mechl!n Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Znalazłem w sieci COŚ TAKIEGO. Teraz proszę o wyciąganie wniosków- część jest dla mnie zrozumiała, ale nie wszystko :oops: . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 jak bede w domu to jeszcze na Abicie KT7 zobacze ,ale kolesiowi za granica na tym Abicie mnozniki podobnie wchodzile jak na 8kha+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 8 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2003 Schemacik zastępujący cięcie mostków na procesorze: Umożliwia zmianę mnożnika na płytach nie posiadaących takiej możliwości! Żebym jeszcze wiedział, gdzie są konkretne piny w sockecie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 8 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2003 I następny ciekawy LINK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 8 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2003 Chyba znalazłem potwierdzenie mojej teori TUTAJ. "...Those are the two L3 bridges you'll want to cut to unlock the higher multis on a 1700+ tbred B. That will set your default multiplyer at 13x and you can set it higher from there..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujek Dobra Rada Opublikowano 8 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2003 A jak to pozniej jest z wybieraniem mnoznikow po modyfikacji procka? Powiedzmy ze ustawie sobie mnoznik 15x za pomoca ciecia mostow L3. Czy jak wtedy dam na plycie wybor mnoznika na AUTO to wlaczy sie z mnoznikiem 15x? Czy jak bede chcial ustawic mniejszy mnoznik niz 15, np 12,5 to czy bedzie sie to dalo zrobic (moja plyta obsluguje zmiane mnoznika tylko do 12,5)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Panowie, TO DZIAŁA! Znaczy TO: Wprawdzie założenie tych drucików to istna męka, ale warto- bez cięcia/przepalania mostków jest dostęp do wyższych mnożników. Nie ma jednak róży bez kolców- nie wszystkie działają. Oto spis tych, które uzyskałem na mojej płycie (Epox 8KHA+): -bios---|---fakt- -AUTO-----x13 --x7--------x17 --x9--------x17 --x9.5------x18 --x11-------x13 --x11.5----x13.5 --x12-------x14 --x14-------x13 --x15-------x13 Logiki tu żadnej nie widzę- najważniejsze, że bez fizycznej (i nieodwracalnej) ingerencji w mostki proca kilka wysokich mnożników jest dostępnych. Proszę o relacje z Waszych prób- jakie mnożniki i na jakiej płycie macie dostępne po wykonaniu zaproponowanej przezemnie modyfikacji. Życzę cierpliwości- będzie Wam potrzebna przy łączeniu nóżek proca :D Połączenie można oczywista wykonać również z jednej lub drugiej strony socketa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujek Dobra Rada Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Potwierdzam, ta metoda dziala ale liczba mnoznikow jest ograniczona. Niestety moj procek (JIUHB0310) nie chce dzialac na 2250, na napieciu 1,8V niby wszystko ok ale 3dmarka nie konczy a jak mu dam 1,9V to przy starcie windowsa wywala IRQ NOT LESS OR EQUAL itp. :( Beznadzieja. Update: Pomeczylem troche procka z taka modyfikacja, niestety nie udalo mi sie uzyskac stabilnosci na zadnej z czestotliwosci, nawet na czestotliwosci 1800MHz, na ktorej pracowal prawidlowo przed modyfikacja, zawieszal sie podczas 3DMark2001 (wywalal do pulpitu). Podejrzewam, ze nie wykonalem najlepiej tych drucikow i styk byl kiepskiej jakosci, moze dlatego byly te zwiechy, bardzo ciezko jest to zrobic tak, zeby bylo dobrze. Chyba zdecyduje sie na ciecie mostkow i tu mam pytanie do tych, ktorzy to robili. Czy po takiej modyfikacji mozna wybierac mnozniki mniejsze niz ten, ktory ustawia sie poprzez ciecie mostkow? Chce sie upewnic na wypadek gdybym nie uzyskal stabilnosci na tym mnozniku, ktory ustawiam modyfikujac procesor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 umnie nic nie musialem pszepalac od poczatku moge podnosic mnoznik lecz nie moge podniesc szyny na abicie NF7 powyzej 133 komp sie nie odpala dziwne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 do WUJKA popatrz w moj post,auto idzie mi na 19x ,a ustawiac moge tak jak podalem mechlin pisal ze nizszych nie mozna bylo u niego,ale roznie bywa napewno nie ustawisz mniejszych niz 13x palic wiec najlepiej na 13/13.5x bo pozniej wyzsze i tak z biosu pojda wedlug tabelek mojej , qborga lub jeszcze innej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Swietna robota panowie :D A probowaliscie na jeszcze innych plytach z innym chipsetem :?: jezeli tak to czy te ustawienia mnoznikow sie pokrywaly :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quake4 Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Czesc mechl!n. TO DZIALA. Na Epoxie 8kha+ sprawa wyglada nastepujaco: 6 -----> ??? 6,5 ---> ??? 7 -----> 17 7,5 ---> ??? 8 -----> ??? 8,5 ---> ??? 9 -----> 17 9,5 ---> ??? 10 ----> ??? 10,5 --> ??? 11 ----> 13 11,5 --> 13,5 12 ----> 14 13 ----> ??? 14 ----> 13 15 ----> 13 AUTO -> 13 ??? - czarny ekran Wiec DRUCIKI sa niezle :-). U mnie 1700+ JIUHB 0310 1,5V stndard po zwiekszeniu napiecia do 1,65V smiga na 133x17 (2261MHz). 3dmark'a przechodzi a prime95( na razie przez druga polowe meczu :-) bez bledow). Jeszcze go pomecze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Czesc mechl!n. TO DZIALA. Na Epoxie 8kha+ sprawa wyglada nastepujaco: 6 -----> ??? 6,5 ---> ??? 7 -----> 17 7,5 ---> ??? 8 -----> ??? 8,5 ---> ??? 9 -----> 17 9,5 ---> ??? 10 ----> ??? 10,5 --> ??? 11 ----> 13 11,5 --> 13,5 12 ----> 14 13 ----> ??? 14 ----> 13 15 ----> 13 AUTO -> 13 ??? - czarny ekran Wiec DRUCIKI sa niezle :-). U mnie 1700+ JIUHB 0310 1,5V stndard po zwiekszeniu napiecia do 1,65V smiga na 133x17 (2261MHz). 3dmark'a przechodzi a prime95( na razie przez druga polowe meczu :-) bez bledow). Jeszcze go pomecze. No proszę- nawet na dwuch egzemplarzach tej samej płyty (8KHA+) wychodzą różne mnożniki :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 A jak sadzicie na innych plytach tez bedzie to dzialalo z tymi drucikami np. na sl-75kav :?: Acha no i czy mozna te nozki potraktowac lakierem przewodzacym :?: bo druciki sa troche upierdliwe :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Ja proponuje przykleic ten topic, bo jest to wrecz, ze tak powiem przelom! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Chyba tez cos takiego zrobie :) bo kurcze cos mam problemy z 3000+ z reszta zobaczcie http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=279...=asc&highlight= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Ja proponuje przykleic ten topic, bo jest to wrecz, ze tak powiem przelom!W pelni popieram, ten topic jest warty przyklejenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Czesc mechl!n. TO DZIALA. Na Epoxie 8kha+ sprawa wyglada nastepujaco: 6 -----> ??? 6,5 ---> ??? 7 -----> 17 7,5 ---> ??? 8 -----> ??? 8,5 ---> ??? 9 -----> 17 9,5 ---> ??? 10 ----> ??? 10,5 --> ??? 11 ----> 13 11,5 --> 13,5 12 ----> 14 13 ----> ??? 14 ----> 13 15 ----> 13 AUTO -> 13 ??? - czarny ekran Wiec DRUCIKI sa niezle :-). U mnie 1700+ JIUHB 0310 1,5V stndard po zwiekszeniu napiecia do 1,65V smiga na 133x17 (2261MHz). 3dmark'a przechodzi a prime95( na razie przez druga polowe meczu :-) bez bledow). Jeszcze go pomecze. No proszę- nawet na dwuch egzemplarzach tej samej płyty (8KHA+) wychodzą różne mnożniki :D Jakto inne mnozniki wychodza :?: Ja porownalem Twoje mnozniki z mnoznikami Quake4, i tam gdzie komp postowal przy danym mnozniku u Ciebie i u Quake4, tam zawsze wychodzil Wam obu taki sam mnoznik. A to ze nie wstawal komp ktoremus z Was, to juz inna sprawa, moze za male napiecie, inny procek (seria) itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 No dalej panowie! Chwalić się wynikami! Tyle było pytań o wyższe mnożniki- znalazłem najprostrzy SOLUSZON i nikt (no, prawie nikt) nie wypróbuje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quake4 Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Errata :-) Po wczorajszych testach u mnie na 8kha+, tez 9,5 ---> 18 Na razie stabilnie 133x17(prime95), wyzej chyba zasilacz nie daje rady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Ja to zrobie, tylko powiedzcie jakie sa odpowiedniki tych nozek na tylnej stronie plyty, bo procka nie sciagne etraz poniewaz pasta mi sie juz skonczyla :( Troche znalazlem na ten temat, ale chce sie upewnic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 A działą to na Epox 8RDA+ ??????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 A działą to na Epox 8RDA+ ??????? Jak ktoś nie sprawdzi- to się nie dowiesz. IMO- trik ten działa na KAŻDEJ płycie- nawet na takiej bez możliwości wyboru mnożnika. W pierwszym przypadku niewiadomą pozostaje liczba dostępnych mnożników, w drugim- mamy procka z mnożnikiem x13. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 bombel, ja chyba zaraz zrobie ten numer z nozkami :) moze uzyskam w ten sposob stabilne 2900+ ;( bo niestety gdy dolozylem dzisiaj druga pamiatke, to ona juz nie wyrobila :( teraz dzialam na 12,5 x 166 :( :( :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 or 2nd solution... kupie 512 samsunga 333mhz :) dobrze sie to kreci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 zaraz zjem i bede "drutował" procka, zrobilem juz sobie druciki, i takkombinuje ze dla ulatwienia połącze sobie najpierw jakieś nuzki na brzegu, bo latwiej tak obkrecac drucikiem, zdejme penseta i jakoś naloze na odpowiednie wyprowadzenia :) Jak do 21 nieodpowiem to znaczy ze padł mi proc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Ok, jestem juz po operacji, było dosyc trudno, pomysł z ulatwieniem sobie pracy-polonczeniem jakis zewnetrznych wyprowadzen i potem prxzeniesienie polonczenia na wlasciwe niewypalil, bo niepomyslalem o tym, ze po przekatnej jest mneijsza dlugosc :P Ale znalazlem dobry sposob na znaczne ulatwienie owijania drucikiem. Do owijania urzylem 2cm drucika ktory pochodzil z plecionki kabelka zasilajacego od wentylatorka starego. Patent polega na tym, zeby <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> drugi drucik o srednicy tych pinow na procku, jeden z koncow obwinolem 2,5 raza :P, delikatnie zdjolem i takie "oczko" nalozylem na odpowiedni pin, a dalej to juz latwo poszlo, jak sie drucik trzymal jednego pina..... Zaraz sprawdze jak na mojej plycie wygladaja mnozniki i dam update Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 RS spozniles sie ,juz myslalem,ze twoj proc splynal z falami sedesu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 6 minutek sie spoźnilem, ale lipa Znaczy sie na płycie SHUTTLE AK32A po tym modzie plyta nieodpala sie na zadnym innym mnozniku, dziala tylko na default. I wielka szkoda, bo myslalem ze brak dzielnika 1/5 zrekompensuje sobie wysokimi mnoznikami, a tu zyskalem tylko 0.5 z 12,5 Z tego co pamietam komus tesh juz na tym shuttlu niedzialaja mnozniki, tyle ze po paleniu mostow .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 6 minutek sie spoźnilem, ale lipa Znaczy sie na płycie SHUTTLE AK32A po tym modzie plyta nieodpala sie na zadnym innym mnozniku, dziala tylko na default. I wielka szkoda, bo myslalem ze brak dzielnika 1/5 zrekompensuje sobie wysokimi mnoznikami, a tu zyskalem tylko 0.5 z 12,5 Z tego co pamietam komus tesh juz na tym shuttlu niedzialaja mnozniki, tyle ze po paleniu mostow .. wiec pozostaje ci ciecie/przepalanie to nie takie straszne :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...