Skocz do zawartości
mechl!n

A Jednak- Mnożnik Powyżej X12.5...

Rekomendowane odpowiedzi

jak mialem Palomino to moglem podnosic do 1,85V, a teraz tylko do 1,7V :( Moze ktos wie jak to obejsc - ale bez zadnych modow z potencjometrami - moj EPOX jeszcze mi sie podoba :D

U mnie podobnie, na Palomino i Thunderbird minimalne napiecie jakie moglem dac to 1,75V a maksymalne to 2,15V. Na Thoroughbredzie najmniejsze ustawia sie na 1,5V a najwieksze 1,9V. Ale tak ma byc bo przeciez Thoroughbredy wymagaja mniejszego napiecia i dobrze ze tak jest.

Szkoda tylko ze Athlony sa tak pradozerne. Mam zasilacz Fortron/Source 400W (ten z 4Max'a) i na XP 1700 T-bred przy 2400MHz i napieciu 1,95V mam juz spadki nawet do 1,89V przy pelnym obciazeniu. Zasilacz juz nie daje rady, podobnie bylo przy Palomino, ale tam spadki objawialy sie dopiero przy napieciu 2,05V ustawionym na plycie. Nie wiem jaki by trzeba miec zasilacz zeby dac tak wysokie i stabilne napiecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mam 400W ale nie wiem co to za firma - mysle na zmiana na Chiefteca 420W DF albo Antec True Power :) - wuja - ty masz DUT czy DLT? Jak masz DLT to ten Vcore twoj to nie jest troche przesada? Slyszalem ze nie powinno sie dawac wiecej niz 1,8V :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, a ja ciagle bez tego pieprz... lakieru :( nigdzie w tej wsi tego nie ma :( po swietach maja mi sprowadzic :) wtedy zaszaleje... co do tych drucikow, to nie mam cierpliwosci a poza tym boje sie, ze cos mi sie omsknie i gotowe :(

TO MECHLIN

Dlaczego sprzedales procka, ktory sie tak rewelacyjnie krecil i teraz jedzisz na Durex'ie?

Pozdr

MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadrutaowalem dopiero co koledze procka, 1,7 na plycie Soltek sl-75kav, mnozniki dzialaja taksamo jak u Bombla. Komp stabilny proc ustawiony taksamo jak Bombla :P. czyli 2,6+

to MeHow:

niejest to bardzo trudne, zalozyc taki drucik na nuzki, nieiem czemu nieprobojesz, ja za drugim razem jak to robilem - koledze to mi to zajelo 7 minutek.

rzecz w tym, zeby miec dobre druciki, nie za cienkie i nie za grube(sztywne), ja je wziolem jak juz pisalem z kabelka od wentylatorka starego, rozplotlem kabelek i wyciolem sobie druciki.

jak amsz taki drucik, to obwijasz jeden z koncuw z 2, 3 razy dookola zwyklej szpilki, czy igly, zdejmujesz i teak powstale oczko zakladasz na nozke od procka, no i delikatnie naciagajac obwijasz wokolo drogiej nozki i juz. najlepiej sie robi dosyc dlugim drucikiem, nadmiar mozna obciąc, zaden wielki problem :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadrutaowalem dopiero co koledze procka, 1,7 na plycie Soltek sl-75kav, mnozniki dzialaja taksamo jak u Bombla. Komp stabilny proc ustawiony taksamo jak Bombla :P. czyli 2,6+

[ciach]

Czyli ustawiles mnoznik x22 :?: Przy takim mnozniku udalo mi sie fsb podciagnac tylko do 113mhz :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wuja - ty masz DUT czy DLT? Jak masz DLT to ten Vcore twoj to nie jest troche przesada? Slyszalem ze nie powinno sie dawac wiecej niz 1,8V :D

Mam DLT3C czy jakos tak :) Napiecie musialem takie dac bo chcialem wycisnac 2400MHz. Udalo mi sie, komp jest stabilny mimo tych wahan napiecia. Co do wielkosci napiecia to nie wiem czy sie nie powinno dawac wiecej niz 1,8V, skoro pozwala to wycisnac cos wiecej to czemu nie? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bedziesz moim krolikem doswiadczalnym - jak ci sie nie spali w przeciagu miecha to bede myslal :) - a propo to mi chodzi na 2380 w miare stabilnie jak stoi przy oknie :) wtedy mam na procu kolo 30 stopni - i to wszystko przy 1.7V :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi chodzi na 2380 w miare stabilnie jak stoi przy oknie :) wtedy mam na procu kolo 30 stopni - i to wszystko przy 1.7V :P

U mnie wyciaga bez problemu 2300 na 1,7V, ale przy 2400 na napieciu 1,89V to juz sa niespodziewane resety kompa. Na 1,95V jest juz stabilnie mimo wahan napiecia, komp juz 36 godzin przelicza Seti i jak narazie zadnej zwiechy nie bylo :) Co do palenia sie procka to troche boje sie ze bedzie tak jak kiedys z tymi northwoodami, ze dlugo nie wytrzymywaly, ale o AMD jeszcze mnie takie sluchy nie doszly tak wiec zobaczymy :)

Temperature procka mam teraz miedzy 45 a 48 stopni na chlodzeniu wodnym.

Zainteresowanych obejrzeniem mojego zestawu zapraszam na wujek.viktoria-poland.com.pl :D

Mile widziane komentarze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlodzenie spoko ale dlaczego tak wysokie temperatury? ja mam na volcano na low teraz 45 stopnie :D

Wysokie bo w obiegu mam jeszcze karte graficzna i chipset plyty glownej. W dodatku caly zestaw jest wewnatrz obudowy i chlodnica jest troche mniej wydajna niz gdyby byla na zewnatrz. No i proc jest troche bardziej podkrecony niz twoj i ma duzo wyzsze napiecie. Na takich parametrach jak Ty masz to mialem 36-38 stopni. Nie ma cudow, chlodnica nie jest w stanie odebrac z wody tyle ciepla. Woda w obiegu jest dosyc ciepla, czuc to dotykajac zbiornika wyrownawczego.

Daj sobie na jakis czas 1,9V lub 2V to zobaczysz jak wtedy sie grzeje :) U mnie to teraz komputer robi za grzejnik, takie cieplo wydostaje spod stolu ze czasem oczy szczypia (cos takiego jak sie wlaczy ogrzewanie w samochodzie :) ).

Zastanawiam sie nad postawieniem kompa obok a nie pod stolem, wtedy cieple powietrze nie bedzie sie gromadzic pod blatem a pod sufitem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba opatentuje nazwe Drut mod :P. No sumie masz racje - bo masz aluminiowa chlodznice - musialbys wymienic na cos z miedzi :D wiesz co jest dobrym pomyslem tylko ze upierdliwym - basenik z woda - woda chlodzi sie sama - przez parowanie - mialem taka miske o pojemnosci 20l :) - a 1,9V bym sobie chetnie zapodal - tylko ze... Nie moge :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RS, no wlasnie przydalby sie jakis x16, x17. Do ilu podciagnales fsb przy x22?przy jakim napieciu?  jaka jest seria tego proca?

Niewiem jak teraz dokladnie on biega, bo ja tylko zadrutowalem procka, zobacyzlem ze mnozniki dzialaja i nara, ale wiem ze kolo 2ghz biega, robi narazie testy, w jakich ustawieniach komp bedzie najszybszy i najstabilniejszy.

a ja sie jush wqrfilem na tego mojego shuttla, po drutowaniu tylko mnoznik 13x dziala, dziene ma zwiechy na fsb kolo 150 , doplace conieco i biore Msi kt3v kt-333 :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

YoSHi i Mechl!n

dzieki za rady odnosnie vmoda ,radiatorki na tranzystory juz wczesniej przygotowalem ,a na D1000 1.7v mozna bylo zwiekszyc tylko do 1.8v

siedze teraz w domu na Abicie KT7 i unkcnow CPU 2000MHz :-D

jak obiecalem nowa tabelka XP 0.13 na KT7

6x -

6.5x -

7x - 15x

7.5x - 22x

8x - 16x

8.5x - 16.5x

9x - 17x

9.5x - 18x

10x - 23x

10.5x -

11x -

11.5x - 19x

12x -

12above - 20x

czyli taka sama prawie jak na 8kha+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje - witamy w kregu Drut Modowcow :P - ale ta tabelka praktycznie w ogole sie nie zgadza z EPOXEM - zgadza sie tylko 9x 9,5x 10x, reszta sie nie pokrywa - np ja mnoznika 20x w ogole nie moge zrobic - poza tym masz mnoznik za ktory dal bym se ... obciac - 15x - cos co mi sie sni po nocach :D tak dac 15*160 mmmm miodzio :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje - witamy w kregu Drut Modowcow :P - ale ta tabelka praktycznie w ogole sie nie zgadza z EPOXEM - zgadza sie tylko 9x 9,5x 10x, reszta sie nie pokrywa - np ja mnoznika 20x w ogole nie moge zrobic - poza tym masz mnoznik za ktory dal bym se ... obciac - 15x - cos co mi sie sni po nocach :D tak dac 15*160 mmmm miodzio :P

ja nie drutowalem :-P

wlozylem tego proca co poprzednio przepalalem na mnoznik 13.5x ,a ktorego na auto Epox 8kha+ wykrywal mi na 19x ,a Abit na auto wykrywa na 20x

wynik z Abita rozni sie tylko 23x ,pewnie dlatego ze tu moge ustawic 1.85v ,a na Epoxie tylko 1.8v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wedlug mnie wypalanie to glupota - radocha dopoki cienkie MB, a pozniej jak zmieniasz na Nforce2 to masz kibel straszny :(

przepalilem jak jeszcze nie bylo sposobu z drucikami :-P :-P

a jak bede mobo zmienial to nie na nf2 tylko na Abita KD7

a moje konto nie pozwala mi zmienic teraz na zadne,wiec musze sie zadowolic vmodem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RS, no wlasnie przydalby sie jakis x16, x17. Do ilu podciagnales fsb przy x22?przy jakim napieciu?  jaka jest seria tego proca?

Niewiem jak teraz dokladnie on biega, bo ja tylko zadrutowalem procka, zobacyzlem ze mnozniki dzialaja i nara, ale wiem ze kolo 2ghz biega, robi narazie testy, w jakich ustawieniach komp bedzie najszybszy i najstabilniejszy.

a ja sie jush wqrfilem na tego mojego shuttla, po drutowaniu tylko mnoznik 13x dziala, dziene ma zwiechy na fsb kolo 150 , doplace conieco i biore Msi kt3v kt-333 :twisted:

Myslalem ze u mnie jest tragedia jak mam tylko 4 mnozniki, ale jak widze na innych plytach moze byc jeszcze gorzej :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wedlug mnie wypalanie to glupota - radocha dopoki cienkie MB, a pozniej jak zmieniasz na Nforce2 to masz kibel straszny :(

przepalilem jak jeszcze nie bylo sposobu z drucikami :-P :-P

a jak bede mobo zmienial to nie na nf2 tylko na Abita KD7

a moje konto nie pozwala mi zmienic teraz na zadne,wiec musze sie zadowolic vmodem

W sumie przy wymianie na nforce2 mozna polaczyc te mostki i wszycho bedzie jak dawniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem drut mod jest super :D ale KGB napisal ze przepalil wczesniej jak nie bylo jeszcze tego sposobu, a jak bedzie chcial powrucic do stanu pierwotnego to malowanie jest konieczne. Laczenie mostkow tez mi zajmowalo ze 20min :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kolei:

Proca sprzedałem z powodów finansowych :( Ale trafił w dobre ręce- kupił go Duncan z forum- ma Prometeię, więc w najbliższej przyszłości możemy się spodziewać przełamania bariery 3GHz 8O

Za wszystkie podziękowania dziękuję :D :D :D

Jeżeli zaś chodzi o łaczenie przepalonych mostków... Albo miałem wyjątkowego pecha, albo sprawa nie jest taka prosta- szczegóły w moim pierwszym poście w tym topicu.

Wesołych Świąt życzę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...