe uzyskanie mnoznikow powyzej 11+1,5 czyli 12,5 bez 5 bitu!!!

Na 13x zauwazyliscie ze czesc mnoznikow dziala, a czesc nie - dlaczego nie dzialaja te ponizej 13 wynika wlasnie z tej zmiany piatego bitu z R na B - zobaczcie ze mnozniki ponizej 13 maja 5 bit na R a powyzej 12,5 na B.

Ale dlaczego nie dzialaja niektore powyzej - dlatego ze oprocz 5 bitu zmieniamy takze 3 - tez z R na B - wtedy powstaje kombinacja RRBRB - co daje mnoznik 13x - ALE PLYTA NIE POTRAFI JUZ TEGO 3 BITU ZMIENIC NA R - DLATEGO DOSTEPNE SA TYLKO MNOZNIKI xxBxB.

Teraz nastepna rzecz - te 5 bitow to liczba mnoznika w postaci binarnej - ale - mysle ze tego nikt jeszcze nie analizowal (a jak tak to sie wqrze :D) - mamy tak 0,5 1 2 4 8 - jak jest na B to dodajemy stosowna liczbe jak R to omijamy - do wyniku wystarczy dodac 3 lub 3+8 w przypadku gdy 4 bity daja wynik w przedziale [0:1,5] i viola mamy mnoznik.

PLYTA USTAWIA DLA 13x RRBR (NIE MA 5 BITU) CO W PRATKTYCE DAJE RRBRR CO DAJE 2+3 CZYLI 5 - I JEST JUZ WYTLUMACZENIE NA "PRZEKRECAJACY SIE MNOZNIK"

Teraz jeszcze odpowiedz dlaczego plyty glowne potrafia zmieniac mnoznik:

Kazdy procek ma swoj uklad mostkow a plyta glowna po ustawieniu w biosie sama robi takiego drut moda wedlug schematu z rysunku - dzieki temu przemuje role dominujaca nad mostkami (mniejsza rezystancja ALE NIE MNIEJSZA OD DRUTU DLATEGO DRUT MOD WYGRYWA Z BIOSEM) i ustawia swoj mnoznik - EPOX NIE UMIE USTAWIC 5 BITU CO NIE ZNACZY ZE NIE OBSLUGUJE WYSOKICH MNOZNIKOW

dlatego kupujac procesor o mnozniku wyzszym niz 12,5 np 14 mamy ustawienie default RBBRB - PONIEWAZ 5 BIT JEST NA B plyta doda do istniejacych mnoznikow 8!!! I tylko to - ustawiajac 8x otrzymasz 16x itd - przy tej okazji chcialbym rozwiazac sprawe tych pseudo losowych mnoznikow na KHA po modzie - bzdura - wynika to z tego ze majac ustawiony mnoznik 13x RRBRB tylko te 3xR ma mozliwosc zmiany przez plyte - dlatego ustawiajac mnoznik np 8x plyta chce ustawic RBRB (nie ma 5 bitu) - ustawi sie RBBBB poniewaz 3 i 5 bit jest wymuszony przez mod na B - da to mnoznik 18x - wlasnie ten 3 bit jest winowajca tego ze nie jest tak ze do istniejacego mnoznika dodajemy tylko 11 - ale o tym juz bylo jak rozwazalem kwestie drutu tylko na 5 bicie - w ten sposob mozemy sobie sami policzyc co i jak trzeba ustawic zeby miec konkretne mnozniki. I to juz chyba wszystko na ten temat mam nadzieje ze pierwszy to wymyslilem ze w nagrode dostane duuuuzy zwoj drutu. (nie potrzeba bo i tak moje KHA nie zyje :()

I NA KONIEC jak mialem 15 czyli RRRBB to i tak ze wzgledu na koncowke BB czyli 12 + 3 daje 15 nie moglbym uzyskac nic nizej niz 15 bo przez kolejne B mozna tylko dodawac do mnoznika.

TAK JEST ZAWSZE - TO JEST LOGICZNE

Wiec jest tez wytlumacznie na ten sad ze nie da sie nic ponizej wartosci default ustawionej za pomoca drut moda!!!

to samo dotyczy napiecia - ono opisane jest 3 bitami tyle ze na rysunku B to 0 a R to 1 - dlatego ze DLT na BBB to wystarczy zmienic 3 bit na R (na rysunku jest od konca) czyli na RBB i mamy 1,7V z czego mozna zrobic co sie chce w biosie [1,7:1,85] - obnizenie w biosie o -0.1V da 1.8V poniewaz 3 bit jest ustawiony na twardo na R - ta sama zasada jak dla mnoznika

dla DUT jest to samo jednak ma on BRB - nalezy takze zmienic 3 bit (czyli pierwszy od lewej) na R co spowoduje ze procek na default bedzie mial 1,8V jednak bedzie mozna za pomoca -0,1V w biosie zejsc do 1,7V a za pomoca +0,05V dac 1,85V czyli tak samo jak w przypadku DLT otrzymujemy zakres [1,7:1,85]

REASUMUJAC: jezeli moja teoria dotyczaca zmiany tylko 5 bitu mnoznika na B jest prawdziwa (a jest to prawie ze 100%) to wystarcza dwa druty - jeden na mnoznik a drugi na napiecie, zeby kompleksowo podkrecic procka na tej plycie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

REASUMUJAC: jezeli moja teoria dotyczaca zmiany tylko 5 bitu mnoznika na B jest prawdziwa (a jest to prawie ze 100%) to wystarcza dwa druty - jeden na mnoznik a drugi na napiecie, zeby kompleksowo podkrecic procka na tej plycie!!!

Wróć się do 8 strony w tym topicu i dokładnie czytaj kolejne posty. Dowiesz się że już wtedy pisałem o tym o czym Ty teraz piszesz. Wysunąłem wtedy tą samą teorię co Ty teraz i nawet została sprawdzona. Ja sam już nic nie pisze o drut-modzie od jakiegoś czasu bo wydaje mi się że wszystko zostało powiedziane. Forumowicze zaczynają pisać o czymś co już było i topic niepotrzebnie się rozrasta i przez to trudniej znaleźć konkretne informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na to wszystko wpadlem po prostu chcac rozwiklac sprawe prockow z wyzszymi mnoznikami oraz pomoc ani - i dlatego wszystko kompleksowo napisalem w jednym poscie - pisalem ze to moze bylo - ale mysle ze nie wszystko a tym bardziej nie wszystko na raz - a przynajmniej wszystko jest dobrze?

PS Sledzilem tamten topic i nie przypominam sobie jakiegos roztrzasania np dlaczego sa "losowe" mnozniki - ale jeszcze sprawdze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...