Skocz do zawartości
mechl!n

A Jednak- Mnożnik Powyżej X12.5...

Rekomendowane odpowiedzi

A jak to pozniej jest z wybieraniem mnoznikow po modyfikacji procka? Powiedzmy ze ustawie sobie mnoznik 15x za pomoca ciecia mostow L3.

Czy jak wtedy dam na plycie wybor mnoznika na AUTO to wlaczy sie z mnoznikiem 15x?

Czy jak bede chcial ustawic mniejszy mnoznik niz 15, np 12,5 to czy bedzie sie to dalo zrobic (moja plyta obsluguje zmiane mnoznika tylko do 12,5)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, TO DZIAŁA!

Znaczy TO:

Dołączona grafika

Wprawdzie założenie tych drucików to istna męka, ale warto- bez cięcia/przepalania mostków jest dostęp do wyższych mnożników.

Nie ma jednak róży bez kolców- nie wszystkie działają. Oto spis tych, które uzyskałem na mojej płycie (Epox 8KHA+):

-bios---|---fakt-

-AUTO-----x13

--x7--------x17

--x9--------x17

--x9.5------x18

--x11-------x13

--x11.5----x13.5

--x12-------x14

--x14-------x13

--x15-------x13

Logiki tu żadnej nie widzę- najważniejsze, że bez fizycznej (i nieodwracalnej) ingerencji w mostki proca kilka wysokich mnożników jest dostępnych.

Proszę o relacje z Waszych prób- jakie mnożniki i na jakiej płycie macie dostępne po wykonaniu zaproponowanej przezemnie modyfikacji.

Życzę cierpliwości- będzie Wam potrzebna przy łączeniu nóżek proca :D

Połączenie można oczywista wykonać również z jednej lub drugiej strony socketa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, ta metoda dziala ale liczba mnoznikow jest ograniczona.

Niestety moj procek (JIUHB0310) nie chce dzialac na 2250, na napieciu 1,8V niby wszystko ok ale 3dmarka nie konczy a jak mu dam 1,9V to przy starcie windowsa wywala IRQ NOT LESS OR EQUAL itp. :( Beznadzieja.

Update:

Pomeczylem troche procka z taka modyfikacja, niestety nie udalo mi sie uzyskac stabilnosci na zadnej z czestotliwosci, nawet na czestotliwosci 1800MHz, na ktorej pracowal prawidlowo przed modyfikacja, zawieszal sie podczas 3DMark2001 (wywalal do pulpitu).

Podejrzewam, ze nie wykonalem najlepiej tych drucikow i styk byl kiepskiej jakosci, moze dlatego byly te zwiechy, bardzo ciezko jest to zrobic tak, zeby bylo dobrze.

Chyba zdecyduje sie na ciecie mostkow i tu mam pytanie do tych, ktorzy to robili. Czy po takiej modyfikacji mozna wybierac mnozniki mniejsze niz ten, ktory ustawia sie poprzez ciecie mostkow? Chce sie upewnic na wypadek gdybym nie uzyskal stabilnosci na tym mnozniku, ktory ustawiam modyfikujac procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do WUJKA

popatrz w moj post,auto idzie mi na 19x ,a ustawiac moge tak jak podalem

mechlin pisal ze nizszych nie mozna bylo u niego,ale roznie bywa

napewno nie ustawisz mniejszych niz 13x

palic wiec najlepiej na 13/13.5x bo pozniej wyzsze i tak z biosu pojda wedlug tabelek mojej , qborga lub jeszcze innej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc mechl!n. TO DZIALA.

Na Epoxie 8kha+ sprawa wyglada nastepujaco:

6 -----> ???

6,5 ---> ???

7 -----> 17

7,5 ---> ???

8 -----> ???

8,5 ---> ???

9 -----> 17

9,5 ---> ???

10 ----> ???

10,5 --> ???

11 ----> 13

11,5 --> 13,5

12 ----> 14

13 ----> ???

14 ----> 13

15 ----> 13

AUTO -> 13

??? - czarny ekran

Wiec DRUCIKI sa niezle :-). U mnie 1700+ JIUHB 0310 1,5V stndard po zwiekszeniu napiecia do 1,65V smiga na 133x17 (2261MHz). 3dmark'a przechodzi a prime95( na razie przez druga polowe meczu :-) bez bledow). Jeszcze go pomecze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 -----> ???

6,5 ---> ???

7 -----> 17

7,5 ---> ???

8 -----> ???

8,5 ---> ???

9 -----> 17

9,5 ---> ???

10 ----> ???

10,5 --> ???  

11 ----> 13

11,5 --> 13,5

12 ----> 14

13 ----> ???

14 ----> 13

15 ----> 13

AUTO -> 13

??? - czarny ekran

Wiec DRUCIKI sa niezle :-). U mnie 1700+ JIUHB 0310 1,5V stndard po zwiekszeniu napiecia do 1,65V smiga na 133x17 (2261MHz). 3dmark'a przechodzi a prime95( na razie przez druga polowe meczu :-) bez bledow). Jeszcze go pomecze.

No proszę- nawet na dwuch egzemplarzach tej samej płyty (8KHA+) wychodzą różne mnożniki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 -----> ???

6,5 ---> ???

7 -----> 17

7,5 ---> ???

8 -----> ???

8,5 ---> ???

9 -----> 17

9,5 ---> ???

10 ----> ???

10,5 --> ??? 

11 ----> 13

11,5 --> 13,5

12 ----> 14

13 ----> ???

14 ----> 13

15 ----> 13

AUTO -> 13

??? - czarny ekran

No proszę- nawet na dwuch egzemplarzach tej samej płyty (8KHA+) wychodzą różne mnożniki :D

Jakto inne mnozniki wychodza :?: Ja porownalem Twoje mnozniki z mnoznikami Quake4, i tam gdzie komp postowal przy danym mnozniku u Ciebie i u Quake4, tam zawsze wychodzil Wam obu taki sam mnoznik. A to ze nie wstawal komp ktoremus z Was, to juz inna sprawa, moze za male napiecie, inny procek (seria) itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A działą to na Epox 8RDA+ ???????

Jak ktoś nie sprawdzi- to się nie dowiesz.

IMO- trik ten działa na KAŻDEJ płycie- nawet na takiej bez możliwości wyboru mnożnika. W pierwszym przypadku niewiadomą pozostaje liczba dostępnych mnożników, w drugim- mamy procka z mnożnikiem x13.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bombel, ja chyba zaraz zrobie ten numer z nozkami :) moze uzyskam w ten sposob stabilne 2900+ ;( bo niestety gdy dolozylem dzisiaj druga pamiatke, to ona juz nie wyrobila :( teraz dzialam na 12,5 x 166 :( :( :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz zjem i bede "drutował" procka, zrobilem juz sobie druciki, i takkombinuje ze dla ulatwienia połącze sobie najpierw jakieś nuzki na brzegu, bo latwiej tak obkrecac drucikiem, zdejme penseta i jakoś naloze na odpowiednie wyprowadzenia :)

Jak do 21 nieodpowiem to znaczy ze padł mi proc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, jestem juz po operacji, było dosyc trudno, pomysł z ulatwieniem sobie pracy-polonczeniem jakis zewnetrznych wyprowadzen i potem prxzeniesienie polonczenia na wlasciwe niewypalil, bo niepomyslalem o tym, ze po przekatnej jest mneijsza dlugosc :P

Ale znalazlem dobry sposob na znaczne ulatwienie owijania drucikiem. Do owijania urzylem 2cm drucika ktory pochodzil z plecionki kabelka zasilajacego od wentylatorka starego.

Patent polega na tym, zeby <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> drugi drucik o srednicy tych pinow na procku, jeden z koncow obwinolem 2,5 raza :P, delikatnie zdjolem i takie "oczko" nalozylem na odpowiedni pin, a dalej to juz latwo poszlo, jak sie drucik trzymal jednego pina.....

Zaraz sprawdze jak na mojej plycie wygladaja mnozniki i dam update

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minutek sie spoźnilem, ale lipa

Znaczy sie na płycie SHUTTLE AK32A po tym modzie plyta nieodpala sie na zadnym innym mnozniku, dziala tylko na default.

I wielka szkoda, bo myslalem ze brak dzielnika 1/5 zrekompensuje sobie wysokimi mnoznikami, a tu zyskalem tylko 0.5 z 12,5

Z tego co pamietam komus tesh juz na tym shuttlu niedzialaja mnozniki, tyle ze po paleniu mostow ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minutek sie spoźnilem, ale lipa

Znaczy sie na płycie SHUTTLE AK32A po tym modzie plyta nieodpala sie na zadnym innym mnozniku, dziala tylko na default.

I wielka szkoda, bo myslalem ze brak dzielnika 1/5 zrekompensuje sobie wysokimi mnoznikami, a tu zyskalem tylko 0.5 z 12,5

Z tego co pamietam komus tesh juz na tym shuttlu niedzialaja mnozniki, tyle ze po paleniu mostow ..

wiec pozostaje ci ciecie/przepalanie

to nie takie straszne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...